Jazz/World

Kilenc éves a Lamantin

2011.04.19. 13:13
Ajánlom
Nemzetközi fesztivállal együtt jazztábort is rendeznek Szombathelyen, a Lamantin nevű bumfordi, de vájtfülű víziemlős neve alatt.

Május 25-éig lehet jelentkezni a szombathelyi Lamantin Improvizációs Táborba, ahol a Zeneakadémia Jazz tanszéke és más neves jazzoktatási intézmények gyakran koncertező, híres tanárai tanítanak. A tábor természetesen az iskolai vakáció idején, június 19-25 között zajlik. A tábort akkreditálták, ezért nem csak a jazz-zenésznek készülő növendékek, hanem az aktív zenetanárok, ének-zenét oktató pedagógusok jelentkezését is várják. Az ilyen táborokban szokásos programnak megfelelősen lesznek hangszeres egyéni órák, zenekari és improvizációs gyakorlatok, csoportos jazzelméleti és jazztörténeti órák, tanári együttesek koncertje, és termésszetesen jam session-ök a tanárok és a hallgatók, ill. a fesztiválon fellépő zenészek részvételével.

A Lamantin tábor ikerrendezvénye az ugyanakkor, ugyanitt zajló nemzetközi jazzfesztiválnak, ezért természetesen a fesztiválon fellépő nemzetközi hírű művészek tartanak mesterkurzusokat is. Hogy név szerint kik lesznek ezek, azt még a szervező Improvizatív Zeneműhely Egyesület vezetői nem hozták nyilvánosságra. Mindenesetre ígéretes, hogy a tavalyi fesztiválon Benny Golson amerikai szaxofonos, a Johnny Thomson Singers gospel vokál, Spányiék Ozone Triója és más neves fellépők jártak. A fesztivál helyszínei idén is a Fő téren felállítandó fesztiválsátor (Fő helyszín), a nagy presztízsű Bartók terem és a város kávézói, éttermei lesznek. A tábor jelentkezési lapja letölthető az egyesületi honlapról (www.lamantin.hu).

A részvételi díj: 24 000 Ft, mely magába foglalja a fesztiváljegyet is . Adott esetben erre a Magyar Jazz Szövetség támogatást tud nyújtani. A tanárok között idén is ott lesz a szombathelyi Márkus Tibor, a tábor művészeti vezetője, a Magyar Jazz Szöveség elnöke, a Franciaországban élő és tanító Spányi Emil, tovább olyan neves muzsikusok, mint Friedrich Károly, Tóth Viktor, Elek István, Lakatos Ágnes, Winand Gábor, Gyárfás István, Mohai Tamás, Csuhaj Barna Tibor, Nesztor Iván, és Jeszenszky György.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 
Vizuál

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Evolúció címmel ad jubileumi nagykoncertet az Anna and the Barbies a Margitszigeten

Az elmúlt húsz évben rengeteg teátrális, összművészeti, színes bacchanáliát vitt színpadra az Anna and the Barbies. A zenekar és a Margitszigeti Színház Szent Iván éjszakáját célozta be a kerek születésnap ünneplésére.
Jazz/World ajánló

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Jazz/World ajánló

Elefántdübörgés a Margitszigeten! – KARTHAGO 45 jubileumi koncert június 15-én

Június 15-én szombaton a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon ünnepli negyvenöt éve tartó sikertörténetét a Karthago. Az 1979-ben indult együttes tagjai teljes egyetértésben döntöttek a jubileum helyszínét illetően.
Jazz/World ajánló

A Rumbach utcai zsinagógában mutatja be új lemezét Kováts Kriszta

Víz-dalok címmel jelent meg a Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő legújabb lemeze, amelyhez Szirtes Edina Mókus szerzett zenét, a szövegeket pedig Fábri Péter jegyzi. 
Jazz/World ajánló

Szép dallamok egy kellemes este – Szűcs Kinga és Bárth János koncertje a XV. kerületben

Hangulatos szabadtéri koncertet hallgathat meg a közönség június 13-án, a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház kertjében. Az eseményről az egyenesen Brüsszelből érkező Szűcs Kinga énekesnő mesélt.