Jazz/World

KMB – születésnapi koncert

2006.04.29. 00:00
Ajánlom
A KMB (Kormorán Memory Band) zenekar 2006. május 9-én koncertet ad a Kormorán együttes megalakulásának 30. évfordulója alkalmából a Fonó Budai Zeneházban.

A KMB-t három olyan zenész alapította 2005-ben, akik korábban évtizedekig a Kormorán tagjai voltak. A hegedűs Gál Péter már a zenekar 1976-os alakulásakor a Kormoránban zenélt, az énekes-basszusgitáros Margit József a ’80-as évek elején csatlakozott a zenekarhoz, és közel húsz esztendeig volt a Kormorán „hangja”. Az 1984-es „Folk and Roll” címen megjelent első lemeztől a 2001-ben kiadott „Tiltott dalok tiltott hangszereken” című CD-ig jóval több mint félszáz, a Kormorán nevével fémjelzett hanghordozón működött közre, nem csak zenekari tagként, de zeneszerzőként, hangszerelőként is. Hasonlóan gazdag a gitáros, zeneszerző Jenei Szilveszter „kormorános” múltja is, de a hazai folk-rock műfaját megteremtő zenekar mellett sikereket ért el Friderikával a dublini Euroviziós Dalfesztiválon és a sopoti Fesztiválon is.

A három egykori Kormorán-muzsikus néhány éves szünet után, 2005-ben létrehozta a KMB formációt, hogy az egykori rajongóknak és a mai fiataloknak is bebizonyítsák: tudásuk nem kopott, a folk-rock ma is a vérükben, kezükben van. Zenésztársként maguk mellé szólították a hazai folk zene talán legtehetségesebb muzsikusait, a hegedűs Salamon Beátát, aki állandó zenekara, a Méta mellett az első Nox-lemezek hegedűszólamait játszotta, és az all-round folkzenész Csávás Attilát, aki a Honvéd Művészegyüttes és a Bekecs zenekar tagja, és aki fafúvókon (tárogató, klarinét, furulya, szaxofon, kaval, kecskeduda stb.) és brácsán játszik a KMB-ben. A csapatot három rockzenész, az ex-Prognózis tag Kolbe Gábor, valamint az esztergomi Memory Band dobosa és billentyűse, Drexler Zoltán és Vereckei Attila egészíti ki.

A Kormoránban eltöltött évtizedek és a zenekar pályafutása előtt tisztelegve a KMB májusi klubkoncertjét a harmincadik évfordulónak szenteli. A előadásban felhangzanak az első évtized legendás dalai, a zenészek pedig meghívták a három évtized valamennyi fellelhető Kormorán-muzsikusát (köztük a jelenlegi tagságot is), akik közül jó néhányan közös muzsikálásra is vállalkoznak. Szinte biztosan ott lesz az alapító dobos, Neumayer László, a Madarak főnöke, Borhi Miklós, de meghívót kapott Németh Gábor, az egykori Skorpió, Bikini (és természetesen Kormorán) dobosa, a jelenlegi EDDA tag Hetényi Zoltán, Makrai Pál, Papp Gyula, a „republicos” Patai Tamás vagy az egykori „eddás”, ma Bikini-gitáros Csillag Endre és még sokan mások.

(2006. május 9. 20:00 Fonó Budai Zeneház – A KMB zenekar koncertje a Kormorán együttes megalakulásának 30. évfordulója alkalmából)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World klippremier

Egyedül a hangszerparkban – Négy dal Barabás Lőrinc készülő lemezéről

A Fidelio közönsége hallhatja elsőként Barabás Lőrinc legújabb számait, amik a következő szólólemezen is szerepelnek majd. Hangerőt fel, húszperces koncert következik az egyik legizgalmasabb jazztrombitástól.
Jazz/World fonó

Adventi dalokkal készülnek az ünnepre – Elindult a Fonó online sorozata

November 29-én útjára indult a Fonó online sorozata, melybe hétről hétre bárki bekapcsolódhat. Kubinyi Júlia népdalénekes, a Fonó népzenei művészeti vezetője adventi énekeket tanít vasárnaponként az érdeklődőknek, december 2-án pedig Gyimesi est várja a közönséget a virtuális Fonóban.
Jazz/World hír

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Jazz/World videoklip

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.
Jazz/World interjú

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?