Jazz/World

Középkori rock ’n’ roll – Budapesten a Bordó Sárkány

2022.12.06. 11:15
Ajánlom
A Bordó Sárkánnyal főleg fesztiválokon lehet találkozni, de aki már hallotta őket, tudja, hogy magával ragad ez a zene, szóljon akár egy hagyományőrző fesztiválon, akár egy budapesti klubban. Saját meghatározásuk szerint „középkori világzenét” játszanak: az autentikus, a magyar és európai középkori dalokat és táncokat ötvözik saját alkotói elképzeléseikkel, amiből fergeteges muzsika születik. Dinamikus, táncra perdítő dalok, egyfajta középkori bulizene szólal meg kezeik között, igazi rock ’n’ roll. A koncepcióról és a közelgő Fonó-béli koncertről Szlama László mesélt.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Miért épp Bordó Sárkány? Hogy jött ez a név?

A név többdimenziós. Elsőre egy bordó színű mitikus lényre, tűzokádó sárkányra gondol mindenki, ami nemcsak az európai, hanem egyébként a magyar folklórban is megtalálható. A bordó szó egy bizonyos folyamatos hangzást is jelent, amely a francia „bourdon” szóból eredeztethető, amit elő tud idézni a duda sípja, valamint a citera és a tekerő kísérőhúrja. Egy folyamatos mély hangzás, ami fölött a dallam megjelenik. Nevünkben a sárkánynak történelmi ihletettsége van: Luxemburgi Zsigmond lovagrendje, a Sárkányrend volt a második világi lovagrend Magyarországon. A névválasztás utalás a középkorra.

Kevés zenekar játszik középkori jellegű zenét, ti ráadásul egyfajta középkori „rock ’n’ rollt” nyomtok, magatokon átszűrve, amire bárki táncra perdül. Miért választottátok ezt a stílust és hogyan alakult ez az évek során?

A középkori zenének is több rétege van. Vannak zenekarok, akik hagyományos hangszerekkel és hagyományos hangolással űzik ezt a zenei stílust. Mi a saját világunkra alakítottuk, ami több érdekességet is magában rejt. Léteznek kinti (hangos, mint a duda, síp, dob) és benti (halk, mint koboz, hegedű, halkabb furulyák) hangszerek. Mi mindkettőt vegyítjük és a modern technika segítségével, ezeket kihangosítva, egy szintbe tudjuk hozni a hangszereket. 2010 decemberében Dickmann Roland, a zenekar vezetője alapította a csapatot, azóta muzsikálunk együtt. A stílus az évek során formálódott, egyre több saját dalt írtunk, mostanra pedig ott tartunk, hogy a készülő, ötödik nagylemezünknek már több mint a fele saját szerzemény lesz. Mára úgy tudnám magunkat körbe írni, hogy

archaikusnak hangzó dallamvilágot öltöztetünk fel a XXI. századi ember füléhez igazítva.

Egyébként öt különböző zenei stílusból érkezett zenekari tagról van szó, és ez az öt világ adja ki a Bordó Sárkány egyedi hangzásvilágát.

Mitől középkori ez a zene? Kutatjátok a forrásokat, onnan merítetek zenei ötletet?

Vannak dallamok, amikhez igen, a legtöbbhöz azonban nem. Vannak kifejezetten középkori, X-XI. századi kasztíliai cantigák, amiket feldolgoztunk X. Bölcs Alfonztól, de merítettünk Walther von der Vogelweide-től, a Llibre Vermell de Montserrat-ból, valamint magyar históriás dalokat is megéneklünk. Ezek olykor szembejönnek, illetve én is tanítom őket a Zeneakadémián és középiskolában is pengetős hangszeren. Volt, hogy a tanóráim kapcsán rengeteg középkori anyagot átnéztem és kutattam magyar középkori vonatkozású dallamokat. Kobzos Kiss Tamástól tanultam rengeteget, valamint Kátai Zoltán is ajánlott sok szakirodalmat. Ha éppen szeretnénk néhány középkori dallamot felhasználni, akkor annak mindenképp utánamegyünk. Ettől függetlenül szeretünk eltérni és a saját magunk formájára alakítani zenét.

Mesélj a hangszerekről, amik megszólalnak, mennyiben lesz más, talán szokatlan a hangszerpark a színpadon?

Minden hangszerünk akusztikus, és mégis rockzenei hangzás szólal meg a színpadon, ami furcsán hathat elsőre, hiszen a rockzenében alapvetően minden villanyhangszer. A hegedű, a koboz, a mandocello, a furulyák és a duda is akusztikus hangszerek, amiket, ahogy említettem, a hangosítással hozzuk egy szintre.

Gyakorlatilag rockzenei hangzást hozunk létre, népi hangszerekkel.

Ráadásul valóban különleges hangszereken játszunk, amelyek ma már nem annyira elterjedtek. Igyekszünk figyelni arra, hogy megmaradjunk a régies hangszerek mellett. Gitár helyett például lantgitárt használunk. A basszust is a mandocello adja, amire egyébként Németországban bukkantunk rá és nem is ismerek Kiss Ernőn kívül mást, aki ezen a hangszeren játszana hazánkban.

Főként fesztiválokon, országszerte lehet veletek találkozni, Budapesten talán ritkábban léptek fel. Hogyan készültök erre a koncertre?

Az elmúlt 12 év alatt a zenekar 15 országban adott koncertet, de Magyarország számos fesztiválján és városában szerepelt. Minden koncertünkön igyekszünk a maximálisat kihozni a zenénkből, függetlenül attól, hogy épp hol lépünk fel. A Fonó közönségével való találkozást már nagyon várjuk, jó hangulattal és izgalmas zenékkel készülünk, ráadásul elhangzik majd az új, december 13-án megjelenő klipünk dala is, amelyet először idén egy Balkán turnénkon adtunk elő. Igazi kuriózum, hogy a méltán népszerű, kiváló Canarro zenekarral közösen igyekszünk felejthetetlen estét szerezni közönségünknek.

Szerző: Fonó

A zenekar legújabb klipje:

Bordó Sárkány + Canarro

 

Időpont: 2022. december 10., 20:00

Helyszín: Fonó Budai Zeneház

 

Bővebb információ és jegyvásárlás ide kattintva.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: A Bordó Sárkány zenekar (Forrás: Fonó Budai Zeneház)

Pajtatulajdonosok és fesztiválszervezők találkoztak a Magyar Zene Házában

Kapcsolódó

Pajtatulajdonosok és fesztiválszervezők találkoztak a Magyar Zene Házában

Kihívásokkal teli időszak következik a kultúrában és az élet minden területén, kérdés azonban, hogy milyen programok lehetnek életképesek. Ezzel a felvetéssel indult a Magyar Fesztivál Szövetség és a Pajtakult által szervezett kétnapos konferencia az elmúlt napokban a Magyar Zene Házában.

Budapestért díjat kapott a Fonó igazgatója

Budapestért díjat kapott a Fonó igazgatója

Horváth László, a Fonó Budai Zeneház ügyvezető igazgatója november 17-én a Városházán vehette át a díjat Karácsony Gergelytől, Budapest főpolgármesterétől, a magyar népzene gyűjtésében, kiadásában és népszerűsítésében végzett tevékenységéért.

„Mintha New York, Párizs, Budapest mulatói telnének meg élettel” – Itt a Canarro új lemeze

„Mintha New York, Párizs, Budapest mulatói telnének meg élettel” – Itt a Canarro új lemeze

A Canarro pályája a kezdetekben utcazenész duóból indult. Az azóta már öttagúvá kiegészült együttes a MÜPA, vagy épp a SZIGET színpadjain is megállja a helyét, számos nemzetközi sikerrel büszkélkedhetnek. Legkedvesebb helyszíneik azonban mégiscsak a kis klubok, ahol a zenéjükből fakadó közvetlenséggel találkozhat a közönség.

„Nem szeretnénk eltucatosodni a nagyobb elérés érdekében” – Beszélgetés Szakál Tamással

„Nem szeretnénk eltucatosodni a nagyobb elérés érdekében” – Beszélgetés Szakál Tamással

Július 29-én az Óbudai Társaskörben ad koncertet a Blue Canarro Group. Az együttesben hegedűn játszó és éneklő Szakál Tamással arról is beszélgettünk, hogyan jön létre egy zenekar a pandémia alatt, és még mindig szomorú darabokat játszanak-e.

Fonó Budai Zeneház

Budapest folkfőváros, ahol összegyűlik a Kárpát-medence színes zenei világa és a mezőségi muzsikák, a balkáni fúvósok, vagy a roma közösségek zenéje békésen megfér egymás mellett. Ennek a színes zenei világnak az egyik első számú központja a Fonó, amely az újbudai Sztregova utcában olyan, mint egy városi falu: napról napra megtöltik a táncházak, a kötetlen örömzenélős közösségek, a világzenei- és a jazzkoncertek, teret adva a kísérletezésnek, az új utaknak épp úgy, mint bemutatva a nagy neveket, ápolva jelentős életműveket.

Itt próbál, találkozik, kávézik, sörözik a nép-, világ és jazz muzsika színe-java, ha betérsz, nagy eséllyel találkozol valakivel, akit ismersz, színpadról, vagy azon kívül. Kiadóként a kelet-közép-európai piac első számú képviselője a Fonó, a WOMEX a Top Label listán a régió egyetlen szereplőjeként jegyzi. Itt rögzítették az ezredforduló legnagyobb népzenei gyűjtését, az Utolsó Órát, amelynek gyűjteménye a mai napig meghatározó anyag a népzenészek számára.

A Fonó igazi zeneház, fészek, istálló, ahol tisztelik a régit és bátran adnak teret a gyökereinkből kinövő új zenei gondolatoknak, ahol az idős erdélyi hagyományőrzők épp úgy visszatérő vendégei a háznak, mint Dresch Mihály, Ferenczi György, vagy Harcsa Veronika.

Legolvasottabb

Plusz

Zoboki Gábor: „A művészeti intézményeknek általában Kelet-Európában az a legnagyobb bajuk, hogy művészemberek állnak az élén”

Hosszú interjúban nyilatkozott a ma hatvanéves Zoboki Gábor építészi munkájáról, zenei kötődéseiről, és azt is elárulta, miért gondolja, hogy egy építész ideális jelölt lenne a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára.
Zenés színház

Közeleg az Operaház Prokofjev-bemutatója, a Háború & béke

Január 28-án mutatja be a Magyar Állami Operaház Prokofjev monumentális operáját, a Háború & békét. A Genfi Nagyszínházzal koprodukcióban készült előadást a katalán rendező, Calixto Bieito állította színre.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Vizuál

Cate Blanchett, Steven Spielberg és Martin McDonagh is esélyes az Oscarra – Megvannak az idei jelöltek

A sziget szellemei, A Fabelman család, a Tár és a Minden, mindenhol, mindenkor is nagyot nyerhet a március 13-i Oscar-gálán. Az amerikai filmakadémia közzétette a rangos filmes elismerés jelöltjeit.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Máshogy szól a Cimbaliband – remaster koncert a Fonóban

A többszörösen nemzetközi toplistás és Fonogram-díjas zenekar legnépszerűbb műsorában régi slágereiket keverte újra, igazította jelenlegi hangzásvilágukhoz. A dalok január 28-án két nagyszerű vendéggel együtt szólalnak meg: Maszkurával és Lócival.
Jazz/World ajánló

A jövő jazztehetségeit ismerhetjük meg a Müpa Jazz Showcase programján

2023. január 27. és 29. között ismét jelentkezik a közép-európai régió egyik legjelentősebb zenei tehetségbörzéje, a Jazz Showcase. A fiatal jazzcsapatok bemutatkozására is a Müpa Fesztivál Színházában kerül sor.
Jazz/World ajánló

Konkoi új dallal és friss klippel indítja az évet

A 33000 feet above sea level című számhoz készült videófilmben Molnár Csaba többszörös Lábán Rudolf-díjas kortárs táncos, koreográfus három szólója látható. A dal a zenész új lemezén is szerepelni fog, amelyet február 17-én mutatnak be a Három Hollóban.  
Jazz/World ajánló

Krakkó és Kassa után Budapesten is vár mindenkit a Fonó V4 Klubja

Lengyel, szlovák és magyar művészek által vezetett zenés és táncos workshopok, nemzetközi táncház és olyan emblematikus zenekarok koncertjei is szerepelnek a január 20-21-i programsorozaton, mint a lengyel Kapela Maliszów, a szlovák NOGABAND vagy a magyar Góbé.
Jazz/World gyász

Elhunyt Lisa Marie Presley

Elvis Presley egyetlen lányát ötvennégy éves korában érte a halál. Az énekesnőt szívmegállással szállították kórházba, de az orvosok nem tudták megmenteni az életét.