Jazz/World

Kiderült, hol lesz a Nemzetközi Jazz Nap központja

2015.02.25. 13:20
Ajánlom
A világszerte koncertekkel és más rendezvényekkel ünnepelt áprilisi nemzetközi jazznap központi helyszíne idén Párizs lesz - jelentette be Herbie Hancock jazz-zongorista, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének jószolgálati nagykövete és Irina Bokova, a szervezet főigazgatója február 25-én. A nemzetközi jazznaphoz kapcsolódik a jazznap.hu elnevezésű rendezvény is, amely idén második alkalommal valósul meg a Fidelio támogatásával.

A francia fővárosra közel százéves jazzhagyománya miatt esett a választás - hangsúlyozták az UNESCO képviselői. A zenei műfaj az első világháború idején jelent meg Párizsban, amikor az oda érkező afroamerikai katonák magukkal hozták a jazz hagyományát is. Az eseményt a szervezők egyben az UNESCO fennállásának 70. évfordulóját ünneplő programsorozat egyik kiemelkedő rendezvényeként kezelik. Herbie Hancock hozzátette azt is, hogy reményei szerint az esemény felemelő, pozitív üzenetet fog hordozni a januári terrorista támadások hatása alatt álló francia főváros számára. "A dzsessz nem csupán valamelyik etnikai csoport, hanem minden ember számára szól. Fel kell ismernünk azt, ami hasonlóvá tesz bennünket, miközben tisztelnünk kell mindazt, ami különbözőséget teremt közöttünk" - mondta a világhírű zongorista.

Hasonlóan vélekedett Irina Bokova is, aki szerint a dzsessz nem csupán a zenéről, hanem a polgári jogokról, az emberi méltóságról és a kultúrák közti párbeszédről is szól. A nap eseményeit az UNESCO párizsi épületében rendezendő koncert koronázza meg, melyen olyan dzsesszhírességek lépnek fel, mint Herbie Hancock, a szaxofonos Wayne Shorter és Igor Butman, Dee Dee Bridgewater és Dianne Reeves énekesnők, valamint a trombitás Huge Masekela. Emellett a francia főváros különböző helyszínein 50 koncert és előadás is lesz április 30-án.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO Herbie Hancock javaslatára 2011-ben nyilvánította április 30-át nemzetközi jazznappá. Az idei programsorozatban az ENSZ 196 tagállama tervez részt venni. Tavaly az eseménysorozat házigazdája a japán Oszaka volt. A Nemzetközi Jazznaphoz kapcsolódik idén már második alkalommal a magyar rendezvénysorozat, a jazznap.hu is: a Fidelio támogatásával megvalósuló ingyenes koncertek és programok a műfaj megismertetését és népszerűsítését tűzték ki célul. A tavaly nagy sikerrel debütált esemény nemcsak Budapest jazzklubjait, kocsmáit, kávézóit vonta be a kezdeményezésbe, hanem számos vidéki és határon túli városban is jelen volt programjaival.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.
Jazz/World

Billy Cobhammal és Richard Bonával vár a SopronDrum Fesztivál

A június 15-én kezdődő SopronDrum ütősfesztiválon világhírű ütőszenészek és világzenei előadók muzsikáján keresztül ismerhetjük meg az ütős zene sokszínűségét a fertőrákosi barlangszínház gyönyörű környezetében és Sopronban.