Jazz/World

Kezdődik a tábor, ahol a szabadságot tanítják

2017.06.14. 16:16
Ajánlom
18. alkalommal rendezik meg a Lamantin Jazz Fesztivált és a hozzá kapcsolódó Improvizációs Tábort Szombathelyen június 18. és 24. között.

A 15. Lamantin Improvizációs Tábornak idén is több mint száz hallgatója van, akik a hét során egyéni hangszeres órákon, zeneelméleti és zenetörténeti órákon, műhelyfoglalkozásokon, valamint mesterkurzusokon is részt vehetnek. A tábor tanári karát a hazai jazz olyan kiválóságai alkotják, mint például Elek István, Friedrich Károly, Mike Gotthard, Gyárfás István, Jeszenszky György, Lakatos Ágnes, Márkus Tibor, Nesztor Iván, Spányi Emil, Takács Donát, Tóth Viktor és Winand Gábor. Itt például egy nagyon tehetséges, kilenc éves szaxofonnövendék hallható:

A táborlakók abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy az órák után koncerteken is példát vehetnek az improvizatív zene mestereitől. A fesztivál nem csupán jazz produkciókat vonultat fel. Tímár Péter, az Improvizatív Zeneműhely egyesület elnöke, a jazzfesztivál ötletgazdája elmondta: minden évben igyekeznek az improvizatív műfajok szinte teljes spektrumát átölelni, az egy hét során 20 koncertet tartanak a blueszenétől a legmodernebb jazzirányzatokig. Idén például soul és funk napot is tartanak.

A tábor tanárainak nyitókoncertjét június 18-án este tartják a Weöres Sándor Színház Krúdy klubjában. Június 19-én, hétfőn este a színház nagyszínpadán lép fel az Elek István Quartet, amely ezúttal Pocsai Krisztinával egészül ki, őket követi Babos Gyulával az élén a Makrokozmosz, majd az olasz Dado Moroni triója Riccardo Fioravantival és Stefano Bagnolival. Június 20-án, kedden a Szombathely főterén felállított jazzsátorban a soul- és funknap keretében lép fel előbb a Roadkill Cafe, majd a funk egyik legnépszerűbb képviselője, a Jamal Thomas Band.

A tábor egyik oktatója, Tóth Viktor

A tábor egyik oktatója, Tóth Viktor (Fotó/Forrás: Mészáros Zsolt Sadnesspointerfi)

Június 21-én, szerdán a Krúdy-klubban az igényes lengyel jazzé a főszerep: a Pawel Kaczmarczyk Audiofeeling Trio és Mr. Krime koncertjén vehetnek részt az érdeklődők. A bluesnapot június 22-én tartják a főtéri fesztiválsátorban, ahol a Pribojszki Mátyás Band, majd a Little G Weevil, végül pedig egy osztrák-olasz-német formáció, a Raphael Wressnig & The Soul Gift Band koncertjét láthatja és hallhatja a fesztiválozó közönség. Június 23-án, pénteken este nyolc órától a Lamantin klubban az Agostino Di Giorgio Organ Trio lép fel, az improvizációs tábor záró koncertjét pedig a tábor diákjainak részvételével június 24-én 13 órától tartják a a Zsinagóga Udvarban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.