Jazz/World

Különlegességekre fókuszáló új sorozat a Fonóban

2013.02.05. 15:55
Ajánlom
Vonón innen, vonón túl címmel csütörtökönként Kárpát-medencei, de kevéssé ismert muzsika szólal meg, nem a megszokott hangszereken és nem is a hagyományos zenekari felállással.

A sorozat szerkesztője túl Rosonczy-Kovács Mihály, a FolkEmbassy vezetője, a Romengo zenekar tagja. Első alkalommal, február 7-én, majd minden hónap első csütörtökén a Vonón innen, vonón túl a sokak által kedvelt Poros Klub keretein belül jelentkezik. Porteleki László (a Muzsikás együttes prímása) családi zenekarának tematikus estje Népzene a régi zenészdinasztiák nyomán címmel

A gyimesi tánc- és dalanyagot sajátíthatják el az résztvevők Berecz Istvánnal minden hónap második csütörtöki napján. A Fölszállott a Páva vetélkedő győztese, az est házigazdája a táncok tanítását úgy építi fel, hogy a kezdők is be tudjanak csatlakozni, hiszen a gyimesi táncanyag lánctáncai, az ún. héjszák  egyszerűek, a laikusok is könnyen elsajátíthatják. Az estek énektanítással folytatódnak, az első alkalommal Dóra Áronnal, de sokszor lesz a klub vendége Tintér Gabriella is. Dóra Áron furulyán is megszólaltatja a dallamokat. A muzsikát Mihó Attila, Vizeli Balázs legkiválóbb gyimesi muzsikát játszó tanítványa szolgáltatja.

A kóló balkáni tánc, amelyet körben vagy sorban állva, összekapaszkodva táncolnak. Ismert Horvátországban, Szerbiában, Boszniában, és a többi balkáni országban. A kóló alaplépései tulajdonképpen rendkívül egyszerűen megtanulhatók, de a cifrázást már magas fokra viszik képzett táncosok. A Halász László vezette Kolo együttes 1976-ban alakult. Létének célja elsősorban a magyarországi délszláv népek, a szerbek, a horvátok és a szlovének népzenei hagyományainak gyűjtése, feldolgozása és színpadra állítása. A zenekar kezdettől aktív és állandó és kedvelt résztvevője a hazai táncházmozgalomnak.

Minden hónap negyedik csütörtökén a bourdon- és pásztorhangszereké lesz a főszerep. A Tallabille együttes autentikus felállásával egyedülállóan képviseli a Dél-Alföldre jellemző  tekerő-, klarinét- és dudamuzsikát. 2012-ben megkapta a Népművészet Ifjú Mestere díjat. Juhász Zoltán, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, népzenekutató zoboraljai muzsikát játszik dudán. Dóra Áron, a Népművészet Ifjú Mestere, Juhász Zoltánnal kiegészülve mezőségi furulyamuzsikát szolgáltat. A táncok tanításáért Szente János a felelős, akit az elmúlt két évtizedből aktív táncosként (Bartók Táncegyüttes, Pázmány Táncegyüttes) és táncegyüttes vezetőként (Bartók Táncegyüttes - utánpótlás- és gyerekcsoport) is ismerhetnek a népzene szerelmesei.

A Fonó hagyományos szerdai táncházai is hasonlóan izgalmas és állandó megújulásban vannak, mióta Kocsis Enikő és Fitos Dezső átvették 2012. szeptemberében a házigazdai-tánctanári feladatokat. Szakmai kvalitásaikon túl elsősorban az a sodró lendület ragadja magával a vendégeket, amely táncukból és személyiségükből árad. Február 6-tól június 5-ig ugyanis a Küküllő mente lesz a táncházak anyaga. Ez az a tánc és zene, amelyet folytonos lüktetése miatt nem véletlenül hívnak viccesen sokszor a "népzene heavy metáljának". Aki hallotta, látta már a szászcsávási zenekart, érti a megjelölést. Hiba volna azonban azt hinni, hogy a táncban csak szűnni nem akaró forgás, zenében pedig a folyamatos virtuozitás a vidék egyetlen arca; a gyönyörű hallgatók, nyugodt csárdások (vagy ahogy sok helyen nevezik: a kétlépésűek) éppúgy a táncosok-énekesek örömét és saját maguk és párjuk elringatását szolgálják.

Miként a félév két zenekara is, a Szeret (fenti képünkön) és az Üsztürü is. Mindkét együttes a táncházi zenekarok szűk elitjébe tartozik, hasonlóan a szerdák két énekes-énektanítójához, Tintér Gabriellához és Kubinyi Júliához. "Sok a szünet" - hallatszik oly sokszor a táncházakban, amikor éppen cigarettázik a zenekar. De nem a Fonóban szerdánként. Minden alkalommal vendégünk ugyanis egy másik zenekar is, elsősorban a budapesti fiatalabb zenészgenerációból. Februárban velünk lesz például Kalász Máté és bandája, valamint a FolkBeats vetélkedő nyertese, a Magos Együttes is. Az első alkalommal, február 6-án, ráadásul igazi kuriózummal indul a félév, a második zenekart ugyanis kalotaszegi Varga István "Kiscsipás" vezeti majd, akit budapesti barátai kísérnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Zenés színház

Szántó Andrea: „Tőlem kérdezed, aki nem vagyok dívatípus?”

Mezzoszoprán és alt szerepekben egyaránt tündököl: Juditként érzékeny és megejtő, Carmenként vad és szenvedélyes. Ha nem söpri el a bemutatót a világjárvány, Kundry szerepében mutatkozott volna be az Operaház új Parsifal-előadásában. Szántó Andreát március elején faggattam operákról, operaszerepekről, de óhatatlanul is magasabb kérdések felé terelődött a beszélgetés.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

KÉP-regény: Buller a Pubban

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy felettébb szokatlan sajtótájékoztatót idéz fel.
Jazz/World hír

Segítséget kérnek a válság miatt a brit zenészek a kormánytól

Paul McCartney, Ed Sheeran és a Rolling Stones 1500 további zenésszel együtt azt kéri, hogy a kormány adjon támogatást az élő zenei rendezvények életben tartásához.
Jazz/World ajánló

Koncert Vaksötétben – zongora és énekhang fények nélkül

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület a mögöttünk álló nehéz hónapok után újra, immáron hetedszer szervez Vaksötét koncertet, hogy a kikapcsolódásra és a zenére vágyó közönséget invitálhassa meg egy különleges estére.
Jazz/World lemez

Bob Dylan a legidősebb élő zenész, aki új dalokkal került a brit slágerlista élére

Új, Rough and Rowdy Ways című lemezével nyolc év után tér vissza Bob Dylan. A hetvenkilenc éves zenész albumáért rajong a kritika.
Jazz/World hír

Itt nézheted vissza a Fonó oktatóvideóit

A karanténhelyzet bevezetésének első heteiben indította el a Fonó online oktatásait Kubinyi Júlia és Berecz István vezetésével.