Jazz/World

Különlegességekre fókuszáló új sorozat a Fonóban

2013.02.05. 15:55
Ajánlom
Vonón innen, vonón túl címmel csütörtökönként Kárpát-medencei, de kevéssé ismert muzsika szólal meg, nem a megszokott hangszereken és nem is a hagyományos zenekari felállással.

A sorozat szerkesztője túl Rosonczy-Kovács Mihály, a FolkEmbassy vezetője, a Romengo zenekar tagja. Első alkalommal, február 7-én, majd minden hónap első csütörtökén a Vonón innen, vonón túl a sokak által kedvelt Poros Klub keretein belül jelentkezik. Porteleki László (a Muzsikás együttes prímása) családi zenekarának tematikus estje Népzene a régi zenészdinasztiák nyomán címmel

A gyimesi tánc- és dalanyagot sajátíthatják el az résztvevők Berecz Istvánnal minden hónap második csütörtöki napján. A Fölszállott a Páva vetélkedő győztese, az est házigazdája a táncok tanítását úgy építi fel, hogy a kezdők is be tudjanak csatlakozni, hiszen a gyimesi táncanyag lánctáncai, az ún. héjszák  egyszerűek, a laikusok is könnyen elsajátíthatják. Az estek énektanítással folytatódnak, az első alkalommal Dóra Áronnal, de sokszor lesz a klub vendége Tintér Gabriella is. Dóra Áron furulyán is megszólaltatja a dallamokat. A muzsikát Mihó Attila, Vizeli Balázs legkiválóbb gyimesi muzsikát játszó tanítványa szolgáltatja.

A kóló balkáni tánc, amelyet körben vagy sorban állva, összekapaszkodva táncolnak. Ismert Horvátországban, Szerbiában, Boszniában, és a többi balkáni országban. A kóló alaplépései tulajdonképpen rendkívül egyszerűen megtanulhatók, de a cifrázást már magas fokra viszik képzett táncosok. A Halász László vezette Kolo együttes 1976-ban alakult. Létének célja elsősorban a magyarországi délszláv népek, a szerbek, a horvátok és a szlovének népzenei hagyományainak gyűjtése, feldolgozása és színpadra állítása. A zenekar kezdettől aktív és állandó és kedvelt résztvevője a hazai táncházmozgalomnak.

Minden hónap negyedik csütörtökén a bourdon- és pásztorhangszereké lesz a főszerep. A Tallabille együttes autentikus felállásával egyedülállóan képviseli a Dél-Alföldre jellemző  tekerő-, klarinét- és dudamuzsikát. 2012-ben megkapta a Népművészet Ifjú Mestere díjat. Juhász Zoltán, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, népzenekutató zoboraljai muzsikát játszik dudán. Dóra Áron, a Népművészet Ifjú Mestere, Juhász Zoltánnal kiegészülve mezőségi furulyamuzsikát szolgáltat. A táncok tanításáért Szente János a felelős, akit az elmúlt két évtizedből aktív táncosként (Bartók Táncegyüttes, Pázmány Táncegyüttes) és táncegyüttes vezetőként (Bartók Táncegyüttes - utánpótlás- és gyerekcsoport) is ismerhetnek a népzene szerelmesei.

A Fonó hagyományos szerdai táncházai is hasonlóan izgalmas és állandó megújulásban vannak, mióta Kocsis Enikő és Fitos Dezső átvették 2012. szeptemberében a házigazdai-tánctanári feladatokat. Szakmai kvalitásaikon túl elsősorban az a sodró lendület ragadja magával a vendégeket, amely táncukból és személyiségükből árad. Február 6-tól június 5-ig ugyanis a Küküllő mente lesz a táncházak anyaga. Ez az a tánc és zene, amelyet folytonos lüktetése miatt nem véletlenül hívnak viccesen sokszor a "népzene heavy metáljának". Aki hallotta, látta már a szászcsávási zenekart, érti a megjelölést. Hiba volna azonban azt hinni, hogy a táncban csak szűnni nem akaró forgás, zenében pedig a folyamatos virtuozitás a vidék egyetlen arca; a gyönyörű hallgatók, nyugodt csárdások (vagy ahogy sok helyen nevezik: a kétlépésűek) éppúgy a táncosok-énekesek örömét és saját maguk és párjuk elringatását szolgálják.

Miként a félév két zenekara is, a Szeret (fenti képünkön) és az Üsztürü is. Mindkét együttes a táncházi zenekarok szűk elitjébe tartozik, hasonlóan a szerdák két énekes-énektanítójához, Tintér Gabriellához és Kubinyi Júliához. "Sok a szünet" - hallatszik oly sokszor a táncházakban, amikor éppen cigarettázik a zenekar. De nem a Fonóban szerdánként. Minden alkalommal vendégünk ugyanis egy másik zenekar is, elsősorban a budapesti fiatalabb zenészgenerációból. Februárban velünk lesz például Kalász Máté és bandája, valamint a FolkBeats vetélkedő nyertese, a Magos Együttes is. Az első alkalommal, február 6-án, ráadásul igazi kuriózummal indul a félév, a második zenekart ugyanis kalotaszegi Varga István "Kiscsipás" vezeti majd, akit budapesti barátai kísérnek.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Vizuál

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.
Klasszikus

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Jazz/World ajánló

Sztárprodukciók a Vajdahunyadvárban

A Budapest Bár és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjeivel zárul a 29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál, amely idén összesen 8 koncerttel örvendeztette meg a közönséget.
Jazz/World ajánló

Nyári jazz meglepetés a Müpa videócsatornáján

Újranézhetők az idei Jazz Showcase felfedezettjeinek koncertjei, péntektől kezdve három héten át minden pénteken két koncertfelvételt tesz elérhetővé a Müpa videómegosztó felületén.
Jazz/World ajánló

Nyitottság, képzelőerő, sokoldalúság – Stanley Jordan ismét Budapesten koncertezik

Július 21-én a Margitszigeti Színházban igazi örömzenélésre számíthatnak a jazzrajongók, hiszen a legendás Stanley Jordan mellett, Laurence Cottle, Horváth Kornél és Dörnyei Gábor is színpadra lépnek.
Jazz/World ajánló

A hazai jazzélet kiválóságai Szentendrén

Július 24-én különleges zenei csemegére számíthatnak a Szentendrére látogatók, hiszen a MűvészetMalom udvarán Borbély Mihály és zenésztársai mellett, László Attila is színpadra lép.