Jazz/World

Könyvek között a Vujicsics

2010.09.22. 14:00
Ajánlom
A Vujicsics együttes fellépése zárja az Idegennyelvi Könyvtár szerb témájú nyílt napjának programjait.

A belvárosi Molnár utca ugyan inkább az ottani Művelődési Ház táncházáról ismert a népzene- és néptánckedvelők körében, de most néhány lépéssel arréb kell keresni a tiszta forrást. Az Országos Idegennyelvű Könyvtár és Zeneműtárban ugyan időről időre rendeznek koncerteket, de a feltehetően leghíresebb és legrégebbi magyarországi nemzetiségi zenei együttes meghívására még egy alkalom adódott, ugyanis szeptember 26-a a Nyelvek Európai Napja, egy uniós kezdeményezés alapján. Az Európai Bizottság ezáltal szeretné felhívni a figyelmet a nyelvtanulás fontosságára és Európa nyelvi és kulturális sokféleségére, nem mellesleg tudatosítani polgáraiban az egész életen át tartó tanulás jelentőségét. Ennek a tematikának szenteli nyílt napját az Idegennyelvű Könyvtár - régi nevén a Gorkij könyvtár - pénteken, 24-én, reggel tíztől késő estig. A program fővédnöke Szőcs Géza kultúráért felelős szakállamtitkár.

A társművészeteket is felvonultató kavalkádra, amelynek során este hattól velencei kamaramuzsika is felcsendül, a házigazdák megelőlegezték, hogy „bábeli" lesz. Mindenesetre a délutáni, a szerb tematikus program a környék egy újabb pontján kezdődik: a szerb emlékeket járja végig egy vezetett túra. Az anyaországi és magyarországi szerbség kultúrájának további oldalait egy fotókiállítás és irodalmi műsor teszik változatossá. A Vujicsics este lép színre a rendezvényteremben.

A Vujicsics együttes a hazánkban élő délszláv nemzetiségek, elsősorban a szerbek és horvátok gazdag népzenei hagyományának ápolását tűzte ki alakulásakor, és ehhez azóta, vagyis 1974 (!) óta hű maradt, és tartósan a nemzetközi élvonalban szereplő, világjáró csapattá vált. A zeneszerző és népzenekutató Vujicsics Tihamér (1929-1975) munkásságát folytatva gyűjtik, és dolgozzák fel a magyarországi szerbek és horvátok zenéjét, szólaltatják meg dallamaikat sajátos hangzású hangszereiken. Előadásaikat Bartók és Vujicsics gyűjtése teszi izgalmassá.

Szeptember 24, 20:00
Országos Idegennyelvű Könyvtár és Zeneműtár (Budapest, V., Molnár utca 11). 
A Vujicsics koncertje
Ingyenes

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Klasszikus

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Színház

Bezárja tanodáját Gór Nagy Mária

Nem talált elég tehetséges diákokat, így már csak a kifutó évfolyamokat tanítja a róla elnevezett intézményben a színésznő.
Színház

Elhunyt Ababi Csilla, a nagyváradi teátrum fiatal színésznője

A nagyváradi Szigligeti Színház 36 éves színésznője méltósággal és különleges erővel viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el szeptember 16-án. FRISSÍTVE!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World womex

A Romano Drom az egyedüli magyar fellépő az idei Womexen

Az idén húszéves jubileumát ünneplő Romano Drom zenekar koncertet ad a világ legrangosabb világzenei eseményén, a Womexen, amelyet idén ősszel a finnországi Tamperében rendeznek.
Jazz/World interjú

„Engem a zenében elsősorban a kommunikáció izgat”

Tizenöt éves Nagy János Yancha egyik zenekara, a Free Style Chamber Orchestra, ami mottója szerint az „az együttes, amelybe mindenki máshonnan érkezett, de ugyanoda talált haza”. A zenekarvezetővel az október 2-ai jubileumi koncert apropóján beszélgettünk, amit a Müpában adnak.
Jazz/World ajánló

Grammy-díjas nagyságok a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon

A klasszikus gitár nagyjai, három Grammy-díjas legenda lesz a vendég az idei Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon november 8-10. között a Zeneakadémián. Az Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára által hat éve életre hívott rangos fesztivál a klasszikus gitárzenét helyezi el a hazai zenei életben a megfelelő helyre, bemutatva a hangszer és irodalmának sokoldalúságát és kiemelkedő művészeit.
Jazz/World ajánló

Budapesten is bemutatkozik Harcsa Veronika menő belgiumi zenekara

A Next.Ape tagjai mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. A formáció szeptember 27-én játszik az A38 hajón.
Jazz/World ajánló

Szülővárosáról énekel Budapesten Dee Dee Bridgewater

A project ötlete évek óta érlelődött, miután Dee Dee Bridgewater visszatért Memphisbe, hogy felkutassa a zenei gyökereket, melyek hatással voltak egész életére. Október 7-én a Kongresszusi Központban énekli ezeket a nosztalgiával teli dalokat a Get Closer Concerts szervezésében.