Jazz/World

Középkori rock ’n’ roll – Budapesten a Bordó Sárkány

2022.12.06. 11:15
Ajánlom
A Bordó Sárkánnyal főleg fesztiválokon lehet találkozni, de aki már hallotta őket, tudja, hogy magával ragad ez a zene, szóljon akár egy hagyományőrző fesztiválon, akár egy budapesti klubban. Saját meghatározásuk szerint „középkori világzenét” játszanak: az autentikus, a magyar és európai középkori dalokat és táncokat ötvözik saját alkotói elképzeléseikkel, amiből fergeteges muzsika születik. Dinamikus, táncra perdítő dalok, egyfajta középkori bulizene szólal meg kezeik között, igazi rock ’n’ roll. A koncepcióról és a közelgő Fonó-béli koncertről Szlama László mesélt.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Miért épp Bordó Sárkány? Hogy jött ez a név?

A név többdimenziós. Elsőre egy bordó színű mitikus lényre, tűzokádó sárkányra gondol mindenki, ami nemcsak az európai, hanem egyébként a magyar folklórban is megtalálható. A bordó szó egy bizonyos folyamatos hangzást is jelent, amely a francia „bourdon” szóból eredeztethető, amit elő tud idézni a duda sípja, valamint a citera és a tekerő kísérőhúrja. Egy folyamatos mély hangzás, ami fölött a dallam megjelenik. Nevünkben a sárkánynak történelmi ihletettsége van: Luxemburgi Zsigmond lovagrendje, a Sárkányrend volt a második világi lovagrend Magyarországon. A névválasztás utalás a középkorra.

Kevés zenekar játszik középkori jellegű zenét, ti ráadásul egyfajta középkori „rock ’n’ rollt” nyomtok, magatokon átszűrve, amire bárki táncra perdül. Miért választottátok ezt a stílust és hogyan alakult ez az évek során?

A középkori zenének is több rétege van. Vannak zenekarok, akik hagyományos hangszerekkel és hagyományos hangolással űzik ezt a zenei stílust. Mi a saját világunkra alakítottuk, ami több érdekességet is magában rejt. Léteznek kinti (hangos, mint a duda, síp, dob) és benti (halk, mint koboz, hegedű, halkabb furulyák) hangszerek. Mi mindkettőt vegyítjük és a modern technika segítségével, ezeket kihangosítva, egy szintbe tudjuk hozni a hangszereket. 2010 decemberében Dickmann Roland, a zenekar vezetője alapította a csapatot, azóta muzsikálunk együtt. A stílus az évek során formálódott, egyre több saját dalt írtunk, mostanra pedig ott tartunk, hogy a készülő, ötödik nagylemezünknek már több mint a fele saját szerzemény lesz. Mára úgy tudnám magunkat körbe írni, hogy

archaikusnak hangzó dallamvilágot öltöztetünk fel a XXI. századi ember füléhez igazítva.

Egyébként öt különböző zenei stílusból érkezett zenekari tagról van szó, és ez az öt világ adja ki a Bordó Sárkány egyedi hangzásvilágát.

Mitől középkori ez a zene? Kutatjátok a forrásokat, onnan merítetek zenei ötletet?

Vannak dallamok, amikhez igen, a legtöbbhöz azonban nem. Vannak kifejezetten középkori, X-XI. századi kasztíliai cantigák, amiket feldolgoztunk X. Bölcs Alfonztól, de merítettünk Walther von der Vogelweide-től, a Llibre Vermell de Montserrat-ból, valamint magyar históriás dalokat is megéneklünk. Ezek olykor szembejönnek, illetve én is tanítom őket a Zeneakadémián és középiskolában is pengetős hangszeren. Volt, hogy a tanóráim kapcsán rengeteg középkori anyagot átnéztem és kutattam magyar középkori vonatkozású dallamokat. Kobzos Kiss Tamástól tanultam rengeteget, valamint Kátai Zoltán is ajánlott sok szakirodalmat. Ha éppen szeretnénk néhány középkori dallamot felhasználni, akkor annak mindenképp utánamegyünk. Ettől függetlenül szeretünk eltérni és a saját magunk formájára alakítani zenét.

Mesélj a hangszerekről, amik megszólalnak, mennyiben lesz más, talán szokatlan a hangszerpark a színpadon?

Minden hangszerünk akusztikus, és mégis rockzenei hangzás szólal meg a színpadon, ami furcsán hathat elsőre, hiszen a rockzenében alapvetően minden villanyhangszer. A hegedű, a koboz, a mandocello, a furulyák és a duda is akusztikus hangszerek, amiket, ahogy említettem, a hangosítással hozzuk egy szintre.

Gyakorlatilag rockzenei hangzást hozunk létre, népi hangszerekkel.

Ráadásul valóban különleges hangszereken játszunk, amelyek ma már nem annyira elterjedtek. Igyekszünk figyelni arra, hogy megmaradjunk a régies hangszerek mellett. Gitár helyett például lantgitárt használunk. A basszust is a mandocello adja, amire egyébként Németországban bukkantunk rá és nem is ismerek Kiss Ernőn kívül mást, aki ezen a hangszeren játszana hazánkban.

Főként fesztiválokon, országszerte lehet veletek találkozni, Budapesten talán ritkábban léptek fel. Hogyan készültök erre a koncertre?

Az elmúlt 12 év alatt a zenekar 15 országban adott koncertet, de Magyarország számos fesztiválján és városában szerepelt. Minden koncertünkön igyekszünk a maximálisat kihozni a zenénkből, függetlenül attól, hogy épp hol lépünk fel. A Fonó közönségével való találkozást már nagyon várjuk, jó hangulattal és izgalmas zenékkel készülünk, ráadásul elhangzik majd az új, december 13-án megjelenő klipünk dala is, amelyet először idén egy Balkán turnénkon adtunk elő. Igazi kuriózum, hogy a méltán népszerű, kiváló Canarro zenekarral közösen igyekszünk felejthetetlen estét szerezni közönségünknek.

Szerző: Fonó

A zenekar legújabb klipje:

Bordó Sárkány + Canarro

 

Időpont: 2022. december 10., 20:00

Helyszín: Fonó Budai Zeneház

 

Bővebb információ és jegyvásárlás ide kattintva.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: A Bordó Sárkány zenekar (Forrás: Fonó Budai Zeneház)

Pajtatulajdonosok és fesztiválszervezők találkoztak a Magyar Zene Házában

Kapcsolódó

Pajtatulajdonosok és fesztiválszervezők találkoztak a Magyar Zene Házában

Kihívásokkal teli időszak következik a kultúrában és az élet minden területén, kérdés azonban, hogy milyen programok lehetnek életképesek. Ezzel a felvetéssel indult a Magyar Fesztivál Szövetség és a Pajtakult által szervezett kétnapos konferencia az elmúlt napokban a Magyar Zene Házában.

Budapestért díjat kapott a Fonó igazgatója

Budapestért díjat kapott a Fonó igazgatója

Horváth László, a Fonó Budai Zeneház ügyvezető igazgatója november 17-én a Városházán vehette át a díjat Karácsony Gergelytől, Budapest főpolgármesterétől, a magyar népzene gyűjtésében, kiadásában és népszerűsítésében végzett tevékenységéért.

„Mintha New York, Párizs, Budapest mulatói telnének meg élettel” – Itt a Canarro új lemeze

„Mintha New York, Párizs, Budapest mulatói telnének meg élettel” – Itt a Canarro új lemeze

A Canarro pályája a kezdetekben utcazenész duóból indult. Az azóta már öttagúvá kiegészült együttes a MÜPA, vagy épp a SZIGET színpadjain is megállja a helyét, számos nemzetközi sikerrel büszkélkedhetnek. Legkedvesebb helyszíneik azonban mégiscsak a kis klubok, ahol a zenéjükből fakadó közvetlenséggel találkozhat a közönség.

„Nem szeretnénk eltucatosodni a nagyobb elérés érdekében” – Beszélgetés Szakál Tamással

„Nem szeretnénk eltucatosodni a nagyobb elérés érdekében” – Beszélgetés Szakál Tamással

Július 29-én az Óbudai Társaskörben ad koncertet a Blue Canarro Group. Az együttesben hegedűn játszó és éneklő Szakál Tamással arról is beszélgettünk, hogyan jön létre egy zenekar a pandémia alatt, és még mindig szomorú darabokat játszanak-e.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Jazz/World ajánló

Ráadáskoncertet ad Charlie triója a BJC-ben

A nagy érdeklődésre való tekintettel február 20-án a telt házas este nyolc órai koncert után fél tízkor is fellép a Trio Special a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Bartók jazzköntösben a Sárik Péter Trióval

Bartók Béla születésének 143. évfordulója alkalmából ad koncertet a Sárik Péter Trió március 25-én 19 órától az Óbudai Társaskörben.
Jazz/World videó

Jó hír – már meghallgatható a Dresch Quartet új albumának dala

„Ha van egy jó érzés, akkor azt elkezdem dalként építeni” – meséli a Kossuth-díjas Dresch Mihály, aki Quartetjével 2022 novemberében az EFG London Jazz Fesztiválon lépett fel. A koncert felvételéből március 8-án jelenik meg a Live in London című album.
Jazz/World ajánló

Világsztárok érkeznek áprilisban a Budapest Ritmóra

Mások mellett Salif Keita, Gérald Toto, Gaye Su Akyol és a BCUC is fellép a főváros legnagyobb világzenei fesztiválján április 11. és 13. között.