Jazz/World

Korb Attila, a harsonás-zeneszerző

2020.08.10. 11:30
Ajánlom
A Modern Art Orchestra harsonása – a zenekar számos tagjával egyetemben – zeneszerzőként is közreműködik a MAO alkotói műhelyében. Attila már gyermekként egy professzionális nagyzenekari projekt harsonása volt, melynek köszönhetően belföldön és külföldön is építhette koncertrutinját. A húszas évek big band vénáját tanulmányozva a harsonás-zeneszerző több hangszeren játszó művésszé érett, s ennek a zenei utazásnak egy mérföldköve a nemsokára megjelenő Swinging on the Danube című szerzői lemez.

Hogyan kerültél ilyen közeli kapcsolatba az archaikus jazz-zenekar ideájával?

Tizenhárom éves koromban léptem be a Bohém Ragtime Jazz Band-be, ahol édesapám szaxofonozott. Minden szempontból nagy iskolát jelentett ez számomra. Magas szintű hangszeres képzésem is nagyjából ekkor kezdődött Kuna Lajos mentorálásával, de már túl voltam egy fellépésen az oslói jazz fesztiválon, amikor elkezdtem órákat venni.

Ezek szerint úgy tanultál bele a professzionális zenélésbe, hogy elkezdted csinálni?

Végülis igen. Ez lehet az oka annak, hogy balkezes pozanos lett belőlem. (nevet)

9F3A1168-112015.jpg

Korb Attila (Fotó/Forrás: MAO)

Honnan ered a különböző hangszerek felé irányuló vonzalmad?

A szaxofon iránti érdeklődésemet Frankie Trumbauer inspirálta, akinek talán leghíresebb szólóját a Bix Beiderbecke közreműködésével rögzített Singin’ the Blues című felvételen lehet hallani. Egy jó barátom segítségével szert is tettem egy C-melody szaxofonra, melynek hangfekvése a tenor- és az altszaxofon között helyezkedik el, igen ritka. Így jutottam hozzá a basszusszaxofonhoz is, ami – Adrian Rollini hangszeres játékával karöltve – a Concerto-t inspirálta. A Concerto ballada tételét egyébként Adrian’s Dream-nek szoktam nevezni, ha nem a szvitten belül játsszuk.

A harsona és a szaxofonok mellett milyen hangszereken játszol még?

A kezdetekkor kölcsönkértem édesapám klarinétját, hogy még közelebb kerüljek a korai jazz-zenekarok hangzásvilágához és előkészítsem a terepet a szaxofonozásnak. Ezen kívül nagyon érdekelt a swing zenekarok pulzálásában fontos szerepet játszó gitárkíséret mikéntje is;

tudni akartam, miért szól úgy a Count Basie big band, ahogy és mit csinál Freddie Green pontosan. Emellett zongorázom is.

9F3A1124-112019.jpg

Korb Attila (Fotó/Forrás: MAO)

Mit lehet tudni a nemsokára megjelenő szerzői lemezedről, a Swinging on the Danube-ról?

A címadó szerzemény mellett – ami egyébiránt az utóbbi néhány évben már fel-felbukkant a MAO koncertjein – egy jazz szvittet is hallhatunk majd rajta, melynek a címe Concerto. Ez egy háromtételes mű, gyors (medium swing), lassú (ballada) és gyors (uptempo swing) részekből tevődik össze. Ehhez a szerzeményhez különösen sok inspirációt szolgáltatott Adrian Rollini basszusszaxofonozása. A lemez zárószáma egy Irving Berlin dal, melynek big band-re készítettem egy hangszerelést. A lemezanyag egy részével már augusztus első felében, a MAO Street Music köztéri koncertsorozaton is lehet találkozni.

Lehet téged hallani mostanság valamelyik kuriózum hangszeren is?

A Concerto főszereplője a basszusszaxofon, így a lemezbemutató alkalmával azon is fogok játszani.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.
Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Klasszikus

Barokk muzsikától a dallamos kortárs zenéig - 11 éves az Anima Musicae

A 11 éves Anima Musicae korszakokon átívelő műsorral készül születésnapi koncertjére. Locatelli, Haydn, Dohnányi és Wolf Péter műveivel, valamint Balog József virtuóz zongoraművésszel köszöntik a közönséget és az élet visszatértét június 20-án este, a Nádor Teremben.
Színház

Almodóvar musicallal nyit a Mézesvölgyi Nyár

2021. július 3. és augusztus 29. között már ötödik alkalommal várja nézőit Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja, a Mézesvölgyi Nyár.
Vizuál

Június 22-én vesznek végső búcsút Jankovics Marcelltől

Június 22-én, kedden 14 óra 30 perckor a Farkasréti temetőben vesznek végső búcsút Jankovics Marcelltől - adta hírül a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Különleges hangzásvilággal szól a jazz a Rieger Rhodes Quartet első albumán

A Rieger Rhodes Quartet (RRQ) Long-lost Brothers című debütáló anyaga a patinás svájci jazz kiadó, a UNIT Records gondozásában jelenik meg. A júniusi magyar megjelenés megelőzi a nemzetközi kiadást, amely szeptember elejére van kitűzve. Ekkor lesz elérhető a nyolc saját kompozíciót tartalmazó CD teljes anyaga a nagyobb zeneletöltő portálokon is.
Jazz/World ajánló

Teljes a Paloznaki Jazzpiknik magyar színpadának programja

Július utolsó két napján a magyar jazzélet színe-java Paloznakra utazik, hogy közös örömzenével búcsúztassák az év legforróbb hónapját. A Fábián Julinak emléket állító színpadon ezúttal is a legnagyobb nevekkel találkozhatnak az érdeklődők: itt lesz Saya Noé, Swing á la Django, a Sárik Péter Trió & Falusi Mariann, illetve az Amoeba Band is.
Jazz/World gyász

Elhunyt Szappanos György eMeRTon-díjas basszusgitáros

„Elment a Szapi” – tudatta Facebookon az 55 évesen elhunyt basszusgitáros zenésztársa, Borlai Gergő. A hardrock.hu információi szerint Szappanos György pár nappal ezelőtt stroke-ot kapott, és bár az orvosok mindent megtettek, hogy stabilizálják az állapotát, végül nem tudták megmenteni.
Jazz/World díj

Snétberger Ferencet a Német Szövetségi Köztársaság Érdemkeresztjével tüntették ki

Snétberger Ferenc gitárművész 2021. június elsején ünnepélyes keretek közt vette át a Német Szövetségi Köztársaság Érdemkeresztjét Dr. Torsten Wöhlert kultúráért felelős államtitkártól, amelyet Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök adományozott neki 2020. november 15-én.
Jazz/World ajánló

Örömzene és hit – Malek Andi Soulistic a Városmajori Szabadtéri Színpadon

Június 4-én folytatódik a Malek Andi Soulistic tavaly megkezdett húsz állomásos turnéja, melynek idei első állomása a Városmajori Szabadtéri Színpadon lesz.