Jazz/World

Kovács Ferenc: Hatok

2006.04.08. 00:00
Ajánlom
Jancsó Zoltán versei hallhatók Váczi Eszter énekével Kovács Ferenc új albumán, amely Hatok címmel jelent meg a Gramy Kiadónál.

Ezúttal a jól ismert hattagú felállás (a Djabe és Dresch Quartet tagjaiból verbuválódott zenekar) Jancsó Zoltán verseit zenésítette meg, énekelni Kovács Ferenc mellé Váczi Esztert hívták meg.

A formációt Kovács Ferenc hozta létre 2005-ben. A klasszikus, dzsessz, népi és kortárs zenével töltött harminc év meghatározza a mondanivalót. Lehet a népdalt dzsesszesen játszani, lehet a dzsesszt kortárs zenével keverni, lehet műfajokat összehozni – de itt már az egybeolvadás megtörtént. A bartóki, szabadosi, Dresch Misi-s hagyományok erőteljes fúvós hangzással törnek fel. A briliáns zongorajáték kortárs zeneszerzőt sejtet. A fiatal, de már kiforrott ritmusszekció etalon a maga nemében.

Az együttes tagjai: Jancsó Zoltán (vers), Kovács Ferenc (zene, trombita, ének), Váczi Eszter (ének), Dresch Mihály (szaxofon, furulya), Schreck Ferenc (pozan), Kovács Zoltán (zongora), Szandai Mátyás (bőgő), Banai Szilárd (dob)

(Kovács Ferenc: Hatok; Gramy Records, CD GR – 064, 2006)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.