Jazz/World

Kiderült, hol lesz a Nemzetközi Jazz Nap központja

2015.02.25. 13:20
Ajánlom
A világszerte koncertekkel és más rendezvényekkel ünnepelt áprilisi nemzetközi jazznap központi helyszíne idén Párizs lesz - jelentette be Herbie Hancock jazz-zongorista, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének jószolgálati nagykövete és Irina Bokova, a szervezet főigazgatója február 25-én. A nemzetközi jazznaphoz kapcsolódik a jazznap.hu elnevezésű rendezvény is, amely idén második alkalommal valósul meg a Fidelio támogatásával.

A francia fővárosra közel százéves jazzhagyománya miatt esett a választás - hangsúlyozták az UNESCO képviselői. A zenei műfaj az első világháború idején jelent meg Párizsban, amikor az oda érkező afroamerikai katonák magukkal hozták a jazz hagyományát is. Az eseményt a szervezők egyben az UNESCO fennállásának 70. évfordulóját ünneplő programsorozat egyik kiemelkedő rendezvényeként kezelik. Herbie Hancock hozzátette azt is, hogy reményei szerint az esemény felemelő, pozitív üzenetet fog hordozni a januári terrorista támadások hatása alatt álló francia főváros számára. "A dzsessz nem csupán valamelyik etnikai csoport, hanem minden ember számára szól. Fel kell ismernünk azt, ami hasonlóvá tesz bennünket, miközben tisztelnünk kell mindazt, ami különbözőséget teremt közöttünk" - mondta a világhírű zongorista.

Hasonlóan vélekedett Irina Bokova is, aki szerint a dzsessz nem csupán a zenéről, hanem a polgári jogokról, az emberi méltóságról és a kultúrák közti párbeszédről is szól. A nap eseményeit az UNESCO párizsi épületében rendezendő koncert koronázza meg, melyen olyan dzsesszhírességek lépnek fel, mint Herbie Hancock, a szaxofonos Wayne Shorter és Igor Butman, Dee Dee Bridgewater és Dianne Reeves énekesnők, valamint a trombitás Huge Masekela. Emellett a francia főváros különböző helyszínein 50 koncert és előadás is lesz április 30-án.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO Herbie Hancock javaslatára 2011-ben nyilvánította április 30-át nemzetközi jazznappá. Az idei programsorozatban az ENSZ 196 tagállama tervez részt venni. Tavaly az eseménysorozat házigazdája a japán Oszaka volt. A Nemzetközi Jazznaphoz kapcsolódik idén már második alkalommal a magyar rendezvénysorozat, a jazznap.hu is: a Fidelio támogatásával megvalósuló ingyenes koncertek és programok a műfaj megismertetését és népszerűsítését tűzték ki célul. A tavaly nagy sikerrel debütált esemény nemcsak Budapest jazzklubjait, kocsmáit, kávézóit vonta be a kezdeményezésbe, hanem számos vidéki és határon túli városban is jelen volt programjaival.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Jazz/World

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

Szabad Hangok - Dés László Free Sounds Quartet

Dés László és zenekara csak hangszeres tudásukra, a fülükre és érzékenységükre hagyatkozva, minden előzetes próba, egyeztetés nélkül játszanak, a teljes szabadság örömével május 27-én az Óbudai Társaskörben.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.
Jazz/World müpa

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.
Jazz/World ajánló

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.