Jazz/World

Különleges zenei csemegék a MOMkultban

2021.09.21. 15:30
Ajánlom
Az idei GetCloser Jazz Fest második napján, szeptember 28-án a jazz méltán elismert művészei váltják egymást a MOMkult színpadán. 19 órától Dresch Quartet lép fel, majd őket a norvég basszusgitáros és a magyar ütőhangszeres Per Mathisen és Mogyoró Kornél követi.

Dresch Mihály 1980-as években kezdte a pályafutását. Első kvartettjét 1984-ben alapította azzal a céllal, hogy sajátos zenei utat alakítson ki, szem előtt tartva a Kárpát-medence zenei és szellemi hatásait is. 

265-112305.jpg

Dresch Mihály (Fotó/Forrás: Fonó Budai Zeneház)

A Dresch Quartet évtizedek óta saját útját járja a magyar népzene és az afroamerikai jazz egyéni ötvözetével.

A Dresch-élmény alkotóelemei: elkötelezettség a zenei koncepcióban, tisztelet és alázat a források iránt, kiemelkedő muzsikusok, új és örökzöldnek számító szerzemények.

A kvartett tagjai:

  • Dresch Mihály – szaxofon
  • Lukács Miklós – cimbalom
  • Gyányi Marcell – nagybőgő
  • Csizi László – dob

Per “The Bass Viking” Mathisen, legendás norvég basszusgitáros és Mogyoró Kornél ütőhangszeres – aki négy alkalommal nyerte el a Magyarország legjobb ütőhangszerese címet - immáron négyéves közös zenei múltra tekinthet vissza. Ez a közös utazás a Per Mathisen’s Heavy Weather zenekarban kezdődött. A zenekar azóta is aktív,

2018-ban megjelent Gratitude Overload című lemezük a Weather Report és Joe Zawinul zeneisége előtt tiszteleg.

PerMathisen180407-012-124408.jpg

Per Mathisen (Fotó/Forrás: Kleb Attila)

Per és Kornél ezzel a formációval lépett fel először Magyarországon, a GetCloser Jazz Fesztiválon, majd tavaly teltházas koncertet adtak a világsztár dobos Gary Novakkal. 

Mostani koncertjükön a világhírű vietnámi gitáros, Nguyên Lê és a világklasszis dobos, Gary Husband lesznek a társaik az örömzenélésben.

GetCloser Jazz Fest 2021

Dresch Quartet

Per Mathisen & Mogyoró Kornél

Helyszín: MOMkult

Időpont: 2021. 09. 28. 

Fejléckép: Mogyoró Kornél (fotó: Kleb Attila) 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Klasszikus

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

A fiatalok útkereséséről szól a Bolyki Tamás Quartet első lemeze

A GPS című album személyes értékek és élmények gyűjteménye. A lemez borítóját mesterséges intelligencia készítette, a megadott „hívószavak” alapján.
Jazz/World ajánló

Afousis Kréta szigetéről – megjelent a Meybahar új online kislemeze

Online kiadványként napvilágot látott a görög-magyar gyökerű Meybahar újabb single-je Afousis címmel. A zenekar első, Abyss (2019) című albuma rögtön a nemzetközi toplistákra került, az új kislemez klipje pedig azonnal nagy elérést produkált az online felületeken.
Jazz/World ajánló

Máshogy szól a Cimbaliband – remaster koncert a Fonóban

A többszörösen nemzetközi toplistás és Fonogram-díjas zenekar legnépszerűbb műsorában régi slágereiket keverte újra, igazította jelenlegi hangzásvilágukhoz. A dalok január 28-án két nagyszerű vendéggel együtt szólalnak meg: Maszkurával és Lócival.
Jazz/World ajánló

A jövő jazztehetségeit ismerhetjük meg a Müpa Jazz Showcase programján

2023. január 27. és 29. között ismét jelentkezik a közép-európai régió egyik legjelentősebb zenei tehetségbörzéje, a Jazz Showcase. A fiatal jazzcsapatok bemutatkozására is a Müpa Fesztivál Színházában kerül sor.
Jazz/World ajánló

Konkoi új dallal és friss klippel indítja az évet

A 33000 feet above sea level című számhoz készült videófilmben Molnár Csaba többszörös Lábán Rudolf-díjas kortárs táncos, koreográfus három szólója látható. A dal a zenész új lemezén is szerepelni fog, amelyet február 17-én mutatnak be a Három Hollóban.