Jazz/World

Klippremier: „Árkon-bokron” átívelő dal a Shinterztől WaTáig

2021.03.04. 16:40
Ajánlom
Egy angolszász király által építtetett földsánc ihlette a Shinterz zenekar Varga Tamás WaTa-val közös remixét, a Dyke-ot. A trió már biztosan ott lesz idén a Művészetek Völgyében.

Offa királyról a magyar töriórákon sajnos nem sokat tanultunk; hadjáratainak köszönhetően erősödött meg a hét angolszász királysághoz tartozó Mercia Királyság, továbbá nevéhez fűződik a Wales-et és Angliát elválasztó 250 km hosszú földsánc megépítése, az Offa’s Dyke, ami ma is turisztikai látványosság.

Ez a mesebeli tájakon végig futó fal ihlette a zenekar Dyke c. dalát, mely pont olyan hosszú zenei ívet jár be, mint a liverpooli öböl és a Severn torkolat közötti ősi határvonal.

A fél éve íródott dalból most született egy remix, mely kollaborációra Varga Tamás WaTa így emlékszik vissza: „Bencével már régóta követjük egymás munkásságát különböző platformokon, és szerintem az elejétől éreztük, hogy vannak közös pontok a zenénkben. Én a szigorú otthonmaradások idején rengeteg remixen dolgoztam, ekkor jött az ötlet, hogy Bencétől elkérem a 'Dyke' sávjait, mert

iszonyatosan megfogott ennek a trekknek a mesebeli, de mégis elég sötét atmoszférája.

A végeredmény egy hasonlóan komor hangulatú újragondolás lett, kicsit ritmusosabb, kalandosabb hangszerelés mellett. Mikor először hallotta, Bence egyből rávágta, hogy ehhez készítenünk kell egy videót is. Így született meg a live-videónk, ahol egy különleges helyszínen játsszuk el a Dyke újragondolt verzióját. Hatalmas köszönet Rétfalvi Somának, Petrák Sárinak és Makk Vatának a vizuális segítségért!”

A megjelenésen túl a dal bekerült a Majdnem Híres Rocksuli és a Magyar Képzőművészeti Egyetem közös Zenekép projektjébe, melynek keretében zenekarokat és képzős hallgatókat “hoznak össze”, hogy klipeket, videós anyagokat készítsenek Révész László László osztályvezető mentorálásával. Idén három dalhoz készül videó, és az egyik a fent már említett Dyke, ami Somhegyi Enikő és Jordán Lili munkája lesz.

A trió 2016 óta működik. A jelenlegi három tagról már más formációk kapcsán is hallhattunk: Szabó Dániel Ferenc (dob) és Szeifert Bálint (basszus hangszerek, elektronika) a Mörkből, Bécsy Bence (gitár, elektronika) pedig a Jónás Vera Experimentből és a BSW-ből lehet ismerős.

A zenekar instrumentális, improvizatív zenéjében több műfaj, a klasszikus zene, az experimentális, az ambient és az indie mosódik össze, megtörve minden stílusbeli korlátot és hagyományt. Alkotásmódjukat meghatározza a kísérletezés: a free jazz szabadságát elektronikus hangképekkel ötvözik. Ars poeticájuk az emberi érzelmek komplexitására fókuszál.

A Shinterz a nyáron a Művészetek Völgyében lép fel: Harcsa Veronika vendégeként, a róla elnevezett udvarban adnak késő esti koncertet 2021. július 29-én.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Zenés színház

„Akkor is mosolyogni kell, amikor valami fáj” – interjú Széles Flórával

A mosoly országa Mi hercegnője után Széles Flóra egy kultikus mű, a Veszedelmes viszonyok Tourvelnéjeként debütál a Budapesti Operettszínházban. A zenedráma ősbemutatóként kerül színre a teátrumban, a két előadás közti párhuzamokról, szerelemről és az új bemutató különleges technikai megoldásairól beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A hazai jazz sztárjaival ünnepli a 70-et Zsoldos Béla

Zsoldos Béla egyike azon keveseknek, akik a hazai jazz világában felbecsülhetetlen tudással rendelkeznek az ütőhangszerek világáról: komponista, előadóművész, több mint húsz éve tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Hetvenedik születésnapja alkalmából különleges koncertre készül a Müpában január 27-én.
Jazz/World ajánló

Megjelent Lukács Miklós első szólólemeze

A Fonó gondozásában jelent meg 2021 végén Lukács Miklós, a hazai kortárs zene legsokoldalúbb előadójának első cimbalom szólólemeze, a No Man’s Land. Az album a világon egyedülálló módon csak a cimbalom eszköztárát használja a lemezen hallható kísérleti elektronikán keresztül is. A No Man’s Land már elérhető a legnagyobb streaming platformokon, illetve a Fonó webáruházában.
Jazz/World hír

FSZEK Zenei Gyűjteményébe került Gonda János hagyatéka

Gonda János, a magyar jazz kiemelkedő alakja január 11-én lett volna 90 éves. Halála előtt a Zenei Gyűjteménynek adományozta dokumentumgyűjteményét. A hagyaték a katalogizálás, és a digitalizálás után fokozatosan kutathatóvá, közkinccsé válik.
Jazz/World ajánló

Szerb Újévi mulatsággal nyitja az évet a Fonó

Már-már hagyomány a Fonóban, hogy a város legnagyobb szilveszteri vonós táncháza után januárban a déli szláv népek szokásai szerint is elbúcsúztatják az óévet és köszöntik az új esztendőt! Január 13-án a Szerb Újévi mulatságon fellépnek a Babra és a Poklade zenekarok, valamint vendégük, Djordje Davidović szerb harmonikaművész. Bárki csatlakozhat a délszláv táncházhoz, de azt is várják, aki csak hallgatná a vérpezsdítő balkáni zenéket!
Jazz/World ajánló

Világhírű vendégekkel és az Átlátszó Hanggal kezdi az évet a Modern Art Orchestra

A Modern Art Orchestra Art of Virus című kezdeményezésének egyes számú ágának műveit hallhatja a közönség január 16-án a BMC-ben Vajda Gergely és ifj. Kurtág György, a projekt két zeneszerzőjének közreműködésével.