Jazz/World

Közeleg a Magyar Jazz Ünnepe

2012.03.20. 16:20
Ajánlom
A Magyar Jazz Szövetség 2012. március 23-24-én újból megrendezi minifesztiválját a Budapest Jazz Clubban.

Az elmúlt évek hagyományát követve 2012-ben sem maradhat el Magyar Jazz Ünnepe, amelyen a Magyar Jazz Szövetség rendezésében a hazai jazz ismert és fiatal tehetségekből álló formációi egyaránt színpadra állnak. A fesztivál epicentruma ezúttal is a Budapest Jazz Club, ahová március 23-án és 24-én a latin ritmusok, a jazzből merítő alternatív zenék, a műfaj tradicionális és a modern stílusirányzatainak rajongóit egyaránt izgalmas koncertekkel várják.

A kétnapos program rangos szakmai díjak átadásával indul. A Pernye András-Jazz életműdíjat több évtizedes munkásságának elismeréséül Csányi Attila jazz-szakíró zenekritikus kapja. A zenészeket illető, 2011-ben Snétberger Ferecnek ítélt Szabó Gábor-díjat idén a műfaj elsőszámú hegedűse, a hatvanas évek óta töretlen sikerrel muzsikáló Deseő Csaba veheti át, aki a szakma és a közönség elismerését - a fesztivál első fellépőjeként - játékával viszonozza. Kíséretéről a Gyárfás István Trio gondoskodik.

Ezt követi a latinos vérmérsékletű Trio Ricardo koncertje. A közkedvelt karibi és latin-amerikai zenét játszó Michel Camilo ismert dallamai mellett a zenekarvezető Révész Richárd saját "örökzöld-gyanús" szerzeményeit is hallhatjuk. A fesztivál első napját egy másik nyárcsalogató produkció zárja. Nevükkel ellentétben A Jazz Nagykövetei mindennemű diplomáciai protokollt mellőzve életteli, vibráló hangulatot teremtve szólaltatják meg hangszereiket és hangszálaikat. Az elsöprő erejű kvartettben Szakcsi Lakatos Béla zongorajátéka, Csepregi Gyula szaxofonszólói és Winand Gábor, valamint Elsa Walle kiforrott és energikus vokálja teszik teljessé az egyedi hangzásvilágot.

A második napon tudatosan szerkesztett, ám eklektikus műsor-összeállítással várják a zeneszerető közönséget a BJC koncerttermeibe. A sort a Hammond-orgona iránt elkötelezett Premecz Mátyás vezette Kéknyúl nyitja. A talp alá való "jazzfunkblues" muzsikát hallgatva nehéz feladat vár azokra, akik egy ültő helyükben akarják végighallgatni a produkciót, segítségükre az őket követő Trio Acoustic érkezik. A három vérbeli muzsikus (Oláh Zoltán, Oláh Péter, Jeszenszky György) ugyanis olyan kifinomult stílusérzékkel adja elő a repertoárjukat alkotó sztenderdeket, hogy az minden esetben székéhez bilincseli a hallgatóságot. A fesztivál záróakkordjaiért a kitűnő zongorista, Pataj György zenekara felel. Az öttagú, alig három éve alakult formáció játékának összeszokottsága a több évtizede együtt muzsikáló zenészek könnyedségével idézi fel a '60-as, '70-es évek jazz klubjainak hangulatát, azon belül is a blues és gospel stílusjegyeit is magába olvasztó Hard Bop világát.

Ahogy tavaly, úgy idén is, az emeleti koncertekkel párhuzamosan a földszinti kamaraszínpadon a Bartók Béla Zenei Szakközépiskola, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a tavalyi Balogh Csibe Jenő tehetségkutató legjobbjai játszanak. A hangulatos és nívós produkciók és a koncerteket követő késő esti jam sessionök együttesen szavatolják, hogy idén is érdemes a kétnapos program első leütésétől egészen az utolsó hangjegyéig vendége lenni a 2012-es Magyar Jazz Ünnepének!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kiemelkedő életművek és emberi teljesítmények – Átadták az Cziffra Fesztivál díjait

Idén rekordszámú pályázat érkezett. A díjakra a Cziffra Fesztivál felhívása szerint művészeket, kulturális szakembereket lehetett jelölni; a döntést végül a jelölési időszak lezárultával az öttagú szakmai zsűri hozta meg.
Színház

„Minden téren jönnek előre a nők” – Interjú Péterfy Borival

Az Átrium új bemutatója, a Mefisztó Klaus Mann Mephistójának szabad átirata a kortárs kabaré műfajában, sok zenével és meglepetéssel. Az Urbán András rendezte előadásban Péterfy Bori a többi színészhez hasonlóan sokféle karaktert villant fel.
Klasszikus

Világsztárok a Müpában: klasszikusok és ősbemutatók az új évadban

Türelemre, alázatra és rugalmasságra tanított az előző időszak – idézte fel az elmúlt másfél évet Káel Csaba vezérigazgató a Müpa évadnyitó sajtótájékoztatóján, emlékeztetve rá, hogy ez a nyitás most többet és mást jelent mindenki számára. A következő szezon a megújulás jegyében telik: a visszatérő közönségkedvencek mellett számos új program érkezik az intézménybe, a magyar sztárok mellett pedig a nemzetközi művészvilág kiemelkedő alkotói is képviseltetik majd magukat a koncerttermekben.
Vizuál

Évtizedes elfeledettség után először látható Péli Tamás monumentális pannója

A Születés című alkotás szeptember 26-ig látható a BTM Vármúzeum Barokk Csarnokában. A páratlan jelentőségű, de hányattatott sorsú, ez idáig a közönség elől elzárt fára festett táblakép központi motívuma a roma nép képzelt-megálmodott eredetmítosza.
Klasszikus

Barokk forgatag – Zenei időutazásra hív a 37. Régi Zenei Napok

Minden eddiginél több koncerttel és kurzussal várja közönségét és hallgatóit a Régi Zenei Napok Vácon és Gödöllőn július 3. és 10. között. A műsorban különleges zenei csemegék is helyet kaptak, a professzorok között érkezik Malcolm Bilson és Simon Standage.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Különleges hangzásvilággal szól a jazz a Rieger Rhodes Quartet első albumán

A Rieger Rhodes Quartet (RRQ) Long-lost Brothers című debütáló anyaga a patinás svájci jazz kiadó, a UNIT Records gondozásában jelenik meg. A júniusi magyar megjelenés megelőzi a nemzetközi kiadást, amely szeptember elejére van kitűzve. Ekkor lesz elérhető a nyolc saját kompozíciót tartalmazó CD teljes anyaga a nagyobb zeneletöltő portálokon is.
Jazz/World ajánló

Teljes a Paloznaki Jazzpiknik magyar színpadának programja

Július utolsó két napján a magyar jazzélet színe-java Paloznakra utazik, hogy közös örömzenével búcsúztassák az év legforróbb hónapját. A Fábián Julinak emléket állító színpadon ezúttal is a legnagyobb nevekkel találkozhatnak az érdeklődők: itt lesz Saya Noé, Swing á la Django, a Sárik Péter Trió & Falusi Mariann, illetve az Amoeba Band is.
Jazz/World gyász

Elhunyt Szappanos György eMeRTon-díjas basszusgitáros

„Elment a Szapi” – tudatta Facebookon az 55 évesen elhunyt basszusgitáros zenésztársa, Borlai Gergő. A hardrock.hu információi szerint Szappanos György pár nappal ezelőtt stroke-ot kapott, és bár az orvosok mindent megtettek, hogy stabilizálják az állapotát, végül nem tudták megmenteni.
Jazz/World díj

Snétberger Ferencet a Német Szövetségi Köztársaság Érdemkeresztjével tüntették ki

Snétberger Ferenc gitárművész 2021. június elsején ünnepélyes keretek közt vette át a Német Szövetségi Köztársaság Érdemkeresztjét Dr. Torsten Wöhlert kultúráért felelős államtitkártól, amelyet Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök adományozott neki 2020. november 15-én.
Jazz/World ajánló

Örömzene és hit – Malek Andi Soulistic a Városmajori Szabadtéri Színpadon

Június 4-én folytatódik a Malek Andi Soulistic tavaly megkezdett húsz állomásos turnéja, melynek idei első állomása a Városmajori Szabadtéri Színpadon lesz.