Jazz/World

Klippremier: „Árkon-bokron” átívelő dal a Shinterztől WaTáig

2021.03.04. 16:40
Ajánlom
Egy angolszász király által építtetett földsánc ihlette a Shinterz zenekar Varga Tamás WaTa-val közös remixét, a Dyke-ot. A trió már biztosan ott lesz idén a Művészetek Völgyében.

Offa királyról a magyar töriórákon sajnos nem sokat tanultunk; hadjáratainak köszönhetően erősödött meg a hét angolszász királysághoz tartozó Mercia Királyság, továbbá nevéhez fűződik a Wales-et és Angliát elválasztó 250 km hosszú földsánc megépítése, az Offa’s Dyke, ami ma is turisztikai látványosság.

Ez a mesebeli tájakon végig futó fal ihlette a zenekar Dyke c. dalát, mely pont olyan hosszú zenei ívet jár be, mint a liverpooli öböl és a Severn torkolat közötti ősi határvonal.

A fél éve íródott dalból most született egy remix, mely kollaborációra Varga Tamás WaTa így emlékszik vissza: „Bencével már régóta követjük egymás munkásságát különböző platformokon, és szerintem az elejétől éreztük, hogy vannak közös pontok a zenénkben. Én a szigorú otthonmaradások idején rengeteg remixen dolgoztam, ekkor jött az ötlet, hogy Bencétől elkérem a 'Dyke' sávjait, mert

iszonyatosan megfogott ennek a trekknek a mesebeli, de mégis elég sötét atmoszférája.

A végeredmény egy hasonlóan komor hangulatú újragondolás lett, kicsit ritmusosabb, kalandosabb hangszerelés mellett. Mikor először hallotta, Bence egyből rávágta, hogy ehhez készítenünk kell egy videót is. Így született meg a live-videónk, ahol egy különleges helyszínen játsszuk el a Dyke újragondolt verzióját. Hatalmas köszönet Rétfalvi Somának, Petrák Sárinak és Makk Vatának a vizuális segítségért!”

A megjelenésen túl a dal bekerült a Majdnem Híres Rocksuli és a Magyar Képzőművészeti Egyetem közös Zenekép projektjébe, melynek keretében zenekarokat és képzős hallgatókat “hoznak össze”, hogy klipeket, videós anyagokat készítsenek Révész László László osztályvezető mentorálásával. Idén három dalhoz készül videó, és az egyik a fent már említett Dyke, ami Somhegyi Enikő és Jordán Lili munkája lesz.

A trió 2016 óta működik. A jelenlegi három tagról már más formációk kapcsán is hallhattunk: Szabó Dániel Ferenc (dob) és Szeifert Bálint (basszus hangszerek, elektronika) a Mörkből, Bécsy Bence (gitár, elektronika) pedig a Jónás Vera Experimentből és a BSW-ből lehet ismerős.

A zenekar instrumentális, improvizatív zenéjében több műfaj, a klasszikus zene, az experimentális, az ambient és az indie mosódik össze, megtörve minden stílusbeli korlátot és hagyományt. Alkotásmódjukat meghatározza a kísérletezés: a free jazz szabadságát elektronikus hangképekkel ötvözik. Ars poeticájuk az emberi érzelmek komplexitására fókuszál.

A Shinterz a nyáron a Művészetek Völgyében lép fel: Harcsa Veronika vendégeként, a róla elnevezett udvarban adnak késő esti koncertet 2021. július 29-én.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Színház

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatták ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSE márciusban úgy határozott, hogy kizárja tagjai közül a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Döntésüket azzal indokolták, hogy a vezetőtestületben történt jelentős változások miatt az egyetem már nem tekinthető ugyanannak az intézménynek, melyet korábban felvettek. Az SZFE szerint a kizárás szabályellenes.
Vizuál

Hétfőtől újra látogatható a Virág Judit Galéria

A virtuális túra mellett április 12-től kezdve már a galéria kiállítóterében személyesen is megnézhetjük az első tematikus grafikai aukció és a tavaszi kortárs aukció ritkaságait - köztük Rippl-Rónai József, Czóbel Béla és Kassák Lajos egy-egy művét is.
Vizuál

Ingyenesen látható Szomjas György kultikus filmje

Szerda éjfélig ingyenesen elérhető a FILMIO-n Szomjas György 1976-os filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél. A Nemzeti Filmintézet ezzel az alkotással tiszteleg az április 7-én elhunyt rendezőlegenda előtt.
Klasszikus

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Jazz/World pályázat

Támogatást nyújt a zeneipari háttérmunkásoknak a Fábián Juli Emlékalapítvány

A Fábián Juli Emlékalapítvány ismét pályázatot ír ki a koronavírus-járvány, az elmaradt koncertek, rendezvények és a tervezhetetlen szakmai jövő miatt nehéz helyzetbe került zeneipari háttérmunkások számára.
Jazz/World videó

A Nagymező utcáról énekel Bolyki Sára

Nagymező utca címmel jelent meg a két fiatal jazz-zenész – Bolyki Sára és Bolyki Tamás – első közös dala, amelyben felidézik a Bartók Konziban töltött éveket.
Jazz/World fonó

Rangos magyar lemezdíjra jelölték a Fonó öt lemezét

Legjobbak közé került a Balázs Elemér Group, a Cimbaliband, a Besh o droM, a Dalinda és az Ötödik Évszak lemeze a Fonogram-díjak idei jelöltjeinek listáján.
Jazz/World hír

Megvannak a Fonogram-díj idei jelöltjei

Április 24-én derül ki, kik nyerik idén a magyar zenei élet legrangosabb szakmai elismerését, a Fonogram - Magyar Zenei Díjat 18+1 kategóriában.