Jazz/World

Könyvek között a Vujicsics

2010.09.22. 14:00
Ajánlom
A Vujicsics együttes fellépése zárja az Idegennyelvi Könyvtár szerb témájú nyílt napjának programjait.

A belvárosi Molnár utca ugyan inkább az ottani Művelődési Ház táncházáról ismert a népzene- és néptánckedvelők körében, de most néhány lépéssel arréb kell keresni a tiszta forrást. Az Országos Idegennyelvű Könyvtár és Zeneműtárban ugyan időről időre rendeznek koncerteket, de a feltehetően leghíresebb és legrégebbi magyarországi nemzetiségi zenei együttes meghívására még egy alkalom adódott, ugyanis szeptember 26-a a Nyelvek Európai Napja, egy uniós kezdeményezés alapján. Az Európai Bizottság ezáltal szeretné felhívni a figyelmet a nyelvtanulás fontosságára és Európa nyelvi és kulturális sokféleségére, nem mellesleg tudatosítani polgáraiban az egész életen át tartó tanulás jelentőségét. Ennek a tematikának szenteli nyílt napját az Idegennyelvű Könyvtár - régi nevén a Gorkij könyvtár - pénteken, 24-én, reggel tíztől késő estig. A program fővédnöke Szőcs Géza kultúráért felelős szakállamtitkár.

A társművészeteket is felvonultató kavalkádra, amelynek során este hattól velencei kamaramuzsika is felcsendül, a házigazdák megelőlegezték, hogy „bábeli" lesz. Mindenesetre a délutáni, a szerb tematikus program a környék egy újabb pontján kezdődik: a szerb emlékeket járja végig egy vezetett túra. Az anyaországi és magyarországi szerbség kultúrájának további oldalait egy fotókiállítás és irodalmi műsor teszik változatossá. A Vujicsics este lép színre a rendezvényteremben.

A Vujicsics együttes a hazánkban élő délszláv nemzetiségek, elsősorban a szerbek és horvátok gazdag népzenei hagyományának ápolását tűzte ki alakulásakor, és ehhez azóta, vagyis 1974 (!) óta hű maradt, és tartósan a nemzetközi élvonalban szereplő, világjáró csapattá vált. A zeneszerző és népzenekutató Vujicsics Tihamér (1929-1975) munkásságát folytatva gyűjtik, és dolgozzák fel a magyarországi szerbek és horvátok zenéjét, szólaltatják meg dallamaikat sajátos hangzású hangszereiken. Előadásaikat Bartók és Vujicsics gyűjtése teszi izgalmassá.

Szeptember 24, 20:00
Országos Idegennyelvű Könyvtár és Zeneműtár (Budapest, V., Molnár utca 11). 
A Vujicsics koncertje
Ingyenes

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!
Tánc

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.
Klasszikus

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.
Könyv

Kötött sapka – Tandori Dezső emlékére

A 80 éves korában elhunyt költőre Fáy Miklós emlékezik.
Klasszikus

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ávéd jános

Ávéd János a lélek gyümölcséből szemezget új albumán

A szaxofonos, zeneszerző és zenetanár Ávéd János saját szerzeményeiből készült, The Fruit of Spirit című lemezét mutatja be a Modern Art Orchestrával és két vendégével február 17-én, a BMC Nagytermében.
Jazz/World hír

Újabb Miles Davis-portréfilm van kilátásban

Quincy Troupe Jr. 2002-ben megjelent Miles and Me című könyve alapján készül a film, ami a barát és munkatárs szemszögéből mutatja be a korszakalkotó trombitást.
Jazz/World kvíz

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.
Jazz/World müpa

A Nagy Emma Quintet nyerte az idei Jazz Showcase-t

Vasárnap este hatalmas örömzenéléssel zárult a tizenkettedik Jazz Showcase, a gálakoncert előtt pedig az idei tehetségbörze díjazottjait is kihirdették.
Jazz/World népzene

Lehet-e népszerű a népzene?

Kell-e nekünk ez, amit Kodály, Bartók, vagy Kallós Zoltán olyan nagy erővel kutattak és próbáltak átmenteni egy másik kor számára – számunkra?