Jazz/World

Középpontban a zongora

2005.09.05. 00:00
Ajánlom
A 2003-ban két-, tavaly pedig háromnapos MOL Budapest Jazz Fesztivál idén már öt napon át, szeptember 14-18-ig várja a jazzkedvelőket immár tizennégy helyszínen. Újdonság, hogy a fesztivál tematikussá válik: 2005-ben a zongora kerül a rendezvénysorozat középpontba, melynek során harminc pianista lép színpadra.

A régi, jól ismert helyszínek mellett idén először a Művészetek Palotája Nemzeti Hangversenyterme, illetve Színházterme ad otthont a fesztivál nyitó és záró koncertjének. Ezen kívül az Ádám Jenő Zeneiskola, a Columbus Jazzklub és a Zwack Múzeum Udvar is különleges koncertekkel kapcsolódik a programokhoz. Szintén új helyszín a Francia Jazzhajó, ahol francia művészek szórakoztatják majd az érdeklődőket. A 47 produkciót felvonultató eseménysor célja felsorakoztatni a magyar jazzélet kiemelkedő szereplőit, létrehozni olyan egyedi produkciókat, amelyeken a tehetséges magyar zenészek és nemzetközi hírű külföldi vendégművészek együtt lépnek színpadra, valamint bemutatkozási lehetőséget teremteni a fiatal jazz-zenészek számára.

Fellépők: Szakcsi Lakatos Béla – Lukács Miklós Duó; Jason Moran and The Bandwagon (USA); Budapest Jazz Orchestra – Jasper von’t Hof; Equinox; Free Style Chambre Orchestra; Tzumo Electronoc Dreams; Szakcsi Generation Project – Jhn Patitucci & Jack DeJohnette; Binder Károly; Tűzkő Csaba Quintet; Peter Massink-Bori Viktor Quartet; Little Jazz Band; CoolMen Quintet; Cornelio Tutu Band; Gyárfás István Trió – Szalóky Béla; Tóth Voktor Tercett; Váczi Dániel Trió; Csík Gusztáv Trió; Kaltenecker trió; Szabó Dániel Trió – Bob Brookmeyer; Gonda János; Fusio Group; Sylvain Luc (FR); Nigun; Földvári Gergely Trió – David Golek; Szalóky Classic Jazz Band; Sramkó János Group; Eats Side Jazz Company; Felly’s Jazz; Váczi Eszter Quartet; Czirják Csaba Quartet; Süle László – Pentti Lahti Duó; Oláh Kálmán – Bacsó Kristóf – Sébastien Boisseau Trió; Michiel Borstlap – Tony Lakatos – Balázs Elemér; Monio Mania; Vukán György; Tropical Transform Quintet; Pop Ivan; WISE (FR); Moskolc Dixieland Band; Regős Trió; Balla Endre Quartet; Neumann Balázs Trió; Dely Roby Trió; Eichinger Quartet; Szabados György; Paul Bley – Borbély Mihály Duó; DJ Badihali

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Vizuál

Mindkét magyar film Ezüst Medvét nyert Berlinben

Mindkét magyar filmet, Nagy Dénes Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg című alkotását is díjazták a 71. Berlini Filmfesztiválon. Míg Nagy Dénes a legjobb rendezőnek járó trófeát vehette át, addig Kizlinger Lilla a Legjobb Mellékszereplő díját nyerte el a Rengetegben nyújtott alakításáért.
Színház

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World felhívás

Küldd el saját műalkotásod, és szerepelj Csukás István-videoklipben!

Csukás István 85 éve, április 2-án született és tavaly február 24-én hunyt el. Személyének, alkotásainak, életművének tiszteletére e két időpont közötti hónapban a Bettika duóval közösen alkotói felhívást tesz közzé a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont – ezúttal felnőtteknek!
Jazz/World interjú

A zene szép, komoly játék – interjú Dresch Mihállyal

Traktoron nem szól a blues, de a csendben előjön az ének. Dresch Mihályt többszörösen díjazta a Fonó közönsége, ez alkalommal beszélgettünk vele. Arról, hogy mit jelent a népzene, és miben osztozik a jazzel, és arról, hogy miért férhet meg több dudás egy csárdában.
Jazz/World klippremier

Klippremier: „Árkon-bokron” átívelő dal a Shinterztől WaTáig

Egy angolszász király által építtetett földsánc ihlette a Shinterz zenekar Varga Tamás WaTa-val közös remixét, a Dyke-ot. A trió már biztosan ott lesz idén a Művészetek Völgyében.
Jazz/World klippremier

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.