Jazz/World

Kortárs versek, rappelve - Népszerűek a gyerekzenekarok

2006.08.16. 00:00
Ajánlom
A Kaláka vagy Halász Judit egykori országos ismertsége már a múlté. Ma inkább rendezvényekre, óvodákba, iskolákba is hívják a gyerekeknek játszó együtteseket, akik olykor rappelve, máskor szinte titokban művelik a népet. Akad, aki csak műsor közben árulja el, hogy kortárs költők verseit énekli.

A rendszerváltás előtt három-négy nagy nevű gyerekelőadót ismert a közönség, akik mögött ott állt a kiadó, és mindenben segítette pályájukat. Halász Judit, a Bojtorján vagy a Kaláka koncertjein országszerte megteltek a művelődési házak, a televízióban eseményszámba ment egy-egy zenés gyerekműsoruk.

- Mostanában talán kevesebb gyerekkoncertet adunk, de többet játszunk felnőtteknek, ezért nem is erőltetjük, hogy több gyerekelőadás legyen - mondja Gryllus Dániel, a Kaláka tagja. - Mindenesetre igaz, hogy kevesebb felkérést kapunk például vidéki művelődési házaktól. Talán azért, mert őket egyre gyakrabban keresik fel erre szakosodott cégek, amelyek olcsóbb, kevés-bé ismert gyerekzenekarokat ajánlanak, mi viszont már nem jelentkezünk mindig a koncerthelyeken. Viszont egyre több alkalmi rendezvényre, fesztiválra, céges eseményre hívják a zenekart.

A fellépési lehetőségek változását tapasztalja Rácz Attila és Nagy Gábor, a Zamatőrök két tagja is. A nagyjából tíz éve működő, elsősorban saját szerzeményeket játszó zenekart leggyakrabban szintén különböző rendezvényekre, illetve óvodákba, iskolákba hívják játszani. Egyelőre csak munka mellett zenélnek, de épp most tervezgetik, hogy egy kicsit agilisabban kezdik szervezni a koncerteket, mert van rá igény. Úgy látják, ezt mások arra használják, hogy egy-egy, televízióban, színházban, itt-ott ismertté tett nevet felhasználva gyereklemezt adjanak ki. - Csakhogy aztán nem kezdenek el koncertezni, nem járják végig az országot, így a gyerekek legfeljebb otthon hallhatják őket. Az ismeretlen előadókkal viszont nem foglalkoznak a kiadók, így aztán marad a magánkiadásban megjelentetett, a koncerteken terjesztett lemez. Ezzel viszont nem nagyon lehet országos ismertségre szert tenni.

Jó példa erre a már tíz éve koncertező Alma zenekar, amely most készül megjelentetni harmadik albumát saját kiadásban. Bár kaptak nagykiadói ajánlatot, az olyan feltételeket tartalmazott, amelyeket nem tudtak elfogadni. Így viszont hiába adtak már több mint ezer koncertet, hiába a négy lemez, egyelőre nem különösebben ismertek.

Persze a folyamatos koncertezés mellett nem is nagyon van más lehetőség ismertségük fokozására, hiszen a gyerekzenekaroknak nincs országos seregszemléjük. 1999 és 2003 között létezett a Szegedi Százszorszép Dalfesztivál, amelyet egyrészt azzal a céllal rendezett meg a Százszorszép Gyermekház, hogy lehetőséget adjon az amatőr zenekaroknak a megmérettetésre (a zsűri tagja volt például Halász Judit, Bródy János, Eszményi Viktória, Heilig Gábor), másrészt azért, hogy a rendezvényszervezők megismerhessék a zenekarokat - mondta el lapunknak Varga Hajnalka szakmai munkatárs. 2003 óta viszont elapadt az érdeklődés, így nem rendezték meg a fesztivált. Most viszont ismét egyre több zenekar jelentkezik, így Varga Hajnalka szerint felmerült, hogy jövőre újraélesztik a rendezvényt.

Abban tehát mindenki egyetért, hogy nagy igény van színvonalas gyerekműsorokra. Abban viszont nem feltétlenül, hogy másféle, interaktívabb műsort akarnak-e a gyerekek, mint korábban. Gryllus Dániel szerint a gyerekek nem követelik, hogy új dalokat játsszanak nekik, a régi, ismert számokat kérik újra meg újra, és a Kaláka azt sem tapasztalja, hogy a mostani kicsiket nehezebb volna lekötni.

- Régen is családias hangulatú koncerteket adtunk a gyerekeknek, akik, ha úgy tetszik, ma is felmásznak hozzánk a színpadra. Igaz, mi az interaktivitást csak addig támogatjuk, ameddig annak van funkciója: a Zenemű két kézre című darabot például csak a gyerekek bevonásával lehet előadni, de annak nem látom értelmét, hogy felesleges tapsoltatással vagy mondjuk ügyességi versennyel növeljem a műsoridőt, mondván, hogy az interaktív - teszi hozzá. Az Alma zenekar vezetője, Buda Gábor szerint viszont a gyerekek igenis megváltoztak: a felnőttek túlpörgött világa miatt a gyerekek világa is felgyorsult, és csak intenzívebb, őket is jobban megmozgató koncerttel köthetik le a kicsiket. - Arról nem is beszélve, hogy amíg a régi nagy nevű zenekarok esetében természetes, hogy megzenésített verseket adnak elő, addig mi, ismeretlenként nem kezdhetjük azzal a műsort egy fesztiválon, hogy klasszikus és kortárs költők művei következnek, mert elszaladna a közönség. Általában csak közben mondjuk el, hogy például egy Kányádi-verset hallanak.

Ami lehet, hogy épp rapként szólal meg vagy reggae-ütemre - a Zamatőrök és az Alma zenekar is készít első hallásra talán meglepő stílusú feldolgozásokat, ám ezeket a gyerekek nagyon szeretik. Buda Gábor és társai más téren is újítanak: a hagyományos CD-ken túl például készült egy olyan kiadványuk is, amely a lemez mellett egy mesekönyvet tartalmaz (benne a versek ihlette mesék olvashatók). Sőt ebből kiindulva egy rajzfilmsorozat is szerepel a terveik között.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Apukák, korhelyek, Alberich, gonosz vagy borvirágos pasik

Nem is igazi basszus, inkább bariton, mondja magáról. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a legjelentősebb operajátszó helyekre hívják. Pünkösdkor például Salzburgba, de az alábbi beszélgetéshez is Párizsba telefonáltunk. Márciusban A Mester és Margarita premierjén láthatjuk színpadon.
Zenés színház

Vitray Tamás Händel-operában lép színpadra

Nem mindennapi operabemutatóval készül idei évadára a Szegedi Szabadtéri. Händel vígoperai jellegű művében, az Agrippinában Mester Viktória és Ludovik Kendi mellett Vitray Tamás is színpadra lép.
Klasszikus

Richter, Ojsztrah és Rosztropovics közös Beethoven-felvétele, ami borzalmasan sikerült

Maga Richter is azt mondta rá, nem hajlandó vállalni, de nem volt mit tenni, az EMI klasszikus zenei supergroup-ot álmodott magának.
Zenés színház

Az operavilág Angelina Jolie-ja az Erkel Színház színpadán

Először lép fel Magyarországon a világhírű grúz szoprán 2020. február 22-én, az Opera ünnepi műsorának sztárvendégeként. Az est programjában, amely több műrészlettel is utal az intézmény aktuális Keresztény Évadának tematikájára, az Opera együttesei és szólistái is közreműködnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi koncertje – Csodavárás a Ludwig Múzeumban

Különleges élményben lehet része a Ludwig Múzeum február 22-i programján résztvevőknek. 16 órától Waliczky Tamás: Képzelt kamerák című kiállításában tart kurátori tárlatvezetést Szegedy-Maszák Zsuzsanna, majd 17.30-tól Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi közös koncertje következik, amely az improvizáció világának eddig ismeretlen, egyedi rétegébe hívja a hallgatókat.
Jazz/World ajánló

A jazz nagyágyúi érkeznek a Müpába

A jazz élő legendái, Roy Ayers, Lee Ritenour, Dave Grusin, Kamasi Washington és Wynton Marsalis érkeznek a Müpa Jazztavasz sorozatába.
Jazz/World ajánló

Új szenzációk és nagy visszatérők a 2020-as Szigeten

A napokban nyilvánosságra hozta első 80 idei fellépőjének névsorát a Sziget. A teljesség igénye nélkül kicsipegettük belőle a szívünknek legkedvesebb tízet. Akiket szerintünk botorság lenne kihagyni.
Jazz/World portré

Genesis-szel és anélkül: Peter Gabriel a feltűnő jelmezektől a filmzenékig

A Genesis együttes első énekese, aki szólóban is mindent elért, amit ebben a szakmában el lehet. Peter Gabriel február 13-án ünnepli hetvenedik születésnapját.
Jazz/World ajánló

Hallotta már élőben a VOLOSI-t?

A Fonó meghívására érkezik Budapestre a lengyel világzene egyik vezető formációja, a VOLOSI, akik a 2017-es, Katowiczeban megrendezett WOMEX-en (World Music Expon) felléptek a nyitókoncert programjában is.