Jazz/World

Konzervnyitó és Bacsó repríz

2010.06.09. 13:14
Ajánlom
Az all-star Bacsó Quartet lép fel a Budapest Jazz Clubban az Alerant Jazz Esten, majd a szaxofonos még ezen a héten újra konzervet nyit egy másik formációval a Fonóban.

A Budapest Jazz Clubban 2004-ban alapított kvartettje élén Bacsó Kristóf szopránszaxofonos, zeneszerző játszik, ők novemberben szerepeltek ugyanott Fidelio Jazz Esten is. Bacsó kompozícióban a jazz és kortárs zenei elemeit vegyíti, de mindezt egy jellegzetes Közép-Kelet-európai életérzés jegyében, anélkül, hogy a modern jazz kereteit szétfeszítené. A kvartett tagjai kivétel nélkül a magyar jazz meghatározó művészei: Fekete-Kovács Kornél, a Modern Art Orchestra vezetője, igen keresett vendégmuzsikus, játszik trombitán. Szandai Mátyás, a talán legtöbbet foglalkoztatott bőgős, illetve Baló István dobos közreműködik, ők ketten a Dresch Quartet régóta működő felállásának is meghatározó művészei. Alteregos című albumuk pedig igen elismerő kritikákat kapott szakmai berkeken belül és kívül egyaránt. Azóta Kristóf lassan egy teljes, következő lemezre való új kompozíciót tett le a társak elé, ezek egy részét már be is építette a kvartett repertoárjába.

Bacsó és Szandai tagjai egy másik formációnak is, amelynek neve: Konzervnyitó Akciócsoport. Ez egy rendhagyó alkotóközösség, amelyet Szandai és Dés András ütőhangszeres hívtak össze. A csoport (melynek Bacsón, Désen és Szandain kívül Ávéd János szaxofonos, Oláh Szabolcs gitáros, Szabó Dániel zongorista és Lukács Miklós cimbalomművész a tagjai) havi rendszerességgel lép fel, és alkalmanként más-más témát jár körül, amelyek az esetek többségében nem zenéhez kapcsolódóak, kiválasztásuk elsődleges szempontja, hogy inspirálóak legyenek. Így beszélgetés és zene új, közös minőségben érvényesül. Az első két alkalomhoz képest (Bojár Iván Andrással, majd Vágó Istvánnal) az idényzáró alkalommal a zenéhez sokkal közelebbi téma kerül terítékre: Művészet és szakralitás a XXI. században, a téma avatott, sőt felszentelt szakértője pedig Varga Mátyás,  bencés szerzetes, tanár és költő.

Fontos célja ezeknek az esteknek az interaktivitás, hiszen nemcsak a meghívók, vagyis maguk a zenészek kérdezik a meghívottat, hanem a vendég is hozzászól a koncerthez és természetesen a közönség aktivitására is számít a csoport. Ezáltal az Akciócsoport a közösségteremtés, az emberek közötti párbeszéd, gondolatok megosztásának fontosságát hangsúlyozza, hisz manapság ezek a dolgok nagyon hiányoznak az életünkből. Természetesen az sem utolsó szempont, hogy a művészetek közötti összefüggések is felszínre kerüljenek.

Bacsó Kristóf Quartet
Június 10, 21:00, Budapest Jazz Club - Alerant Jazz Est

Konzervnyitó Akciócsoport
Művészet és szakralitás a XXI. században, vendég: Varga Mátyás
Június 11, 20:00, Fonó Budai Zeneház

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar származású festő, akinek a képe a francia elnök dolgozószobájában lóg – Kamaratárlat nyílt Hantai Simon munkáiból

A Hantai, Klee és más absztrakciók című kiállítás a világhírű, magyar származású festő munkái mellett az őt inspiráló alkotók műveit is bemutatja a Szépművészeti Múzeum.
Vizuál

Elhunyt Jan Nowicki, A temetetlen halott című Nagy Imre-film főszereplője

A nyolcvanhárom éves korában elhunyt lengyel színész több évtizeden keresztül Mészáros Márta magyar rendező élettársa volt.
Színház

Bosch világát idézi a Vígszínház új bemutatója – jön a Szeget szeggel Rudolf Péter rendezésében

Shakespeare utolsó, cseppet sem felhőtlen vígjátékát tűzi műsorra a Vígszínház Rudolf Péter rendezésében. A főbb szerepekben Kőszegi Ákos, Stohl András, Seress Zoltán, Balázsovits Edit, Wunderlich József és Márkus Luca lép színpadra.
Színház

Újramesélt Találkozás – Fullajtár Andreával a főszerepben érkezik Nádas darabja az eSzínházra

December 8-ától láthatjuk az eSzínház felületén a Katona új előadását, amely Nádas Péter és Vidovszky László Találkozás című darabjából született. A készítők a film nyelvén mutatják be az ötvenes évek diktatúrájában játszódó történetet, amelyben a zene és a dráma elválaszthatatlan egységet alkot.
Tánc

Lábujjhegyen – az ország három pontján is látható lesz Megyeri Léna és Bősze Ádám zene- és tánctörténeti sorozata

Az idei évadban a Nemzeti Táncszínház ad otthont Megyeri Léna tánckritikus és Bősze Ádám zenetörténész, műsorvezető közös előadás-sorozatának, amely most vidékre is ellátogat.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„A karácsonyi slágereknek szívszorító története van” – interjú Fischl Mónikával szentendrei, ünnepi koncertjéről

A tavalyi siker nyomán idén ismét ünnepi fellépésre készül Fischl Mónika Szentendrén, a HBPMK színpadán. A Liszt Ferenc-díjas színésznőt örökzöld slágerekről, csapathoz tartozásról és szentendrei kötődéseiről is kérdeztük a december 17-én 19.00 órakor kezdődő koncert apropóján.
Jazz/World ajánló

Nyolc különleges koncerttel várja a közönséget a Modern Art Orchestra

Folytatja bérletes koncertjeinek sorozatát a Modern Art Orchestra az Opus Jazz Clubban, melyre ezúttal is kétféle bérlet váltható: a hagyományos szerzői koncertek három premierjére a MAO Opus Bérlet, a jazztörténeti felfedező utakra vivő Legendás Albumok sorozat újabb öt állomására pedig a MAO Legendás Bérlet.
Jazz/World ajánló

Középkori rock ’n’ roll – Budapesten a Bordó Sárkány

A Bordó Sárkánnyal főleg fesztiválokon lehet találkozni, de mindenkit magával ragad a zenéjük, szóljon az akár egy hagyományőrző eseményen, akár egy budapesti klubban. Dinamikus, táncra perdítő dalok, egyfajta középkori bulizene szólal meg az együttes kezei között. A közelgő Fonó-béli koncertről Szlama László mesélt.
Jazz/World interjú

„Akkor vagyok boldog, ha azt játszhatom, amit szeretek” – Beszélgetés Horváth Balázzsal

A cimbalomtól indult, a zongorához érkezett. Tanul, tanít, próbál, fellép, versenyez és új együttest alapít. Horváth Balázs jazz-zongoraművészt kérdeztük, akinek tehetségét a napokban Junior Prima Díjjal ismerték el az MVM Zrt. támogatásával.
Jazz/World ajánló

Ünnepváró forgatag a Hagyományok Házában

Karácsonyhoz közeledve ünnepi díszbe öltözik a Hagyományok Háza, ahol december 9. és 11. között adventi élményhétvégére hívják az érdeklődőket. Ünnepváró forgatagjukban többek között koncertek, bábelőadások, ringató, színpadi műsorok, mese, gyerektáncház, múzeumpedagógiai foglalkozások várják a családokat.