Jazz/World

Különös zenei gondolkodásba avatnak be ezek a buddhista „kották”

2019.05.06. 09:15
Ajánlom
A tibeti tantrikus zenei lejegyzések nemcsak gyönyörűek, de újragondolásra késztetnek minket a zene szerepével kapcsolatban.

Ahogy a nyugati szakrális zenének, úgy a tibeti liturgikus zenének is szigorú, tradícióban gyökerező lejegyzési metódusa van. A tét nem kicsi, hiszen a tibeti templomi zene legfontosabb feladata a szertartások eredményességének biztosítása, a lejegyzések pedig segítenek, hogy a liturgia részét képező zenét a lehető legpontosabban adja át egyik generáció a másiknak. Akkor is, ha a tibeti tantrikus zenében nem beszélhetünk hagyományos értelemben vett dallamokról, és így nem is lehet a mi nyugati ötvonalas kottánk rendszerébe átírni. Mivel hitük szerint ez a zene akkor tökéletes, ha hangzásban és tempóban azonosul azokkal a földöntúli lényekkel, akiket meg szeretne idézni, ezért a szertartási zene két fajtája ismeretes: az istenek két csoportja szerint békés (zhi-po) és haragvó (drag-po) zene. Az előbbieknek finom lágy dallamok, míg az utóbbiaknak hangos, gyors és nyers zene szükségeltetik. A nyugati, szekuláris buddhizmus csendmeditációival szemben

ez a tradíció tehát óriási szerepet tulajdonít az emberi hangnak, amivel a démon- vagy szellemhangokat utánozzák, legtöbbször torokéneklési technikával.

A tibeti zene lényege tehát a hangszín, a hangmagasság, a tempó és a hangerő folyamatos változása.  

tibetan-musical-notation-2-164351.jpg

Tibeti lejegyzés a 19. századból (Fotó/Forrás: The Schoyen Collection)

A tibeti zene egyik legbonyolultabb rétege a Yang-tradíció, melynek lejegyzési metódusával megérthetjük ennek a zenének a szellemiségét is. Jóllehet, e lejegyzésekben egy nyugati ember csak elnagyolt tájképeket, hegyek és völgyeket lát, tulajdonképpen egy sor információt magukba foglalnak a dallam-és ritmusstruktúrákra, valamint a hangszeres kíséretre vonatkozóan.

Az íves vonalak a középkorban, Európában és a Közel-Keleten használt neumákhoz hasonlóan csak a dallamvonal irányát mutatják meg, a pontos hangmagasságot nem jelölik.

A tibetieké azonban annyiban tér el a nyugatitól, hogy itt a szótagjelek szinte beépülnek a neumák vonalaiba.

tibetan-musical-notation-3-102352.jpg

Tibeti lejegyzés (Fotó/Forrás: Jo De Baerdemaeker)

A kotta gyakran tartalmaz részletes utasításokat arra vonatkozóan is, hogy milyen szellemben kell énekelni a zenét (pl. szélesen áradó folyóhoz, vagy madár énekéhez hasonlatosan).

A szimbólumok ugyanakkor nemcsak a zene, de a rituálé sorvezetői is; a zene ugyanis csak a kántálással, a vizualizációkkal és a kézmozdulatokkal együtt értelmezhető. Hallgasd meg a tibeti szerzetesek mágikus kórusát!  

(Forrás: nepzenetar.fszek.hu, mymodernmet.com, blogthehum.com)

Különös: Coltrane zenei instrukciói Istenről szólnak

Kapcsolódó

Különös: Coltrane zenei instrukciói Istenről szólnak

A Love Supreme kézirata sok mindent elárul John Coltrane művészet- és zenefelfogásáról.

Nézegessen izgalmas kottákat a világ különböző tájairól!

Nézegessen izgalmas kottákat a világ különböző tájairól!

Európában szinte evidenciának tekintjük az ötvonalas zenelejegyzési metódust, és azt gondolhatjuk, így írnak kottát Kínától Nyugat-Afrikáig. Pedig a különböző tradicionális zenék az ősidőktől fogva használtak egyedi lejegyzési módokat. Ezek közül válogattunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Megjelent a Zűrös Banda 2021 című új lemeze

A Zűrös második lemeze a 2021 címet viseli, egy nehéz évben született, de tele alkotó energiákkal és saját számokkal! A zenekar talán nem is fejezhette volna be jobbkor az albumot, hiszen itt a nyitás: a lemezbemutatóra már élőben, közönség előtt kerül sor a Fonó nagytermében június 4-én.
Jazz/World hír

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.
Jazz/World ajánló

Kocsmazene magyarul – ezért könnyű beleszeretni az Aurevoir.-ba

Ma már egyre inkább elmosódnak a könnyűzene műfaji határai, de még ebben a sokszínű felhozatalban is akadnak karakteres, azonnal felismerhető stílusok. Az Aurevoir. rengeteg forrásból táplálkozó zenéje ethno-beat névre hallgat, és alig pár év alatt hódította meg a hazai klubszínpadokat. Népzene és angolszász beat-folk, lélekig hatoló mélységek és őrült elszállás: mutatjuk, miért ne hagyjátok ki a zenekar május 16-i ingyenes online koncertjét!
Jazz/World hír

Egyedi hangszín és világzenei hangulat

Szól a világ címmel május 10-én jelenik meg a Napfonat együttes első nagylemeze. Az öttagú a cappella csapat 2018-ban alakult és dalaikban a saját szövegeik mellett, versfeldolgozások, valamint magyar és más nemzetek népdalai szólalnak meg egyedi hangzásban.
Jazz/World interjú

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.