Jazz/World

Kinyílt az Ernyő

2010.10.28. 00:45
Ajánlom
Megalakult a koncertszervezőket tömörítő Jazzernyő Egyesület, amelynek fő célja a műfaj népszerűsítése.

A kezdeményezés azon a találkozón kapott szárba, amelyet néhány hónappal ezelőtt a Magyar Jazz Szövetség a Magyar Jazz Ünnepe kapcsán idén szervezett klubvezetők, koncert- és fesztiválszervezők számára. Az esemény botrányba fulladt a kirobbant panaszáradat miatt.
„Elszabadultak az indulatok, az egyik súlyos vitakérdés például az volt, megélhet-e a jazz Magyarországon piaci alapon. Végül ketten, Maloschik Róbert, a Magyar Rádió szerkesztője, valamint Bognár Tamás, a BMC Kiadó menedzsere arra az elhatározásra jutottak, hogy a műfaj hazai helyzetével külön fórumon lenne érdemes foglalkozni. Ebből lett márciustól októberig öt kerekasztal-megbeszélés, amelyekre az ország minden részéről érkeztek a szakma képviselői, majd október 20-án megalakult a Jazzernyő Egyesület" - idézte fel Zipernovszky Kornél, a szervezet titkára szerdán az MTI-nek az előzményeket. Az egyesület elnöke Pallai Péter lett, aki többek között a Harmónia Műhellyel a Budapest Jazz Clubban, valamint a Londoni Magyar Kulturális Központ kurátoraként szervez koncerteket.

Zipernovszky Kornél szerint a magyarországi jazz méltó helyre kerülése érdekében a legfontosabb feladat a generációs szakadék áthidalása, valamint az iskolai keretek közötti ismeretterjesztés kiépítése lenne. Az egyesület kidolgozta a legfontosabb célok listáját, ehhez létrejönnek szakmai munkacsoportok is. „Az ezzel megbízott munkacsoport megteszi majd szakmai előterjesztését az egyesületnek arról, mi kellene ahhoz, hogy a jazz az iskolai oktatásban ne csak epizódszerű legyen, miként lehetne megacélosítani a jazz helyét a nemzeti alaptantervben. Nincs kétségem afelől, hogy öt-tíz éven belül sikerül látható változásokat elérni ezen a téren" - hangsúlyozta Zipernovszky Kornél. Mint kifejtette, Magyarországon nagyjából a rendszerváltáskor kétirányú folyamat indult meg szinte valamennyi művészeti ág területén. Miután kinyíltak a szelepek, és a művészetekkel összefüggő társadalmi kifejeződési formák megszabadultak a politikai megmondás kényszerétől, ezzel párhuzamosan veszítettek presztízsükből.
„A zenei műfajok közül valószínűleg a jazz hordozta a legjobban magán az ellenzékiségnek azt a gondolatát, amely a szabadsággal, a zsarnokság levetésével volt összefüggésben. A kilencvenes évek elejétől kezdve ez lecsengett, és bár a kommunikációs csatornák megnyíltak, időközben bekövetkezett az állami közművelődési intézményrendszer rohamos leépülése, ami a jazzt is nagyon rosszul érintette: az egyetemi klubok és a művelődési házak lényegében megszűntek jazzhelyeknek lenni" - idézte fel az egyesület titkára. Kitért arra is, hogy az amerikai és európai jazz iránt megnövekedett érdeklődés háttérbe szorította a műfaj magyar képviselői iránti keresletet, emellett számtalan stílus, köztük a rap átvette a jazztől a szöveges ideológiai tartalom közvetítő szerepét, ennek következtében pedig egy-két generáció teljesen elveszítette kapcsolatát a hazai jazzel. Úgy látja, a helyzet a 2000-es évektől kezdve Magyarországon valamelyest konszolidálódott, bár a lemezpiac a hagyományos értelemben véve megszűnt.
„A műfaj mindenesetre megvetette a lábát, elég, ha csak az elmúlt években létrejött kifejezési formákra, médiumokra, önkifejeződési lehetőségekre gondolunk, köztük arra, hogy a nyári nagy összművészeti fesztiválok műsorkínálatában stabilan jelen van a jazz, még ha az érdeklődők tábora nagyon szűk is maradt a legfiatalabb generációk körében" - jegyezte meg. A Magyar Jazz Szövetség elnöksége üdvözölte a Jazzernyő Egyesület megalakulását és kifejezte együttműködési készségét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.