Jazz/World

Könyv az elfeledett magyar jazz-sztárról

2016.06.01. 11:07
Ajánlom
Ön tudja, ki volt Bacsik Elek? Külföldön minden idők egyik legismertebb magyar jazz-zenészéről van szó, akiről most a műfaj elhivatott kutatója, Simon Géza Gábor írt monográfiát.

A  magyar és angol nyelvű könyv Esős évszak címmel jelent meg, bemutatója május 31-én a Magyar jazzkutatási projekt záró eseménye volt. A szerző elmondta, hogy három és fél évtizeden át dolgozott a Bacsik-könyvön. A hatvanas években gitárosként Franciaországban sztárrá vált Bacsik Elek a magyar jazztörténet legismertebb zenésze volt a szintén gitáros és ugyancsak külföldön karriert csinált Szabó Gábor és Zoller Attila mellett. Bacsik Elek együtt dolgozott Serge Gainsbourggal, a franciák ikonjával, aztán Amerikába ment, ahol elfeledve halt meg 1993-ban.

Bacsik Elek

Bacsik Elek

Az erdélyi gyökerű roma szülők gyermekeként Budapesten született Bacsik Elek májusban lett volna 90 éves. Bár a negyvenes évek első felétől hegedűsként, csellósként, majd gitárosként több budapesti zenekarban dolgozott, és elsősorban slágerfelvételeken működött közre, sok nyomot nem hagyott maga után, kevés dokumentum maradt róla. 1948-ban elhagyta Magyarországot, hosszabb-rövidebb ideig dolgozott Libanonban, Olaszországban, Spanyolországban és Portugáliában, majd 1959-ben Franciaországba került. Ott bekerült a sanzoniparba, az említett Gainsbourg több lemezt készített vele és Michel Gaudry bőgőssel, de játszott Barbarával, Claude Nougaróval és másokkal is.

"Amikor rögzítette a Take Five-ot vagy a Blue Rondo á la Turköt, Európa legjobb gitárosai között jegyezték. A kontinens tizenöt országában turnézott, miközben nagy kalandor volt, miden helyi nyelven szinte azonnal megtanult. Amerikába azért ment 1966-ban, mert vágyott a jazz őshazájába, de csalódnia kellett: kívülálló maradt, nem hagyták, hogy beilleszkedjen, nem kapott megfelelő támogatást, menedzselést. Amerikában visszatért a hegedűhöz, dolgozott cigányzenészként, éveken át kísért énekeseket Las Vegasban. Utolsó éveiben Kanadában is próbálkozott, végül Chicago külvárosában halt meg, de azt sem tudni pontosan, hol van eltemetve" - idézte fel az élettörténetet Simon Géza Gábor.

A Magyar Jazzkutatási Társaság gondozásában kiadott könyv kiegészül a negyvenes években Tabányi Mihállyal, a Szabó-Quitter Tánczenekarral és másokkal rögzített Bacsik-felvételeket tartalmazó CD-vel. A megjelenés lezárja az NKA támogatásával megvalósult Magyar jazzkutatási projektet, amelynek keretében többek között dzsesszkiállítást, konferenciát, koncerteket tartottak a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban 2015 novembere és 2016 májusa között.

Zipernovszky Kornél újságíró, kutató, a projekt kommunikációs vezetője elmondta a sajtótájékoztatón, hogy a kétnyelvű katalógussal kísért Képes magyar jazztörténeti kiállítást a becslések szerint mintegy kilencezren tekintették meg fél év alatt, ami kiemelkedőnek számít. Áprilisban kötetben is megjelentek a márciusban tartott magyar jazzkutatási konferencia előadásai és befejeződött a tíz CD-s Jazz Hungaricum lemezsorozat is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Úgy fest, megtalálták az egyetlen felvételt Frida Kahlo hangjáról

A mexikói nemzeti hangarchívum, a National Sound Library úgy véli, Frida Kahlo saját, Diego portréja című esszéjét olvassa föl az El Bachiller radio pilotjában, amely hangfelvétel nemrégiben került elő.
Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Ilyen volt a nyár 50 éve

Egy fotóriporternő élete a szövegben, az 1960-as, 70-es, 80-as évek hétköznapjai pedig a galériában. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal egy különleges életműből válogattak.
Klasszikus

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Könyv

„Először életben kell maradnunk” – A Mengele-lány

Stern Rózsa Ibolya nemcsak kibírta a haláltábort és Mengele kísérleteit, de neki köszönhetően fogták el a birkenaui láger egyik felügyelőnőjét is. Az idős asszony Veronika H. Tóth újságírónak mesélte el a második világháború előtt, alatt és után történteket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Tíz évig titkolták, hogy félmillió történelmi jelentőségű felvétel égett el

500 ezer master, köztük jazz- és poptörténeti jeletőségűek váltak a lángok martalékává a los angeles-i Universal Studióban kitört tűzvészben, 2008-ban. A hatalmas veszteségre most derült fény.
Jazz/World ajánló

Dzsesszben formált Bartók-művek

A Bartók Plusz Operafesztivál megnyitja a komolyzenei műfaj határait. Báb- és animációs operaelőadások mellett Bartók-művek dzsesszátiratait mutatja be a mai magyar dzsesszélet egyik legmeghatározóbb együttese, a Sárik Péter Trió közreműködésével.
Jazz/World Partitúra

„Itt, Budapesten valójában csak imitáljuk a népzenét” - Interjú Kuczera Barbarával

Minden év júliusának első hetében rendezik meg a Méta népzenei tábort, más-más helyszínen, rendszerint apró falvakban. Idén Karádon, nem messze a Balatontól lesz a tábor, a Partitúra forgatásán Kuczera Barbara mesélt róla.
Jazz/World lemez

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint bejárják az országot új lemezükkel

Kilenc állomásos magyarországi turnén mutatja be februárban megjelent Shapeshifter című lemezét a Harcsa Veronika & Gyémánt Bálint Quartet.
Jazz/World söndörgő

A Babra és a Söndörgő a világzene nemzetközi élvonalába került

A Babra debütáló anyaga a tizedik, a Söndörgő Nyolc 8 Nyolc című lemeze a tizenötödik helyen szerepel a World Music Charts Europe (WMCE) májusi nemzetközi világzenei toplistáján.