Jazz/World

Kis nagy koncert

2011.09.10. 12:58
Ajánlom
A puszta tény is örvendetes, hogy Omer Klein és két társa személyében egy New York-i illetőségű jazz zenekar lépett fel a Zsidó Nyári Fesztiválon. Remélhetőleg tendenciává válik hozzájuk hasonló együttesek meghívása.

Omer Klein zongorista nem tartozik a New York-i zsidó zenei szcéna vezető alakjai közé. Tekintetbe véve fiatal korát és azt, hogy mindössze öt éve él és alkot a Nagy Almában, ez nem is csoda. A Zsidó Nyári Fesztivál keretében szeptember 3-án adott koncert gerincét triójának 2010-ben kiadott első lemeze adta. A Rockets on the Balkony című album a New York-i Tzadik kiadónál jelent meg, melyet John Zorn szaxofonos-zeneszerző azzal a céllal hozta létre, hogy a zsidó zenét kortárs, kreatív módon megjelenítő zenekarok el tudják juttatni zenéjüket az erre nyitott közönséghez. Klein Budapestre is az albumon hallható felállással érkezett: Ziv Ravitz dobolt és Haggai Cohen Milo bőgőzött.

Egy koncertkritikánál jó esetben a zenészek méltatása, de legalábbis a személyes impressziókról való számadás a cél. Jelen helyzetben ezt sajnálatosan felülírja az, hogy a bőgőt - a kifejezetten halk részeket leszámítva - egyáltalán nem lehetett hallani. Könnyű lenne persze ezt a hangosítás számlájára írni, de miután minden hangszer szép tónusban szólalt meg, talán másban kell keresni a hibát. A Rumbach utcai zsinagógát szecessziós belső tere az egyik legszebb templommá teszi (bár gyorsan hozzá kell tenni, szörnyű állapotban van: terjeng a macskapiszok-szag, s ha nem lenne annyira magával ragadó a látvány, még az is felmerülne bennem, hogy jelen állapotában méltatlan arra, hogy a Zsidó Nyári Fesztivál egyik helyszíneként szolgáljon), ám a szépség a legkevésbé sem szavatolja a jó hangzást. Gyakorló zenészként tudom, hogy a nagy, visszhangzó terekben való fellépés mindig hordoz magával megoldandó problémákat, pláne, ha a zenekar a nézőkkel azonos légtérben, de másik csarnokban van elhelyezve. A bőgő esetében pedig egyébként is nehéz megtalálni azt a kompromisszumot, amikor kottázhatóan, jól kivehetően szól, de még nem válik harsánnyá, hiszen a zongorás trió felállás a jazz műfaján belül önálló esztétikát képvisel, ahol különösen fontos mindhárom zenész közös, egymásra ható játéka.

Az Omer Klein vezette hármasfogat repertoárja igen színes, zenéjüket legalább annyira jellemzik a mai New Yorki jazz trendek, mint az otthonról hozott közel-keleti íz. Több darabban is megjelent a poliritmia, ami számukra - és ezt megerősítette Ziv Ravitz, akivel a koncert után néhány szót tudtam váltani - nem annyira kiszámolt, kigyakorolt, tudatos eszköz, mint inkább belső érzet. Erre a fajta zenei megközelítésre a koncert talán legkiemelkedőbb pillanata, a zenekarvezető saját szerzeménye volt jó példa, amit egy Jom kippuri pijutra (liturgikus költeményre - a szerk.) komponált. Eleve izgalmasan hatott a darab páratlan, 5/4-es metrumú lüktetése, amit belső osztások tettek még feszültebbé. Hasonlóan megkapó volt az első ráadásszám, amelyben Omer Kleint szólóban hallhattuk zongorázni. Szemben az ezt megelőző darabbal, ahol klezmer elemek domináltak, itt sokkal inkább az amerikai folklórra emlékeztető harmonizáció volt meghatározó. Bármely műfaj felé kalandoztak is el, az egész este folyamán látható örömmel muzsikált együtt a három zenész, olyannyira, hogy ennek néha egy-egy kurjantással hangot is adtak. Azt pedig, hogy a közönség szerette a hallottakat, mi sem bizonyítja jobban, mint a koncert után kígyózó sorokban CD-re és autogramra várakozó tömeg.

A puszta tény is, hogy Omer Klein és két társa személyében egy New York-i illetőségű jazz zenekar lépett fel a Zsidó Nyári Fesztiválon örvendetes, hiszen eddig inkább a szórakoztatás, mintsem a szakrális ihletésű kortárs zsidó kultúra bemutatása jellemezte a fesztivál programját. Az izraeli származású, Amerikában kiváló iskolákban tanult fiatal zenészek fellépése mindenképpen üde színfolt volt, csak remélhetjük, hogy tendenciává válik hozzájuk hasonló együttesek meghívása.

2011. szeptember 3. Rumbach utcai zsinagóga
Omer Klein (zongora), Haggai Cohen Milo (bőgő)  Ziv Ravitz (dob)
Zsidó Nyári Fesztivál 2011

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.