Jazz/World

Közös tőről

A Vujicsics Együttes negyvenedik születésnapja alkalmából az egyik legnagyobb dobására készül: Szörényi Levente, Tolcsvay László és Sebő Ferenc társaságában - újragombolva az Illés együttes, a Tolcsvay-trió és a Sebő együttes számait - a magyar népzenei és beatzenei mozgalom eddig ismeretlen délszláv kötődéseire mutat rá. MÜPA MAGAZIN

1974-ben, amikor a Vujicsics együttes megalakult, mintegy háromszáz szerb család lakott a Dunakanyar szentendrei térségében, gondosan ápolva kulturális, nyelvi és vallási hagyományait. De amilyen természetes volt a szerbek jelenléte, éppúgy megeshetett, hogy sváb, szlovák, vagy cigány szomszédja volt az ember fiának. "Nem volt ebből soha probléma - mesélte egyszer Eredics Gábor -, így ebben a klímában izolációt sem eredményezett a saját kultúra megtartása."

Kezdetben a pomázi fúvós- és táncegyüttesben muzsikáltak a Vujicsics tagjai, klasszikusokat és népzenét egyaránt. Aztán őket is magával ragadta a táncház-mozgalom, más kérdés, hogy Erdély helyett csak a szomszéd utcákig kellett repülniük, hiszen ott is szép számmal akadt régi hangszer és adatközlő egyaránt. Hamarosan teljesen belefeledkeztek a délszláv hagyományba, részint a népzenekutató Vujicsics Tihamér nyomán, akinek halálakor, 1975-ben felvették a nevét.

A többi - mondhatnánk egy unott szócikkben - már történelem. Hozzáfűzve, hogy az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Vujicsics együttes negyvenéves fennállása önálló fejezetet alkot a magyar világzene történetében. Lemezeiken, filmzenéikben és koncertjeiken olyan hallatlan könnyedséggel és eleganciával adták tovább a délszláv zenei hagyományt, hogy az nemzetiségi hovatartozástól függetlenül mindenki számára élvezetet kínált.

No, de kit érdekelnek az unott szócikkek?

Ráadásul éppen most, amikor a Vujicsics az egyik legnagyobb dobására készül... Hiszen Szörényi Levente, Tolcsvay László és Sebő Ferenc társaságában - újragombolva az Illés együttes, a Tolcsvay-trió és a Sebő együttes számait - a magyar népzenei és beatzenei mozgalom eddig ismeretlen délszláv kötődéseire mutat rá. "Ezek a számok most visszakerültek a természetes közegükbe" - idézhetjük Szörényi Leventét, miközben önfeledten kólót járunk A kuglira. És ez a legkevesebb... Mert azt eddig is tudtuk, hogy az Amikor én még kissrác voltam miféle gyökerekkel bír, de ezen a koncerten új környezetbe kerül a Sárga rózsa és az Alig volt zöld is, és hasonló sorsra jutnak a Tolcsvay-számok. A Jöjj, kedvesem a tradicionális Farandole, az Esőben pedig egy kalocsai csizmaverős jeles társaságába kerül. Sebő Ferenc mindig is otthonosan mozgott a délszláv zenében, a Nád alól és gőz alól című Weöres-vers alá például egy kólót csempészett, de most a Falu végén kurta kocsma szerb népdal változata is erre az ünnepi menüre kerül.

Hej, barátom, micsoda találkozások előtt állunk! "És milyen szép - juthatnak eszünkbe Eredics Gábor szavai -, hogy a tárogatót, ami egy kimondott hungarikum, a románok és a szlovákok is népi hangszerként tisztelik, de a délszlávoknál is megjelenik!" Így ünneplik együtt a Vujicsics együttes negyvenéves fennállását a Kárpát-medence és a Balkán közös tőről fakadó muzsikái! Ha úgy tetszik, a közös tőről fakadó múlt és jövő idő. És mindehhez még egy jelképes tévéfelvétel is előkerült Szörényi Levente archívumából, melyen Vujicsics Tihamérral énekel egy szerb népdalt az Illés együttes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Vizuál

Október 1-jén indul a Szemrevaló Filmfesztivál

A nyitófilm Burhan Qurbani társadalmi kérdéseket feszegető mozija, az idei Berlinale egyik versenyfilmje, a Berlin, Alexanderplatz lesz.
Vizuál

100 millió dollárért is elkelhet Botticelli portréja a Sotheby's árverésén

Az alkotás egyike az itáliai reneszánsz mester mindössze tucatnyi portréjának, amelyek fennmaradtak.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World Jerry Lee Lewis

85 éves Jerry Lee Lewis, a zongorák gyilkosa

Szeptember 29-én lett nyolcvanöt éves az amerikai rock and roll egyik legendája, a botrányairól is ismert Jerry Lee Lewis. A később a country műfajába is elkalandozó énekes-zongoristát nevezték a szülők rémének és gyilkosnak is, igaz, ez utóbbi kitételt azért ragasztották rá, mert gyors ütemben fogyasztotta a zongorákat. A hangszert állva, ülve, sőt cipősarkával is püfölte, még arra is volt példa, hogy az előadás végén felgyújtotta. 
Jazz/World interjú

„Gyakran maga a hangszer ihlet meg" – Bögöthy Ádámmal beszélgettünk

Bár Bögöthy Ádám zenei tanulmányait gitáron kezdte meg, hamar kiderült, hogy a nagybőgő hangja is közel áll a szívéhez. A Kodolányi János Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is jazz tanszéken tanult – a két képzést párhuzamosan végezte el –, azóta pedig számos versenyen bizonyította tehetségét. Három éve csatlakozott a Modern Art Orchestrához, ennek kapcsán beszélgettünk vele a zenekarról, jazzről, vallásról.
Jazz/World hír

Frissítette minden idők legjobb 500 albumának listáját a Rolling Stone

Tizenhét évvel első kiadása után napra kész állapotba hozta a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 500 albumának listáját, amelynek élén Marvin Gaye What's Going On című albuma felváltotta a Beatles együttes Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című albumát.
Jazz/World hír

Újabb rangos elismerést gyűjtött be a készülőben lévő Magyar Zene Háza

A világ legjobb zenei célú ingatlanfejlesztéseként díjazták a Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Házát a világ egyik legrangosabb zenei-szakmai találkozójának megmérettetésén, az amerikai Music Cities Awardson.
Jazz/World gyász

Elhunyt Juliette Gréco, akinek Boris Vian, Albert Camus és Jean-Paul Sartre írt dalszöveget

Kilencvenhárom éves korában szerdán meghalt Juliette Gréco, a francia sanzon nagyasszonya, Léo Ferré, Jacques Prévert és Serge Gainsbourg dalainak előadója - közölte családja az AFP francia hírügynökséggel.