Jazz/World

Közülük kerül ki a következő jazzdíva?

2012.04.16. 17:59
Ajánlom
Egész estés koncertet adtak a Bartók Konzi fiatal jazz énekesnői március 28-án a Budapest Jazz Clubban.

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola énekes növendékei színvonalas és változatos programja remek kikapcsolódást jelentett a jazz rajongók számára. Az elhangzott műsorban többféle stílus képviselte magát a lassú balladától a gyors, lüktető swingig.Az este legizgalmasabb pillanatai talán az énekes improvizációk voltak. Letisztul, egyértelmű, élvezhető szólók voltak ezek, melyek nagy többségében nélkülözték a modoros előadásmódot és a közhelyeket. A minden évben megrendezésre kerülő koncert szünetében Köles Elizát a tanszak mindennapjairól kérdeztük: „Tíz énekes lány jár jelenleg a Bartók Béla Konzervatórium Jazz Tanszakára, közülük végzősök Vámos Janka, Csernus Szilvi, Simon Borbála és én.  Szerencsések vagyunk, hiszen három énektanárunk is van. Lakatos Ágnes és Urbán Orsolya a jazz éneklést tanítják, a klasszikus ének tanárunk pedig Szűcs Katalin. A heti három egyéni énekóra és a közös vokál foglalkozások miatt nagyon jó tréningben van a hangunk. Általában az énekes írja nálunk a fúvós arrange-okat, de az zenekar is nagymértékben beleteszi az ötleteit, kinél többet, kinél kicsit kevesebbet." Videónkon az este legemlékezetesebb pillanataiból válogattunk. A négy végzős hölgy között az alsóbb évfolyamok két kiválóságának produkcióját is láthatják, sorrendben Simon Borbála, Csernus Szilvia, Vámos Janka, Horváth Cintia, Eszes Viktória és Köles Eliza énekel.

Vajon melyikükből lesz a következő jazzdíva...?

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.