Jazz/World

Közös gála magyar és szlovák tehetségekkel

2010.06.22. 13:03
Ajánlom
Soha aktuálisabb gálakoncertet, mint a Fonó Budai Zeneházban tartandó Zene határok nélkül című, egy éve indult kezdeményezés záróestjét.

A történet úgy kezdődött, hogy 2009 szeptemberében a Fonó Budai Zeneház, a dunaszerdahelyi Ágacska Polgári Társulás, valamint további társszervezők meghirdették a Zene határok nélkül című, egy éves időtartamot felölelő zenei tehetségkutató programot, 10-25 éves énekes és hangszeres szólisták számára három különböző kategóriában: népzene, komolyzene és jazz. Egy éven át a programban tehetségkutató seregszemléket tartottak a következő szlovákiai és magyarországi helyszíneken: Budapest, Dunaszerdahely, Fülek, Farnad, Győr, Miskolc és Kassa.

Másodsorban a seregszemléken eredményesen szereplők részére, műfajonként csoportosítva, szakmai műhelyeket szerveztek, ahol neves szaktekintélyekkel együtt készítették fel az ifjú szólistákat a program záró rendezvénysorozatára. Az eseménysor megkoronozása persze nem korlátozódik csak a Fonó-beli zárásra, a koncerteket Dunaszerdahely, Farnad, Fülek, Kassa, Komárom, Miskolc és Pozsony közönsége előtt rendezték.

A június 23-i gála Budapesten összehozza az összes kiválasztott tehetséget, összesen 26 fiatalt a két országból, és az őket tanító tizenegy kiváló zenésztanárt, akik a koncerten is közreműködnek, majd közös táncházat tartanak. A szervezők abban bíznak, hogy ezáltal a fiatal tehetségek fejlődésének és pályájának egyaránt komoly lépcsőfoka lesz ez a sorozat.

Fonó Budai Zeneház

Magyar-szlovák Tehetséggondozó Gála

Június 23, 19:00

Közreműködők (oktatók):

Agócs Gergely - duda, ének

Török Ferenc - hegedű

Vizeli Balázs - hegedű

Lakatos Róbert - hegedű, brácsa

Rácz Csaba - cselló

és a RÉV zenekar (Hanusz Zoltán-brácsa, Korpás Éva-ének, Lelkes Tibor-bőgő, Lakatos Róbert-brácsa, Kuti Sándor-cimbalom, Mester László-brácsa, Takács Ádám-hegedű)

Növendékek:

Szlovákia: Horváth Attila - Ekel, Pristas Zsuzsanna - Kassa, Kekenák Lúcia - Kassa, Balogh Péter-Kassa, Nagyová Natália - Kosické Olsany, Nagy Csomor András - Nagyölved, Nagy Csomor István - Nagyölved, Cseri Kristóf - Nagyölved, Puskó Márton - Tornalja, Takács Veronika - Farnad, Pasztorek Cintia - Ógyalla, Belán Dóra - Ógyalla, Vaculciak Dávid - Fülek, Lakatos Lili - Komárom, Korpás Réka - Komárom, Hégli Máté- Komárom, Mórocz Virág- Dunaszerdahely, Berec Péter-Bedzev

Magyarország: Petruska András - Budapest, Fekete Fanni - Szolnok, Burai Laura - Miskolc, Burai Nándor - Miskolc, Holló Noémi - Pilisvörösvár, Radák Márton - Levél, 

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Plusz

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.
Plusz

Ezt a törvényt csak a gyerekek kárára lehet meghozni – Művészek az örökbefogadásról

Öt ismert művész emelte fel a szavát a kormány új törvényjavaslata ellen, amely nem tenné kötelezővé, hogy az örökbefogadó szülők tanfolyamon készüljenek fel az örökbefogadásra.
Klasszikus

Miért szép a cselló? Márkus Ágnes válaszol

Hangszertár című sorozatunkban ezúttal a csellót mutatjuk be Márkus Ágnes segítségével, aki Saint-Saëns egy jól ismert műrészletét is előadja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World Trianon100

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Jazz/World hír

Kihirdették, mely jazz együttesek kapnak támogatást

A Budapest Music Center közzétette a Köszönjük, Magyarország! program keretében támogatott magyar jazz együttesek listáját.
Jazz/World gyász

Elhunyt Lennie Niehaus amerikai szaxofonos

Az Emmy-díjas művész 90 éves korában múlt csütörtökön távozott. Az amerikai altszaxofonos, komponista számos híres film zenéjében működött közre, Clint Eastwooddal több mint két tucat moziban dolgozott együtt.
Jazz/World interjú

A Metro ötven éve vette fel az első magyar koncertlemezt

Az Egy este a Metro Klubban... című korongról a jubileum alkalmából Sztevanovity Zorán és Dusán, valamint Frenreisz Károly idézte fel emlékeit és nosztalgiázott a zenekar történetéről.
Jazz/World online közvetítés

Online jön a Müpa könnyűzenei fesztiválja, a Hey June!

Június 3. és 17. között a Müpa online közvetítéssorozata, a Müpa Home speciális Hey, June! kiadása az elmúlt évek legizgalmasabb magyar könnyűzenei koncertjeiből válogat, így hozva el a nyarat virtuálisan a Müpába és a rajongók otthonába is.