Jazz/World

Közérthető Jazz

2006.06.19. 00:00
Ajánlom
A Free Style Chamber Orchestra június 21-én 20 órától a budapesti Gödör klubba várja rajongóit, egy feledhetetlen koncertre.

Az együttes 2006-ban jelentkezett első albumával, amely a „Pop Music…” nevet viselte. A lemezen egy komplett jazz-combó, egy teljes vonószenekar és fafúvósok játszanak együtt, Borlai Gergő (dob), Tisza Bea (ének) és Lukács Péter (gitár) közreműködésével. Az újszerű zenekari felállás ötletgazdája, a két eltérő művészi háttérrel rendelkező muzsikus: Nagy János jazz-zongorista, zeneszerző és Pálhegyi Máté fuvolaművész.

A zenekar célja, hogy mindenki számára élvezetes és érthető jazz zenét játszon.

Az FSCO első lemezbemutató koncertjét március 31-én tartotta az IBS-ben, majd április 2-án fellépett a Gödör Klubban, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megrendezett Fringe Fesztiválon. A Fringe-re mintegy ezer művész jelentkezett színházi előadásokkal, tánc-, performance-, zenei és gyerekprogramokkal. A Free Style Chamber Orchestra ezen a rendezvényen fődíjat nyert.

A zenekarnak az Új Színház ad otthont, az igazgató, Márta István jóvoltából. Az FSCO nyáron a Kapolcsi Művészetek Völgye Fesztiválon lép majd fel.

A Free Style Chamber Orchestra tagjai: Nagy János - zongora (művészeti vezető), Pálhegyi Máté - fuvola (zenekarvezető), Csonka Gábor - hegedű (koncertmester), Frankie Lato, Raposa Krisztina, Czenner Krisztina, Balázs Gergely, Csámpai Melinda, Molnár Bea, Ballagó Eszter - hegedű, Benkő Gyula, Gálfi Csaba, Pillár Tamás - brácsa, Horváth Ildikó, Sturcz András – cselló, Horváth Balázs - nagybőgő, Kaszás Péter - dob, Ablonczy Keve - klarinét, Zsemlye Sándor - szaxofon, Blaskó Mihály - fagott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.