Jazz/World

Különös virág az éjszakából: Billie Holiday

2022.04.07. 13:40
Ajánlom
Ma ünnepelné születésnapját. De voltaképpen mellékes, hogy hány éves lenne (százon túl), ha végül csak 44 jutott neki. Sok tényezőt sorolhatnánk, melyek ehhez a tragikusan rövid földön mért időhöz vezettek, de mindez ma már szinte érdektelen. Ez a szemtelen tehetségesség, minden fájdalmával és életörömével – ez itt marad nekünk. A felvételek. A hangja. Az Ő dalai.

Billie Holiday tipikus megosztó személyiség ma is. Van, aki szereti, rajongva – más hallani sem szereti ezeket a hanyagul odavetett, nem is enyhén nazális hangokat, hajlításokat. A stílus bántó sokak számára: az éneklés könnyedsége és extravaganciája, ahogy az alig egy oktávnyi hangterjedelmen belül elénekel mindent.

Nem a kotta vezette – sosem tanult zenélni, csak énekelt –, lehetetlen helyeken lép be és elképesztőket kanyarít az alapmotívumon. Olyan ritmusokkal és ütemtörésekkel él, amilyenek nincsenek is.

És a hang maga az énekes. Nemrégiben a Modern Art Orchestra estjén jártam az Opusban, ahol a Body And Soul című legendás album dalait Pocsai Kriszta szólaltatta meg értőn és igényesen, és mélységes tisztelettel. Pocsai Kriszta bevallotta: nem szereti Billie Holidayt. Legalábbis nem szerette a koncertre való felkészülés során egy darabig, de már érti: a szabadságát.

billieholiday3-130204.jpg

Billie Holiday – azaz Andra Day – a színpadon. (Fotó/Forrás: Hulu)

A szabadság kulcsszó, ha Billie Holidayről szólunk. Többször szabadult: egyszer az utca nehezen engedő kötéséből, aztán többször érdemtelenek karjaiból, egyszer fizikai valójában a börtönből és minden alkalommal, amikor a „szerért” vagy az üveg után nyúlt – és mégis felébredt másnap.

Egyetlen, alapjában teljesen igazságtalan szabadság nem adatott meg Billie Holidaynek, az, hogy fehér legyen.

Élete túlnyomó részében végigélte mindazt, amin egy feketének át kellett mennie a múlt századelő Amerikájában: a személyzeti bejáratokat és lifteket, a külön szálláshelyet, és tudomásul venni az elfogadhatatlant: a jazzéletet talán kevésbé, de az USA mindennapjait átitató rasszizmust, mely legsötétebben a lincselésekben mutatkozott meg. Hiába koncertezett, sőt turnézott Artie Shaw hófehér zenekarával, még csak arra sem volt lehetősége, hogy ha éppen nem énekelt, a színpadon tartózkodjon, mesélte sérelemként egy réges-régi interjúban.

Billie Holiday orchideával a hajában az ötvenes évek elején

Billie Holiday orchideával a hajában az ötvenes évek elején (Fotó/Forrás: Hulton Archive / Getty Images Hungary)

Billie Holiday természetszerűen nem élhette meg azt, ami a múlt héten vált valósággá, március 28-án Joe Biden aláírta az annak idején Emmett Till-féle lincselésellenes törvényként elhíresült jogszabályt.

Száz év alatt kétszázszor próbálták keresztülvinni az amerikai törvényhozáson; mára sikerült. Évtizedek múltak el, jogvédők szerint ezrekre tehető az 1800-as évektől a gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak száma. Billie Holiday nem volt polgárjogi harcos, csak egy fekete énekes, a New York-i éjszakából. Az ő harca a Strange Fruitban csúcsosodott ki: ebben a keserű, Abel Meeropol lírájára emelt protest-songban. Játszotta is, amikor csak lehetett, és főleg, amikor engedték. És persze akkor is, amikor nem.

Billie Holidaynek életében tizenkét stúdióalbuma jelent meg, azóta meg számtalan. Az elmúlt évtizedekben húsz Grammyt kapott, és neve ott szerepel az összes lehetséges híresség-falon.

Tényleg, csak negyvennégy volt, mikor elment, köszönés nélkül, megbilincselten. 107 éve született. Gyújthatunk gyertyát emlékére, de biztos jobban örülne, ha előkeresnénk egy számot a net végtelen bugyrából. Ezt csilingeltessük felé, valahova fel, az éjszaka különleges virágának. Hadd örüljön.

Fejléckép: Billie Holiday (Hulton Archive / Getty Images Hungary)

Lady Day – sztár a cselédlépcsőn

Kapcsolódó

Lady Day – sztár a cselédlépcsőn

Először? Érzelmeket váltott ki, nem is feltétlenül kedveltem. Aztán igazából meghallottam Billie Holidayt, és felsejlett valami abból a szanaszét töredezett csodából, ami lehetett. Mára csak hanglenyomatai maradtak, a művészé. És az újrafelfedezés esélye.

Akit a mélybe rántott a jazz

Akit a mélybe rántott a jazz

Billie Holiday élete egyetlen hosszúra nyúlt hanyatlás, ami csak az őt hallgatók fülében lecsapódva képes feloldódni. Senkiéhez sem hasonlíthatóan törékeny, melankolikus hangjában mindvégig ott tükröződött az sorsa. Ennek fényében különösen tragikus a kontraszt a fiatal éveinek bátor, mégis bizonytalan vitalitása és az utolsó időszak színevesztettsége közt, amelyet azonban az élet és az életmű ismerete torokszorítóan hitelessé tesz. Kevesen voltak Billie Holiday-hez foghatók.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Klasszikus

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Dél-amerikai gyökerű kortárs zene Emiliano Sampaio-val és a Modern Art Orchestrával az Opusban

Mivé válhat a vírusszerűen terjeszkedő hangsor? Hát jazzé! Már 42 ország 486 szerzője csatlakozott Fekete-Kovács Kornél kezdeményezéséhez: a Modern Art Orchestra Art of Virus #10 koncert házigazdája Subicz Gábor trombitás, meghívott vendége Emiliano Sampaio lesz május 26-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Jazz/World gyász

79 éves korában elhunyt Vangelis

A világhírű görög zeneszerző május 17-én, kedden halt meg egy franciaországi kórházban – adta hírül a Telex. Legismertebb művei közé tartozik a Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász és az 1492 – A Paradicsom meghódítása című filmekhez komponált zenéi.
Jazz/World hír

Fischl Mónika menti meg a Zsidó Művészeti Napok nyitókoncertjét

A Zsidó Művészeti Napok május 19-i nyitókoncertjén Miklósa Erika megbetegedése miatt Fischl Mónika lép színpadra Tóth Vera mellett a Müpában Oláh Kálmán: The Michael Legrand Songbook című estjén, amelyet Bereczki Zoltán rendezett.
Jazz/World ajánló

Felhőtlen hétvége a Pilis szívében: Szelávi! Fesztivál

Gyereknapi programok, koncertek és irodalmi előadások, workshopok és sok-sok természet! Íme a május végi Szeláví! Fesztivál felhozatala május 27. és 29. között, Pilisborosjenő határában.