Jazz/World

Különös zenei gondolkodásba avatnak be ezek a buddhista „kották”

2019.05.06. 09:15
Ajánlom
A tibeti tantrikus zenei lejegyzések nemcsak gyönyörűek, de újragondolásra késztetnek minket a zene szerepével kapcsolatban.

Ahogy a nyugati szakrális zenének, úgy a tibeti liturgikus zenének is szigorú, tradícióban gyökerező lejegyzési metódusa van. A tét nem kicsi, hiszen a tibeti templomi zene legfontosabb feladata a szertartások eredményességének biztosítása, a lejegyzések pedig segítenek, hogy a liturgia részét képező zenét a lehető legpontosabban adja át egyik generáció a másiknak. Akkor is, ha a tibeti tantrikus zenében nem beszélhetünk hagyományos értelemben vett dallamokról, és így nem is lehet a mi nyugati ötvonalas kottánk rendszerébe átírni. Mivel hitük szerint ez a zene akkor tökéletes, ha hangzásban és tempóban azonosul azokkal a földöntúli lényekkel, akiket meg szeretne idézni, ezért a szertartási zene két fajtája ismeretes: az istenek két csoportja szerint békés (zhi-po) és haragvó (drag-po) zene. Az előbbieknek finom lágy dallamok, míg az utóbbiaknak hangos, gyors és nyers zene szükségeltetik. A nyugati, szekuláris buddhizmus csendmeditációival szemben

ez a tradíció tehát óriási szerepet tulajdonít az emberi hangnak, amivel a démon- vagy szellemhangokat utánozzák, legtöbbször torokéneklési technikával.

A tibeti zene lényege tehát a hangszín, a hangmagasság, a tempó és a hangerő folyamatos változása.  

tibetan-musical-notation-2-164351.jpg

Tibeti lejegyzés a 19. századból (Fotó/Forrás: The Schoyen Collection)

A tibeti zene egyik legbonyolultabb rétege a Yang-tradíció, melynek lejegyzési metódusával megérthetjük ennek a zenének a szellemiségét is. Jóllehet, e lejegyzésekben egy nyugati ember csak elnagyolt tájképeket, hegyek és völgyeket lát, tulajdonképpen egy sor információt magukba foglalnak a dallam-és ritmusstruktúrákra, valamint a hangszeres kíséretre vonatkozóan.

Az íves vonalak a középkorban, Európában és a Közel-Keleten használt neumákhoz hasonlóan csak a dallamvonal irányát mutatják meg, a pontos hangmagasságot nem jelölik.

A tibetieké azonban annyiban tér el a nyugatitól, hogy itt a szótagjelek szinte beépülnek a neumák vonalaiba.

tibetan-musical-notation-3-102352.jpg

Tibeti lejegyzés (Fotó/Forrás: Jo De Baerdemaeker)

A kotta gyakran tartalmaz részletes utasításokat arra vonatkozóan is, hogy milyen szellemben kell énekelni a zenét (pl. szélesen áradó folyóhoz, vagy madár énekéhez hasonlatosan).

A szimbólumok ugyanakkor nemcsak a zene, de a rituálé sorvezetői is; a zene ugyanis csak a kántálással, a vizualizációkkal és a kézmozdulatokkal együtt értelmezhető. Hallgasd meg a tibeti szerzetesek mágikus kórusát!  

(Forrás: nepzenetar.fszek.hu, mymodernmet.com, blogthehum.com)

Különös: Coltrane zenei instrukciói Istenről szólnak

Kapcsolódó

Különös: Coltrane zenei instrukciói Istenről szólnak

A Love Supreme kézirata sok mindent elárul John Coltrane művészet- és zenefelfogásáról.

Nézegessen izgalmas kottákat a világ különböző tájairól!

Nézegessen izgalmas kottákat a világ különböző tájairól!

Európában szinte evidenciának tekintjük az ötvonalas zenelejegyzési metódust, és azt gondolhatjuk, így írnak kottát Kínától Nyugat-Afrikáig. Pedig a különböző tradicionális zenék az ősidőktől fogva használtak egyedi lejegyzési módokat. Ezek közül válogattunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Vizuál

Mától tudjuk megcsodálni a frissen vásárolt Renoir-aktot

A Szépművészeti Múzeum augusztus 20-ig kamarakiállításon mutatja be a gyűjtemény elmúlt száz évének legértékesebb szerzeményét.
Zenés színház

Puccini ritkán hallható műve, A fecske az Operaházban

Az itáliai zeneszerző minden operáját felvonultató PucciniFeszt részeként a Kolozsvári Magyar Opera május 26-án és 27-én A fecske című darabbal vendégeskedik ez Erkel Színházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Képregény készült John Coltrane és Billie Holiday életéről

A képregény műfaja fénykorát éli és már nemcsak fantázia szülte, hanem hús-vér szuperhősökről is készülnek képregények. Most épp a jazz nagyjairól.
Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.