Jazz/World

Kincső szülinapos

2011.03.25. 10:00
Ajánlom
2011. különleges év a Kincső Néptáncegyüttes számára, idén ünneplik megalakulásuk 30. jubileumát.

A Kincső Együttes ars poétikája, hogy hűen vállalja a Kárpát-medence magyar táncanyagának hiteles elsajátítását és bemutatását, melyet az adott néprajzi tájegységet jól ismerő, avatott koreográfusok állítanak színpadra.

A Kincsőt a békásmegyeri lakótelep Medgyessy iskolájába járó kisiskolások alakították Horváth Anikó, egy néptáncért rajongó tanító néni vezetésével, aki a mai napig egyengeti a csapat útját. Kifogyhatatlan lelkesedéssel dolgozik azon, hogy végigjárják azt az utat, melyet megalakuláskor megálmodtak. A sikeres pedagógus az idei jubileum alkalmából kifejezte örömét, hogy elindítója és részese lehetett egy közösség születésének, amely arra hivatott, hogy tolmácsolja azt a népi kultúrát, mely megtartó erőként működik az urbánus, kíméletlen környezetben is.

1992-ben az akkori nyolcadikosok úgy döntöttek, hogy együtt maradnak. Az ifjúsági együttest a Medgyessy Iskola igazgatónője Sípos Józsefné és az Aelia Sabina Zeneiskola igazgatója, Kenessey László is támogatta, így azóta a táncosok az Aelia Sabina diákjai is. 1995-ban a lengyelországi Kolobrzegben a Néptáncfesztiválon megnyerték a fesztivál fődíját és a sajtó különdíját. Azóta erdélyi utak, görög, olasz, német, szicíliai, holland, spanyol, belga és francia fesztiválok következtek.

A Néptáncantológián, a néptáncosok legrangosabb rendezvényén először 1995-ben nyerték el. A gyermekegyüttes meghívást kapott két egymást követő évben a Gyermeknéptánc Antológiára Tóth Ferenc: Gyerökök... és Szabadi Mihály: Ki vagy? című koreográfiájával. A jubileumi évben az Ifjú Kincső és a Kis Kincső is meghívást kapott a Néptáncantológiára Furik Rita: Várba harangoznak című, zoborvidéki táncával és Furik Rita-Galát Péter: Mossa össze mind a kettőt című gömöri táncával.

2003-ban Budapestért-díjat kaptak, 1998 óta rendszeresen részt vesznek a Néptáncosok Országos Minősítő Fesztiválján, 2006-ban Kiváló minősítést kaptak. A jubileumot saját szervezésű gálaesttel a Hagyományok Házában ünneplik március 26-án és 27-én.

30 éves a Kincső Néptáncegyüttes

Március 26, 19:00;
Március 27, 17:00

Hagyományok Háza

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.
Jazz/World

Billy Cobhammal és Richard Bonával vár a SopronDrum Fesztivál

A június 15-én kezdődő SopronDrum ütősfesztiválon világhírű ütőszenészek és világzenei előadók muzsikáján keresztül ismerhetjük meg az ütős zene sokszínűségét a fertőrákosi barlangszínház gyönyörű környezetében és Sopronban.