Jazz/World

Könyvek között a Vujicsics

2010.09.22. 14:00
Ajánlom
A Vujicsics együttes fellépése zárja az Idegennyelvi Könyvtár szerb témájú nyílt napjának programjait.

A belvárosi Molnár utca ugyan inkább az ottani Művelődési Ház táncházáról ismert a népzene- és néptánckedvelők körében, de most néhány lépéssel arréb kell keresni a tiszta forrást. Az Országos Idegennyelvű Könyvtár és Zeneműtárban ugyan időről időre rendeznek koncerteket, de a feltehetően leghíresebb és legrégebbi magyarországi nemzetiségi zenei együttes meghívására még egy alkalom adódott, ugyanis szeptember 26-a a Nyelvek Európai Napja, egy uniós kezdeményezés alapján. Az Európai Bizottság ezáltal szeretné felhívni a figyelmet a nyelvtanulás fontosságára és Európa nyelvi és kulturális sokféleségére, nem mellesleg tudatosítani polgáraiban az egész életen át tartó tanulás jelentőségét. Ennek a tematikának szenteli nyílt napját az Idegennyelvű Könyvtár - régi nevén a Gorkij könyvtár - pénteken, 24-én, reggel tíztől késő estig. A program fővédnöke Szőcs Géza kultúráért felelős szakállamtitkár.

A társművészeteket is felvonultató kavalkádra, amelynek során este hattól velencei kamaramuzsika is felcsendül, a házigazdák megelőlegezték, hogy „bábeli" lesz. Mindenesetre a délutáni, a szerb tematikus program a környék egy újabb pontján kezdődik: a szerb emlékeket járja végig egy vezetett túra. Az anyaországi és magyarországi szerbség kultúrájának további oldalait egy fotókiállítás és irodalmi műsor teszik változatossá. A Vujicsics este lép színre a rendezvényteremben.

A Vujicsics együttes a hazánkban élő délszláv nemzetiségek, elsősorban a szerbek és horvátok gazdag népzenei hagyományának ápolását tűzte ki alakulásakor, és ehhez azóta, vagyis 1974 (!) óta hű maradt, és tartósan a nemzetközi élvonalban szereplő, világjáró csapattá vált. A zeneszerző és népzenekutató Vujicsics Tihamér (1929-1975) munkásságát folytatva gyűjtik, és dolgozzák fel a magyarországi szerbek és horvátok zenéjét, szólaltatják meg dallamaikat sajátos hangzású hangszereiken. Előadásaikat Bartók és Vujicsics gyűjtése teszi izgalmassá.

Szeptember 24, 20:00
Országos Idegennyelvű Könyvtár és Zeneműtár (Budapest, V., Molnár utca 11). 
A Vujicsics koncertje
Ingyenes

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.