Jazz/World

Különleges szerzői est

2013.03.18. 16:30
Ajánlom
A Pannon Filharmonikusok március 21-i hangversenye szerzői est lesz. Ráadásul szokatlan. Nem egyszerűen azért, mert a kortárs alkotók kompozícióinak szentelt műsorok eleve ritkák, sokkal inkább azért, mert a figyelem efféle, hangsúlyos középpontjába jószerével sosem kerül jazz-muzsikus. Legalábbis klasszikus zenei sorozaton belül nem.

A pécsi zenekar programtervében most mégis egy ilyen este kapott helyet: következő koncertjük a nemzetközi hírű jazz-zongorista, Oláh Kálmán zenei világa köré szerveződik. A hangverseny műsorán négy alkotás szerepel a Trio Midnight alapítójától: a Concerto for Symphony Orchestra and Jazz Band, a Passacaglia for Orchestra and Jazz Trio, a Hungarian Sketch No. 1, valamint a Last Moment.

Az alkotások közös pontját lényegében a klasszikus hagyományok - a szimfonikus hangzás és a komolyzenei szerkesztésmódok -, valamint a jazz lehetőségeinek összehangolása jelenti. A Concerto for Jazz Orchestra átdolgozásaként készült, és a Miskolci Szimfonikus Zenekarral 2004-ben bemutatott Concerto for Symphony Orchestra and Jazz Band a mintegy természetes örökségként jelentkező bartóki dallam- és harmóniavilág mellett Stravinsky kimeríthetetlen zeneszerzői invenciójának friss újraértelmezésével ragadta magával méltatóit. A Passacaglia for Orchestra and Jazz Trio - mely 2008 decemberében hangzott el először a budapesti Operaházban, majd a következő két évben közel tíz alkalommal tűzték műsorukra különböző hazai szimfonikus zenekarok -  címe szintén a klasszikus zene és a jazz egyfajta ötvözetéről árulkodik. „A passacaglia mint a barokk zenéből ismert variációs forma kiváló lehetőséget nyújtott a komolyzenei és jazz-elemek egységes formában való megkomponálásához. A darab tulajdonképpen megkomponált és improvizált variációk váltakozásából áll, és ezeket végig az ún. passacaglia téma (és változatai) köti egymáshoz" - nyilatkozta művéről a szerző.

A Kodály Központban rendezett koncert karmestere ezúttal Kovács László lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Színház

Kulka, Bodrogi és Jakab Tamás a felújított Újszegedi Szabadtéri nyitóelőadásában

Molière Don Juanját láthatják a nézők július 19-21. között három alkalommal az új technikával újranyitó Újszegedi Szabadtéri Színpadon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Tényleg segít a zenehallgatás a koncentrációban?

Miért segítene? Miért lenne jobb az agyunknak, ha egy dolog helyett rögtön kettőre kellene figyelnie: a zenére és arra, amit csinálsz?
Jazz/World balatonfüred

Kedden kezdődik a Balatonfüredi Prímásverseny

Ebben az évben a cigányprímásokon a sor, hiszen a 7. Prímásverseny nekik szól. A versenyre idén tíz prímás jelentkezett az ország több pontjáról.
Jazz/World hegedű

Ez Amerika egyik legjelentősebb hegedűkollekciója, mégis fel fogják darabolni

David Bromberg 263 historikus értékű hegedűjét tudósoknak, hangszerészeknek kellene tanulmányozni, de az amerikai Library of Congress nem akarja megvenni a gyűjteményt. Pedig megígérték.
Jazz/World gyász

Elhunyt a zenész, aki Mandelával egy színpadon énekelte az apartheid-ellenesek himnuszát

Hatvanhat éves korában kedden meghalt Johnny Clegg dél-afrikai énekes, dalszerző. Ő írta az Asimbonanga című dalt.
Jazz/World hír

Keresik Erdély legszebb magyar dalát

A zenei pályázatra erdélyi zenészek és zenekarok, amatőr és hivatásos zenészek jelentkezését várják.