Jazz/World

Különös virág az éjszakából: Billie Holiday

2022.04.07. 13:40
Ajánlom
Ma ünnepelné születésnapját. De voltaképpen mellékes, hogy hány éves lenne (százon túl), ha végül csak 44 jutott neki. Sok tényezőt sorolhatnánk, melyek ehhez a tragikusan rövid földön mért időhöz vezettek, de mindez ma már szinte érdektelen. Ez a szemtelen tehetségesség, minden fájdalmával és életörömével – ez itt marad nekünk. A felvételek. A hangja. Az Ő dalai.

Billie Holiday tipikus megosztó személyiség ma is. Van, aki szereti, rajongva – más hallani sem szereti ezeket a hanyagul odavetett, nem is enyhén nazális hangokat, hajlításokat. A stílus bántó sokak számára: az éneklés könnyedsége és extravaganciája, ahogy az alig egy oktávnyi hangterjedelmen belül elénekel mindent.

Nem a kotta vezette – sosem tanult zenélni, csak énekelt –, lehetetlen helyeken lép be és elképesztőket kanyarít az alapmotívumon. Olyan ritmusokkal és ütemtörésekkel él, amilyenek nincsenek is.

És a hang maga az énekes. Nemrégiben a Modern Art Orchestra estjén jártam az Opusban, ahol a Body And Soul című legendás album dalait Pocsai Kriszta szólaltatta meg értőn és igényesen, és mélységes tisztelettel. Pocsai Kriszta bevallotta: nem szereti Billie Holidayt. Legalábbis nem szerette a koncertre való felkészülés során egy darabig, de már érti: a szabadságát.

billieholiday3-130204.jpg

Billie Holiday – azaz Andra Day – a színpadon. (Fotó/Forrás: Hulu)

A szabadság kulcsszó, ha Billie Holidayről szólunk. Többször szabadult: egyszer az utca nehezen engedő kötéséből, aztán többször érdemtelenek karjaiból, egyszer fizikai valójában a börtönből és minden alkalommal, amikor a „szerért” vagy az üveg után nyúlt – és mégis felébredt másnap.

Egyetlen, alapjában teljesen igazságtalan szabadság nem adatott meg Billie Holidaynek, az, hogy fehér legyen.

Élete túlnyomó részében végigélte mindazt, amin egy feketének át kellett mennie a múlt századelő Amerikájában: a személyzeti bejáratokat és lifteket, a külön szálláshelyet, és tudomásul venni az elfogadhatatlant: a jazzéletet talán kevésbé, de az USA mindennapjait átitató rasszizmust, mely legsötétebben a lincselésekben mutatkozott meg. Hiába koncertezett, sőt turnézott Artie Shaw hófehér zenekarával, még csak arra sem volt lehetősége, hogy ha éppen nem énekelt, a színpadon tartózkodjon, mesélte sérelemként egy réges-régi interjúban.

Billie Holiday orchideával a hajában az ötvenes évek elején

Billie Holiday orchideával a hajában az ötvenes évek elején (Fotó/Forrás: Hulton Archive / Getty Images Hungary)

Billie Holiday természetszerűen nem élhette meg azt, ami a múlt héten vált valósággá, március 28-án Joe Biden aláírta az annak idején Emmett Till-féle lincselésellenes törvényként elhíresült jogszabályt.

Száz év alatt kétszázszor próbálták keresztülvinni az amerikai törvényhozáson; mára sikerült. Évtizedek múltak el, jogvédők szerint ezrekre tehető az 1800-as évektől a gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak száma. Billie Holiday nem volt polgárjogi harcos, csak egy fekete énekes, a New York-i éjszakából. Az ő harca a Strange Fruitban csúcsosodott ki: ebben a keserű, Abel Meeropol lírájára emelt protest-songban. Játszotta is, amikor csak lehetett, és főleg, amikor engedték. És persze akkor is, amikor nem.

Billie Holidaynek életében tizenkét stúdióalbuma jelent meg, azóta meg számtalan. Az elmúlt évtizedekben húsz Grammyt kapott, és neve ott szerepel az összes lehetséges híresség-falon.

Tényleg, csak negyvennégy volt, mikor elment, köszönés nélkül, megbilincselten. 107 éve született. Gyújthatunk gyertyát emlékére, de biztos jobban örülne, ha előkeresnénk egy számot a net végtelen bugyrából. Ezt csilingeltessük felé, valahova fel, az éjszaka különleges virágának. Hadd örüljön.

Fejléckép: Billie Holiday (Hulton Archive / Getty Images Hungary)

Lady Day – sztár a cselédlépcsőn

Kapcsolódó

Lady Day – sztár a cselédlépcsőn

Először? Érzelmeket váltott ki, nem is feltétlenül kedveltem. Aztán igazából meghallottam Billie Holidayt, és felsejlett valami abból a szanaszét töredezett csodából, ami lehetett. Mára csak hanglenyomatai maradtak, a művészé. És az újrafelfedezés esélye.

Akit a mélybe rántott a jazz

Akit a mélybe rántott a jazz

Billie Holiday élete egyetlen hosszúra nyúlt hanyatlás, ami csak az őt hallgatók fülében lecsapódva képes feloldódni. Senkiéhez sem hasonlíthatóan törékeny, melankolikus hangjában mindvégig ott tükröződött az sorsa. Ennek fényében különösen tragikus a kontraszt a fiatal éveinek bátor, mégis bizonytalan vitalitása és az utolsó időszak színevesztettsége közt, amelyet azonban az élet és az életmű ismerete torokszorítóan hitelessé tesz. Kevesen voltak Billie Holiday-hez foghatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Leszámolás a paraszti kultúrával – megnéztük az év egyik legszebb filmjét

A Parasztok című filmet látni olyan, mintha végigjárnánk egy hatalmas múzeumot, és hosszasan elidőznénk valamennyi műalkotás előtt – szellemileg megterhelő, mégis eksztatikus művészi élményt jelent.
Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Klasszikus

Ragyogó sötétségem – beszélgetés Érdi Tamással

Érdi Tamás zongoraművész december 17-én a Benczúr Házban ad ünnepre hangoló koncertet, az Egész nap karácsony rendezvény záróakkordjaként.
Könyv

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Mindenki azt mondta, ez egy kamaszkori őrület” – beszélgetés Nagy Emma jazzénekessel

Egy végtelenül finom, halk szavú, szinte rebbenő lány ül előttem. Kicsit bizonytalan, önmagát még keresgélő fiatal nő, de már pontosan érzékelhető, ahogy töredezik benne a gátlás, és ha egyszer igazán ki- és megnyílik, fantasztikus csodákra lesz képes. Nagy Emma 2023-ban zeneművészeti kategóriában átvehette az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjat.
Jazz/World ajánló

Flavia Coelho napfényt hoz a szürke télbe

Brazíliában színpompás kulturális hatások érték, de végül Párizsban talált rá arra az egyedi zenei stílusra, amelyben jól megfér egymással a pop, a jazz, a rock, a funk és a tradicionális brazil műfajok.
Jazz/World ajánló

Ecuadori, perui és bolíviai örökzöldekkel ünnepli fennállásának 30. évfordulóját a Los Gringos

A dél-amerikai zenét játszó hazai együttes új dalokkal is kedveskedik a december 2-i jubileumi koncerten, amelyet követően sztorizós közönségtalálkozót is tartanak a Fonóban.
Jazz/World magazin

Kenny Garrett, a jazz-szaxofonosok élő ikonja tudja, mit kell hallgatni

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatában a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat szívesen. A sorozat legújabb részében a világhírű altszaxofonos, Kenny Garrett kedvenceibe hallgathatunk bele.
Jazz/World ajánló

Határátlépés Ligetivel – Lukács Miklós és muzsikustársai a BMC-ben

Nem számít, hogy a klasszikus, a kortárs zene vagy a jazz területén működnek, hiszen mindannyian kiváló zenészek. Lukács Miklós Cimbiózis Triója a Ligeti Ensemble-lal lép fel.