Jazz/World

Klippremier: „Árkon-bokron” átívelő dal a Shinterztől WaTáig

2021.03.04. 16:40
Ajánlom
Egy angolszász király által építtetett földsánc ihlette a Shinterz zenekar Varga Tamás WaTa-val közös remixét, a Dyke-ot. A trió már biztosan ott lesz idén a Művészetek Völgyében.

Offa királyról a magyar töriórákon sajnos nem sokat tanultunk; hadjáratainak köszönhetően erősödött meg a hét angolszász királysághoz tartozó Mercia Királyság, továbbá nevéhez fűződik a Wales-et és Angliát elválasztó 250 km hosszú földsánc megépítése, az Offa’s Dyke, ami ma is turisztikai látványosság.

Ez a mesebeli tájakon végig futó fal ihlette a zenekar Dyke c. dalát, mely pont olyan hosszú zenei ívet jár be, mint a liverpooli öböl és a Severn torkolat közötti ősi határvonal.

A fél éve íródott dalból most született egy remix, mely kollaborációra Varga Tamás WaTa így emlékszik vissza: „Bencével már régóta követjük egymás munkásságát különböző platformokon, és szerintem az elejétől éreztük, hogy vannak közös pontok a zenénkben. Én a szigorú otthonmaradások idején rengeteg remixen dolgoztam, ekkor jött az ötlet, hogy Bencétől elkérem a 'Dyke' sávjait, mert

iszonyatosan megfogott ennek a trekknek a mesebeli, de mégis elég sötét atmoszférája.

A végeredmény egy hasonlóan komor hangulatú újragondolás lett, kicsit ritmusosabb, kalandosabb hangszerelés mellett. Mikor először hallotta, Bence egyből rávágta, hogy ehhez készítenünk kell egy videót is. Így született meg a live-videónk, ahol egy különleges helyszínen játsszuk el a Dyke újragondolt verzióját. Hatalmas köszönet Rétfalvi Somának, Petrák Sárinak és Makk Vatának a vizuális segítségért!”

A megjelenésen túl a dal bekerült a Majdnem Híres Rocksuli és a Magyar Képzőművészeti Egyetem közös Zenekép projektjébe, melynek keretében zenekarokat és képzős hallgatókat “hoznak össze”, hogy klipeket, videós anyagokat készítsenek Révész László László osztályvezető mentorálásával. Idén három dalhoz készül videó, és az egyik a fent már említett Dyke, ami Somhegyi Enikő és Jordán Lili munkája lesz.

A trió 2016 óta működik. A jelenlegi három tagról már más formációk kapcsán is hallhattunk: Szabó Dániel Ferenc (dob) és Szeifert Bálint (basszus hangszerek, elektronika) a Mörkből, Bécsy Bence (gitár, elektronika) pedig a Jónás Vera Experimentből és a BSW-ből lehet ismerős.

A zenekar instrumentális, improvizatív zenéjében több műfaj, a klasszikus zene, az experimentális, az ambient és az indie mosódik össze, megtörve minden stílusbeli korlátot és hagyományt. Alkotásmódjukat meghatározza a kísérletezés: a free jazz szabadságát elektronikus hangképekkel ötvözik. Ars poeticájuk az emberi érzelmek komplexitására fókuszál.

A Shinterz a nyáron a Művészetek Völgyében lép fel: Harcsa Veronika vendégeként, a róla elnevezett udvarban adnak késő esti koncertet 2021. július 29-én.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyitás a végtelenre – interjú Baráth Emőkével

Sűrű a világjáró Baráth Emőke nyárelője, ezúttal itthon. Májusban Mozart Idomeneo, Kréta királya című operájában formálja meg Iliát, június 3-án pedig Aranykor: Mítosz címmel ad nagyszabású koncertet.
Klasszikus

Tomboló siker fogadta a Fesztiválzenekart – Mahler-koncertjük visszahallgatható

Ötcsillagos kritikák zúdultak Fischer Iván karmesterre és a Budapesti Fesztiválzenekarra (BFZ) májusi európai turnéjuk után. Bécs, London, Brugge és Lipcse közönsége egytől egyig álló ovációval ünnepelte a magyar együttest.
Vizuál

Buda Flóra Anna: Van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme

Háromszor is visszautasították Buda Flóra Anna filmtervét, most mégis gratuláltak az Arany Pálmához. A rendező szerint sajnálatos, hogy az ügy eltereli a figyelmet arról, kik, mekkora energiát fektettek a filmbe.
Színház

A zenés előadások és a vígjátékok jegyében hirdetett évadot a Szegedi Nemzeti Színház

Shakespeare szerzőként és témaként is felkerül a szegedi repertoárra, de Puccini, Donizetti, Lehár Ferenc, Kleist és Szabó Maga is szerepel a 2023-24-es szegedi évad alkotói között.
Klasszikus

Nemzetközi zenei díjat nyert az Országos Széchényi Könyvtár tanulmánykötete

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által 2021 őszén kiadott „Eritis mihi testes”. Az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hangfelvételei című kétnyelvű tanulmánykötet rangos nemzetközi díjat nyert.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Őselemek a Napfonat tolmácsolásában – megjelent a Harmatcseppben él a világ bennem című lemez

Második nagylemezével jelentkezik A Dal 2022-es döntőjébe is bejutó a capella együttes. A lemez már kapható digitális terjesztésben, hamarosan fizikai formájában is megjelenik a Fonó gondozásában.
Jazz/World ajánló

Június első hétvégéjén a jazz zene körül forog minden Szentendrén

Nyolc koncerttel várja a jazzrajongókat a Jazz Estek Szentendre rendezvénysorozat a Barcsay udvarban június 2. és 4. között.
Jazz/World magazin

Bornai Tibor a Balatoni nyárról: Az igazi líra a hétköznapok apró rezdüléseiben bújik meg

A KFT együttes énekes-billentyűsét a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán kérdeztük a zenekar legendás, Balatoni nyár című slágeréről.
Jazz/World interjú

„A nagyon jó dalokat régen megírták”

A Canarro New York, Párizs, Budapest című lemeze idén Fonogram-jelölést kapott. A francia manouche swinget unikális módon képviselő zenekar május 27-én a Fonó színpadán lép fel. A zenekar vezetőjével, Szakál Tamással beszélgettünk.
Jazz/World ajánló

„Vannak olyan lemezek, amelyekhez régi érzelmek kötnek” – Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész kedvencei

„Hallgató” címmel indult el a Fidelio és a Jazzfest Budapest közös sorozata, amelyben a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja mutatja meg olvasóinknak, milyen zenéket hallgat mostanában. A sorozat nyolcadik részében Balázs János zongoraművész kedvenceibe hallgathatunk bele.