Jazz/World

Klippremier: „Árkon-bokron” átívelő dal a Shinterztől WaTáig

2021.03.04. 16:40
Ajánlom
Egy angolszász király által építtetett földsánc ihlette a Shinterz zenekar Varga Tamás WaTa-val közös remixét, a Dyke-ot. A trió már biztosan ott lesz idén a Művészetek Völgyében.

Offa királyról a magyar töriórákon sajnos nem sokat tanultunk; hadjáratainak köszönhetően erősödött meg a hét angolszász királysághoz tartozó Mercia Királyság, továbbá nevéhez fűződik a Wales-et és Angliát elválasztó 250 km hosszú földsánc megépítése, az Offa’s Dyke, ami ma is turisztikai látványosság.

Ez a mesebeli tájakon végig futó fal ihlette a zenekar Dyke c. dalát, mely pont olyan hosszú zenei ívet jár be, mint a liverpooli öböl és a Severn torkolat közötti ősi határvonal.

A fél éve íródott dalból most született egy remix, mely kollaborációra Varga Tamás WaTa így emlékszik vissza: „Bencével már régóta követjük egymás munkásságát különböző platformokon, és szerintem az elejétől éreztük, hogy vannak közös pontok a zenénkben. Én a szigorú otthonmaradások idején rengeteg remixen dolgoztam, ekkor jött az ötlet, hogy Bencétől elkérem a 'Dyke' sávjait, mert

iszonyatosan megfogott ennek a trekknek a mesebeli, de mégis elég sötét atmoszférája.

A végeredmény egy hasonlóan komor hangulatú újragondolás lett, kicsit ritmusosabb, kalandosabb hangszerelés mellett. Mikor először hallotta, Bence egyből rávágta, hogy ehhez készítenünk kell egy videót is. Így született meg a live-videónk, ahol egy különleges helyszínen játsszuk el a Dyke újragondolt verzióját. Hatalmas köszönet Rétfalvi Somának, Petrák Sárinak és Makk Vatának a vizuális segítségért!”

A megjelenésen túl a dal bekerült a Majdnem Híres Rocksuli és a Magyar Képzőművészeti Egyetem közös Zenekép projektjébe, melynek keretében zenekarokat és képzős hallgatókat “hoznak össze”, hogy klipeket, videós anyagokat készítsenek Révész László László osztályvezető mentorálásával. Idén három dalhoz készül videó, és az egyik a fent már említett Dyke, ami Somhegyi Enikő és Jordán Lili munkája lesz.

A trió 2016 óta működik. A jelenlegi három tagról már más formációk kapcsán is hallhattunk: Szabó Dániel Ferenc (dob) és Szeifert Bálint (basszus hangszerek, elektronika) a Mörkből, Bécsy Bence (gitár, elektronika) pedig a Jónás Vera Experimentből és a BSW-ből lehet ismerős.

A zenekar instrumentális, improvizatív zenéjében több műfaj, a klasszikus zene, az experimentális, az ambient és az indie mosódik össze, megtörve minden stílusbeli korlátot és hagyományt. Alkotásmódjukat meghatározza a kísérletezés: a free jazz szabadságát elektronikus hangképekkel ötvözik. Ars poeticájuk az emberi érzelmek komplexitására fókuszál.

A Shinterz a nyáron a Művészetek Völgyében lép fel: Harcsa Veronika vendégeként, a róla elnevezett udvarban adnak késő esti koncertet 2021. július 29-én.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.
Könyv

Ismét nagy színészek tolmácsolásában hallgathatunk verseket a kisföldalattin

Július 15. és július 21. között ismét klasszikus és kortárs versek szólalnak meg a Millenniumi Földalatti Vasút állomásain a Vers a peronon programsorozatban.
Színház

Kálid Artúr kapta idén a Kőszegi Várszínház Hollósi Frigyes-díját

A színművész a Hyppolit, a lakáj címszerepében nyújtott teljesítményéért érdemelte ki az elismerést, amelyről a közönség szavazatai döntöttek. Az előadás ősztől a dunaújvárosi Bartók Színház műsorán lesz látható.
Színház

Egyeztetést sürget a Színházi Dolgozók Szakszervezete a kiözelmúltbeli balesetek miatt

A szakszervezet közleményt bocsátott ki, amelyben leírták, csak azokban az esetekben tudnak aktívan fellépni, ha szakszervezeti tag az érintett, ugyanakkor kezdeményezik, hogy más színházi szervezetekkel közösen dolgozzanak ki protokollt a hasonló esetekre.
Vizuál

Játéktól a mesterségig – népi kézműves kiállítás nyílt a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza egyedülálló tárlattal várja a látogatókat Játéktól a mesterségig címmel, amely a népi kézműves szakképzések végzős hallgatóinak vizsgaremekeit mutatja be, szeptember 25-éig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Harminc feltörekvő zenész léphet fel a Magyar Zene Háza külső és belső tereiben

Idén nyáron, a Fringe program keretében zeneiskolásoknak, hobbizenészeknek, feltörekvő zenekaroknak és utcazenészeknek adnak lehetőséget a fellépésre a Magyar Zene Ház különböző pontjain.
Jazz/World magazin

Szabadnak hittük és öröknek – emlékezés Fábián Julira

A tragikusan korán elhunyt énekesnő, Fábián Juli július 9-én lenne 44 éves. Hosszú betegség után, 37 éves korában hunyt el, 2017. december 16-án. Fáy Miklós megemlékezése 2018-ban jelent meg a Fidelio Kult50 kiadványában.
Jazz/World ajánló

Csibész francia jazztrió a BJC-ben

Immár tizenöt éve kezdte meg világhódító útját a Rémi Panossian Trio. A világ nagy jazzfesztiváljain rendszeresen koncertező formáció hamarosan a Budapest Jazz Clubba látogat.
Jazz/World ajánló

A zöld-foki-szigeteki és portugál csillag, LURA és a karibi hangulatú Barrio Latino koncertje a Margitszigeten

Vegyünk egy távoli szigetvilágot, hozzá egy vibráló hangú énekesnőt, sok napfényt, fűszerezzük meg egy felfoghatatlanul gazdag zenei örökséggel, majd tálaljuk Budapest szívében, a legszebb szabadtéri színház színpadán!
Jazz/World hír

Szandai Mátyásról elnevezett díjat hozott létre Balassagyarmat városa

A település képviselő-testülete ily módon kíván emlékezni a tavaly tragikus hirtelenséggel elhunyt művészre. A Szandai Mátyás-díjat olyan zenészek kaphatják meg, akik valamilyen módon kötődnek Balassagyarmathoz.