Jazz/World

Klippremier: A Borostyán színei

2021.03.24. 11:25
Ajánlom
Áprilisban jelenik meg Krasznai Gíta új albuma, a Füstjel, melynek előzetesen debütáló dala, a Borostyán először a Fidelio oldalán hallható. Hosszú és izgalmasan kreatív út vezetett a dal megszületésétől a videoklip elkészüléséig.

Gyerekkora óta művészet veszi körül Krasznai Gítát: a közös zenélés, festészet már közvetlen családi környezetében is mindennapos élmény volt, majd a tizennyolc évesen Indiában töltött hat hónap is tovább tágította ezt a perspektívát.

Gíta első lemeze, az Om a kint tanult dalokat, mantrákat dolgozza fel barátaival, ezt követően kezdett el saját dalokon dolgozni, melyek közül az első néhányat Matthew Mitchell gitáros ösztönözte: „Akkoriban Matthew hangszerkészítő műhelyében dolgoztam rendszeresen.

Ő azt adta fel házi feladatnak, hogy minden nap írjak két dalt, és hozzátette, hogy az első százat valószínűleg ki fogjuk dobni. Talán ellentmondásosan hangzik, de mégis nagyon felszabadító ennek tudatában dalt írni.

Másnap elutaztam a nagyszüleimhez, és délutánra már megvolt a Borostyán ötlete; egy akkor frissen olvasott indiai mese, a Hajnal leánya ihlette a szövegét. Aztán annyira tetszett Matthew-nak is, hogy végül megtartottuk.”

krasznaigita-122902.jpg

Krasznai Gíta

A dal – éppúgy mint a lemez többi szerzeménye – hosszabb úton ment keresztül, míg az egy gitáros vázlatból eljutott a lemezen hallható hangszerelésig. „A zenész barátaim közreműködése újabb és újabb síkokat adott a daloknak. Blaho Attila intuitív és érzékeny játéka a billentyűkön, és Billy Prim egyéni stílusa egészen újrateremtette a Borostyán hangulatát.”

A hangszeres részeket több alkalommal, sokszor több hónapos kihagyások után vették fel, ahogy Gíta és a zenésztársak ideje engedte.

„Egy kicsi szobában vettük fel a basszusklarinétot, éppencsak elfértünk. Volt, hogy éjjeleken át az ötleteket próbálgattuk egy-egy részre különböző hangszerekkel. A felvételek kezdete óta Albert Péter tartja össze a munkafolyamatokat, hangmérnökként és zenei producerként is. A lemez elkészülésével együtt hozta létre a szegedi Zenharmonix stúdiót, ahol már a lemez keverése történt.”

Gíta időközben tervezőgrafikus lett, és betekintést kapott az animációk világába is. A homokanimációs videoklip a budaörsi Babtér stúdióban készült.

 

A Füstjel című lemezen állandó zenészek Blaho Attila zongorista és Billy Prim dobos, valamint vendégszerepel rajta Szabados-Tóth Bálint klarinéton és Turcsányi Áron basszusgitáron.

prim-gita-blaho-120736.jpg

Billy Prim dobos, Krasznai Gíta énekes-gitáros és Blaho Attila zongorista

Krasznai Gíta a Facebookon és a Spotify-on.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Színház

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Klasszikus

Kurtág György életműve előtt tisztelegnek a BMC-ben

A zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György, Kiss Péter zongoraművész, valamint egy francia művészekből álló kamaraegyüttes ad koncertet a Budapest Music Centerben február 18-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ha nem tudod eldönteni, melyik koncertre menj szombat este, duplázz!

Két koncerttel is várja az érdeklődőket január 29-én, szombaton a Fonó. Borbély Mihály legújabb formációja mellett ugyanis színpadra lép majd a legújabb lemezén Kelet és Nyugat hangzásvilágát ötvöző Czirják Csaba Quintet is.
Jazz/World Film

Néhány napig újra mozivásznon a Queen legendás budapesti koncertje

A Queen 1986-os Népstadion-beli koncertjéről készült filmet vetítik minden este január 27. és február 1. között, a MOM Park megújult mozijában, a Cinema MOM-ban. A Hungarian Rhapsody címmel újra kiadott koncertfilm fantasztikusan adja vissza a koncert és a kor hangulatát.
Jazz/World ajánló

Gryllus Samu hangszerelte át Gryllus Dániel Weöres Sándor prózájára komponált dalsorozatát

Weöres Sándor költői prózájának, az 1945-ben publikált A teljesség felének sorai közmondásként ma is köztünk élnek. Ezeket a gondolatokat ültette át a zene nyelvére Gryllus Dániel csaknem 40 évvel ezelőtt, most pedig fia hangszerelésében lesznek hallhatóak február 5-én, a Magyar Zene Házában.
Jazz/World ajánló

„Ez az a muzsika, amire még a kőszívűek is szerelmesek tudnak lenni”

Bonchidai táncok, zenék minden szerdán a Fonóban, ahol ezen a héten kivételesen pénteken is bonchidai muzsikával telik meg a ház: Ocskay Rita és barátai lemezbemutató koncertjére január 28-án, pénteken kerül sor. 
Jazz/World ajánló

Alfredo Rodriguez és Pedrito Martinez a BJC-ben

A fiatal, harminchat éves zongorista, Alfredo Rodriguez 2019-es Duologue with Pedro Martinez címmel megjelent lemezének anyagát mutatja be január 22-én este a BJC-ben, a világ egyik legismertebb latin ritmushangszeresének részvételével.