Jazz/World

Könyvek között a Vujicsics

2010.09.22. 14:00
Ajánlom
A Vujicsics együttes fellépése zárja az Idegennyelvi Könyvtár szerb témájú nyílt napjának programjait.

A belvárosi Molnár utca ugyan inkább az ottani Művelődési Ház táncházáról ismert a népzene- és néptánckedvelők körében, de most néhány lépéssel arréb kell keresni a tiszta forrást. Az Országos Idegennyelvű Könyvtár és Zeneműtárban ugyan időről időre rendeznek koncerteket, de a feltehetően leghíresebb és legrégebbi magyarországi nemzetiségi zenei együttes meghívására még egy alkalom adódott, ugyanis szeptember 26-a a Nyelvek Európai Napja, egy uniós kezdeményezés alapján. Az Európai Bizottság ezáltal szeretné felhívni a figyelmet a nyelvtanulás fontosságára és Európa nyelvi és kulturális sokféleségére, nem mellesleg tudatosítani polgáraiban az egész életen át tartó tanulás jelentőségét. Ennek a tematikának szenteli nyílt napját az Idegennyelvű Könyvtár - régi nevén a Gorkij könyvtár - pénteken, 24-én, reggel tíztől késő estig. A program fővédnöke Szőcs Géza kultúráért felelős szakállamtitkár.

A társművészeteket is felvonultató kavalkádra, amelynek során este hattól velencei kamaramuzsika is felcsendül, a házigazdák megelőlegezték, hogy „bábeli" lesz. Mindenesetre a délutáni, a szerb tematikus program a környék egy újabb pontján kezdődik: a szerb emlékeket járja végig egy vezetett túra. Az anyaországi és magyarországi szerbség kultúrájának további oldalait egy fotókiállítás és irodalmi műsor teszik változatossá. A Vujicsics este lép színre a rendezvényteremben.

A Vujicsics együttes a hazánkban élő délszláv nemzetiségek, elsősorban a szerbek és horvátok gazdag népzenei hagyományának ápolását tűzte ki alakulásakor, és ehhez azóta, vagyis 1974 (!) óta hű maradt, és tartósan a nemzetközi élvonalban szereplő, világjáró csapattá vált. A zeneszerző és népzenekutató Vujicsics Tihamér (1929-1975) munkásságát folytatva gyűjtik, és dolgozzák fel a magyarországi szerbek és horvátok zenéjét, szólaltatják meg dallamaikat sajátos hangzású hangszereiken. Előadásaikat Bartók és Vujicsics gyűjtése teszi izgalmassá.

Szeptember 24, 20:00
Országos Idegennyelvű Könyvtár és Zeneműtár (Budapest, V., Molnár utca 11). 
A Vujicsics koncertje
Ingyenes

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt. FRISSÍTVE!
Klasszikus

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Plusz

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World klippremier

Klippremier: „Árkon-bokron” átívelő dal a Shinterztől WaTáig

Egy angolszász király által építtetett földsánc ihlette a Shinterz zenekar Varga Tamás WaTa-val közös remixét, a Dyke-ot. A trió már biztosan ott lesz idén a Művészetek Völgyében.
Jazz/World klippremier

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.
Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)