Jazz/World

Közös gála magyar és szlovák tehetségekkel

2010.06.22. 13:03
Ajánlom
Soha aktuálisabb gálakoncertet, mint a Fonó Budai Zeneházban tartandó Zene határok nélkül című, egy éve indult kezdeményezés záróestjét.

A történet úgy kezdődött, hogy 2009 szeptemberében a Fonó Budai Zeneház, a dunaszerdahelyi Ágacska Polgári Társulás, valamint további társszervezők meghirdették a Zene határok nélkül című, egy éves időtartamot felölelő zenei tehetségkutató programot, 10-25 éves énekes és hangszeres szólisták számára három különböző kategóriában: népzene, komolyzene és jazz. Egy éven át a programban tehetségkutató seregszemléket tartottak a következő szlovákiai és magyarországi helyszíneken: Budapest, Dunaszerdahely, Fülek, Farnad, Győr, Miskolc és Kassa.

Másodsorban a seregszemléken eredményesen szereplők részére, műfajonként csoportosítva, szakmai műhelyeket szerveztek, ahol neves szaktekintélyekkel együtt készítették fel az ifjú szólistákat a program záró rendezvénysorozatára. Az eseménysor megkoronozása persze nem korlátozódik csak a Fonó-beli zárásra, a koncerteket Dunaszerdahely, Farnad, Fülek, Kassa, Komárom, Miskolc és Pozsony közönsége előtt rendezték.

A június 23-i gála Budapesten összehozza az összes kiválasztott tehetséget, összesen 26 fiatalt a két országból, és az őket tanító tizenegy kiváló zenésztanárt, akik a koncerten is közreműködnek, majd közös táncházat tartanak. A szervezők abban bíznak, hogy ezáltal a fiatal tehetségek fejlődésének és pályájának egyaránt komoly lépcsőfoka lesz ez a sorozat.

Fonó Budai Zeneház

Magyar-szlovák Tehetséggondozó Gála

Június 23, 19:00

Közreműködők (oktatók):

Agócs Gergely - duda, ének

Török Ferenc - hegedű

Vizeli Balázs - hegedű

Lakatos Róbert - hegedű, brácsa

Rácz Csaba - cselló

és a RÉV zenekar (Hanusz Zoltán-brácsa, Korpás Éva-ének, Lelkes Tibor-bőgő, Lakatos Róbert-brácsa, Kuti Sándor-cimbalom, Mester László-brácsa, Takács Ádám-hegedű)

Növendékek:

Szlovákia: Horváth Attila - Ekel, Pristas Zsuzsanna - Kassa, Kekenák Lúcia - Kassa, Balogh Péter-Kassa, Nagyová Natália - Kosické Olsany, Nagy Csomor András - Nagyölved, Nagy Csomor István - Nagyölved, Cseri Kristóf - Nagyölved, Puskó Márton - Tornalja, Takács Veronika - Farnad, Pasztorek Cintia - Ógyalla, Belán Dóra - Ógyalla, Vaculciak Dávid - Fülek, Lakatos Lili - Komárom, Korpás Réka - Komárom, Hégli Máté- Komárom, Mórocz Virág- Dunaszerdahely, Berec Péter-Bedzev

Magyarország: Petruska András - Budapest, Fekete Fanni - Szolnok, Burai Laura - Miskolc, Burai Nándor - Miskolc, Holló Noémi - Pilisvörösvár, Radák Márton - Levél, 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Dragomán György parádés egyperces novellában reflektált az SZFE ügyére

A József Attila-díjas író szerint nem biztos, hogy célravezető egy exezredest kinevezni az egyetem kancellári pozíciójára. Amúgy meg ki tudja, lehet, hogy én értem félre az egyperces novellát.
Színház

A Minisztérium továbbra sem reagál az SZFE-s hallgatók követeléseire

Hétfő reggelre megmozdulást szerveztek az SZFE-s hallgatók az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete elé. A helyszínválasztás nem véletlen: ugyanis a Minisztérium közbeavatkozásával lehetne csak feloldani az egyetemi polgárság és a kuratórium között kialakult helyzetet. A tüntetésen a diákok mellett közel harminc ismert színházi és filmes alkotó kampányolt az autonóm felsőoktatás mellett.
Színház

Feljelentés történt az SZFE-n zajló események miatt

Négy magánszemély tett bejelentést a rendőrségen az SZFE-ügy kapcsán – tudta meg a 24. hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy felmerült a személyi szabadság megsértésének gyanúja, de más bűncselekmények miatt is vizsgálódnak.
Színház

Ria, ria, lambéria – Kritika a Radnóti Színház Gina című előadásáról

A GHB (gamma-hidroxi-butirát vagy gamma-hidroxi-vajsav, a köznyelvben: gina) szerves vegyület. Kis adagban izomnövelésre használják, nagyobb adagja euforikus állapotot idéz elő, még nagyobb mennyiségben altatásra is alkalmas. Veszélyes partidrog.
Könyv

Az őszinteség nem egyenlő a szaftos részletekkel

Október elején nálunk is megjelent Woody Allen az Egyesült Államokban nagy port kavart önéletrajza Apropó nélkül címmel a Jaffa Kiadónál. A kiadó kommunikációs vezetőjét, Németh Lucát arról kérdeztük, mennyire számít ellentmondásos lépésnek egy ilyen kötet kiadása vagy akár maga a szöveg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Nagy Emma: Akik minket kedvelnek, nyitottak a változásra

A Nagy Emma Quintet már az alapítás évében, 2018-ban alakult elnyerte a II. Belvárosi Jazzverseny fődíját, a következő évben pedig a Müpa Jazz Showcase szakmai díját. Eközben megjelent első lemezük Set to Face címmel, amellyel felléptek a Müpa, a Sziget Fesztivál és az Opus Jazz Club színpadán is. Idén az NKA Hangfoglaló Program jóvoltából elkészítették második, LFO (Low Frequency Oscillator) című albumukat. A zenekar énekesnője, Nagy Emma a Fidelio.hu-nak mesélt. Október 24-én a Partitúra kulturális kalandtúra bajai adásában a Duna tévén a Novák Péter által rendezett videóklipje is megtekinthető.
Jazz/World ajánló

Balkáni hév, magyar népdal és cigány hallgatók – Bemutatjuk az idei WOMEX fellépőit

Öt magyar együttest mutatunk be az idei WOMEX-ről, akiket élőben hallhat a Müpában. Ők a hazai világzene fűszerei: izgalmas és színes előadók, egyik lábukkal a tradícióban, másikkal a modernitásban.
Jazz/World magazin

John Zorn zenei víziói

John Zorn frivol módon bánik a zenei formákkal, épp csak addig használva őket, amíg kiszívja a velejüket. A végeredmény azonban nem csak egy életmű, több annál. Egy korszak lenyomata.
Jazz/World lemez

10 lemez Londonból, ami után mást fogsz gondolni a jazzről

Az Egyesült Királyságban reneszánszát éli a jazz. Ahogy az lenni szokott, a műfaj időről időre kidugja a fejét az ágyásból, felbukkan itt-ott, néhány éve pedig szárnyakat kapott az olyan könnyebb műfajoktól, mint a hiphop, a dub, a techno és a trance. Összeszedtem azokat az albumokat, amiket hallanod kell, ha London és a jazz új arcára vagy kíváncsi.
Jazz/World fonó

A Fonó a második helyen a legjobb világzenei kiadók között

A Fonó Budai Zeneház a második helyre került a legjobb világzenei kiadók között. A Womex (World Music Expo) által közzétett listán a Fonó, amelyet korábban soha nem rangsoroltak ilyen magasra, egyedüliként szerepel a teljes kelet-közép-európai lemezpiacról.