Jazz/World

Ki tudja, mi az a zsok?

2012.02.28. 15:55
Ajánlom
Játsszon a Fidelióval, és tudja meg a Hagyományok Háza Almárium sorozatából, mit is jelent valójában a címben szereplő román szó!

A Hagyományok Háza Almárium - népzenei és néptáncos értékeink című sorozatában olyan együttesek mutatkoznak be a közönségnek mintaértékkel, akik hagyományőrző csoportokkal tartanak fenn szakmai kapcsolatot, velük közös munkát folytatnak, közös fellépéseket szerveznek. Műsoraikban megismerhetjük az adatközlő mestereiket is, akiket arról faggathatunk, hogy számukra miben rejlik a hagyomány éltető ereje.

A sorozat első, március 10-i műsorának középpontjában a zsok (román szó: joc) áll. A kifejezés a románok magyar területre történő bevándorlásával alakult ki, jelentése tánc, gyakorlati értelemben pedig a fiatalság vasárnapi délutáni táncos összejövetelét értik rajta. Ez a két fellépő együttes, a két falu - Méhkerék és Elek - közös hagyatéka. . Az akkori résztvevő fiatalok veszélyben látták az addig jól működő „zsok"-ok, a vasárnapi táncházak megszervezését. Ennek érdekében, védelmében alakították meg csoportjukat, hiszen így látták biztosítva megörökölt kulturális értékeink, néptáncaink és népzenénk továbbélését. 1947-ben alakult a Méhkeréki Népi Együttes és az eleki Román Kultúrcsoport (utóbbi 1995 januárjától Eleki Román Hagyományőrző Néptánc Együttes néven működik). Az alapító, régi táncosok, zenészek ugyan már nem élnek, de fiaik, unokáig méltó utódokká váltak, akiket az Almárium - népzene és néptáncos értékeink sorozat kívánja bemutatni. A sorozat első, március 10-i előadásán két olvasónk vehet részt másodmagával a Fidelio vendégeként, amennyiben március 8. 16:00-ig az alábbi kérdésre a helyes választ adja meg:

Hány előadásból áll az Almárium sorozat?

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Vizuál

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.