Jazz/World

Különleges szerzői est

2013.03.18. 16:30
Ajánlom
A Pannon Filharmonikusok március 21-i hangversenye szerzői est lesz. Ráadásul szokatlan. Nem egyszerűen azért, mert a kortárs alkotók kompozícióinak szentelt műsorok eleve ritkák, sokkal inkább azért, mert a figyelem efféle, hangsúlyos középpontjába jószerével sosem kerül jazz-muzsikus. Legalábbis klasszikus zenei sorozaton belül nem.

A pécsi zenekar programtervében most mégis egy ilyen este kapott helyet: következő koncertjük a nemzetközi hírű jazz-zongorista, Oláh Kálmán zenei világa köré szerveződik. A hangverseny műsorán négy alkotás szerepel a Trio Midnight alapítójától: a Concerto for Symphony Orchestra and Jazz Band, a Passacaglia for Orchestra and Jazz Trio, a Hungarian Sketch No. 1, valamint a Last Moment.

Az alkotások közös pontját lényegében a klasszikus hagyományok - a szimfonikus hangzás és a komolyzenei szerkesztésmódok -, valamint a jazz lehetőségeinek összehangolása jelenti. A Concerto for Jazz Orchestra átdolgozásaként készült, és a Miskolci Szimfonikus Zenekarral 2004-ben bemutatott Concerto for Symphony Orchestra and Jazz Band a mintegy természetes örökségként jelentkező bartóki dallam- és harmóniavilág mellett Stravinsky kimeríthetetlen zeneszerzői invenciójának friss újraértelmezésével ragadta magával méltatóit. A Passacaglia for Orchestra and Jazz Trio - mely 2008 decemberében hangzott el először a budapesti Operaházban, majd a következő két évben közel tíz alkalommal tűzték műsorukra különböző hazai szimfonikus zenekarok -  címe szintén a klasszikus zene és a jazz egyfajta ötvözetéről árulkodik. „A passacaglia mint a barokk zenéből ismert variációs forma kiváló lehetőséget nyújtott a komolyzenei és jazz-elemek egységes formában való megkomponálásához. A darab tulajdonképpen megkomponált és improvizált variációk váltakozásából áll, és ezeket végig az ún. passacaglia téma (és változatai) köti egymáshoz" - nyilatkozta művéről a szerző.

A Kodály Központban rendezett koncert karmestere ezúttal Kovács László lesz.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A kortárs művészetről szól az augusztus Lovason

Augusztus első hétvégéjén harmadik alkalommal nyílt meg Lovason a Garten Balaton kortárs művészeti hetek, melynek célja, hogy bemutassa a kortárs képzőművészet és szobrászat legjelentősebb hazai alkotóit.
Vizuál

Négy díjat nyert Los Angelesben Szajki Péter filmje

New York után Los Angelesben is díjazták Szajki Péter Most van most című alkotását. A film a Los Angeles Film Awardson a legjobb elbeszélő nagyjátékfilm és a legjobb romantikus vígjáték kategóriájában nyert, míg Tompos Kátya a legjobb színésznő, Mohai Tamás pedig a legjobb férfi főszereplő különdíját díját vehette át.
Plusz

Állami gondozott fiatalokon segít a Magyar Művészeti Akadémia egyik legsikeresebb ösztöndíjas projektje

2021 szeptemberétől intézményesített formában működik tovább az a kezdeményezés, melyet Czikora István László a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként kezdett el 2018-ban. A projekt idén egy háromnapos táborral zárul, ám a munka ezzel nem ér véget: a művészeti foglalkozás ezután is a gyerekek mindennapjainak része lesz.
Színház

Nemzetbiztonságra hivatkozva vizsgálják az orosz színházi előadásokat

Vlagyimir Putyin elnök rendeletben adott utasítást az orosz állami színházakban játszott előadások vizsgálatára.
Könyv

Világrekordra készül Nemere István 758. könyvével

Augusztus 7-én, szombaton az író több új könyvét is bemutatja, ezzel pedig többször is megdönti az élő szerző legtöbb megjelent könyvének világrekordját – szúrta ki a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Jazzmaraton a Kobuciban – főszerepben a szaxofon

Három ikonikus zenekar, a műfaj kvalitásos művészei és egy hosszú este augusztus 8-án a Kobuci Kertben, amikor minden a jazzről szól.
Jazz/World hír

Mozgásban – Több tájegység zenéje a Kalász Banda új lemezén

A Fonó Kiadó gondozásában jelent meg a Kalász Banda legújabb albuma, amelyen több tájegységről válogatnak az alkotók, mindegyikhez személyes kötődésekkel, végre „mozgásban”.
Jazz/World ajánló

A dal a miénk! – LGT-slágerek a Csík Zenekar előadásában

A közel 120 perces produkció egyedülálló látványtechnikával, mégis igazi Csík zenekaros környezetben varázsolja a színpadra az ötvenéves LGT dalait augusztus 6-án a Margitszigeti Színházban.
Jazz/World ajánló

Világhírű mesterpáros a Várkert Bazár színpadán

Augusztus 1-én a Zenélő Budapest nyári évadának második nagykoncertjén Tony Lakatos és Szakcsi Lakatos Béla kápráztatja el a jazz zene rajongóit.
Jazz/World lemez

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!