Jazz/World

Ki tudja, mi az a zsok?

2012.02.28. 15:55
Ajánlom
Játsszon a Fidelióval, és tudja meg a Hagyományok Háza Almárium sorozatából, mit is jelent valójában a címben szereplő román szó!

A Hagyományok Háza Almárium - népzenei és néptáncos értékeink című sorozatában olyan együttesek mutatkoznak be a közönségnek mintaértékkel, akik hagyományőrző csoportokkal tartanak fenn szakmai kapcsolatot, velük közös munkát folytatnak, közös fellépéseket szerveznek. Műsoraikban megismerhetjük az adatközlő mestereiket is, akiket arról faggathatunk, hogy számukra miben rejlik a hagyomány éltető ereje.

A sorozat első, március 10-i műsorának középpontjában a zsok (román szó: joc) áll. A kifejezés a románok magyar területre történő bevándorlásával alakult ki, jelentése tánc, gyakorlati értelemben pedig a fiatalság vasárnapi délutáni táncos összejövetelét értik rajta. Ez a két fellépő együttes, a két falu - Méhkerék és Elek - közös hagyatéka. . Az akkori résztvevő fiatalok veszélyben látták az addig jól működő „zsok"-ok, a vasárnapi táncházak megszervezését. Ennek érdekében, védelmében alakították meg csoportjukat, hiszen így látták biztosítva megörökölt kulturális értékeink, néptáncaink és népzenénk továbbélését. 1947-ben alakult a Méhkeréki Népi Együttes és az eleki Román Kultúrcsoport (utóbbi 1995 januárjától Eleki Román Hagyományőrző Néptánc Együttes néven működik). Az alapító, régi táncosok, zenészek ugyan már nem élnek, de fiaik, unokáig méltó utódokká váltak, akiket az Almárium - népzene és néptáncos értékeink sorozat kívánja bemutatni. A sorozat első, március 10-i előadásán két olvasónk vehet részt másodmagával a Fidelio vendégeként, amennyiben március 8. 16:00-ig az alábbi kérdésre a helyes választ adja meg:

Hány előadásból áll az Almárium sorozat?

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.
Jazz/World

Billy Cobhammal és Richard Bonával vár a SopronDrum Fesztivál

A június 15-én kezdődő SopronDrum ütősfesztiválon világhírű ütőszenészek és világzenei előadók muzsikáján keresztül ismerhetjük meg az ütős zene sokszínűségét a fertőrákosi barlangszínház gyönyörű környezetében és Sopronban.