Jazz/World

Különlegességekre fókuszáló új sorozat a Fonóban

2013.02.05. 15:55
Ajánlom
Vonón innen, vonón túl címmel csütörtökönként Kárpát-medencei, de kevéssé ismert muzsika szólal meg, nem a megszokott hangszereken és nem is a hagyományos zenekari felállással.

A sorozat szerkesztője túl Rosonczy-Kovács Mihály, a FolkEmbassy vezetője, a Romengo zenekar tagja. Első alkalommal, február 7-én, majd minden hónap első csütörtökén a Vonón innen, vonón túl a sokak által kedvelt Poros Klub keretein belül jelentkezik. Porteleki László (a Muzsikás együttes prímása) családi zenekarának tematikus estje Népzene a régi zenészdinasztiák nyomán címmel

A gyimesi tánc- és dalanyagot sajátíthatják el az résztvevők Berecz Istvánnal minden hónap második csütörtöki napján. A Fölszállott a Páva vetélkedő győztese, az est házigazdája a táncok tanítását úgy építi fel, hogy a kezdők is be tudjanak csatlakozni, hiszen a gyimesi táncanyag lánctáncai, az ún. héjszák  egyszerűek, a laikusok is könnyen elsajátíthatják. Az estek énektanítással folytatódnak, az első alkalommal Dóra Áronnal, de sokszor lesz a klub vendége Tintér Gabriella is. Dóra Áron furulyán is megszólaltatja a dallamokat. A muzsikát Mihó Attila, Vizeli Balázs legkiválóbb gyimesi muzsikát játszó tanítványa szolgáltatja.

A kóló balkáni tánc, amelyet körben vagy sorban állva, összekapaszkodva táncolnak. Ismert Horvátországban, Szerbiában, Boszniában, és a többi balkáni országban. A kóló alaplépései tulajdonképpen rendkívül egyszerűen megtanulhatók, de a cifrázást már magas fokra viszik képzett táncosok. A Halász László vezette Kolo együttes 1976-ban alakult. Létének célja elsősorban a magyarországi délszláv népek, a szerbek, a horvátok és a szlovének népzenei hagyományainak gyűjtése, feldolgozása és színpadra állítása. A zenekar kezdettől aktív és állandó és kedvelt résztvevője a hazai táncházmozgalomnak.

Minden hónap negyedik csütörtökén a bourdon- és pásztorhangszereké lesz a főszerep. A Tallabille együttes autentikus felállásával egyedülállóan képviseli a Dél-Alföldre jellemző  tekerő-, klarinét- és dudamuzsikát. 2012-ben megkapta a Népművészet Ifjú Mestere díjat. Juhász Zoltán, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, népzenekutató zoboraljai muzsikát játszik dudán. Dóra Áron, a Népművészet Ifjú Mestere, Juhász Zoltánnal kiegészülve mezőségi furulyamuzsikát szolgáltat. A táncok tanításáért Szente János a felelős, akit az elmúlt két évtizedből aktív táncosként (Bartók Táncegyüttes, Pázmány Táncegyüttes) és táncegyüttes vezetőként (Bartók Táncegyüttes - utánpótlás- és gyerekcsoport) is ismerhetnek a népzene szerelmesei.

A Fonó hagyományos szerdai táncházai is hasonlóan izgalmas és állandó megújulásban vannak, mióta Kocsis Enikő és Fitos Dezső átvették 2012. szeptemberében a házigazdai-tánctanári feladatokat. Szakmai kvalitásaikon túl elsősorban az a sodró lendület ragadja magával a vendégeket, amely táncukból és személyiségükből árad. Február 6-tól június 5-ig ugyanis a Küküllő mente lesz a táncházak anyaga. Ez az a tánc és zene, amelyet folytonos lüktetése miatt nem véletlenül hívnak viccesen sokszor a "népzene heavy metáljának". Aki hallotta, látta már a szászcsávási zenekart, érti a megjelölést. Hiba volna azonban azt hinni, hogy a táncban csak szűnni nem akaró forgás, zenében pedig a folyamatos virtuozitás a vidék egyetlen arca; a gyönyörű hallgatók, nyugodt csárdások (vagy ahogy sok helyen nevezik: a kétlépésűek) éppúgy a táncosok-énekesek örömét és saját maguk és párjuk elringatását szolgálják.

Miként a félév két zenekara is, a Szeret (fenti képünkön) és az Üsztürü is. Mindkét együttes a táncházi zenekarok szűk elitjébe tartozik, hasonlóan a szerdák két énekes-énektanítójához, Tintér Gabriellához és Kubinyi Júliához. "Sok a szünet" - hallatszik oly sokszor a táncházakban, amikor éppen cigarettázik a zenekar. De nem a Fonóban szerdánként. Minden alkalommal vendégünk ugyanis egy másik zenekar is, elsősorban a budapesti fiatalabb zenészgenerációból. Februárban velünk lesz például Kalász Máté és bandája, valamint a FolkBeats vetélkedő nyertese, a Magos Együttes is. Az első alkalommal, február 6-án, ráadásul igazi kuriózummal indul a félév, a második zenekart ugyanis kalotaszegi Varga István "Kiscsipás" vezeti majd, akit budapesti barátai kísérnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.