Jazz/World

KMB – születésnapi koncert

2006.04.29. 00:00
Ajánlom
A KMB (Kormorán Memory Band) zenekar 2006. május 9-én koncertet ad a Kormorán együttes megalakulásának 30. évfordulója alkalmából a Fonó Budai Zeneházban.

A KMB-t három olyan zenész alapította 2005-ben, akik korábban évtizedekig a Kormorán tagjai voltak. A hegedűs Gál Péter már a zenekar 1976-os alakulásakor a Kormoránban zenélt, az énekes-basszusgitáros Margit József a ’80-as évek elején csatlakozott a zenekarhoz, és közel húsz esztendeig volt a Kormorán „hangja”. Az 1984-es „Folk and Roll” címen megjelent első lemeztől a 2001-ben kiadott „Tiltott dalok tiltott hangszereken” című CD-ig jóval több mint félszáz, a Kormorán nevével fémjelzett hanghordozón működött közre, nem csak zenekari tagként, de zeneszerzőként, hangszerelőként is. Hasonlóan gazdag a gitáros, zeneszerző Jenei Szilveszter „kormorános” múltja is, de a hazai folk-rock műfaját megteremtő zenekar mellett sikereket ért el Friderikával a dublini Euroviziós Dalfesztiválon és a sopoti Fesztiválon is.

A három egykori Kormorán-muzsikus néhány éves szünet után, 2005-ben létrehozta a KMB formációt, hogy az egykori rajongóknak és a mai fiataloknak is bebizonyítsák: tudásuk nem kopott, a folk-rock ma is a vérükben, kezükben van. Zenésztársként maguk mellé szólították a hazai folk zene talán legtehetségesebb muzsikusait, a hegedűs Salamon Beátát, aki állandó zenekara, a Méta mellett az első Nox-lemezek hegedűszólamait játszotta, és az all-round folkzenész Csávás Attilát, aki a Honvéd Művészegyüttes és a Bekecs zenekar tagja, és aki fafúvókon (tárogató, klarinét, furulya, szaxofon, kaval, kecskeduda stb.) és brácsán játszik a KMB-ben. A csapatot három rockzenész, az ex-Prognózis tag Kolbe Gábor, valamint az esztergomi Memory Band dobosa és billentyűse, Drexler Zoltán és Vereckei Attila egészíti ki.

A Kormoránban eltöltött évtizedek és a zenekar pályafutása előtt tisztelegve a KMB májusi klubkoncertjét a harmincadik évfordulónak szenteli. A előadásban felhangzanak az első évtized legendás dalai, a zenészek pedig meghívták a három évtized valamennyi fellelhető Kormorán-muzsikusát (köztük a jelenlegi tagságot is), akik közül jó néhányan közös muzsikálásra is vállalkoznak. Szinte biztosan ott lesz az alapító dobos, Neumayer László, a Madarak főnöke, Borhi Miklós, de meghívót kapott Németh Gábor, az egykori Skorpió, Bikini (és természetesen Kormorán) dobosa, a jelenlegi EDDA tag Hetényi Zoltán, Makrai Pál, Papp Gyula, a „republicos” Patai Tamás vagy az egykori „eddás”, ma Bikini-gitáros Csillag Endre és még sokan mások.

(2006. május 9. 20:00 Fonó Budai Zeneház – A KMB zenekar koncertje a Kormorán együttes megalakulásának 30. évfordulója alkalmából)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.