Jazz/World

Klippremier – Indigo Project: Focus Point

2017.04.16. 10:42
Ajánlom
Palágyi Ildikó énekes-dalszerző formációjának különleges atmoszférájú, érzékeny zenéje a modern jazzből és könnyűzenei műfajokból táplálkozik. Focus Point című dalukhoz készült live session videójukat most a Fidelión mutatják be, ennek kapcsán villáminterjút is adott lapunknak.

Palágyi Ildikó a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-ének szakán diplomázott, jelenleg mesterképzésen folytatja tanulmányait. 2015 tavaszán hívta életre formációját, melynek műsora saját, angol és magyar nyelvű szerzeményeire épül. Az Indigo Project 2016-ban meghívást kapott a Müpa Jazz Showcase kilenc fiatal fellépője közé, emellett többször szerepelt a Budapest Jazz Club színpadán, és fellépett a Debreceni Jazznapokon is. A zenekar tagjai: Palágyi Ildikó - ének, looper, Gyémánt Bálint - gitár, Bartók Vince - basszusgitár, Szabó Dániel Ferenc - dob.

Palágyi Ildikó: "Csak így tudok önazonos lenni"  

 

- Mire utal a névválasztás: Indigo Project?

- Az Indigó egy kiskori gúnynévből vált szeretett becenevemmé. A zenekar alapítása előtt kb. másfél évvel kezdtem dalokat írni, amik hangulata alapján rögtön világos volt számomra, hogy nem egy mainstreem jazz formációról lesz szó. Ezért a Palágyi Ildikó Quartet helyett olyan nevet kerestem, amiben ugyanúgy megjelenik a nevem, ezzel erősítve a személyes hangvételt, de stíluselemek szempontjából kevésbé behatároló, egy modernebb irányt hordoz magában, így jobban illeszkedik a zenémhez.

- Tavaly a Müpa Jazz Showcase-én már saját dalokkal léptél fel. Egyértelmű volt számodra a kezdetektől fogva, hogy nem sztenderdekkel lépsz a közönség elé, hanem nagyobb kockázatot vállalva elindulsz a saját hangod keresésének útján?

Erős igényem, hogy olyan zenét játsszak, ami valóban rám jellemző.

Azt gondolom, csak így tudok önazonos lenni. Hallgatóként is ezt keresem egy előadóban, amikor a zene már nem elválasztható a személytől. Természetesen ez nem jelent feltétlenül saját szerzeményeket, van, aki a standardeken keresztül tud a legtöbbet adni magából, én a saját szövegeimen és zenémen keresztül érzem magam a legtermészetesebbnek.

Palágyi Ildikó

Palágyi Ildikó (Fotó/Forrás: Máth Szilvia)

- Gyógypedagógiát, azon belül logopédiát és pszichopedagógiát is tanultál a jazz tanszakkal párhuzamosan. Az ott megszerzett ismereteket hogyan tudod hasznosítani az éneklés, zenélés során?

- Egyrészt énektechnikai szempontból rengeteget köszönhetek a logopédiai tanulmányoknak, és ez a tudás a saját gyakorlásomon túl az énektanítás során is hatalmas segítség számomra. Másrészt a gyógypedagógiai szemlélet alapjában határozza meg viszonyom a világhoz, így biztosan kihat a zenémre is, de előfordul olyan is, hogy konkrét témát ad a kezembe.

- Miről szól a Focus Point című dal?  Hogyan alakult ki a hangzás?

Arra a fókuszpontra utal, ami erőt ad a nehezebb helyzetekben.

Egy tekintet, dolog, bármi, ami irányt mutat, és amiből erőt nyerhetünk a kilátástalannak tűnő helyzetekből. Úgy gondolom, ezen erőforrások megtalálása és felismerése létfontosságú.

Zenésztársaim - Gyémánt Bálint, Bartók Vince és Szabó Dániel Ferenc - mind nagyon karizmatikus előadók, bár a dalokat én viszem, a hangzáson már együtt dolgozunk, mindannyian beleteszik saját zenei egyéniségüket a dalokba, így jutunk el a végleges formához.

- Hol forgattátok a videót és kikkel? Tóth Mátyás gitáros hogyan kerül a kamera mögé?

- A biatorbágyi Kisvilla nevű helyen találtuk meg a klip helyszínét, ami minden várakozásunkat felülmúlta. Egy nagyon erős hangulatú, vendégszerető, igazi közösségi térről van szó, ahol a kezdetektől nagyon otthonosan éreztük magunkat. A hang rögzítésére és keverésére Zwickl Ábelt, a kép rögzítésére és utómunkálataira pedig Tóth Mátyást kértük fel. Tóth Mátyás zenészi karrierje mellett pár éve filmezéssel is elkezdett foglalkozni, egyre több klip kerül ki a kezei alól.

Palágyi Ildikó

Palágyi Ildikó (Fotó/Forrás: Petneki Ábel)

- Nagy divatja van mostanában a live session videóknak. Miért jó ez a forma, te miért kedveled?

- Korábban rögzítettünk már studio videot a zenekarral, ahhoz képest ez egy sokkal személyesebb formátum. Mindent egyszerre rögzítünk, aminek nehézsége, hogy javításra nincs lehetőség, de pont ez a bája is egyben.

Azt szerettük volna elérni, hogy a néző azt érezze, egy szobakoncerten vesz részt.

- Készültök-e lemezre, illetve hol lehet hallani titeket legközelebb?

- Mindenképp szeretnénk lemezt rögzíteni az idei évben. Addig is egyre több helyen leszünk hallhatóak, legközelebb április 19-én, szerdán az ELLÁTÓházban zenélünk, a nyár folyamán pedig több fontos koncertre készülünk, többek között a Művészetek Völgyébe is ellátogatunk majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)
Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Egy teljes hét zene és együttlét: Fonó Selection

Ebben az időszakban még fontosabb az egymásra figyelés, a beszélgetés, a másik szempontjainak megértése, a támogatás. A Fonó Selection sorozata idén erről szól. Hétfőtől kezdve minden reggel 8 órakor podcastban beszélgetnek a szakma részvevői, művészek, intézményvezetők, újságírók a piac szereplőit mozgató kérdésekről, esténként pedig duó formációban különleges művészek találkozásaira kerülhet sor, így együtt lép fel Dresch Mihály és Tóth Viktor, Bede Péter és Unger Balázs, Kacsó Hanga és Szabó Dániel, Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza, Varga Veronika és Réti Benedek, ifj Szerényi Béla és Fekete Márton. A hét vasárnap a Fonó 25 díj átadásával zárul, amely a közönség és a szakmai zsűri szavazatai alapján állt össze, tíz kategóriában díjazzák az alkotókat. A Fonó Selection tartalmai ingyenesen érhetők el a Fonó YouTube- és Facebook-csatornáján.
Jazz/World magazin

Chick Corea – Hogyan kezdjünk ismerkedni a legendás billentyűs zenéjével?

Összeszedtünk tíz felvételt – stúdiólemezeket és élő felvételeket egyaránt –, amelyek remekül bevezetnek Chick Corea világába, ha még nem ismered a művészetét. Azok számára pedig, akik ismerik már az életművet, lehetőséget teremtünk az emlékezésre.