Jazz/World

Kincskeresés Kárpátalján

2014.06.24. 17:33
Ajánlom
November 8-án mutatja be új koreográfiáját a Magyar Állami Népi Együttes. Az új, készülő darab, a Megidézett Kárpátalja, Hágókon innen és túl című előadás a magyar színpadi néptáncművészet történetében először mutatja be egy antológia keretében a Keleti-Kárpátokban és annak előterében, Kárpátalján élő népek: a magyarok, ruszinok, románok, cigányok, zsidók sokszínű és gazdag tradicionális kultúráját. Bár csak novemberben lesz a bemutató a Nemzeti Színházban, a próbák már teljes erővel zajlanak, egy szűkebb alkotói csapat pedig a napokban tért vissza kárpátaljai gyűjtőútjáról. Az Együttes vezetőjét, Mihályi Gábort kérdeztük.

- Egy interjúdban azt mondtad: „Egy gyűjtőút nemcsak „tudományos anyaggyűjtést" jelent, hanem olyan szellemi és érzelmi feltöltődést is, ami a tapasztalatom szerint a színpadra állítás munkáját is segíteni fogja." Beváltotta-e a gyűjtőút a hozzá fűzött reményeket? Mik voltak azok a kincsek, amiket be tudsz/tudtok építeni az előadásba?

 - Valóban nem csak anyaggyűjtést jelentett ez a négy nap. Az ilyen műfajú előadások esetében nem elégséges „csak" megtanulni a zenéket, táncokat, megtalálni a legszebb viseleteket, felkutatni a szokásokat, hanem meg kell ismerni az embert, azt a világot, amiben a hagyomány megteremtődött és létezett. Látni kell a tájat, a Tiszát, a hegyek vonulatait, völgyeit, a munkácsi várat, a történelem más fontos momentumait. A viski református templomot éppen úgy, mint az öt-hatszáz éves ruszin fatemplomokat. A legfontosabb azonban az ember, aki lehet, hogy már nem a legvirtuózabb táncos, de még minden mozdulatában ott rejtőzik a tudás, a szavaiban pedig csak a parasztemberre jellemző örök bölcsesség.

A műsorban fontos szerepet szánok a szélnek, mint szcenikai eszköznek. A szélnek, amely emlékeket hoz és visz, elsodor, vagy éppen visszavisz. Vihart kavar, vagy megnyugvást hoz. Esőt támaszt, vagy éppen forróságot, felemel, vagy a földre szorít.

Egyik késő délután éppen egy ruszin fatemplom kertjében üldögéltem - hagyva, hogy hassanak rám a több száz éves tölgyek faragásai, szólítson meg az épület -, amikor váratlanul a szikrázó napsütésben egyszer csak feltámadt a szél. Recsegtek az ágak, záporoztak a levelek, minden hirtelen olyanná vált, mint amit én otthon az ágyban hanyatt fekve elképzeltem.

Aztán a csendesülő szélfúvásban egyszer csak megszólaltak a harangok...Ha ennek a néhány percnek csak a legfontosabb pillanatait sikerül átmentenem a színpadra, már igaz lesz, amit mondtam: „Ez nemcsak „tudományos anyaggyűjtést" jelent, hanem olyan szellemi és érzelmi feltöltődést is, ami a tapasztalatom szerint a színpadra állítás munkáját is segíteni fogja."

 - Kik vettek részt a gyűjtőúton? Kinek milyen szerep, feladat jut egy ilyenfajta munkában?

 - Elsősorban a műsor alkotói utaztak. Pál István Szalonna a műsor zenei felelőseként, Fitos Dezső koreográfusként, én szintén koreográfusként és az előadás rendezőjeként. Velünk volt még Pál Lajos és Kati néni - Pál István Szalonna édesapja és édesanyja -, akik kárpátaljaiként személyes kapcsolataik révén szervezték, segítették a gyűjtést. Velünk volt még Kelemen László, aki szintén a zenei kérdéseket ügyelte, valamint Jendrics Gábor, aki a technikai feladatokat (video- és hangfelvétel) látta el. A kérdés ettől azonban még bonyolultabb volt, hiszen minden esetben rá kellett kérdezni a viseletekre, a szokásokra, táncalkalmakra stb., tehát mindazokra az információkra, amik szükségesek a színpadra állításhoz, hogy a kép a lehető legteljesebb legyen. Velünk utazott még egy televíziós stáb is, akik az egész produkció készítését megörökítik az első lépésektől egészen addig, amíg a függöny felgördül majd a Nemzeti Színházban november nyolcadikán.

- Értek-e meglepetések az úton?

- Természetesen igen. Mindezek azonban maradjanak - legalábbis a bemutatóig - az én titkaim, hiszen ott és akkor: a reményeim szerint úgyis mindenre fény derül majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A végzet asszonya élete végéig díva maradt

A magyar femme fatale emigráns éveiben ritkán mutatkozott, nem járt társaságba - saját, régi filmjei viszont hipnotikus erővel hatottak rá.
Klasszikus

Zaklatási botrány rázza meg a finn Sibelius Akadémiát

Egy finn lap szerint a helsinki zeneművészeti akadémia működéséhez tartozik a szexuális zaklatás és a növendékek megalázása.
Plusz

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény alapján életre hívott testület.
Klasszikus

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Profik segítenek az induló dalszerzőknek

Március 2-3. között a Budapest Music Centerben te is megmutathatod a zenédet a frissen Grammy-t nyert producernek, Steve Dubnak, hiszen többek között ő is részt vesz a DEX Songwriting Expo-n, sőt mi több, listening session keretében segíti majd a dalszerzőket a legaktuálisabb iránymutatásokkal. Budapest harmadjára is a dalszerzés fővárosa lesz!
Jazz/World ajánló

Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi koncertje – Csodavárás a Ludwig Múzeumban

Különleges élményben lehet része a Ludwig Múzeum február 22-i programján résztvevőknek. 16 órától Waliczky Tamás: Képzelt kamerák című kiállításában tart kurátori tárlatvezetést Szegedy-Maszák Zsuzsanna, majd 17.30-tól Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi közös koncertje következik, amely az improvizáció világának eddig ismeretlen, egyedi rétegébe hívja a hallgatókat.
Jazz/World ajánló

A jazz nagyágyúi érkeznek a Müpába

A jazz élő legendái, Roy Ayers, Lee Ritenour, Dave Grusin, Kamasi Washington és Wynton Marsalis érkeznek a Müpa Jazztavasz sorozatába.
Jazz/World ajánló

Új szenzációk és nagy visszatérők a 2020-as Szigeten

A napokban nyilvánosságra hozta első 80 idei fellépőjének névsorát a Sziget. A teljesség igénye nélkül kicsipegettük belőle a szívünknek legkedvesebb tízet. Akiket szerintünk botorság lenne kihagyni.
Jazz/World portré

Genesis-szel és anélkül: Peter Gabriel a feltűnő jelmezektől a filmzenékig

A Genesis együttes első énekese, aki szólóban is mindent elért, amit ebben a szakmában el lehet. Peter Gabriel február 13-án ünnepli hetvenedik születésnapját.