Jazz/World

Kiderült, hol lesz a Nemzetközi Jazz Nap központja

2015.02.25. 13:20
Ajánlom
A világszerte koncertekkel és más rendezvényekkel ünnepelt áprilisi nemzetközi jazznap központi helyszíne idén Párizs lesz - jelentette be Herbie Hancock jazz-zongorista, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének jószolgálati nagykövete és Irina Bokova, a szervezet főigazgatója február 25-én. A nemzetközi jazznaphoz kapcsolódik a jazznap.hu elnevezésű rendezvény is, amely idén második alkalommal valósul meg a Fidelio támogatásával.

A francia fővárosra közel százéves jazzhagyománya miatt esett a választás - hangsúlyozták az UNESCO képviselői. A zenei műfaj az első világháború idején jelent meg Párizsban, amikor az oda érkező afroamerikai katonák magukkal hozták a jazz hagyományát is. Az eseményt a szervezők egyben az UNESCO fennállásának 70. évfordulóját ünneplő programsorozat egyik kiemelkedő rendezvényeként kezelik. Herbie Hancock hozzátette azt is, hogy reményei szerint az esemény felemelő, pozitív üzenetet fog hordozni a januári terrorista támadások hatása alatt álló francia főváros számára. "A dzsessz nem csupán valamelyik etnikai csoport, hanem minden ember számára szól. Fel kell ismernünk azt, ami hasonlóvá tesz bennünket, miközben tisztelnünk kell mindazt, ami különbözőséget teremt közöttünk" - mondta a világhírű zongorista.

Hasonlóan vélekedett Irina Bokova is, aki szerint a dzsessz nem csupán a zenéről, hanem a polgári jogokról, az emberi méltóságról és a kultúrák közti párbeszédről is szól. A nap eseményeit az UNESCO párizsi épületében rendezendő koncert koronázza meg, melyen olyan dzsesszhírességek lépnek fel, mint Herbie Hancock, a szaxofonos Wayne Shorter és Igor Butman, Dee Dee Bridgewater és Dianne Reeves énekesnők, valamint a trombitás Huge Masekela. Emellett a francia főváros különböző helyszínein 50 koncert és előadás is lesz április 30-án.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO Herbie Hancock javaslatára 2011-ben nyilvánította április 30-át nemzetközi jazznappá. Az idei programsorozatban az ENSZ 196 tagállama tervez részt venni. Tavaly az eseménysorozat házigazdája a japán Oszaka volt. A Nemzetközi Jazznaphoz kapcsolódik idén már második alkalommal a magyar rendezvénysorozat, a jazznap.hu is: a Fidelio támogatásával megvalósuló ingyenes koncertek és programok a műfaj megismertetését és népszerűsítését tűzték ki célul. A tavaly nagy sikerrel debütált esemény nemcsak Budapest jazzklubjait, kocsmáit, kávézóit vonta be a kezdeményezésbe, hanem számos vidéki és határon túli városban is jelen volt programjaival.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Horgas Eszter: „Prés alatt vagyunk mindannyian”

Csak ülünk és teázunk. Két különböző lakásban, a monitor két oldalán. Hiába, az ember olyan könnyen megszokja a személyes találkozások luxusát. Interjú karantén idején – a gépeken keresztül – Horgas Eszter fuvolaművésszel.
Színház

Így mennek tovább a budapesti színházak - itt a megállapodás és néhány vélemény

Hosszú hetek egyeztetései után ma megállapodott a kormány és a Fővárosi Önkormányzat a színházak működtetéséről.
Klasszikus

Ez az időszak próbatétel, nem büntetés

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás nagycsaládi körben töltik az önkéntes izoláció idejét: fiuk, Gáspár oktatóvideókat készít, ők Leclair-műveket tanulnak. Ez az időszak próbatétel és kihívás, mondják.
Könyv

Gergely Ágnes: „Egyszer csak újra eszméletéhez tér a világ”

A napokban jelentették be: a Tiszatáj folyóirat 2019-es díját Gergely Ágnesnek ítélték oda. A 87 éves Kossuth-díjas költőt, írót, műfordítót Karácsony Ágnes hívta föl telefonon.
Vizuál

A világ leghíresebb angyalai csak mellékszereplők Raffaello Sixtusi Madonnáján

A két kis kerub nagy karriert futott be, ahhoz képest, hogy épp csak ráfértek az 1512-ben festett műre. Alakjukhoz több anekdota is fűződik, festőjük ma 500 éve hunyt el.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Karanténból szól a nóta

Új platformon jelentkeznek péntektől élő produkciókkal a magyar népzene, cigányzene és jazz színtér szereplői.
Jazz/World magazin

„India nemzeti kincse” – 100 éve született a szitár mestere, Ravi Shankar

Zenéjével a különböző kultúrák összekapcsolására törekedett, a klasszikus, a jazz- és a rockzene sokmillió rajongója neki köszönhetően fedezte fel az indiai zene évezredes hagyományait.
Jazz/World hír

Fonogram-életműdíjat kapott Kovács Kati – Hallgasd meg a nyertes felvételeket!

Hobo, Rácz Gergő és Orsovai Reni, a Mörk, a Sárik Péter Trió, Lajkó Félix & Volosi, Krizso, a Bagossy Brothers Company is Fonogram-díjat kapott a szombaton az interneten tartott online eseményen. Életműdíjjal Kovács Katit, szakmai életműdíjjal Gőz Lászlót ismerték el.
Jazz/World Művészi szabadság

Szőke Nikoletta: „Ez egy érzelmileg intenzív időszak”

Három hete még stúdióban volt, klipet forgatott, az egész nyara be volt táblázva. Szőke Nikoletta érzelmileg intenzív időszakot él meg, aminek a hatására új dalok vannak születőben, de a kényszerű otthonmaradásban a régiekre is marad ideje. Interjú.
Jazz/World fonó

Toplistás a Besh o droM jubileumi lemeze

A Balkan World Music Chart negyedéves toplistáján a zenekar jubileumi lemeze.