Jazz/World

Középpontban a zongora

2005.09.05. 00:00
Ajánlom
A 2003-ban két-, tavaly pedig háromnapos MOL Budapest Jazz Fesztivál idén már öt napon át, szeptember 14-18-ig várja a jazzkedvelőket immár tizennégy helyszínen. Újdonság, hogy a fesztivál tematikussá válik: 2005-ben a zongora kerül a rendezvénysorozat középpontba, melynek során harminc pianista lép színpadra.

A régi, jól ismert helyszínek mellett idén először a Művészetek Palotája Nemzeti Hangversenyterme, illetve Színházterme ad otthont a fesztivál nyitó és záró koncertjének. Ezen kívül az Ádám Jenő Zeneiskola, a Columbus Jazzklub és a Zwack Múzeum Udvar is különleges koncertekkel kapcsolódik a programokhoz. Szintén új helyszín a Francia Jazzhajó, ahol francia művészek szórakoztatják majd az érdeklődőket. A 47 produkciót felvonultató eseménysor célja felsorakoztatni a magyar jazzélet kiemelkedő szereplőit, létrehozni olyan egyedi produkciókat, amelyeken a tehetséges magyar zenészek és nemzetközi hírű külföldi vendégművészek együtt lépnek színpadra, valamint bemutatkozási lehetőséget teremteni a fiatal jazz-zenészek számára.

Fellépők: Szakcsi Lakatos Béla – Lukács Miklós Duó; Jason Moran and The Bandwagon (USA); Budapest Jazz Orchestra – Jasper von’t Hof; Equinox; Free Style Chambre Orchestra; Tzumo Electronoc Dreams; Szakcsi Generation Project – Jhn Patitucci & Jack DeJohnette; Binder Károly; Tűzkő Csaba Quintet; Peter Massink-Bori Viktor Quartet; Little Jazz Band; CoolMen Quintet; Cornelio Tutu Band; Gyárfás István Trió – Szalóky Béla; Tóth Voktor Tercett; Váczi Dániel Trió; Csík Gusztáv Trió; Kaltenecker trió; Szabó Dániel Trió – Bob Brookmeyer; Gonda János; Fusio Group; Sylvain Luc (FR); Nigun; Földvári Gergely Trió – David Golek; Szalóky Classic Jazz Band; Sramkó János Group; Eats Side Jazz Company; Felly’s Jazz; Váczi Eszter Quartet; Czirják Csaba Quartet; Süle László – Pentti Lahti Duó; Oláh Kálmán – Bacsó Kristóf – Sébastien Boisseau Trió; Michiel Borstlap – Tony Lakatos – Balázs Elemér; Monio Mania; Vukán György; Tropical Transform Quintet; Pop Ivan; WISE (FR); Moskolc Dixieland Band; Regős Trió; Balla Endre Quartet; Neumann Balázs Trió; Dely Roby Trió; Eichinger Quartet; Szabados György; Paul Bley – Borbély Mihály Duó; DJ Badihali

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Színház

Lemondja tervezett bemutatóját a Rózsavölgyi Szalon a kultúr-tao körüli bizonytalanság miatt

A magánszínház közleményt adott ki, amelyben azt írják, színházakat is érintő finanszírozási bizonytalanság miatt kényszerülnek erre a lépésre.
Színház

Gyertek az Átriumba, amíg lehet! - Újabb színház kongatja a vészharangot

A kulturális taotámogatás megszűnése miatt egyre több színház jövője válik bizonytalanná, ugyanis nem tudnak tervezni a 2019-es évadra.
Klasszikus

Szeretnénk vigyázni Bartók örökségére

November 25-én szólal meg a Zeneakadémián a Bartók Világverseny és Fesztivál gálakoncertje, amely egyben lezárja a zeneszerzőversenyt is. Fekete Gyulával, az intézmény Zeneszerzés Tanszékének vezetőjével beszélgettünk, aki azt is elmondta, milyen kérdést felesleges feltenni egy komponistának.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A Dunán ringatózva mutatja be új lemezét Cséry Zoltán

A zongoraművész - zeneszerző november 24-én az A38 Kiállítótérben mutatkozik be első önálló, szólózongorás nagylemezével, a Life Is A Playground című chillout, ambient albummal.
Jazz/World

Nem kopik – Suzanne Vega elvarázsolta Budapestet

Kortalan és nemtelen, maszkulin famme fatale, bohóc bőrbe bújt díva, drámai alkat és komika, kislány és érett nő, világhírű sztár és a „lány a szomszédból” – ez mind egy személyben Suzanne Vega, és még valami: időtlen dalok énekes-dalszerzője.
Jazz/World bjo

Jazz és inspiráció - interjú Náray Erikával és Urbán Orsival

Szilveszter estéjén két vendéggel, Náray Erika és Urbán Orsi jazz énekesnőkkel egészül ki a Budapest Jazz Orchestra (BJO) a Pesti Vigadó Dísztermében hallható koncertjén.
Jazz/World hírek

Szabó Dániel jazz-zeneszerző rangos amerikai díjat kapott

Az USA legnagyobb zenei jogkezelő szervezete, az ASCAP és a Symphonic Jazz Orchestra ítélte oda neki az 5000 dollárral és egy zeneszerzői felkéréssel járó Commissioning Prize nevű díjat – írta meg a dalszerzo.hu.
Jazz/World ajánló

Tankcsapdát és Quimby-t is feldolgoz új lemezén a Sárik Péter Trió

Nemrég még Bartók jazzfeldolgozásai apropóján beszélgettünk Sárik Péter zongorista-zeneszerzővel, most azonban könnyedebb vizekre eveztünk a Jazzkívánságműsor magyarul című lemez kapcsán, amit december 14-én mutatnak be a MOMKultban.