Jazz/World

Közeleg az I. Kodolányi Nemzetközi Jazzverseny döntője

2008.07.03. 00:00
Ajánlom
Július 20-27. között Siófokon kerül sor a Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszéke jazzversenyének végső szakaszára. A döntősök frissen kialakult nemzetközi mezőnyében 13 formációval találkozhat a közönség.

A 30 évnél fiatalabb tagokból álló, 3-7 tagú combo-formációk a jazz nemzetközileg elismert zenészeiből álló zsűri előtt adnak számot tudásukról, és természetesen a jazz-zenét kedvelő közönség előtt is bemutatkozhatnak. Stílus megkötés nincs, a jazz műfaján belül hagyományos és modern, elektronikus és akusztikus, mainstream és fúziós jazz együttesek egyaránt jelentkezhettek. A versenyre több tucat formáció jelentkezett június végéig, közülük egy nemzetközi zsűri választotta ki a döntőben bemutatkozó, hat országot képviselő együtteseket. A legjobbakat értékes pénzdíjak is várják, a nyertes zenekar jutalma több mint egymillió forint (5.000 euró) lesz, valamint a Magyar Rádió fellépési lehetőséget kínál a dobogós együttesek egyikének a Bartók Rádió "Jazz a Márványteremben" című sorozatának keretében 2008 őszén.

A nemzetközi zsűriben olyan világhírű művészek ülnek, mint a Grammy-díjra jelölt, ütőhangszeres-zeneszerző-hangszerelő John Hollenbeck (New York), aki saját formációi mellett a legendás Bob Brookmeyer big bandjének állandó dobosa, vagy a szintén amerikai, egyéni hangú Kyle Gregory, trombitaművész-zeneszerző, aki már több ízben játszott Magyarországon. Hazánkat az egyik legnagyobb szakmai tekintély, Gonda János (zongoraművész-zeneszerző, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszékének alapítója), a sokoldalú, előadóként és zeneszerzőként is meghatározó egyéniség, Borbély Mihály (szaxofon, népi fúvós hangszerek, főiskolai tanár), illetve az európai és tengerentúli jazzélet berkeiben egyaránt aktív, fiatal jazz-zongoraművész-zeneszerző, Szabó Dániel (a 2006-os, világméretű "International Martial Solal Piano Competition" győztese, a Kodolányi János Főiskola Művészeti tanszékének művészeti vezetője) képviseli.

A jazz-zenét kedvelők Siófokon nem csak az induló zenekarok produkcióit hallgathatják meg. Július 25-én a zsűritagokból álló zenekar lép fel Szandai Mátyás, nagybőgő-művész közreműködésével, július 26-án az első 3 helyezett és a különdíjasok adnak majd különleges koncertet a díjkiosztó gálaest keretében.

A zsűri által a versenybe juttatott zenekarok listája:

Azure (Hollandia)
Balázs Tamás Trio (Magyarország)
Brumcalli (Németország)
Csicsák Quartet (Magyarország)
Fenyvesi Márton Trió (Magyarország)
Judy's Jazz (Magyarország)
Koala Fusion (Magyarország)
Mindsweeper (Magyarország)
Molnár Sándor Quintet (Magyarország)
Switch On Quintet (Lengyelország)
The Tim Evans Quartet (Egyesült Királyság)
Three Peas in a Pod (Németország)
Trio Novalis (Ausztria)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Klasszikus

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.