Jazz/World

Klippremier: A Borostyán színei

2021.03.24. 11:25
Ajánlom
Áprilisban jelenik meg Krasznai Gíta új albuma, a Füstjel, melynek előzetesen debütáló dala, a Borostyán először a Fidelio oldalán hallható. Hosszú és izgalmasan kreatív út vezetett a dal megszületésétől a videoklip elkészüléséig.

Gyerekkora óta művészet veszi körül Krasznai Gítát: a közös zenélés, festészet már közvetlen családi környezetében is mindennapos élmény volt, majd a tizennyolc évesen Indiában töltött hat hónap is tovább tágította ezt a perspektívát.

Gíta első lemeze, az Om a kint tanult dalokat, mantrákat dolgozza fel barátaival, ezt követően kezdett el saját dalokon dolgozni, melyek közül az első néhányat Matthew Mitchell gitáros ösztönözte: „Akkoriban Matthew hangszerkészítő műhelyében dolgoztam rendszeresen.

Ő azt adta fel házi feladatnak, hogy minden nap írjak két dalt, és hozzátette, hogy az első százat valószínűleg ki fogjuk dobni. Talán ellentmondásosan hangzik, de mégis nagyon felszabadító ennek tudatában dalt írni.

Másnap elutaztam a nagyszüleimhez, és délutánra már megvolt a Borostyán ötlete; egy akkor frissen olvasott indiai mese, a Hajnal leánya ihlette a szövegét. Aztán annyira tetszett Matthew-nak is, hogy végül megtartottuk.”

krasznaigita-122902.jpg

Krasznai Gíta

A dal – éppúgy mint a lemez többi szerzeménye – hosszabb úton ment keresztül, míg az egy gitáros vázlatból eljutott a lemezen hallható hangszerelésig. „A zenész barátaim közreműködése újabb és újabb síkokat adott a daloknak. Blaho Attila intuitív és érzékeny játéka a billentyűkön, és Billy Prim egyéni stílusa egészen újrateremtette a Borostyán hangulatát.”

A hangszeres részeket több alkalommal, sokszor több hónapos kihagyások után vették fel, ahogy Gíta és a zenésztársak ideje engedte.

„Egy kicsi szobában vettük fel a basszusklarinétot, éppencsak elfértünk. Volt, hogy éjjeleken át az ötleteket próbálgattuk egy-egy részre különböző hangszerekkel. A felvételek kezdete óta Albert Péter tartja össze a munkafolyamatokat, hangmérnökként és zenei producerként is. A lemez elkészülésével együtt hozta létre a szegedi Zenharmonix stúdiót, ahol már a lemez keverése történt.”

Gíta időközben tervezőgrafikus lett, és betekintést kapott az animációk világába is. A homokanimációs videoklip a budaörsi Babtér stúdióban készült.

 

A Füstjel című lemezen állandó zenészek Blaho Attila zongorista és Billy Prim dobos, valamint vendégszerepel rajta Szabados-Tóth Bálint klarinéton és Turcsányi Áron basszusgitáron.

prim-gita-blaho-120736.jpg

Billy Prim dobos, Krasznai Gíta énekes-gitáros és Blaho Attila zongorista

Krasznai Gíta a Facebookon és a Spotify-on.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Ókovács Szilveszter azonnali hatállyal felmondta Kesselyák Gergely szerződését

A karmester-operarendező, aki korábban a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is volt, maga is pályázott az Opera élére, és a szakértői bizottság a legtöbb szavazattal támogatta. CIKKÜNK FRISSÜLT ÓKOVÁCS SZILVESZTER KÖZLEMÉNYÉVEL!
Színház

„Önök minden pályázatunkat elutasították” – Közös nyílt levelet írtak a független társulatok

A huszonöt színházi társulat levelét azoknak az „ismeretlen kurátoroknak” címezte, akik a közelmúltban nulla forint támogatást ítéltek meg nekik. A Rózsavölgyi Szalon is beszámolt arról, őket hogyan érintette a döntés. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Zenés színház

Rost Andrea nem lép fel a Magyar Állami Operaházban a jövő évadban

Az énekesnő döntéséről tájékoztatta az intézmény főigazgatóját, Ókovács Szilvesztert, és az idén nyárra meghirdetett Varázsfuvola-előadásokból is kilép.
Klasszikus

A zeneélet kivételes művészei fogtak össze a magyar klasszikus zene helyzetének javítása érdekében

Hét Kossuth-díjas művész elnökségével megalakult a Magyar Muzsikusok Szövetsége, melynek célja a klasszikus zene társadalmi elfogadottságának emelése, a magyar zene értékeinek megőrzése és fejlesztése egy átfogó stratégia megalkotásával.
Klasszikus

Száz év hét napban – a BMC Ligeti Fesztiválján jártunk

A Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat csúcspontja a Budapest Music Centerben rendezett egyhetes fesztivál volt. Négy, igencsak különböző típusú koncerten jártunk

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A Bamboléót is elhozza a Margitszigetre a Chico & the Gypsies

Június 14-én a katalán rumba és a latin pop koronázatlan királyai, a Chico & the Gypsies állnak a Margitszigeti Színház deszkáira, hogy virtuóz gitárjátékukkal, szenvedélyes énekükkel és örökzöld slágereikkel hívják táncba a jelenlévőket.
Jazz/World gyász

Elhunyt Astrud Gilberto

A The Girl from Ipanema című dallal világhírűvé váló, a bossa nova megalapítói közé tartozó brazil énekest nyolcvanhárom éves korában érte a halál.
Jazz/World interjú

„A közös nevezőt a jazz biztosítja, illetve az egymás iránti nyitottság” –  interjú Dés Andrással a T.E.L.D. első lemezéről

Négy remek művész találkozásából megszületett a T.E.L.D. első lemeze a Fonó gondozásában. Az új zenei anyagról a jelenleg Bécsben élő, Budapesten sokat koncertező Dés András ütőhangszeres művésszel beszélgettünk.
Jazz/World hír

Őselemek a Napfonat tolmácsolásában – megjelent a Harmatcseppben él a világ bennem című lemez

Második nagylemezével jelentkezik A Dal 2022-es döntőjébe is bejutó a capella együttes. A lemez már kapható digitális terjesztésben, hamarosan fizikai formájában is megjelenik a Fonó gondozásában.
Jazz/World ajánló

Június első hétvégéjén a jazz zene körül forog minden Szentendrén

Nyolc koncerttel várja a jazzrajongókat a Jazz Estek Szentendre rendezvénysorozat a Barcsay udvarban június 2. és 4. között.