Jazz/World

Kibővült a Fonó Selection: koncertek és szakmai programok április 28. és 30. között

2022.04.27. 15:55
Ajánlom
Idén már kétnapos szakmai programmal és kerekasztal-beszélgetésekkel, valamint csütörtökön és szombaton este válogatott koncertekkel várja az érdeklődőket a Fonó Selection, a Fonó szubjektív válogatása. Bemutatkoznak az év kiemelkedő alkotói, szakmai eszmecserék zajlanak és persze remek koncerteket is hallgathatunk.

Csütörtökön és pénteken, április 28-29-én délelőtt a Fonó Selection szakmai beszélgetésein olyan vendégeink lesznek mint Lakatos Mónika Womex életmű- és Kossuth-díjas énekesnő, Herczku Ágnes Liszt Ferenc-, Fonogram- és Magyar Művészetért-díjas énekesnő, Básits Branka Junior Príma-díjas énekesnő, Kocsis Enikő Harangozó Gyula- és Europass Magyar Táncdíjas táncművész, koreográfus, Korzenszky Klára klinikai szakpszichológus, énekes-előadóművész, Kuczera Barbara népzenész-hegedűs, tanár, valamint az Igéző tervezői.

Pénteken, április 29-én a zenét támogató vizuális tartalmakról és a szabad zenéről szólnak majd a beszélgetések, valamint sor kerül a menedzserek kerekasztalára is. Vendégünk lesz többek között Novai Gábor zenész, zeneszerző, Szirtes Edina Mókus hegedűs, énekes, zeneszerző, Tóth Viktor jazz-szaxofonos, zeneszerző és Geröly Tamás jazzdobos, ütőhangszeres művész. A menedzserek kerekasztalához várunk minden zenei és művészeti menedzsert, a beszélgetés nyitott: be lehet kapcsolódni, kérdezni, megvitatni – erről szól ez a nap.

A részvétel a beszélgetéseken ingyenes, de online, vagy helyszíni regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a [email protected] email címen és a helyszínen lehet.

OtodikEvszak-085416.jpg

Ötödik Évszak (Fotó/Forrás: Hatházi Tamás / Fonó Budai Zeneház)

Az Öröm a zene koncert csütörtökön, április 28-án este a Határtalan világzene-sorozat részeként kerül megrendezésre. A zenei élmények alapját az Esszencia zenekar adja, de az ország három ismert énekesnője, Bognár Szilvia, Kubinyi Júlia és Paár Julianna, és két elismert cimbalmosa, Zimber Ferenc és Szabó Dániel is  csatlakozik a folyamatosan örvénylő produkcióhoz, remélhetőleg újabb esszenciális élményeket keltve.

További információ a koncertről és jegyek itt »»

Szombaton, április 30-án este Branka első szólólemezének bemutató koncertjére kerül sor. Az Én Csépem című zenei anyag alapja a művésznő Szigetcsépen készült szerb népzenei gyűjtései, amelyek nyomán megszületett az első szólólemez. „Némely dalokat messzire reptettem, némelyeket fészkükben hagytam.” – vallja az énekesnő – „szerettem volna elsősorban tiszteletemet és elköteleződésemet kifejezni a szerb közösség és az őseim iránt, valamit megmutatni abból, hogy ki vagyok én, honnan jöttem, és honnan gyökerezem."

A lemezről bővebben a Fonó weboldalán, a koncertről pedig itt »» található információ és jegyek.

Ugyanezen az estén színpadra lép a számos díjjal elismert Ötödik évszak is, akik a Champs-Élysées-n ébredő francia szerelmet, a Loire- és a Duna-parti esti séták hangulatát és a soknemzetiségű Kelet-Európa népzenéinek ősi erejét idézik meg. A városi környezet és a hagyomány tisztelete játékosan ötvöződik zenéjükben, s ezzel elvarázsolták már a nemzetközi világzenei piac meghatározó szereplőit, zenéjüket játsszák a rádiós világzenei műsorai világszerte.

A koncertről bővebben és jegyek itt »»

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Esszencia Produkció (forrás: Esszencia Produkció / Foó Budai Zeneház)

Fonó Budai Zeneház

Budapest folkfőváros, ahol összegyűlik a Kárpát-medence színes zenei világa és a mezőségi muzsikák, a balkáni fúvósok, vagy a roma közösségek zenéje békésen megfér egymás mellett. Ennek a színes zenei világnak az egyik első számú központja a Fonó, amely az újbudai Sztregova utcában olyan, mint egy városi falu: napról napra megtöltik a táncházak, a kötetlen örömzenélős közösségek, a világzenei- és a jazzkoncertek, teret adva a kísérletezésnek, az új utaknak épp úgy, mint bemutatva a nagy neveket, ápolva jelentős életműveket.

Itt próbál, találkozik, kávézik, sörözik a nép-, világ és jazz muzsika színe-java, ha betérsz, nagy eséllyel találkozol valakivel, akit ismersz, színpadról, vagy azon kívül. Kiadóként a kelet-közép-európai piac első számú képviselője a Fonó, a WOMEX a Top Label listán a régió egyetlen szereplőjeként jegyzi. Itt rögzítették az ezredforduló legnagyobb népzenei gyűjtését, az Utolsó Órát, amelynek gyűjteménye a mai napig meghatározó anyag a népzenészek számára.

A Fonó igazi zeneház, fészek, istálló, ahol tisztelik a régit és bátran adnak teret a gyökereinkből kinövő új zenei gondolatoknak, ahol az idős erdélyi hagyományőrzők épp úgy visszatérő vendégei a háznak, mint Dresch Mihály, Ferenczi György, vagy Harcsa Veronika.

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Dél-amerikai gyökerű kortárs zene Emiliano Sampaio-val és a Modern Art Orchestrával az Opusban

Mivé válhat a vírusszerűen terjeszkedő hangsor? Hát jazzé! Már 42 ország 486 szerzője csatlakozott Fekete-Kovács Kornél kezdeményezéséhez: a Modern Art Orchestra Art of Virus #10 koncert házigazdája Subicz Gábor trombitás, meghívott vendége Emiliano Sampaio lesz május 26-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Jazz/World gyász

79 éves korában elhunyt Vangelis

A világhírű görög zeneszerző május 17-én, kedden halt meg egy franciaországi kórházban – adta hírül a Telex. Legismertebb művei közé tartozik a Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász és az 1492 – A Paradicsom meghódítása című filmekhez komponált zenéi.
Jazz/World hír

Fischl Mónika menti meg a Zsidó Művészeti Napok nyitókoncertjét

A Zsidó Művészeti Napok május 19-i nyitókoncertjén Miklósa Erika megbetegedése miatt Fischl Mónika lép színpadra Tóth Vera mellett a Müpában Oláh Kálmán: The Michael Legrand Songbook című estjén, amelyet Bereczki Zoltán rendezett.
Jazz/World ajánló

Felhőtlen hétvége a Pilis szívében: Szelávi! Fesztivál

Gyereknapi programok, koncertek és irodalmi előadások, workshopok és sok-sok természet! Íme a május végi Szeláví! Fesztivál felhozatala május 27. és 29. között, Pilisborosjenő határában.