Jazz/World

Kortárs művészet Krakkóban

2002.10.16. 00:00
Ajánlom
Díjnyertes alkotások, alternatív színházi előadások

Az október végéig tartó, immár hagyományos krakkói kulturális eseménysorozat, a Genius Loci Festiwal keretében rendezik meg idén először a Kortárs Magyar Művészeti Fesztivált. A Genius Loci rendszeresen olyan műhelyek, közösségek, alkotói csoportok bemutatására törekszik, amelyek sajátos kisugárzással bírnak. Idén négy témakör köré szervezték a fesztivál tematikáját: a képzelet, képzelőerő elnevezésű programsorozatban olyan hírességek alkotásait mutatják be, mint Krystian Lupa vagy Slawomir Mrozek. A kissé provokatív Provincia elnevezésű programban egy lengyel kisváros színháza mutatkozik be, amely a mindennapi élethez igazítja a művészeti tevékenységet. A harmadik témakör a sajátos atmoszférájú krakkói zsidónegyed, Kazimierz kultúráját mutatja be, a negyedik a magyar művészet számára nyújt bemutatkozási lehetőséget.

A Kortárs Magyar Művészeti Fesztivál programjának összeállításában a Krakkóban működő Magyar Centrum a minőség és a helyi igények szem előtt tartására törekedett — mondta Pászt Patrícia igazgató. Lengyelországban a népzene például nem hatja úgy át a modern zenét, mint Magyarországon, ezért az ottani közönség számára kuriózum a magyar etno-jazz, world music. Idén Balogh Kálmán és zenekara, valamint az Anima Sound System lép színpadra. Az alternatív színházi estek keretében az idei Altarnatív Színházi Szemle díjnyertese, az Utolsó Vonal színházi csoport mutatkozik be. Két építészeti kiállítást láthat a krakkói közönség: a Szerves építészet és a Rudolf Steiner nyomában című tárlatokon a Kós Károly Egyesület alkotóinak munkái szerepelnek. Újabb kiállításon mutatkozik be hat kiváló magyar plakátművész: Árendás József, Baráth Ferenc, Pincehelyi Sándor, Orosz István, Pócs Péter és a Budapesten élő Krzysztof Ducki. Második alkalommal rendezik meg Krakkóban az Ôszi Magyar Játékfilmszemlét, amelynek mintájául a nagy sikerű budapesti Tavaszi Lengyel Filmnapok szolgál. A magyar fesztivált irodalmi találkozók és vitafórumok egészítik ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.