Jazz/World

Komplett a világzenei antológia

2011.04.12. 10:00
Ajánlom
Magyar Világzene – Népzenétől a világzenéig címmel három lemezen mutatja be a műfaj hazai kialakulását és közelmúltját a FolkEurópa.

Milyen tágas világ a magyar világzene és népzene! Amely tágasságnak persze axiomatikus eleme az a tolerancia, amellyel az itt élő nemzetiségek és kisebbségek zenéjét ugyanúgy beleértjük, mint a határon túli magyarokét - de aki valamit is megértett a népzenéből, annak ezt nem kell hosszan magyarázni.

Ennek a válogatásnak idő-, tér- és stílusbeli távlatai szinte nem is vonhatók össze egy nézőpontba. A Hangvető sorozata nyugodtan nevezhető teljesen reprezentatívnak, bármennyire is elcsépeltnek tűnik ez a megjelölés az ilyen jellegű antológiák, válogatások kapcsán. De ha egy pillantást vetünk az előadókra (akiknek teljes listáját a cikk végén közöljük), kiderül, hogy a Samsarától a Besh o droM-ig, Dresch Mihálytól Balogh Kálmánig, a Vujicsicsig, a Makámig és a Muzsikásig rengeteg ága-boga van ennek a nagy bokornak. Arra is rámutat ez a válogatás, hogy a táncházmozgalommal szinte egy időben a népzenei hagyományt komplex, kortárs és regionális, vagy éppen exotikus zenei hatásokkal sajátották el a maguk számára az újabb generációk.

A válogatás követi az időrendet (1. Azok a '70-es és '80-as évek...; 2. Azok a '90-es évek...; 3. Azok a 2000-es évek...), ezért azt is szembetűnően demonstrálja, hogyan változtak a generációk közelítési (és persze: távolítási) módszerei a népzenéhez, pontosabban a Kárpát-medence különböző népeinek zenéjéhez. Mint minden antológia, ez is kiváló lehetőséget kínál arra, hogy a hallgató saját kedvenceit keresse rajta, újakat fedezzen fel magának, és gyönyörködjön a szivárszányszínű, egyedül a hagyománytiszteletben közös nevezőre kerülő előadókban, hiszen ezen az alapon kerülhettek egymás mellé az autentikus népzenét újraélő zenekarok, énekesek és a világzene mesterei.

A kortársi emlékezés és az analitikus leírás szempontjai is megvillannak három aktív résztvevő, Kiss Ferenc, Kelemen László és Krulik Zoltán bevezetőiben, melyek egy-egy évtized avatott áttekintését adják az antológia kísérő szövegében. 

CD 1. Azok a '70-es és '80-as évek... (Sebő együttes, Muzsikás, Vízöntő, Vujicsics, Simó Antal és Balla Antal, Új Stílus és Berecz András, Zsarátnok, Kormorán, C.S.Ö., Makám)
CD 2. Azok a '90-es évek... (Téka, Lajkó Félix és zenekara, Barbaro, Vízöntő, Muzsikás, Balogh Kálmán & the Gipsy Cimbalom Band, Balogh Kálmán & the Romano Kokalo, Ökrös zenekar, Dresch Quartet, Méta)
CD 3. Azok a 2000-es évek... (Csík zenekar, Rendhagyó prímástalálkozó, Bognár Szilvia- Herczku Ágnes-Szalóki Ági, Samsara Quartet, Napra, Tükrös, Söndörgő & Ferus Mustafov, Folkestra, Besh o droM, Szalóki Ági)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.