Jazz/World

Ki tudja, mi az a zsok?

2012.02.28. 15:55
Ajánlom
Játsszon a Fidelióval, és tudja meg a Hagyományok Háza Almárium sorozatából, mit is jelent valójában a címben szereplő román szó!

A Hagyományok Háza Almárium - népzenei és néptáncos értékeink című sorozatában olyan együttesek mutatkoznak be a közönségnek mintaértékkel, akik hagyományőrző csoportokkal tartanak fenn szakmai kapcsolatot, velük közös munkát folytatnak, közös fellépéseket szerveznek. Műsoraikban megismerhetjük az adatközlő mestereiket is, akiket arról faggathatunk, hogy számukra miben rejlik a hagyomány éltető ereje.

A sorozat első, március 10-i műsorának középpontjában a zsok (román szó: joc) áll. A kifejezés a románok magyar területre történő bevándorlásával alakult ki, jelentése tánc, gyakorlati értelemben pedig a fiatalság vasárnapi délutáni táncos összejövetelét értik rajta. Ez a két fellépő együttes, a két falu - Méhkerék és Elek - közös hagyatéka. . Az akkori résztvevő fiatalok veszélyben látták az addig jól működő „zsok"-ok, a vasárnapi táncházak megszervezését. Ennek érdekében, védelmében alakították meg csoportjukat, hiszen így látták biztosítva megörökölt kulturális értékeink, néptáncaink és népzenénk továbbélését. 1947-ben alakult a Méhkeréki Népi Együttes és az eleki Román Kultúrcsoport (utóbbi 1995 januárjától Eleki Román Hagyományőrző Néptánc Együttes néven működik). Az alapító, régi táncosok, zenészek ugyan már nem élnek, de fiaik, unokáig méltó utódokká váltak, akiket az Almárium - népzene és néptáncos értékeink sorozat kívánja bemutatni. A sorozat első, március 10-i előadásán két olvasónk vehet részt másodmagával a Fidelio vendégeként, amennyiben március 8. 16:00-ig az alábbi kérdésre a helyes választ adja meg:

Hány előadásból áll az Almárium sorozat?

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Tarolt a Pilátus Milánóban

A legjobb női főszereplő Hámori Ildikó lett.
Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

BoldiÖtven! – Jubileumi koncertet ad László Boldizsár

László Boldizsár idén ünnepli 50. születésnapját, ez alkalomból 2020. januárjában, Boldizsár-napon az Erkel Színházban ad nagyszabású koncertet.
Jazz/World ajánló

Snétberger Ferenc fúziós vizekre evez a SoLaTi zenekarral

Népszerű gitárművészünk is közreműködik ugyanis az Oláh Tzumo Árpád vezette SoLaTi zenekar transparent blue című új lemezén, amit december 7-én mutatnak be a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Az ördög magyar hangja – 20 éves a Quimby Ékszerelmére című lemeze

Nagyjából konszenzus van a körül a magyar popkultúrában, hogy az Ékszerelmére Kiss Tibiék pályafutásának eddigi kreatív csúcspontja, egyben a magyar könnyűzene elmúlt 30 évének egyik legjobb lemeze. Az album idén 20 éves, a zenekar jubileumi turnéra is viszi a lemezanyagot. Úgy gondoltuk, mi is futunk vele egy kört. Ebben segítségünkre van Balanyi Szilárd, a Quimby billentyűse.
Jazz/World fonó

Szép a tavasz, szép a nyár – Megjelent Csík János & MEZZO lemeze

Csík János bármihez nyúl, szerethető muzsika lesz belőle. Így van ez új fúziós formációjával, a MEZZO-val is készített lemezzel is, amely sajátos, jó hangulatú zenei élményt ígér.
Jazz/World ajánló

Perzsa szerelmes dalokkal repít a „Rózsák kertjébe” Alireza Ghorbani

A középkori misztikus szerelem dalaiba ma is belesajdul a szív, különösen, ha olyan karizmatikus előadó hangján szólalnak meg, mint Alireza Ghorbani. Az iráni énekes december 22-én Lost in Love - Persian love songs című albumával érkezik a Müpába.