Jazz/World

Különös zenei gondolkodásba avatnak be ezek a buddhista „kották”

2019.05.06. 09:15
Ajánlom
A tibeti tantrikus zenei lejegyzések nemcsak gyönyörűek, de újragondolásra késztetnek minket a zene szerepével kapcsolatban.

Ahogy a nyugati szakrális zenének, úgy a tibeti liturgikus zenének is szigorú, tradícióban gyökerező lejegyzési metódusa van. A tét nem kicsi, hiszen a tibeti templomi zene legfontosabb feladata a szertartások eredményességének biztosítása, a lejegyzések pedig segítenek, hogy a liturgia részét képező zenét a lehető legpontosabban adja át egyik generáció a másiknak. Akkor is, ha a tibeti tantrikus zenében nem beszélhetünk hagyományos értelemben vett dallamokról, és így nem is lehet a mi nyugati ötvonalas kottánk rendszerébe átírni. Mivel hitük szerint ez a zene akkor tökéletes, ha hangzásban és tempóban azonosul azokkal a földöntúli lényekkel, akiket meg szeretne idézni, ezért a szertartási zene két fajtája ismeretes: az istenek két csoportja szerint békés (zhi-po) és haragvó (drag-po) zene. Az előbbieknek finom lágy dallamok, míg az utóbbiaknak hangos, gyors és nyers zene szükségeltetik. A nyugati, szekuláris buddhizmus csendmeditációival szemben

ez a tradíció tehát óriási szerepet tulajdonít az emberi hangnak, amivel a démon- vagy szellemhangokat utánozzák, legtöbbször torokéneklési technikával.

A tibeti zene lényege tehát a hangszín, a hangmagasság, a tempó és a hangerő folyamatos változása.  

tibetan-musical-notation-2-164351.jpg

Tibeti lejegyzés a 19. századból (Fotó/Forrás: The Schoyen Collection)

A tibeti zene egyik legbonyolultabb rétege a Yang-tradíció, melynek lejegyzési metódusával megérthetjük ennek a zenének a szellemiségét is. Jóllehet, e lejegyzésekben egy nyugati ember csak elnagyolt tájképeket, hegyek és völgyeket lát, tulajdonképpen egy sor információt magukba foglalnak a dallam-és ritmusstruktúrákra, valamint a hangszeres kíséretre vonatkozóan.

Az íves vonalak a középkorban, Európában és a Közel-Keleten használt neumákhoz hasonlóan csak a dallamvonal irányát mutatják meg, a pontos hangmagasságot nem jelölik.

A tibetieké azonban annyiban tér el a nyugatitól, hogy itt a szótagjelek szinte beépülnek a neumák vonalaiba.

tibetan-musical-notation-3-102352.jpg

Tibeti lejegyzés (Fotó/Forrás: Jo De Baerdemaeker)

A kotta gyakran tartalmaz részletes utasításokat arra vonatkozóan is, hogy milyen szellemben kell énekelni a zenét (pl. szélesen áradó folyóhoz, vagy madár énekéhez hasonlatosan).

A szimbólumok ugyanakkor nemcsak a zene, de a rituálé sorvezetői is; a zene ugyanis csak a kántálással, a vizualizációkkal és a kézmozdulatokkal együtt értelmezhető. Hallgasd meg a tibeti szerzetesek mágikus kórusát!  

(Forrás: nepzenetar.fszek.hu, mymodernmet.com, blogthehum.com)

Különös: Coltrane zenei instrukciói Istenről szólnak

Kapcsolódó

Különös: Coltrane zenei instrukciói Istenről szólnak

A Love Supreme kézirata sok mindent elárul John Coltrane művészet- és zenefelfogásáról.

Nézegessen izgalmas kottákat a világ különböző tájairól!

Nézegessen izgalmas kottákat a világ különböző tájairól!

Európában szinte evidenciának tekintjük az ötvonalas zenelejegyzési metódust, és azt gondolhatjuk, így írnak kottát Kínától Nyugat-Afrikáig. Pedig a különböző tradicionális zenék az ősidőktől fogva használtak egyedi lejegyzési módokat. Ezek közül válogattunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Minden hang a helyén volt” - Balázs-Piri Soma sikere Londonban

Aki meghallja zongorázni a mindössze tizenöt éves Balázs-Piri Somát, a Virtuózok felfedezettjét, laikusként érzi, szakmabeliként pedig tudja, hogy különleges kincset talált.
Klasszikus

Bartók Bangkokban is Bartók

„Ez egy olyan zenekar, amely a koncerten mindent odatesz” – mondja Keller András. A Concerto Budapest turnéjának első, bangkoki koncertje után a karmestert arról kérdeztük, miért nem barbaro Bartók zenéje, és miért rezonálhat rá bárki, aki emberből van.
Tánc

„Szeretek az utcán sétáló balerina lenni” – Interjú Felméry Lilivel

Ősszel kezdte tizedik évadát a Magyar Állami Operaházban, előtte a Vaganova Akadémián és a londoni Royal Ballet Schoolban is tanult. Kapott szerződésajánlatot Londonban is, de ő mégis hazajött. 2019-ben elnyerte a Harangozó Gyula-díjat. Felméry Lilit ezúttal a mindennapokról kérdeztük.
Tánc

Akkor mostantól a néptánc is versenysportág lesz?

4077 csapással 2 percen belül világrekordot döntött a Fricska Táncegyüttes, és ezzel együtt megszületett a #NeptancSport hashtag az interneten. A Fricska világrekordjának önmagán túlmutató jelentősége van, és talán egy tendenciát is jelez a néptánc műfaján belül.
Tánc

Hihetetlen: Próba nélkül vették fel az egyik leghíresebb filmes táncjelenetet

Annak idején majdnem kivágták, végül a filmtörténet egyik leghíresebb táncjelenete lett a Nicholas Brothers szédületes sztepptánc koreográfiája, amit a fáma szerint első próbálkozásra vettek szalagra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World Partitúra

Tolcsvay Béla: „Az élet oldalán állok”

Országjáró kulturális tévésorozatunk, a Partitúra legutóbbi adásában a Velencei-tó környékére látogatott el. A műsor vendége volt a közelben élő Tolcsvay Béla is, akivel a kápolnásnyéki Halász-kastélyban forgatott a stáb. Interjú.
Jazz/World magazin

Szerenáddal fogadta új karmesterét a legkedvesebb dán bigband

Azt mindig is tudtuk, hogy a rézfúvósoknak van humora, de ilyen megható reptéri találkozást utoljára az Igazából szerelem című filmben láttunk.
Jazz/World ajánló

Lakatos Mónika hagyományos oláh cigány hallgatókkal érkezik a Müpába

A bensőséges hangvételű, generációkon átívelő lírai dalokon keresztül az oláh cigányság kevéssé ismert arcával találkozhatunk november 12-én Müpa Fesztivál Színpadán.
Jazz/World ajánló

Jazz és világzenei átiratban szólalnak meg klasszikus zeneszerzők művei

A Bársony Bálint Sextett legújabb nagylemeze, a Magyar Rhapsody Projekt dalait hallgathatjuk meg november 19-én a Klebersberg Kultúrkúriában.
Jazz/World ajánló

40 feledhetetlen dal Koncz Zsuzsa új válogatásalbumán

Így volt szép címmel dupla válogatásalbummal jelentkezett Koncz Zsuzsa, amelyen a legkedvesebb dalait válogatta össze a legelső eredeti felvételétől kezdve napjainkig. Ritkaságok, eddig még nyilvánosságra nem hozott felvételek is színesítik a páratlan pályafutás esszenciáját.