Jazz/World

Kincskeresés Kárpátalján

2014.06.24. 17:33
Ajánlom
November 8-án mutatja be új koreográfiáját a Magyar Állami Népi Együttes. Az új, készülő darab, a Megidézett Kárpátalja, Hágókon innen és túl című előadás a magyar színpadi néptáncművészet történetében először mutatja be egy antológia keretében a Keleti-Kárpátokban és annak előterében, Kárpátalján élő népek: a magyarok, ruszinok, románok, cigányok, zsidók sokszínű és gazdag tradicionális kultúráját. Bár csak novemberben lesz a bemutató a Nemzeti Színházban, a próbák már teljes erővel zajlanak, egy szűkebb alkotói csapat pedig a napokban tért vissza kárpátaljai gyűjtőútjáról. Az Együttes vezetőjét, Mihályi Gábort kérdeztük.

- Egy interjúdban azt mondtad: „Egy gyűjtőút nemcsak „tudományos anyaggyűjtést" jelent, hanem olyan szellemi és érzelmi feltöltődést is, ami a tapasztalatom szerint a színpadra állítás munkáját is segíteni fogja." Beváltotta-e a gyűjtőút a hozzá fűzött reményeket? Mik voltak azok a kincsek, amiket be tudsz/tudtok építeni az előadásba?

 - Valóban nem csak anyaggyűjtést jelentett ez a négy nap. Az ilyen műfajú előadások esetében nem elégséges „csak" megtanulni a zenéket, táncokat, megtalálni a legszebb viseleteket, felkutatni a szokásokat, hanem meg kell ismerni az embert, azt a világot, amiben a hagyomány megteremtődött és létezett. Látni kell a tájat, a Tiszát, a hegyek vonulatait, völgyeit, a munkácsi várat, a történelem más fontos momentumait. A viski református templomot éppen úgy, mint az öt-hatszáz éves ruszin fatemplomokat. A legfontosabb azonban az ember, aki lehet, hogy már nem a legvirtuózabb táncos, de még minden mozdulatában ott rejtőzik a tudás, a szavaiban pedig csak a parasztemberre jellemző örök bölcsesség.

A műsorban fontos szerepet szánok a szélnek, mint szcenikai eszköznek. A szélnek, amely emlékeket hoz és visz, elsodor, vagy éppen visszavisz. Vihart kavar, vagy megnyugvást hoz. Esőt támaszt, vagy éppen forróságot, felemel, vagy a földre szorít.

Egyik késő délután éppen egy ruszin fatemplom kertjében üldögéltem - hagyva, hogy hassanak rám a több száz éves tölgyek faragásai, szólítson meg az épület -, amikor váratlanul a szikrázó napsütésben egyszer csak feltámadt a szél. Recsegtek az ágak, záporoztak a levelek, minden hirtelen olyanná vált, mint amit én otthon az ágyban hanyatt fekve elképzeltem.

Aztán a csendesülő szélfúvásban egyszer csak megszólaltak a harangok...Ha ennek a néhány percnek csak a legfontosabb pillanatait sikerül átmentenem a színpadra, már igaz lesz, amit mondtam: „Ez nemcsak „tudományos anyaggyűjtést" jelent, hanem olyan szellemi és érzelmi feltöltődést is, ami a tapasztalatom szerint a színpadra állítás munkáját is segíteni fogja."

 - Kik vettek részt a gyűjtőúton? Kinek milyen szerep, feladat jut egy ilyenfajta munkában?

 - Elsősorban a műsor alkotói utaztak. Pál István Szalonna a műsor zenei felelőseként, Fitos Dezső koreográfusként, én szintén koreográfusként és az előadás rendezőjeként. Velünk volt még Pál Lajos és Kati néni - Pál István Szalonna édesapja és édesanyja -, akik kárpátaljaiként személyes kapcsolataik révén szervezték, segítették a gyűjtést. Velünk volt még Kelemen László, aki szintén a zenei kérdéseket ügyelte, valamint Jendrics Gábor, aki a technikai feladatokat (video- és hangfelvétel) látta el. A kérdés ettől azonban még bonyolultabb volt, hiszen minden esetben rá kellett kérdezni a viseletekre, a szokásokra, táncalkalmakra stb., tehát mindazokra az információkra, amik szükségesek a színpadra állításhoz, hogy a kép a lehető legteljesebb legyen. Velünk utazott még egy televíziós stáb is, akik az egész produkció készítését megörökítik az első lépésektől egészen addig, amíg a függöny felgördül majd a Nemzeti Színházban november nyolcadikán.

- Értek-e meglepetések az úton?

- Természetesen igen. Mindezek azonban maradjanak - legalábbis a bemutatóig - az én titkaim, hiszen ott és akkor: a reményeim szerint úgyis mindenre fény derül majd.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Vizuál

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt. 
Plusz

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.
Zenés színház

21. századi összművészet – újra műsoron Az úrhatnám polgár

Az elmúlt évad végének izgalmas összművészeti produkciója volt a Molière és Lully közös alkotásából, Az úrhatnám polgárból készített, modern környezetbe helyezett előadás, melyet idén három alkalommal láthat a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Vedd ölbe, ringasd, énekelj! – ezzel a gondolattal hívja a Pesti Vigadó a kisgyermekes családokat három év alatti gyerekekkel a Ringató-foglalkozásokra, ahol cél a zenei élmény.
Jazz/World ajánló

A brazil zene esszenciája

A legendás Grammy-díjas brazil énekes, gitáros és dalszövegíró, Gilberto Gil október 22-én a Liszt Ünnep keretében, a MOM Kulturális Központban ad nagyszabású koncertet.
Jazz/World ajánló

Minden, amit Cory Henryről tudnod kell

Egy zseniális alkotó, aki egyszerre lenyűgöző zongorista, énekes, producer és dalszerző. Hatéves kora óta áll színpadon, számtalan műfajban bizonyított a gospeltől az r&b-n át a jazzig, és olyan világsztárokkal dolgozott, mint Bruce Springsteen, a The Roots, a Boyz II Men, Kenny Garrett, Kanye West vagy az Imagine Dragons, a Snarky Puppy tagjaként pedig több Grammy-díjat nyert. Ő Cory Henry, akinek Müpa-beli lemezbemutató koncertje az ősz egyik legjobban várt zenei eseménye. El is meséljük, miért!
Jazz/World ajánló

A Birdman zeneszerzője Budapesten

Az ötszörös Grammy-díjas jazzdobos és zeneszerző, Antonio Sanchez október 29-én a MOMkult színpadán lép fel zenekarával. A világhírű művész jegyzi többek között az Oscar-díjas Birdman zenéjét is.
Jazz/World ajánló

A legendás underground zenekar ráadáskoncertje

A Kontroll Csoport megalakulása 40. évfordulója alkalmából idén augusztusban egy koncert erejéig újra összeállt, viszont engedve a közönség kérésének október 22-én az A38 Hajón még egyszer színpadra lépnek, különleges vendégek társaságában.