Jazz/World

Közeleg az I. Kodolányi Nemzetközi Jazzverseny döntője

2008.07.03. 00:00
Ajánlom
Július 20-27. között Siófokon kerül sor a Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszéke jazzversenyének végső szakaszára. A döntősök frissen kialakult nemzetközi mezőnyében 13 formációval találkozhat a közönség.

A 30 évnél fiatalabb tagokból álló, 3-7 tagú combo-formációk a jazz nemzetközileg elismert zenészeiből álló zsűri előtt adnak számot tudásukról, és természetesen a jazz-zenét kedvelő közönség előtt is bemutatkozhatnak. Stílus megkötés nincs, a jazz műfaján belül hagyományos és modern, elektronikus és akusztikus, mainstream és fúziós jazz együttesek egyaránt jelentkezhettek. A versenyre több tucat formáció jelentkezett június végéig, közülük egy nemzetközi zsűri választotta ki a döntőben bemutatkozó, hat országot képviselő együtteseket. A legjobbakat értékes pénzdíjak is várják, a nyertes zenekar jutalma több mint egymillió forint (5.000 euró) lesz, valamint a Magyar Rádió fellépési lehetőséget kínál a dobogós együttesek egyikének a Bartók Rádió "Jazz a Márványteremben" című sorozatának keretében 2008 őszén.

A nemzetközi zsűriben olyan világhírű művészek ülnek, mint a Grammy-díjra jelölt, ütőhangszeres-zeneszerző-hangszerelő John Hollenbeck (New York), aki saját formációi mellett a legendás Bob Brookmeyer big bandjének állandó dobosa, vagy a szintén amerikai, egyéni hangú Kyle Gregory, trombitaművész-zeneszerző, aki már több ízben játszott Magyarországon. Hazánkat az egyik legnagyobb szakmai tekintély, Gonda János (zongoraművész-zeneszerző, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszékének alapítója), a sokoldalú, előadóként és zeneszerzőként is meghatározó egyéniség, Borbély Mihály (szaxofon, népi fúvós hangszerek, főiskolai tanár), illetve az európai és tengerentúli jazzélet berkeiben egyaránt aktív, fiatal jazz-zongoraművész-zeneszerző, Szabó Dániel (a 2006-os, világméretű "International Martial Solal Piano Competition" győztese, a Kodolányi János Főiskola Művészeti tanszékének művészeti vezetője) képviseli.

A jazz-zenét kedvelők Siófokon nem csak az induló zenekarok produkcióit hallgathatják meg. Július 25-én a zsűritagokból álló zenekar lép fel Szandai Mátyás, nagybőgő-művész közreműködésével, július 26-án az első 3 helyezett és a különdíjasok adnak majd különleges koncertet a díjkiosztó gálaest keretében.

A zsűri által a versenybe juttatott zenekarok listája:

Azure (Hollandia)
Balázs Tamás Trio (Magyarország)
Brumcalli (Németország)
Csicsák Quartet (Magyarország)
Fenyvesi Márton Trió (Magyarország)
Judy's Jazz (Magyarország)
Koala Fusion (Magyarország)
Mindsweeper (Magyarország)
Molnár Sándor Quintet (Magyarország)
Switch On Quintet (Lengyelország)
The Tim Evans Quartet (Egyesült Királyság)
Three Peas in a Pod (Németország)
Trio Novalis (Ausztria)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Színház

A színház kritizál, a művész lázad – Beszélgetés Peller Károllyal a Latabárné fia kapcsán

Latabár Kálmán születésének százhuszadik, színpadra lépésének századik évfordulójak a tiszteletére rendhagyó monodrámával állt elő a Spinoza Színház. Peller Károly 39 év eseményeit eleveníti meg hét jelenetben: egyszemélyes színházat varázsol a Spinoza picinyke színpadára, és társrendezőként is jegyzi A Latabárné fiát.
Zenés színház

Mikor derül ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatának eredménye?

Augusztus 8-án írta ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Magyar Állami Operaház 2023. február 15-étől kezdődő ciklusára vonatkozó főigazgatói pályázatot, ám annak eredményét még mindig nem hozták nyilvánosságra.
Könyv

Írók és költők is kiállnak a tiltakozó tanárok mellett

Számos író, költő, irodalmár csatlakozott már ahhoz a petícióhoz, amit Erdős Virág indított a tiltakozó tanárok és diákok mellett. Az aláírók között szerepel Závada Pál, Kiss Judit Ágnes, Schein Gábor és Berg Judit is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ünnepváró forgatag a Hagyományok Házában

Karácsonyhoz közeledve ünnepi díszbe öltözik a Hagyományok Háza, ahol december 9. és 11. között adventi élményhétvégére hívják az érdeklődőket. Ünnepváró forgatagjukban többek között koncertek, bábelőadások, ringató, színpadi műsorok, mese, gyerektáncház, múzeumpedagógiai foglalkozások várják a családokat.
Jazz/World ajánló

Macskák között forgatta új klipjét a Fenyves Quartet

A zenekar novemberben megjelenő új, negyedik nagylemezükkel ünnepli ötödik születésnapját november 30-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Pajtatulajdonosok és fesztiválszervezők találkoztak a Magyar Zene Házában

Kihívásokkal teli időszak következik a kultúrában és az élet minden területén, kérdés azonban, hogy milyen programok lehetnek életképesek. Ezzel a felvetéssel indult a Magyar Fesztivál Szövetség és a Pajtakult által szervezett kétnapos konferencia az elmúlt napokban a Magyar Zene Házában.
Jazz/World ajánló

Új időpontban a 100 Tagú Cigányzenekar ünnepi koncertje

2023. április 23-án tartja meg az eredetileg januárra tervezett Arénás koncertjét a 100 Tagú Cigányzenekar. A szervezők a zenekarral és a helyszínnel egyetértésben, az emelkedő energiaárak miatt döntöttek a halasztás mellett. így az esemény a fűtési szezonon kívüli időpontban lesz megtartva.
Jazz/World ajánló

Az LGT dalaiból ad koncertet a Csík Zenekar a Kongresszusi Központban

December 28-án óévbúcsúztató koncert keretében hallhatják az érdeklődők a Csík Zenekar LGT-dalokból született feldolgozásait, Presser Gábor és Karácsony János közreműködésével. A Budapesti Kongresszusi Központban A dal a miénk című album kompozíciói csendülnek fel.