Jazz/World

Különleges szerzői est

2013.03.18. 16:30
Ajánlom
A Pannon Filharmonikusok március 21-i hangversenye szerzői est lesz. Ráadásul szokatlan. Nem egyszerűen azért, mert a kortárs alkotók kompozícióinak szentelt műsorok eleve ritkák, sokkal inkább azért, mert a figyelem efféle, hangsúlyos középpontjába jószerével sosem kerül jazz-muzsikus. Legalábbis klasszikus zenei sorozaton belül nem.

A pécsi zenekar programtervében most mégis egy ilyen este kapott helyet: következő koncertjük a nemzetközi hírű jazz-zongorista, Oláh Kálmán zenei világa köré szerveződik. A hangverseny műsorán négy alkotás szerepel a Trio Midnight alapítójától: a Concerto for Symphony Orchestra and Jazz Band, a Passacaglia for Orchestra and Jazz Trio, a Hungarian Sketch No. 1, valamint a Last Moment.

Az alkotások közös pontját lényegében a klasszikus hagyományok - a szimfonikus hangzás és a komolyzenei szerkesztésmódok -, valamint a jazz lehetőségeinek összehangolása jelenti. A Concerto for Jazz Orchestra átdolgozásaként készült, és a Miskolci Szimfonikus Zenekarral 2004-ben bemutatott Concerto for Symphony Orchestra and Jazz Band a mintegy természetes örökségként jelentkező bartóki dallam- és harmóniavilág mellett Stravinsky kimeríthetetlen zeneszerzői invenciójának friss újraértelmezésével ragadta magával méltatóit. A Passacaglia for Orchestra and Jazz Trio - mely 2008 decemberében hangzott el először a budapesti Operaházban, majd a következő két évben közel tíz alkalommal tűzték műsorukra különböző hazai szimfonikus zenekarok -  címe szintén a klasszikus zene és a jazz egyfajta ötvözetéről árulkodik. „A passacaglia mint a barokk zenéből ismert variációs forma kiváló lehetőséget nyújtott a komolyzenei és jazz-elemek egységes formában való megkomponálásához. A darab tulajdonképpen megkomponált és improvizált variációk váltakozásából áll, és ezeket végig az ún. passacaglia téma (és változatai) köti egymáshoz" - nyilatkozta művéről a szerző.

A Kodály Központban rendezett koncert karmestere ezúttal Kovács László lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.