Jazz/World

Kilenc éves a Lamantin

2011.04.19. 13:13
Ajánlom
Nemzetközi fesztivállal együtt jazztábort is rendeznek Szombathelyen, a Lamantin nevű bumfordi, de vájtfülű víziemlős neve alatt.

Május 25-éig lehet jelentkezni a szombathelyi Lamantin Improvizációs Táborba, ahol a Zeneakadémia Jazz tanszéke és más neves jazzoktatási intézmények gyakran koncertező, híres tanárai tanítanak. A tábor természetesen az iskolai vakáció idején, június 19-25 között zajlik. A tábort akkreditálták, ezért nem csak a jazz-zenésznek készülő növendékek, hanem az aktív zenetanárok, ének-zenét oktató pedagógusok jelentkezését is várják. Az ilyen táborokban szokásos programnak megfelelősen lesznek hangszeres egyéni órák, zenekari és improvizációs gyakorlatok, csoportos jazzelméleti és jazztörténeti órák, tanári együttesek koncertje, és termésszetesen jam session-ök a tanárok és a hallgatók, ill. a fesztiválon fellépő zenészek részvételével.

A Lamantin tábor ikerrendezvénye az ugyanakkor, ugyanitt zajló nemzetközi jazzfesztiválnak, ezért természetesen a fesztiválon fellépő nemzetközi hírű művészek tartanak mesterkurzusokat is. Hogy név szerint kik lesznek ezek, azt még a szervező Improvizatív Zeneműhely Egyesület vezetői nem hozták nyilvánosságra. Mindenesetre ígéretes, hogy a tavalyi fesztiválon Benny Golson amerikai szaxofonos, a Johnny Thomson Singers gospel vokál, Spányiék Ozone Triója és más neves fellépők jártak. A fesztivál helyszínei idén is a Fő téren felállítandó fesztiválsátor (Fő helyszín), a nagy presztízsű Bartók terem és a város kávézói, éttermei lesznek. A tábor jelentkezési lapja letölthető az egyesületi honlapról (www.lamantin.hu).

A részvételi díj: 24 000 Ft, mely magába foglalja a fesztiváljegyet is . Adott esetben erre a Magyar Jazz Szövetség támogatást tud nyújtani. A tanárok között idén is ott lesz a szombathelyi Márkus Tibor, a tábor művészeti vezetője, a Magyar Jazz Szöveség elnöke, a Franciaországban élő és tanító Spányi Emil, tovább olyan neves muzsikusok, mint Friedrich Károly, Tóth Viktor, Elek István, Lakatos Ágnes, Winand Gábor, Gyárfás István, Mohai Tamás, Csuhaj Barna Tibor, Nesztor Iván, és Jeszenszky György.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.