Jazz/World

Koppenhága: jazz ezerrel

2011.07.23. 10:00
Ajánlom
Ha a koncertek számát nézzük, a Koppenhágai Jazzfesztivál minden bizonnyal a legnagyobb Európában, talán a világon: ezer koncert tíz nap alatt. És a minőségre is adnak. Útibeszámoló, 1. rész

A Copenhagen Jazz Festival július első tíz napján több mint száz helyszínen közel ezer koncertet kínált. Ebből számomra a helyszínek voltak leginkább lenyűgözőek - hiszen ez az egyenlet csak úgy jön ki, hogy szervezők, közönség és zenészek egész évben életben tartják a műfajt. Nagy fesztiválokon egymásba hömpölygő, hajnalban begyorsuló koncertekről hallottam már, világsztárok máshol is mindig felbukkannak, hogy odacsábítsák a látogatókat, szabadtéri örömzenét, mélyen az éjszakába nyúló jam session-öket még a magyarországi fesztiválokon is el lehet csípni, de azt még sosem éltem át ilyen intenzíven, hogy a jazz minden ága-boga, a dixielandtől az avantgárdig, a nyugat-afrikai, népviseletben el is táncolt autentikus népzenétől a digitálisan torzított zajzenéig, a revüszínpadon elénekelt könnyű slágerektől a big band-re hangszerelt pszichedelikus kvázi filmzenéig és a nemzeti galériában előadott kortárs szextettig minden megjelenjen.

Illik persze a legnagyobb betűvel szedett nevekkel, Sonny Rollinsszal és Keith Jarrettel kezdeni, előbbi a bölcs letisztultságával és a calypso egyszerűségével, és kikezdhetetlen szerénységével nyűgözte le közönségét a Királyi Színházban, utóbbi az (elképesztő architektúrájú, magánadományból újonnan felépült) Operában az őt színpadra érkezéskor fogadó tapsra reagálva azt kérdezte: már vége is van a műsornak? Majd nem volt hajlandó lassú számot játszani, mert nem találta rá megfelelőnek az akusztikát (a ráadásig). Szerencsére dobosa, Jack deJohnette közbelépett, és miután látványosan elcsattant egy vaku a koncert alatt, kedvesen megkérte a közönséget, hogy ne fotózzanak, így megakadályozva az újabb kínos jelenetet. Jarrettet, úgy látszik, nagyon zavarja a közönség a koncertezésben, mégis fantasztikus koncerteket ad.

Tucatjával bukkantak fel a felsőkategóriás amerikai sztárok: Bobby McFerrin, David Sanborn, Mike Stern, Andrew Cyrille, Charles Lloyd, Charles McPherson, Randy Brecker, Brad Mehldau és Joshua Redman - de én a fesztivál-útitervemet nem rájuk alapoztam, hanem arra, hogy megismerjem a várost, és a helyi, főleg dán, meg skandináv sztárokat és az itthon alig ismert muzsikusokat.

Mire belevetettem magam a jazz mélyvízbe, addigra az árvíz nyomait is nagyrészt eltüntették. Igen, a tengerparti kikötővárosban hatalmas felhőszakadás, 150mm-es zuhé volt a fesztivál harmadik napján, ami még másnap is folytatódott. Nagyobb baleset szerencsére nem történt, de a város fél napra megbénult, sok koncert elmaradt. A leghíresebb pinceklub, a Copenhagen Jazzhouse alsó szintjén térdig állt a víz,  egy klubként is üzemelő lemezbolt árukészletének jelentős része odalett, stb.

A skandináv összefogást (a fesztivál fő szponzora is a Skandináv Alap volt) rögtön egy vízparti nagy szabadtéri színpadon csodálhattam meg, a hazai modern jazz doyenje, Palle Mikkelborg és a norvég gitáros-zeneszerző Terje Rypdal voltak a Bergeni Big Band szólistái.

Rypdal többször járt már Magyarországon, új lemeze nem a szokásos húrtépő gitárosé, nem is a Garbarekkel ismertté vált oldalát mutatja, hanem a filmrendezőét. A képzelet filmje kezd peregni a darabjait hallgatva, de emlékek is bevillannak, mert Eastwood-féle, meg Keresztapa- és Bond-mozik ismert témái is felbukkannak. A szabadtéri színpad előtt először figyelek fel a közönség összetételére: csendesen borozgatnak, beszélgetnek, párok, néhányan családosan vagy barátokkal jöttek, rengeteg idős ember. Nem látszanak nyugdíjasnak. Szellemi és testi örömöket vesznek magukhoz. Nem indulnak haza sötétedéskor - ami ráadásul ott később van. Szinte mindenhol találkoztam velük, néhány helyen többségben is voltak.

A fesztivál szervezői a meghívott újságírókat jazzvárosnéző sétára is elvitték. A dán fővárosban olyan sűrűn sorjáznak a jazz emlékhelyek, hogy közel három órás, nyolc kilométeres, a meleg miatt már így is lerövidített séta után rogytunk le egy italra. A két legnagyobb hagyományú helyet is meglátogattuk, a Jazzhouse volt az egyik, a Niels Lan Doky és társa befektetésének köszönhetően főnixként feltámadt legendás Montmartre a másik. A Jazzhouse lezárathatta a kis útszakaszt a bejárata előtt, ahol minden délután szabadtéri szvingtánc oktatás volt, és a padokra, standokra kitelepült a teljes vendéglátás is. Tehát a Jazzhusetben ugyan csak egy koncert volt esténként, de rengeteg embert bevont a fesztiválba.

A pinceklub tágas termében, a sarokba ferdén állított színpadon lépett fel a Terence Blanchard Quintet, ő az egyik amerikai, akit nem mertem elmulasztani. Keményebb bop-ot játszik, mint valaha. Fiatal kvintettjében az érzékeny ensemble-játékos zongorista Fabian Almazan és a már nagy ígéretként emlegetett dobos, Kendrick Scott emelkedett ki. Igaz, utóbbi energiái és hangereje néha túltengtek, de muzikalitásához így sem fér kétség.

A Montmartre akkor is jam session-jeivel emelkedik ki a rengeteg fővárosi klub közül, amikor nincs fesztivál, hát még most. Ezúttal a Dán Rádió zenekarának egyik vezetőjét, a kiváló zongorista Nikolai Benzont csodálhattam meg abban a szerepben, hogy egy alkalmi felállásban is lehet finoman irányítani, a legízlésesebb irányba terelni a többieket.

A tavaly májusban újra nyílt Montmartre ablakában két egykori „húzónevének" a fotója: Bud Powellé és Dexter Gordoné - de Koppenhágában élt hosszabb-rövidebb ideig Ben Webster, Kenny Drew, Thad Jones és Ernie Wilkins is, róluk utcát is neveztek el. Ápolják Niels Henning Ørsted Pedersen emlékét is, aki az elsők között vált a dánok közül, leginkább ebben a klubban az amerikai jazzóriások egyenrangú partnerévé.

Persze a hetvenes években itt is megváltozott a zenei ízlés, háttérbe szorult a jazz, a jazzklubok sem mindig tudták tartani magukat, de például az egyik akkoriban elfoglalt házat azóta úgy intézményesítették, hogy mégsem rontották el. Olyan városi fenntartású kultúrközpont lett (Huset - Magstræde), amelyben felváltva több helyszínen is zajlik a jazzfesztivál - az udvari színpadon még ott vannak a gyerekek a családi koncertről, a földszinti színpadon már rakják össze Lonnie Smith hammondját.

Egyik este a belvároson kívülre, a Sofie jazzklubba metróztam, mert ott játszott kedvenc svéd trombitásom, Anders Bergcrantz. Igazi alacsony mennyezetű, oszlopos alagsori matrózkocsma a belvároson kívül, ugyancsak nagy zenei hagyományokkal, ahová az itt gyakran játszó trombitás új, fiatal kvartettjével jön, amiben főleg Robert Tjäderkvist zongorista győzött meg. Meg a közönség átlagéletkora, amely igencsak magas volt. Nem várom meg, hogy megtudjam, ki volt az az idősebb dán szaxofonos, aki beszállt a végén jammelni, mert két utcával arrébb, ugyancsak Chistianshavn városrészben templomi koncert zajlik. Emil De Waal - dobos és sok egyéb hangszeres - a fesztiválon minden nap más partnerekkel játszik a reformizált barokk templomban, amelynek persze igen jó az akusztikája. Erre is igen sokan eljöttek, de a zene nagyon diffúz, csak akkor tudok valamennyire ráhangolódni, amikor a legendás jazzvilágjárót, a klarinétos Nullét is behívják - dehát akkor meg túlságosan széthúzó zenei világok lesznek összezsugorítva. A trió zongoristája eredeti figura, őt már hallottam egy kamarszínház hangulatos kávézójában is.

Folyt. köv. 

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.
Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Klasszikus

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Színház

Alkoholba fojtott romantika a Pesti Színház színpadán

Yasmina Reza népszerű drámája, a Bella Figura látszólag egy kellemesen induló, titkos randevú története, a darabból azonban hiányzik az idill. A magyarországi ősbemutatót Török Ferenc rendezi, az előadás október 22-től látható a Pesti Színházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Vedd ölbe, ringasd, énekelj! – ezzel a gondolattal hívja a Pesti Vigadó a kisgyermekes családokat három év alatti gyerekekkel a Ringató-foglalkozásokra, ahol cél a zenei élmény.
Jazz/World ajánló

A brazil zene esszenciája

A legendás Grammy-díjas brazil énekes, gitáros és dalszövegíró, Gilberto Gil október 22-én a Liszt Ünnep keretében, a MOM Kulturális Központban ad nagyszabású koncertet.
Jazz/World ajánló

Minden, amit Cory Henryről tudnod kell

Egy zseniális alkotó, aki egyszerre lenyűgöző zongorista, énekes, producer és dalszerző. Hatéves kora óta áll színpadon, számtalan műfajban bizonyított a gospeltől az r&b-n át a jazzig, és olyan világsztárokkal dolgozott, mint Bruce Springsteen, a The Roots, a Boyz II Men, Kenny Garrett, Kanye West vagy az Imagine Dragons, a Snarky Puppy tagjaként pedig több Grammy-díjat nyert. Ő Cory Henry, akinek Müpa-beli lemezbemutató koncertje az ősz egyik legjobban várt zenei eseménye. El is meséljük, miért!
Jazz/World ajánló

A Birdman zeneszerzője Budapesten

Az ötszörös Grammy-díjas jazzdobos és zeneszerző, Antonio Sanchez október 29-én a MOMkult színpadán lép fel zenekarával. A világhírű művész jegyzi többek között az Oscar-díjas Birdman zenéjét is.
Jazz/World ajánló

A legendás underground zenekar ráadáskoncertje

A Kontroll Csoport megalakulása 40. évfordulója alkalmából idén augusztusban egy koncert erejéig újra összeállt, viszont engedve a közönség kérésének október 22-én az A38 Hajón még egyszer színpadra lépnek, különleges vendégek társaságában.