Jazz/World

Klippremier – Indigo Project: Focus Point

2017.04.16. 10:42
Ajánlom
Palágyi Ildikó énekes-dalszerző formációjának különleges atmoszférájú, érzékeny zenéje a modern jazzből és könnyűzenei műfajokból táplálkozik. Focus Point című dalukhoz készült live session videójukat most a Fidelión mutatják be, ennek kapcsán villáminterjút is adott lapunknak.

Palágyi Ildikó a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-ének szakán diplomázott, jelenleg mesterképzésen folytatja tanulmányait. 2015 tavaszán hívta életre formációját, melynek műsora saját, angol és magyar nyelvű szerzeményeire épül. Az Indigo Project 2016-ban meghívást kapott a Müpa Jazz Showcase kilenc fiatal fellépője közé, emellett többször szerepelt a Budapest Jazz Club színpadán, és fellépett a Debreceni Jazznapokon is. A zenekar tagjai: Palágyi Ildikó - ének, looper, Gyémánt Bálint - gitár, Bartók Vince - basszusgitár, Szabó Dániel Ferenc - dob.

Palágyi Ildikó: "Csak így tudok önazonos lenni"  

 

- Mire utal a névválasztás: Indigo Project?

- Az Indigó egy kiskori gúnynévből vált szeretett becenevemmé. A zenekar alapítása előtt kb. másfél évvel kezdtem dalokat írni, amik hangulata alapján rögtön világos volt számomra, hogy nem egy mainstreem jazz formációról lesz szó. Ezért a Palágyi Ildikó Quartet helyett olyan nevet kerestem, amiben ugyanúgy megjelenik a nevem, ezzel erősítve a személyes hangvételt, de stíluselemek szempontjából kevésbé behatároló, egy modernebb irányt hordoz magában, így jobban illeszkedik a zenémhez.

- Tavaly a Müpa Jazz Showcase-én már saját dalokkal léptél fel. Egyértelmű volt számodra a kezdetektől fogva, hogy nem sztenderdekkel lépsz a közönség elé, hanem nagyobb kockázatot vállalva elindulsz a saját hangod keresésének útján?

Erős igényem, hogy olyan zenét játsszak, ami valóban rám jellemző.

Azt gondolom, csak így tudok önazonos lenni. Hallgatóként is ezt keresem egy előadóban, amikor a zene már nem elválasztható a személytől. Természetesen ez nem jelent feltétlenül saját szerzeményeket, van, aki a standardeken keresztül tud a legtöbbet adni magából, én a saját szövegeimen és zenémen keresztül érzem magam a legtermészetesebbnek.

Palágyi Ildikó

Palágyi Ildikó (Fotó/Forrás: Máth Szilvia)

- Gyógypedagógiát, azon belül logopédiát és pszichopedagógiát is tanultál a jazz tanszakkal párhuzamosan. Az ott megszerzett ismereteket hogyan tudod hasznosítani az éneklés, zenélés során?

- Egyrészt énektechnikai szempontból rengeteget köszönhetek a logopédiai tanulmányoknak, és ez a tudás a saját gyakorlásomon túl az énektanítás során is hatalmas segítség számomra. Másrészt a gyógypedagógiai szemlélet alapjában határozza meg viszonyom a világhoz, így biztosan kihat a zenémre is, de előfordul olyan is, hogy konkrét témát ad a kezembe.

- Miről szól a Focus Point című dal?  Hogyan alakult ki a hangzás?

Arra a fókuszpontra utal, ami erőt ad a nehezebb helyzetekben.

Egy tekintet, dolog, bármi, ami irányt mutat, és amiből erőt nyerhetünk a kilátástalannak tűnő helyzetekből. Úgy gondolom, ezen erőforrások megtalálása és felismerése létfontosságú.

Zenésztársaim - Gyémánt Bálint, Bartók Vince és Szabó Dániel Ferenc - mind nagyon karizmatikus előadók, bár a dalokat én viszem, a hangzáson már együtt dolgozunk, mindannyian beleteszik saját zenei egyéniségüket a dalokba, így jutunk el a végleges formához.

- Hol forgattátok a videót és kikkel? Tóth Mátyás gitáros hogyan kerül a kamera mögé?

- A biatorbágyi Kisvilla nevű helyen találtuk meg a klip helyszínét, ami minden várakozásunkat felülmúlta. Egy nagyon erős hangulatú, vendégszerető, igazi közösségi térről van szó, ahol a kezdetektől nagyon otthonosan éreztük magunkat. A hang rögzítésére és keverésére Zwickl Ábelt, a kép rögzítésére és utómunkálataira pedig Tóth Mátyást kértük fel. Tóth Mátyás zenészi karrierje mellett pár éve filmezéssel is elkezdett foglalkozni, egyre több klip kerül ki a kezei alól.

Palágyi Ildikó

Palágyi Ildikó (Fotó/Forrás: Petneki Ábel)

- Nagy divatja van mostanában a live session videóknak. Miért jó ez a forma, te miért kedveled?

- Korábban rögzítettünk már studio videot a zenekarral, ahhoz képest ez egy sokkal személyesebb formátum. Mindent egyszerre rögzítünk, aminek nehézsége, hogy javításra nincs lehetőség, de pont ez a bája is egyben.

Azt szerettük volna elérni, hogy a néző azt érezze, egy szobakoncerten vesz részt.

- Készültök-e lemezre, illetve hol lehet hallani titeket legközelebb?

- Mindenképp szeretnénk lemezt rögzíteni az idei évben. Addig is egyre több helyen leszünk hallhatóak, legközelebb április 19-én, szerdán az ELLÁTÓházban zenélünk, a nyár folyamán pedig több fontos koncertre készülünk, többek között a Művészetek Völgyébe is ellátogatunk majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Jazz/World

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.
Jazz/World ajánló

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Jazz/World gramofon

Szakcsi Lakatos Béla életműdíjat kap a Gramofontól

A Gramofon - Klasszikus és Jazz zenei folyóirat kritikai szekciójában legjobbnak értékelt lemezeket díjazzák a Várkert Bazárban, az öt kategóriadíjon kívül két különdíjat is kiosztanak.
Jazz/World ávéd jános

Ávéd János a lélek gyümölcséből szemezget új albumán

A szaxofonos, zeneszerző és zenetanár Ávéd János saját szerzeményeiből készült, The Fruit of Spirit című lemezét mutatja be a Modern Art Orchestrával és két vendégével február 17-én, a BMC Nagytermében.
Jazz/World hír

Újabb Miles Davis-portréfilm van kilátásban

Quincy Troupe Jr. 2002-ben megjelent Miles and Me című könyve alapján készül a film, ami a barát és munkatárs szemszögéből mutatja be a korszakalkotó trombitást.