Jazz/World

Kortárs kvintettek a Városház téren

2010.05.19. 12:16
Ajánlom
A fehérvári Kortárs Művészeti Fesztivál két koncertjén a fiatal magyar jazz élvonalbeli képviselői játszanak, új-zélandi beütéssel.

A DrJazz Tanári Zenekar a székesfehérvári Dr. Lauschmann Gyula Zeneművészeti Jazz Szakközépiskola művésztanáraiból alalkult. Tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékén szerezték diplomájukat, mára a magyar jazzélet fiatal generációjának meghatározó képviselői. Bágyi Balázs az iskola igazgatója is, több etno-jazz formációban szerepel, Kovács Linda pedig idén adta ki debütáló szólólemezét, tele izgalmas saját szerzeményekkel.

A Matthew Mitchell Double Trióra a magyar jazzben általában ritka kísérletező kedv a jellemző. Az új-zélandi gitáros-zeneszerző, a jazznek és a pszichedelikus zenéknek egyaránt nagy híve, afféle világcsavargóként és zenei vagabundként vetődött Szegedre, ahol néha hallani a Jazz Kocsmában. Az egyedülálló gitár, szaxofon, két bőgő és két dob felállás különös alkalmat teremt a sűrű, húzós alapritmusok és az  izgalmas ritmikai megoldások felvonultatására. Zenéjük egyaránt ötvözi az észak-nyugat afrikai griot muzsikát, a Csendes Óceán szigeteinek tradícióit, a balkáni hangzásvilágot és a kortárs improvizációt. 

Május 22, Kortárs Művészeti Fesztivál, Székesfehérvár, Városház Tér, szabadtéri színpad (Esőhelyszín: Tiszti Klub, színházterem, Malom u. 2)

19:00 DrJazz Tanári Zenekar
Kovács Linda - ének, Szabó Dávid - zongora, Rieger Attila - gitár, Oláh Zoltán - bőgő, Bágyi Balázs - dob

21:00 Matthew Mitchell Double Trio
Matthew Mitchell - gitár, Ávéd János - szaxofon, Horváth Balázs - bőgő, Resch Béla - bőgő, Sárvári Kovács Zsolt - dob Bágyi Balázs - dob

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.