Jazz/World

Klippremier: A Borostyán színei

2021.03.24. 11:25
Ajánlom
Áprilisban jelenik meg Krasznai Gíta új albuma, a Füstjel, melynek előzetesen debütáló dala, a Borostyán először a Fidelio oldalán hallható. Hosszú és izgalmasan kreatív út vezetett a dal megszületésétől a videoklip elkészüléséig.

Gyerekkora óta művészet veszi körül Krasznai Gítát: a közös zenélés, festészet már közvetlen családi környezetében is mindennapos élmény volt, majd a tizennyolc évesen Indiában töltött hat hónap is tovább tágította ezt a perspektívát.

Gíta első lemeze, az Om a kint tanult dalokat, mantrákat dolgozza fel barátaival, ezt követően kezdett el saját dalokon dolgozni, melyek közül az első néhányat Matthew Mitchell gitáros ösztönözte: „Akkoriban Matthew hangszerkészítő műhelyében dolgoztam rendszeresen.

Ő azt adta fel házi feladatnak, hogy minden nap írjak két dalt, és hozzátette, hogy az első százat valószínűleg ki fogjuk dobni. Talán ellentmondásosan hangzik, de mégis nagyon felszabadító ennek tudatában dalt írni.

Másnap elutaztam a nagyszüleimhez, és délutánra már megvolt a Borostyán ötlete; egy akkor frissen olvasott indiai mese, a Hajnal leánya ihlette a szövegét. Aztán annyira tetszett Matthew-nak is, hogy végül megtartottuk.”

krasznaigita-122902.jpg

Krasznai Gíta

A dal – éppúgy mint a lemez többi szerzeménye – hosszabb úton ment keresztül, míg az egy gitáros vázlatból eljutott a lemezen hallható hangszerelésig. „A zenész barátaim közreműködése újabb és újabb síkokat adott a daloknak. Blaho Attila intuitív és érzékeny játéka a billentyűkön, és Billy Prim egyéni stílusa egészen újrateremtette a Borostyán hangulatát.”

A hangszeres részeket több alkalommal, sokszor több hónapos kihagyások után vették fel, ahogy Gíta és a zenésztársak ideje engedte.

„Egy kicsi szobában vettük fel a basszusklarinétot, éppencsak elfértünk. Volt, hogy éjjeleken át az ötleteket próbálgattuk egy-egy részre különböző hangszerekkel. A felvételek kezdete óta Albert Péter tartja össze a munkafolyamatokat, hangmérnökként és zenei producerként is. A lemez elkészülésével együtt hozta létre a szegedi Zenharmonix stúdiót, ahol már a lemez keverése történt.”

Gíta időközben tervezőgrafikus lett, és betekintést kapott az animációk világába is. A homokanimációs videoklip a budaörsi Babtér stúdióban készült.

 

A Füstjel című lemezen állandó zenészek Blaho Attila zongorista és Billy Prim dobos, valamint vendégszerepel rajta Szabados-Tóth Bálint klarinéton és Turcsányi Áron basszusgitáron.

prim-gita-blaho-120736.jpg

Billy Prim dobos, Krasznai Gíta énekes-gitáros és Blaho Attila zongorista

Krasznai Gíta a Facebookon és a Spotify-on.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Jazz/World videó

Ritka hangszeren játszik konkoi az új live session videójában 

Harmóniumra írt dalt ad elő konkoi új videójában. A most megjelent live session videóban szereplő hangszert legközelebb május 24-én, a Fiumei úti sírkertben hallhatja a közönség. Videópremier.
Jazz/World hír

Western dalok – új lemez jelenik meg Cseh Tamás kiadatlan felvételeiből

Cseh Tamás a nagyközönség számára ritkán vagy soha nem hallott, vadnyugati témájú dalait gyűjt egybe a májusban megjelenő album, amelynek felvételeit a hatvanas és hetvenes években rögzítette a zeneszerző.   
Jazz/World interjú

A hangok határtalansága – beszélgetés Snétberger Ferenccel

Különleges élménnyel gazdagodtak azok, akik jegyet váltottak április 28-ára az Erkel Színházba, ahol Snétberger Ferenc a kiváló svéd bőgős, Anders Jormin társaságában, a JazzFest Budapest fellépőjeként zenélt a nagyérdeműnek. Az interjút a Berlinben élő gitárművésszel budapesti koncertje előtt pár nappal készítettük.
Jazz/World interjú

A blues új királynője Budapesten! – Shemekia Copeland koncertje a MOMkultban

Shemekia Copeland ötszörös Grammy-díj-jelölt blues-, soul- és americana-énekesnő, korunk egyik legjellegzetesebb és legmélyebb érzésekkel teli amerikai előadója július 17-én – Magyarországon először – a MOMkult színpadán ad koncertet.