Jazz/World

Kis nagy koncert

2011.09.10. 12:58
Ajánlom
A puszta tény is örvendetes, hogy Omer Klein és két társa személyében egy New York-i illetőségű jazz zenekar lépett fel a Zsidó Nyári Fesztiválon. Remélhetőleg tendenciává válik hozzájuk hasonló együttesek meghívása.

Omer Klein zongorista nem tartozik a New York-i zsidó zenei szcéna vezető alakjai közé. Tekintetbe véve fiatal korát és azt, hogy mindössze öt éve él és alkot a Nagy Almában, ez nem is csoda. A Zsidó Nyári Fesztivál keretében szeptember 3-án adott koncert gerincét triójának 2010-ben kiadott első lemeze adta. A Rockets on the Balkony című album a New York-i Tzadik kiadónál jelent meg, melyet John Zorn szaxofonos-zeneszerző azzal a céllal hozta létre, hogy a zsidó zenét kortárs, kreatív módon megjelenítő zenekarok el tudják juttatni zenéjüket az erre nyitott közönséghez. Klein Budapestre is az albumon hallható felállással érkezett: Ziv Ravitz dobolt és Haggai Cohen Milo bőgőzött.

Egy koncertkritikánál jó esetben a zenészek méltatása, de legalábbis a személyes impressziókról való számadás a cél. Jelen helyzetben ezt sajnálatosan felülírja az, hogy a bőgőt - a kifejezetten halk részeket leszámítva - egyáltalán nem lehetett hallani. Könnyű lenne persze ezt a hangosítás számlájára írni, de miután minden hangszer szép tónusban szólalt meg, talán másban kell keresni a hibát. A Rumbach utcai zsinagógát szecessziós belső tere az egyik legszebb templommá teszi (bár gyorsan hozzá kell tenni, szörnyű állapotban van: terjeng a macskapiszok-szag, s ha nem lenne annyira magával ragadó a látvány, még az is felmerülne bennem, hogy jelen állapotában méltatlan arra, hogy a Zsidó Nyári Fesztivál egyik helyszíneként szolgáljon), ám a szépség a legkevésbé sem szavatolja a jó hangzást. Gyakorló zenészként tudom, hogy a nagy, visszhangzó terekben való fellépés mindig hordoz magával megoldandó problémákat, pláne, ha a zenekar a nézőkkel azonos légtérben, de másik csarnokban van elhelyezve. A bőgő esetében pedig egyébként is nehéz megtalálni azt a kompromisszumot, amikor kottázhatóan, jól kivehetően szól, de még nem válik harsánnyá, hiszen a zongorás trió felállás a jazz műfaján belül önálló esztétikát képvisel, ahol különösen fontos mindhárom zenész közös, egymásra ható játéka.

Az Omer Klein vezette hármasfogat repertoárja igen színes, zenéjüket legalább annyira jellemzik a mai New Yorki jazz trendek, mint az otthonról hozott közel-keleti íz. Több darabban is megjelent a poliritmia, ami számukra - és ezt megerősítette Ziv Ravitz, akivel a koncert után néhány szót tudtam váltani - nem annyira kiszámolt, kigyakorolt, tudatos eszköz, mint inkább belső érzet. Erre a fajta zenei megközelítésre a koncert talán legkiemelkedőbb pillanata, a zenekarvezető saját szerzeménye volt jó példa, amit egy Jom kippuri pijutra (liturgikus költeményre - a szerk.) komponált. Eleve izgalmasan hatott a darab páratlan, 5/4-es metrumú lüktetése, amit belső osztások tettek még feszültebbé. Hasonlóan megkapó volt az első ráadásszám, amelyben Omer Kleint szólóban hallhattuk zongorázni. Szemben az ezt megelőző darabbal, ahol klezmer elemek domináltak, itt sokkal inkább az amerikai folklórra emlékeztető harmonizáció volt meghatározó. Bármely műfaj felé kalandoztak is el, az egész este folyamán látható örömmel muzsikált együtt a három zenész, olyannyira, hogy ennek néha egy-egy kurjantással hangot is adtak. Azt pedig, hogy a közönség szerette a hallottakat, mi sem bizonyítja jobban, mint a koncert után kígyózó sorokban CD-re és autogramra várakozó tömeg.

A puszta tény is, hogy Omer Klein és két társa személyében egy New York-i illetőségű jazz zenekar lépett fel a Zsidó Nyári Fesztiválon örvendetes, hiszen eddig inkább a szórakoztatás, mintsem a szakrális ihletésű kortárs zsidó kultúra bemutatása jellemezte a fesztivál programját. Az izraeli származású, Amerikában kiváló iskolákban tanult fiatal zenészek fellépése mindenképpen üde színfolt volt, csak remélhetjük, hogy tendenciává válik hozzájuk hasonló együttesek meghívása.

2011. szeptember 3. Rumbach utcai zsinagóga
Omer Klein (zongora), Haggai Cohen Milo (bőgő)  Ziv Ravitz (dob)
Zsidó Nyári Fesztivál 2011

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Színház

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.
Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör nyári programjaiból

Hangversenyre, operába, jazz koncertre vagy régi pesti kabaréba menne nyáron? A Társaskör kertjében jó helyen jár, itt mindezt megtalálja.
Jazz/World magazin

Portréalbum jelent meg a tízéves KOBUCI emblematikus zenészeiről

Tíz éve nyílt Óbuda egyik legkellemesebb szabadtéri koncerthelyszíne, a Kobuci Kert. Az évfordulót a Szent Margit Kórház javára rendezett jótékonysági koncerttel és a hely mikroközösségét bemutató portréalbummal ünneplik június 19-én.
Jazz/World hír

Tíz évig titkolták, hogy félmillió történelmi jelentőségű felvétel égett el

500 ezer master, köztük jazz- és poptörténeti jeletőségűek váltak a lángok martalékává a los angeles-i Universal Studióban kitört tűzvészben, 2008-ban. A hatalmas veszteségre most derült fény.
Jazz/World ajánló

Dzsesszben formált Bartók-művek

A Bartók Plusz Operafesztivál megnyitja a komolyzenei műfaj határait. Báb- és animációs operaelőadások mellett Bartók-művek dzsesszátiratait mutatja be a mai magyar dzsesszélet egyik legmeghatározóbb együttese, a Sárik Péter Trió közreműködésével.
Jazz/World Partitúra

„Itt, Budapesten valójában csak imitáljuk a népzenét” - Interjú Kuczera Barbarával

Minden év júliusának első hetében rendezik meg a Méta népzenei tábort, más-más helyszínen, rendszerint apró falvakban. Idén Karádon, nem messze a Balatontól lesz a tábor, a Partitúra forgatásán Kuczera Barbara mesélt róla.