Jazz/World

Koncertsorozat a Jazzpression együttessel

2006.11.05. 00:00
Ajánlom
Öt előadásból álló koncertsorozatra hív mindenkit a Jazzpression zenekar. A havonta jelentkező sorozat első előadásán, november 15-én Night Driving című új albumát mutatja majd be a publikumnak az eMeRTon díjas formáció.

A Jazzpression zenekart 2000-ben alapította négy fiatalember, akik a Zeneakadémiáról ismerték egymást: a kvartett kezdetben a '40-es, '50-es, '60-as évek jazz-sztenderdjeiből állította össze repertoárját, de már a kezdetekben nagy hangsúlyt fektettek a műhelymunkára. Kitartásuk eredményeként számos önálló kompozíciójuk született, így 2003-ban megjelent meg első nagylemezük, Ways címen.

A siker nem maradt el: a fővárosban és vidéken is rendszeresen fellépő zenekar 2004. januárjában a Zeneakadémia Nagytermét is megtöltötte, és a Jazzpression még ebben az évben megkapta a Magyar Rádió "Az év együttese"-nek járó eMeRTon díját. Nem sokkal ezután külföldön is bemutatkozhatott a négy fiatalember, hiszen ők képviselték Magyarországot az Európai Unió bővítésének alkalmából megrendezett londoni Enlargement Day eseménysorozaton.

Számos további koncert után 2004. novemberében jelent meg a Few Minutes Dream című második album, melyet újabb klub-bulik, egy tv-felvétel és egy erdélyi turné követett, amely után a Román Rádió Társaság is kitüntette a zenekart, méghozzá a legjobb külföldi együttesnek járó RoMeRTon díjjal. A Jazzpression híre immár a tengerentúlra is eljutott, hiszen 2005-ben az amerikai Nashville Songwriting Contesten az elődöntőig jutott hat daluk, s később a US Songwriting Competition zsűrije is a legjobb tíz jazz dal közé válogatta be Sárik Péter Ways című szerzeményét.

A Tóth Sándor (szaxofon), Sárik Péter (zongora), Frey György (basszusgitár) és Dörnyei Gábor (dob) alkotta zenekar a 2006-os nyári szezont követően vonult ismét stúdióba, hogy rögzítse harmadik nagylemezét, melynek címe Night Driving. A lemezt november 15-én, szerdán mutatják majd be az Almássy Téri Szabadidőközpontban, egy öt alkalomból álló koncertsorozat nyitányaként. A sorozat keretében decemberben Pély Barna és a Groovemasters lemezbemutatójára készülhetünk, januárban jazztörténeti barangoláson vehetünk részt a Jazzpression segítségével. A februári est keretében három együttes adogatja majd egymásnak a stafétát: a Romhányi Trió, a Dörnyei Quartet és a Jazzpression. Márciusban pedig meglepetéssel egybekötött zárókoncertre kerül sor. Az öt rendezvényre külön-külön és egyben is vásárolhatunk belépőket, országszerte a Ticketportal bolthálózatában, továbbá a www.ticketportal.hu oldalon. A bérletet váltók - Prémium csomagban, kedvezményes áron - a zenekar lemezeit is megvásárolhatják.

Jazpression - Bérletes jazzkoncert-sorozat - tudnivalók: Budapest, Almássy Téri Szabadidőközpont, bérlet mind az öt előadásra: 4500 Ft, Prémium I. csomag (bérlet + a két korábbi lemez (Ways, Few Minutes): 8500 Ft, Prémium II. csomag (bérlet + az új lemez): 7500 Ft, Grand Prémium csomag (bérlet + mindhárom lemez): 11000 Ft

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.