Jazz/World

Krasznai Tünde: "Nekem itt van dolgom"

2015.02.17. 14:41
Ajánlom
Gyerekkorában sorra nyerte a népdalversenyeket, majd tizennégy évesen egy debreceni tehetségkutatón ért el első helyezést Whitney Houston One moment in time című dalával. Később jazz- és blues zenekarokkal koncertezett a budapesti éjszakában, 2013-ban pedig az X-faktor bronzérmese lett. Tavaly októberben a Solaris együttessel lépett fel a Művészetek Palotájában, idén februárban pedig az Európa Kiadó vendégelőadója lesz a Millenárison. Krasznai Tünde hatalmas mosollyal robban be az ajtón. Menyhárt Jenővel találkozott az imént, készülnek a február 20-i koncertre, ami elmondása szerint rettentően inspirálja őt. INTERJÚ

-  A tehetségkutatón a Popzenét adtad elő poposítva. Innen jött az ötlet, hogy Müller Péter Sziámi mellett te legyél a másik vendégelőadó a koncerten?

- Nem erre figyelt föl Menyhárt Jenő, hanem egyrészt a múltamra, ami miatt akarva-akaratlanul egyfajta üzenetté vált az én jelenségem, másrészt a Karády Katalin-estre a Nyitott Műhelyben. Tetszett neki, hogy értékes dolgokhoz nyúlok. Az Európa Kiadó koncertjén egyáltalán nem én leszek a fő attrakció, de jelen leszek a színpadon és énekelni fogok.

- Beszélj egy kicsit a Karády-estről! Kevésbé lett volna meglepő, ha Tina Turner- vagy Janis Joplin-feldolgozásokkal állsz elő...

- Az X-faktor után Éry Balázs, zeneszerző-billentyűssel kezdtünk el együtt dolgozni, akit Gál Ildikó rendező keresett meg azzal az ötlettel, hogy kellene egy produkció a kapolcsi fesztiválra (Művészetek Völgye 2014 - a szerk.). Akkor jött az ötlet, hogy mivel többen, több hasonlóságot véltek felfedezni Karády Katalin élete és az enyém között, ezért elkezdtünk foglalkozni Kelecsényi László Karády könyvével. Így négyesben kezdtük el átdolgozni a darabot, feldolgozva az én életemet, gondolataimat is. Éry Balázs akkor már tudta azt, amire a tehetségkutatóban is felfigyeltek, hogy nagyon sok előadóval és életérzéssel képes vagyok azonosulni. Nekem pedig az volt a legfontosabb, hogy mindenben kipróbáljam magam, ami szembejön velem. Ráadásul Karády a harmincas-negyvenes években az erotika megtestesítője volt - a Halálos tavaszban például jóval tovább ment annál, hogy a bokáját mutogassa -, merész és újító. Többek között az erotikához való viszonyulásában érzek párhuzamot köztünk. Az esten krasznaisított Karády-dalokat hallgathat meg a közönség, amelyeket Éry Balázzsal együtt alakítottunk át. A hangszerelés és a hangnem is eltér az eredetitől.

- Március végén a Spinozában léptek föl ennek az estnek a felturbózott változatával.

- Molnár Kristóf színész és rendező segítségével egy olyan zenés darabbal készülünk, amiben Karády Katalin életének egyes pontjait felhasználva mutatjuk be az én életemet, az én világomat. A színpadon továbbra is ketten leszünk Éry Balázzsal, de több lesz a prózai rész. Úgy érzem, Molnár Kristóffal egy húron pendülünk. Nagyon ösztönös előadó vagyok, ezt az egész ország láthatta, de alapvető színészi eszközökre is szükségem van, hogy biztonságban érezhessem magam a prózai részeknél. Ő adja a kezembe ezeket az eszközöket, a többi pedig már az én szorgalmamon és munkámon múlik. Elhangzik majd az első saját dalom is, a Tündemese, amelynek zenéjét Éry Balázs írta, a szövegét pedig én. Ez egy underground Karády-Krasznai-est lesz.

- Mindeközben megjártad a Müpa nagyszínpadát is, ahol a Solaris együttessel léptél föl.

- Nagyon megtisztelő volt tehetségkutatóból ismertté vált énekesnőként olyan zenészekkel együtt dolgozni, akik mögött harminc komoly év áll és rengeteg rajongó. Ráadásul a Solaris soha nem dolgozott még szólistával. Eszméletlen érzés volt látni a Marsbéli krónikák II. CD-n a nevemet. Több zenei kritikus írt a produkciómról, és csak jókat írtak. Ez valódi visszajelzés volt, segített abban, hogy egy kicsit távolabb kerüljek a bulvártól.

-  Sokszor említed, hogy az éneklés olyan számodra, mint a szeretkezés.

- Amikor énekelsz, akkor le kell meztelenítened magadat. Én azt gondolom, hogy ha a lelked nincs ott meztelenül a közönség előtt, akkor magadba vagy zárva, akkor nem vagy jó előadó. Amikor énekelek, azt érzem, hogy a közönség energiája az én energiámmal egyesül. Olyan lelki orgazmust élek át ilyenkor, mint amikor szerelmesen szeretkezek.  És ez nagyon sokat ad nekem, ez az életem értelme.

- Figyeled a közönség reakcióit, miközben a színpadon vagy?

- Nagyon aktuális kérdés, Menyhárt Jenővel és Molnár Kristóffal is arról beszélgettünk, hogy itt az ideje annak, hogy végre az emberek szemébe nézzek. Letisztultak már bennem a dolgok, megbékéltem a múltammal, de valahogy mégis van bennem egy pici félelem az emberektől. Képes vagyok egy pontot bámulni végig és úgy előadni - ezen változtatni kell, ez az egyik következő nagy feladat.

- Miben szeretnél még fejlődni?

- Későn érő típus vagyok, rengeteg olyan dolog van bennem, amit még én sem ismerek. Az éneklés volt a legspontánabb, leghamarabb feltörekvő oldalam, amiben megmutatkozott a tehetségem. Szeretném jobban megismerni magam, és nyitottan állni olyan alkotói megmozdulásokhoz is, amelyek túlmutatnak az éneklésen. Az Európa Kiadóval való fellépés sem csak az éneklésről szól majd, hanem inkább egy üzenet lesz a közönség felé, válasz az elmúlt évemre. A szavak lesznek a fontosak, amiket ott el fogok énekelni. Hála az égnek, a lusta kisördög eltűnt belőlem, mert rájöttem arra, hogy ebben a szakmában nincs középút, nem lehet csak úgy csinálgatni. Vagy akarod és csinálod száz százalékosan, vagy nem csinálod, és akkor elfogadod, hogy ennyi volt, kislány, és például kimész külföldre szerencsét próbálni. De én nem akarok menekülni, nekem itt van dolgom. Élvezem, hogy itt vagyok, 2015-ben, huszonhét évesen, és az út elején járok. Abszolút nem vagyok még kész, de eldöntöttem, hogy szeretnék olyan dolgokat csinálni, amik megdobogtatják a szívemet.

- Mesélnél bővebben ezekről?

- Szeretném, ha ebben az évben kijönne a Karády-esthez kapcsolódó album, emellett összeálltam egy szaxofonos-klarinétos művésszel, akivel egy olyan humoros show-műsor összeállításán dolgozunk, ahol világslágereket adunk majd elő nagyon meglepően, szórakoztatóan feldolgozva. Azért nem árulnám el az ő nevét, mert még gyerekcipőben jár a projektünk. Az is nagyon fontos, hogy a saját dalaim szövegét, dallamát én írjam. Hogy megmutatkozhassanak az üzeneteim, hogy olyan dolgokról beszéljek, amiket általában a szőnyeg alá söprünk, amikről mások nem beszélnek. Lehet, hogy ez a legfontosabb feladatom.

- Mennyire szelektálsz a felkérések között?

- Nem nagyon kell szelektálnom, mert attól kezdve, hogy eldöntöttem, hogy márpedig én a zenével szeretnék foglalkozni és sikeres leszek, egyszerűen csak jönnek a lehetőségek. Valahogy pont olyan szerepek találnak meg, amik fantasztikusan passzolnak hozzám.

- A valóságshow-ban való szereplés (Celeb vagyok, ments ki innen - a szerk.) mintha kilógna a sorból.

- Az elmúlt évben olyan felesleges dolgokkal is foglalkoztam, amik nem vittek előrébb.  Azért mentem el a valóságshow-ba, hogy meg tudjak élni. Kényelmes volt. Nem voltam jól, és ráfogtam a médiára, hogy nem vagyok jól, holott magamat kellett rendbe tennem. Mindenesetre nagyon jó tapasztalat volt ez most, a pályám kezdetén. Rájöttem, hogy én ebben nem vagyok jó, ezt nem akarom csinálni. Eléggé a padlóra kerültem utána, de aztán felálltam.

- Néhány éve hallottam, ahogy egy népdalt furulyázol gyönyörűen, csak úgy, a magad kedvére. El tudod képzelni, hogy népdallal állj a színpadra?

- Nagyon szívesen énekelek népdalokat, ha szeretnéd, ha szeretnék (nagyon mosolyog), de projektszerűen most ez nem mozgat.

- Van olyan műfaj, amiben szívesen kipróbálnád magad?

- A musical ilyen, egyszerűen imádom az ott megjelenő giccsvilágot. Hogy minden tökéletes, hogy hanghiba nélkül, gyönyörűen énekelnek a szereplők. Szívesen fogadnék egy ilyen felkérést, a közösségi munkát nagyon szeretem, bár akármilyen szerepet nem tudnának rám húzni. Az például már nem lenne elég, hogy a háttérben ugrabugráljak és vokálozzak.

- Mennyire fontos a mentorok szerepe az életedben?

- Mindig voltak mentoraim az életemben, akik megerősítettek abban, hogy nekem énekelnem kell. Gyerekkoromban Kitti néni - „Kotta néni" (nevet) - volt a legeslegelső visszajelzés és tükör. Beíratott mindenféle énekversenyekre, amiket meg is nyertem. A tehetségkutatós mentoraim már elengedték a kezem, de Geszti Péterhez a mai napig fordulhatok, ha elakadok valamiben, és sosem felejtem el azt, amikor Alföldi Róbert félrehívott, a szemembe nézett - egyébként a műsoron kívül nem nagyon találkoztunk a zsűri tagjaival -, és annyit mondott: „Tündi, el ne merd b..szni!" Tereh István (az énekesnő menedzsere - a szerk.) segít és támogat, közben pedig nagyon nagy szabadságot ad, és együtt döntünk mindenben. Kíváncsi arra, hogy én mit akarok. Természetesen, nem hagyhatom ki Éry Balázst és Kelecsényi Lászlót sem, nekik is nagyon sokat köszönhetek. Aztán itt van most Menyhárt Jenő, aki számomra nagyon inspiráló művészember. Becsülöm és tisztelem azt a világszemléletet, amit képvisel, különösképp a környezetvédelmi munkásságát (és máris mutatja Menyhárt Jenő Az agitátor című könyvét, amit az Európa Kiadó frontemberétől kapott). Ő több mint egy rocksztár, egy kicsit Bob Dylan, egy kicsit Che Guevara nekem. Vele kapcsolatban olyan érzésem van, mintha ő lenne az, aki másodszor fölfedez engem. Egy olyan guru, vezető, aki átlát a szitán. (Mosolyog.)

- Követed a tehetségkutató műsorokat? Ki az, akiben fantáziát látsz?

- Horányi Juli. Ő azért tetszik nekem, mert egy olyan világot képvisel, ami szerintem nagyon eltér a mainstreamtől. Emellett kedves lélek és nagyon kellemes hangú énekesnő. Minden fiatal tehetségnek drukkolok, de szomorú is vagyok egy kicsit, mert még nem tudják, hogy mi jön a csillogás után. A tehetségkutató csak a belépő. Hirtelen sztárt csinálnak belőled, és a legtöbbször, sokaknak onnan már csak lefelé vezet az út. A műsor utáni első év nagyon nehéz. Fel kell dolgoznod, hogy elengedték a kezed, hogy csak magadra számíthatsz. Ez a sebnyalogatás időszaka. El kell döntened, hogy erre születtél-e vagy sem. Ha igen, akkor pedig újra kell teremtened önmagadat, rengeteget tanulni és dolgozni.  Ez nem úgy működik, hogy szerepelsz egy ilyen műsorban, és utána jön a dőzsölés.

- Mi inspirál a leginkább?

- A lehetőségeim. Hogy hirtelen több legendához is közöm lett - gondolok itt például Karády Katalinra, a Solarisra vagy Menyhárt Jenőre. Nekem az a dolgom, hogy minden nap a hajamnál fogva kihúzzam magam a mocsárból és fölküldjem magam az égbe. Elmentem szakemberhez, fölismertem a problémáimat és onnantól kezdve megfordult az életem. A testedzést leszámítva minden maximálisan jól megy mostanság. Arra még mindig nem vettem rá magam, de rajta vagyok. (Nevet) Életemben először érzem azt, vagyok annyira erős, hogy ezt a szakmát művelni tudjam.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.