Jazz/World

Kis nagy koncert

2011.09.10. 12:58
Ajánlom
A puszta tény is örvendetes, hogy Omer Klein és két társa személyében egy New York-i illetőségű jazz zenekar lépett fel a Zsidó Nyári Fesztiválon. Remélhetőleg tendenciává válik hozzájuk hasonló együttesek meghívása.

Omer Klein zongorista nem tartozik a New York-i zsidó zenei szcéna vezető alakjai közé. Tekintetbe véve fiatal korát és azt, hogy mindössze öt éve él és alkot a Nagy Almában, ez nem is csoda. A Zsidó Nyári Fesztivál keretében szeptember 3-án adott koncert gerincét triójának 2010-ben kiadott első lemeze adta. A Rockets on the Balkony című album a New York-i Tzadik kiadónál jelent meg, melyet John Zorn szaxofonos-zeneszerző azzal a céllal hozta létre, hogy a zsidó zenét kortárs, kreatív módon megjelenítő zenekarok el tudják juttatni zenéjüket az erre nyitott közönséghez. Klein Budapestre is az albumon hallható felállással érkezett: Ziv Ravitz dobolt és Haggai Cohen Milo bőgőzött.

Egy koncertkritikánál jó esetben a zenészek méltatása, de legalábbis a személyes impressziókról való számadás a cél. Jelen helyzetben ezt sajnálatosan felülírja az, hogy a bőgőt - a kifejezetten halk részeket leszámítva - egyáltalán nem lehetett hallani. Könnyű lenne persze ezt a hangosítás számlájára írni, de miután minden hangszer szép tónusban szólalt meg, talán másban kell keresni a hibát. A Rumbach utcai zsinagógát szecessziós belső tere az egyik legszebb templommá teszi (bár gyorsan hozzá kell tenni, szörnyű állapotban van: terjeng a macskapiszok-szag, s ha nem lenne annyira magával ragadó a látvány, még az is felmerülne bennem, hogy jelen állapotában méltatlan arra, hogy a Zsidó Nyári Fesztivál egyik helyszíneként szolgáljon), ám a szépség a legkevésbé sem szavatolja a jó hangzást. Gyakorló zenészként tudom, hogy a nagy, visszhangzó terekben való fellépés mindig hordoz magával megoldandó problémákat, pláne, ha a zenekar a nézőkkel azonos légtérben, de másik csarnokban van elhelyezve. A bőgő esetében pedig egyébként is nehéz megtalálni azt a kompromisszumot, amikor kottázhatóan, jól kivehetően szól, de még nem válik harsánnyá, hiszen a zongorás trió felállás a jazz műfaján belül önálló esztétikát képvisel, ahol különösen fontos mindhárom zenész közös, egymásra ható játéka.

Az Omer Klein vezette hármasfogat repertoárja igen színes, zenéjüket legalább annyira jellemzik a mai New Yorki jazz trendek, mint az otthonról hozott közel-keleti íz. Több darabban is megjelent a poliritmia, ami számukra - és ezt megerősítette Ziv Ravitz, akivel a koncert után néhány szót tudtam váltani - nem annyira kiszámolt, kigyakorolt, tudatos eszköz, mint inkább belső érzet. Erre a fajta zenei megközelítésre a koncert talán legkiemelkedőbb pillanata, a zenekarvezető saját szerzeménye volt jó példa, amit egy Jom kippuri pijutra (liturgikus költeményre - a szerk.) komponált. Eleve izgalmasan hatott a darab páratlan, 5/4-es metrumú lüktetése, amit belső osztások tettek még feszültebbé. Hasonlóan megkapó volt az első ráadásszám, amelyben Omer Kleint szólóban hallhattuk zongorázni. Szemben az ezt megelőző darabbal, ahol klezmer elemek domináltak, itt sokkal inkább az amerikai folklórra emlékeztető harmonizáció volt meghatározó. Bármely műfaj felé kalandoztak is el, az egész este folyamán látható örömmel muzsikált együtt a három zenész, olyannyira, hogy ennek néha egy-egy kurjantással hangot is adtak. Azt pedig, hogy a közönség szerette a hallottakat, mi sem bizonyítja jobban, mint a koncert után kígyózó sorokban CD-re és autogramra várakozó tömeg.

A puszta tény is, hogy Omer Klein és két társa személyében egy New York-i illetőségű jazz zenekar lépett fel a Zsidó Nyári Fesztiválon örvendetes, hiszen eddig inkább a szórakoztatás, mintsem a szakrális ihletésű kortárs zsidó kultúra bemutatása jellemezte a fesztivál programját. Az izraeli származású, Amerikában kiváló iskolákban tanult fiatal zenészek fellépése mindenképpen üde színfolt volt, csak remélhetjük, hogy tendenciává válik hozzájuk hasonló együttesek meghívása.

2011. szeptember 3. Rumbach utcai zsinagóga
Omer Klein (zongora), Haggai Cohen Milo (bőgő)  Ziv Ravitz (dob)
Zsidó Nyári Fesztivál 2011

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World podcast

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Jazz/World ajánló

Prince egykori zenésze is a Müpa Home fellépői között

Három egyedülálló online koncertpremiert kínál április 16-17-én és 30-án a Müpa Home. Tzumo Árpád zenekara, a Solati Music és a Blahalouisiana mellett látható lesz a basszusgitár dán ikonja, Ida Nielsen koncertje is.
Jazz/World interjú

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Jazz/World interjú

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Jazz/World pályázat

Támogatást nyújt a zeneipari háttérmunkásoknak a Fábián Juli Emlékalapítvány

A Fábián Juli Emlékalapítvány ismét pályázatot ír ki a koronavírus-járvány, az elmaradt koncertek, rendezvények és a tervezhetetlen szakmai jövő miatt nehéz helyzetbe került zeneipari háttérmunkások számára.