Jazz/World

Komplett a világzenei antológia

2011.04.12. 10:00
Ajánlom
Magyar Világzene – Népzenétől a világzenéig címmel három lemezen mutatja be a műfaj hazai kialakulását és közelmúltját a FolkEurópa.

Milyen tágas világ a magyar világzene és népzene! Amely tágasságnak persze axiomatikus eleme az a tolerancia, amellyel az itt élő nemzetiségek és kisebbségek zenéjét ugyanúgy beleértjük, mint a határon túli magyarokét - de aki valamit is megértett a népzenéből, annak ezt nem kell hosszan magyarázni.

Ennek a válogatásnak idő-, tér- és stílusbeli távlatai szinte nem is vonhatók össze egy nézőpontba. A Hangvető sorozata nyugodtan nevezhető teljesen reprezentatívnak, bármennyire is elcsépeltnek tűnik ez a megjelölés az ilyen jellegű antológiák, válogatások kapcsán. De ha egy pillantást vetünk az előadókra (akiknek teljes listáját a cikk végén közöljük), kiderül, hogy a Samsarától a Besh o droM-ig, Dresch Mihálytól Balogh Kálmánig, a Vujicsicsig, a Makámig és a Muzsikásig rengeteg ága-boga van ennek a nagy bokornak. Arra is rámutat ez a válogatás, hogy a táncházmozgalommal szinte egy időben a népzenei hagyományt komplex, kortárs és regionális, vagy éppen exotikus zenei hatásokkal sajátották el a maguk számára az újabb generációk.

A válogatás követi az időrendet (1. Azok a '70-es és '80-as évek...; 2. Azok a '90-es évek...; 3. Azok a 2000-es évek...), ezért azt is szembetűnően demonstrálja, hogyan változtak a generációk közelítési (és persze: távolítási) módszerei a népzenéhez, pontosabban a Kárpát-medence különböző népeinek zenéjéhez. Mint minden antológia, ez is kiváló lehetőséget kínál arra, hogy a hallgató saját kedvenceit keresse rajta, újakat fedezzen fel magának, és gyönyörködjön a szivárszányszínű, egyedül a hagyománytiszteletben közös nevezőre kerülő előadókban, hiszen ezen az alapon kerülhettek egymás mellé az autentikus népzenét újraélő zenekarok, énekesek és a világzene mesterei.

A kortársi emlékezés és az analitikus leírás szempontjai is megvillannak három aktív résztvevő, Kiss Ferenc, Kelemen László és Krulik Zoltán bevezetőiben, melyek egy-egy évtized avatott áttekintését adják az antológia kísérő szövegében. 

CD 1. Azok a '70-es és '80-as évek... (Sebő együttes, Muzsikás, Vízöntő, Vujicsics, Simó Antal és Balla Antal, Új Stílus és Berecz András, Zsarátnok, Kormorán, C.S.Ö., Makám)
CD 2. Azok a '90-es évek... (Téka, Lajkó Félix és zenekara, Barbaro, Vízöntő, Muzsikás, Balogh Kálmán & the Gipsy Cimbalom Band, Balogh Kálmán & the Romano Kokalo, Ökrös zenekar, Dresch Quartet, Méta)
CD 3. Azok a 2000-es évek... (Csík zenekar, Rendhagyó prímástalálkozó, Bognár Szilvia- Herczku Ágnes-Szalóki Ági, Samsara Quartet, Napra, Tükrös, Söndörgő & Ferus Mustafov, Folkestra, Besh o droM, Szalóki Ági)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Először szólaltak meg a Nemzetiben felmondó színészek

A színháztól távozó Barta Ágnes és Mészáros Martin a Telexnek nyilatkozott arról, hogyan élték meg a társulat tagjaként töltött éveket, és miért döntöttek úgy, hogy szabadúszóként folytatják a pályájukat.
Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Elefántdübörgés a Margitszigeten! – KARTHAGO 45 jubileumi koncert június 15-én

Június 15-én szombaton a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon ünnepli negyvenöt éve tartó sikertörténetét a Karthago. Az 1979-ben indult együttes tagjai teljes egyetértésben döntöttek a jubileum helyszínét illetően.
Jazz/World ajánló

A Rumbach utcai zsinagógában mutatja be új lemezét Kováts Kriszta

Víz-dalok címmel jelent meg a Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő legújabb lemeze, amelyhez Szirtes Edina Mókus szerzett zenét, a szövegeket pedig Fábri Péter jegyzi. 
Jazz/World ajánló

Szép dallamok egy kellemes este – Szűcs Kinga és Bárth János koncertje a XV. kerületben

Hangulatos szabadtéri koncertet hallgathat meg a közönség június 13-án, a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház kertjében. Az eseményről az egyenesen Brüsszelből érkező Szűcs Kinga énekesnő mesélt.
Jazz/World magazin

A dal, amelyet a Műcsarnokban és falunapon is elő lehet adni – Kollár-Klemencz László a Szájbergyerekről

A Dalok nyomában elnevezésű sorozatunk új részében ezúttal Kollár-Klemencz Lászlóval beszélgettünk a Kistehén Tánczenekar leghíresebb, Szájbergyerek című számáról.
Jazz/World ajánló

Az ötven legkiválóbb jazz-zenész egy színpadon szombaton!

Hogy mi várható június 7-én és 8-án a Margitszigeti Színház nagyszínpadán és a víztorony lábánál, ezen a lenyűgöző helyszínen? Jazz és bor hétvége: a magyar jazz és a magyar bor legnagyobbjai a Margitszigeten!