Jazz/World

Kezdődik a tábor, ahol a szabadságot tanítják

2017.06.14. 16:16
Ajánlom
18. alkalommal rendezik meg a Lamantin Jazz Fesztivált és a hozzá kapcsolódó Improvizációs Tábort Szombathelyen június 18. és 24. között.

A 15. Lamantin Improvizációs Tábornak idén is több mint száz hallgatója van, akik a hét során egyéni hangszeres órákon, zeneelméleti és zenetörténeti órákon, műhelyfoglalkozásokon, valamint mesterkurzusokon is részt vehetnek. A tábor tanári karát a hazai jazz olyan kiválóságai alkotják, mint például Elek István, Friedrich Károly, Mike Gotthard, Gyárfás István, Jeszenszky György, Lakatos Ágnes, Márkus Tibor, Nesztor Iván, Spányi Emil, Takács Donát, Tóth Viktor és Winand Gábor. Itt például egy nagyon tehetséges, kilenc éves szaxofonnövendék hallható:

A táborlakók abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy az órák után koncerteken is példát vehetnek az improvizatív zene mestereitől. A fesztivál nem csupán jazz produkciókat vonultat fel. Tímár Péter, az Improvizatív Zeneműhely egyesület elnöke, a jazzfesztivál ötletgazdája elmondta: minden évben igyekeznek az improvizatív műfajok szinte teljes spektrumát átölelni, az egy hét során 20 koncertet tartanak a blueszenétől a legmodernebb jazzirányzatokig. Idén például soul és funk napot is tartanak.

A tábor tanárainak nyitókoncertjét június 18-án este tartják a Weöres Sándor Színház Krúdy klubjában. Június 19-én, hétfőn este a színház nagyszínpadán lép fel az Elek István Quartet, amely ezúttal Pocsai Krisztinával egészül ki, őket követi Babos Gyulával az élén a Makrokozmosz, majd az olasz Dado Moroni triója Riccardo Fioravantival és Stefano Bagnolival. Június 20-án, kedden a Szombathely főterén felállított jazzsátorban a soul- és funknap keretében lép fel előbb a Roadkill Cafe, majd a funk egyik legnépszerűbb képviselője, a Jamal Thomas Band.

A tábor egyik oktatója, Tóth Viktor

A tábor egyik oktatója, Tóth Viktor (Fotó/Forrás: Mészáros Zsolt Sadnesspointerfi)

Június 21-én, szerdán a Krúdy-klubban az igényes lengyel jazzé a főszerep: a Pawel Kaczmarczyk Audiofeeling Trio és Mr. Krime koncertjén vehetnek részt az érdeklődők. A bluesnapot június 22-én tartják a főtéri fesztiválsátorban, ahol a Pribojszki Mátyás Band, majd a Little G Weevil, végül pedig egy osztrák-olasz-német formáció, a Raphael Wressnig & The Soul Gift Band koncertjét láthatja és hallhatja a fesztiválozó közönség. Június 23-án, pénteken este nyolc órától a Lamantin klubban az Agostino Di Giorgio Organ Trio lép fel, az improvizációs tábor záró koncertjét pedig a tábor diákjainak részvételével június 24-én 13 órától tartják a a Zsinagóga Udvarban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.
Jazz/World

Libabőrösek lettünk Freddie Mercury elveszettnek hitt felvétele hallatán

A Time című dal egyetlen zongorával előadott, elveszettnek hitt változata Time Waits For No One címen jelent meg csütörtökön.
Klasszikus

Alexander Pereira távozik a milánói Scalából

Az osztrák szakembernek már 2014-es érkezése is nagy viharokat kavart, távozásában egy meghiúsult szponzori szerződés játszhatott közre. Guiseppe Sala, Milánó polgármestere és a Scala Alapítvány elnöke közölte kedden az operaház felügyelőtanácsának három órás tanácskozását követően, hogy nem hosszabbítják meg az intendáns szerződését. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Libabőrösek lettünk Freddie Mercury elveszettnek hitt felvétele hallatán

A Time című dal egyetlen zongorával előadott, elveszettnek hitt változata Time Waits For No One címen jelent meg csütörtökön.
Jazz/World magazin

Megjelenik Miles Davis eddig kiadatlan lemeze

Az 1986-os Rubberband – ahogy már Miles Davistől megszokhattuk – körülbelül egy évtizeddel előzte meg a későbbi neo-soul hangzásvilágot. Most az album eredeti producerei kiegészítve adják közre a kincset érő felvételeket.
Jazz/World ajánló

A hazai jazzélet izgalmas arcaival vár a Gödi Jazz Napok

Június 21-én a Syrius Legacy és a Rákfogó együttes koncertjével folytatódik a 2019-es Gödi Jazz Napok.
Jazz/World ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör nyári programjaiból

Hangversenyre, operába, jazz koncertre vagy régi pesti kabaréba menne nyáron? A Társaskör kertjében jó helyen jár, itt mindezt megtalálja.
Jazz/World magazin

Portréalbum jelent meg a tízéves KOBUCI emblematikus zenészeiről

Tíz éve nyílt Óbuda egyik legkellemesebb szabadtéri koncerthelyszíne, a Kobuci Kert. Az évfordulót a Szent Margit Kórház javára rendezett jótékonysági koncerttel és a hely mikroközösségét bemutató portréalbummal ünneplik június 19-én.