Jazz/World

Kezdődik a tábor, ahol a szabadságot tanítják

2017.06.14. 16:16
Ajánlom
18. alkalommal rendezik meg a Lamantin Jazz Fesztivált és a hozzá kapcsolódó Improvizációs Tábort Szombathelyen június 18. és 24. között.

A 15. Lamantin Improvizációs Tábornak idén is több mint száz hallgatója van, akik a hét során egyéni hangszeres órákon, zeneelméleti és zenetörténeti órákon, műhelyfoglalkozásokon, valamint mesterkurzusokon is részt vehetnek. A tábor tanári karát a hazai jazz olyan kiválóságai alkotják, mint például Elek István, Friedrich Károly, Mike Gotthard, Gyárfás István, Jeszenszky György, Lakatos Ágnes, Márkus Tibor, Nesztor Iván, Spányi Emil, Takács Donát, Tóth Viktor és Winand Gábor. Itt például egy nagyon tehetséges, kilenc éves szaxofonnövendék hallható:

A táborlakók abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy az órák után koncerteken is példát vehetnek az improvizatív zene mestereitől. A fesztivál nem csupán jazz produkciókat vonultat fel. Tímár Péter, az Improvizatív Zeneműhely egyesület elnöke, a jazzfesztivál ötletgazdája elmondta: minden évben igyekeznek az improvizatív műfajok szinte teljes spektrumát átölelni, az egy hét során 20 koncertet tartanak a blueszenétől a legmodernebb jazzirányzatokig. Idén például soul és funk napot is tartanak.

A tábor tanárainak nyitókoncertjét június 18-án este tartják a Weöres Sándor Színház Krúdy klubjában. Június 19-én, hétfőn este a színház nagyszínpadán lép fel az Elek István Quartet, amely ezúttal Pocsai Krisztinával egészül ki, őket követi Babos Gyulával az élén a Makrokozmosz, majd az olasz Dado Moroni triója Riccardo Fioravantival és Stefano Bagnolival. Június 20-án, kedden a Szombathely főterén felállított jazzsátorban a soul- és funknap keretében lép fel előbb a Roadkill Cafe, majd a funk egyik legnépszerűbb képviselője, a Jamal Thomas Band.

A tábor egyik oktatója, Tóth Viktor

A tábor egyik oktatója, Tóth Viktor (Fotó/Forrás: Mészáros Zsolt Sadnesspointerfi)

Június 21-én, szerdán a Krúdy-klubban az igényes lengyel jazzé a főszerep: a Pawel Kaczmarczyk Audiofeeling Trio és Mr. Krime koncertjén vehetnek részt az érdeklődők. A bluesnapot június 22-én tartják a főtéri fesztiválsátorban, ahol a Pribojszki Mátyás Band, majd a Little G Weevil, végül pedig egy osztrák-olasz-német formáció, a Raphael Wressnig & The Soul Gift Band koncertjét láthatja és hallhatja a fesztiválozó közönség. Június 23-án, pénteken este nyolc órától a Lamantin klubban az Agostino Di Giorgio Organ Trio lép fel, az improvizációs tábor záró koncertjét pedig a tábor diákjainak részvételével június 24-én 13 órától tartják a a Zsinagóga Udvarban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!
Tánc

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.
Könyv

Kötött sapka – Tandori Dezső emlékére

A 80 éves korában elhunyt költőre Fáy Miklós emlékezik.
Klasszikus

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.
Klasszikus

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ávéd jános

Ávéd János a lélek gyümölcséből szemezget új albumán

A szaxofonos, zeneszerző és zenetanár Ávéd János saját szerzeményeiből készült, The Fruit of Spirit című lemezét mutatja be a Modern Art Orchestrával és két vendégével február 17-én, a BMC Nagytermében.
Jazz/World hír

Újabb Miles Davis-portréfilm van kilátásban

Quincy Troupe Jr. 2002-ben megjelent Miles and Me című könyve alapján készül a film, ami a barát és munkatárs szemszögéből mutatja be a korszakalkotó trombitást.
Jazz/World kvíz

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.
Jazz/World müpa

A Nagy Emma Quintet nyerte az idei Jazz Showcase-t

Vasárnap este hatalmas örömzenéléssel zárult a tizenkettedik Jazz Showcase, a gálakoncert előtt pedig az idei tehetségbörze díjazottjait is kihirdették.
Jazz/World népzene

Lehet-e népszerű a népzene?

Kell-e nekünk ez, amit Kodály, Bartók, vagy Kallós Zoltán olyan nagy erővel kutattak és próbáltak átmenteni egy másik kor számára – számunkra?