Jazz/World

Különleges szerzői est

2013.03.18. 16:30
Ajánlom
A Pannon Filharmonikusok március 21-i hangversenye szerzői est lesz. Ráadásul szokatlan. Nem egyszerűen azért, mert a kortárs alkotók kompozícióinak szentelt műsorok eleve ritkák, sokkal inkább azért, mert a figyelem efféle, hangsúlyos középpontjába jószerével sosem kerül jazz-muzsikus. Legalábbis klasszikus zenei sorozaton belül nem.

A pécsi zenekar programtervében most mégis egy ilyen este kapott helyet: következő koncertjük a nemzetközi hírű jazz-zongorista, Oláh Kálmán zenei világa köré szerveződik. A hangverseny műsorán négy alkotás szerepel a Trio Midnight alapítójától: a Concerto for Symphony Orchestra and Jazz Band, a Passacaglia for Orchestra and Jazz Trio, a Hungarian Sketch No. 1, valamint a Last Moment.

Az alkotások közös pontját lényegében a klasszikus hagyományok - a szimfonikus hangzás és a komolyzenei szerkesztésmódok -, valamint a jazz lehetőségeinek összehangolása jelenti. A Concerto for Jazz Orchestra átdolgozásaként készült, és a Miskolci Szimfonikus Zenekarral 2004-ben bemutatott Concerto for Symphony Orchestra and Jazz Band a mintegy természetes örökségként jelentkező bartóki dallam- és harmóniavilág mellett Stravinsky kimeríthetetlen zeneszerzői invenciójának friss újraértelmezésével ragadta magával méltatóit. A Passacaglia for Orchestra and Jazz Trio - mely 2008 decemberében hangzott el először a budapesti Operaházban, majd a következő két évben közel tíz alkalommal tűzték műsorukra különböző hazai szimfonikus zenekarok -  címe szintén a klasszikus zene és a jazz egyfajta ötvözetéről árulkodik. „A passacaglia mint a barokk zenéből ismert variációs forma kiváló lehetőséget nyújtott a komolyzenei és jazz-elemek egységes formában való megkomponálásához. A darab tulajdonképpen megkomponált és improvizált variációk váltakozásából áll, és ezeket végig az ún. passacaglia téma (és változatai) köti egymáshoz" - nyilatkozta művéről a szerző.

A Kodály Központban rendezett koncert karmestere ezúttal Kovács László lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

11+1 filmzene, amit hallanod kell Ennio Morriconétól

91 évesen elhunyt Ennio Morricone, aki nélkül nem lenne hős Clint Eastwood, nem lenne mit játszania az óceánjáró zongoristának és nem lenne mennyei a mozi sem. Összeszedtük a legjobb filmzenéit.
Jazz/World

Meghalt Ennio Morricone olasz zeneszerző

Hétfőn, 91 éves korában elhunyt Ennio Morricone olasz zeneszerző - közölte családja az ANSA hírügynökséggel.
Zenés színház

Világsztárokkal indul a nyár a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

A színház vezetése a már megtervezett programokból, valamint új eseményekből, koncertekből és előadásokból egy újraépített nyári repertoárral kívánja megszólítani és beinvitálni a közönséget.
Plusz

85 éves lett Buddha földi alakja, a dalai láma

A tibeti buddhisták Nobel-békedíjas szellemi vezetője immár hatvanegy éve él száműzetésben.
Plusz

A nagyorrú Beatle – Ringo Starr 80 éves

A Beatles egykori dobosa virtuális jótékonysági koncerttel ünnepli a kerek évfordulót.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ha esik, ha fúj – szabadtéren koncertezik a Louisiana Double & Csillagkórus

Apák énekei két zenészre, hat hangszerre, egy kortárs költőre, két torokra és három szívre július 9-én este 7 órakor.
Jazz/World ajánló

Minden hétvégén koncert a Városmajorban

Július közepétől egészen szeptember közepéig változatos és színes programkínálattal, szombat esténként pedig igazi zenei csemegének ígérkező koncertek sorával várja közönségét a Városmajori Szabadtér Színház.
Jazz/World gyász

Meghalt Ennio Morricone olasz zeneszerző

Hétfőn, 91 éves korában elhunyt Ennio Morricone olasz zeneszerző - közölte családja az ANSA hírügynökséggel.
Jazz/World magazin

KÉP-regény: Buller a Pubban

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy felettébb szokatlan sajtótájékoztatót idéz fel.
Jazz/World hír

Segítséget kérnek a válság miatt a brit zenészek a kormánytól

Paul McCartney, Ed Sheeran és a Rolling Stones 1500 további zenésszel együtt azt kéri, hogy a kormány adjon támogatást az élő zenei rendezvények életben tartásához.