Jazz/World

Különös zenei gondolkodásba avatnak be ezek a buddhista „kották”

2019.05.06. 09:15
Ajánlom
A tibeti tantrikus zenei lejegyzések nemcsak gyönyörűek, de újragondolásra késztetnek minket a zene szerepével kapcsolatban.

Ahogy a nyugati szakrális zenének, úgy a tibeti liturgikus zenének is szigorú, tradícióban gyökerező lejegyzési metódusa van. A tét nem kicsi, hiszen a tibeti templomi zene legfontosabb feladata a szertartások eredményességének biztosítása, a lejegyzések pedig segítenek, hogy a liturgia részét képező zenét a lehető legpontosabban adja át egyik generáció a másiknak. Akkor is, ha a tibeti tantrikus zenében nem beszélhetünk hagyományos értelemben vett dallamokról, és így nem is lehet a mi nyugati ötvonalas kottánk rendszerébe átírni. Mivel hitük szerint ez a zene akkor tökéletes, ha hangzásban és tempóban azonosul azokkal a földöntúli lényekkel, akiket meg szeretne idézni, ezért a szertartási zene két fajtája ismeretes: az istenek két csoportja szerint békés (zhi-po) és haragvó (drag-po) zene. Az előbbieknek finom lágy dallamok, míg az utóbbiaknak hangos, gyors és nyers zene szükségeltetik. A nyugati, szekuláris buddhizmus csendmeditációival szemben

ez a tradíció tehát óriási szerepet tulajdonít az emberi hangnak, amivel a démon- vagy szellemhangokat utánozzák, legtöbbször torokéneklési technikával.

A tibeti zene lényege tehát a hangszín, a hangmagasság, a tempó és a hangerő folyamatos változása.  

tibetan-musical-notation-2-164351.jpg

Tibeti lejegyzés a 19. századból (Fotó/Forrás: The Schoyen Collection)

A tibeti zene egyik legbonyolultabb rétege a Yang-tradíció, melynek lejegyzési metódusával megérthetjük ennek a zenének a szellemiségét is. Jóllehet, e lejegyzésekben egy nyugati ember csak elnagyolt tájképeket, hegyek és völgyeket lát, tulajdonképpen egy sor információt magukba foglalnak a dallam-és ritmusstruktúrákra, valamint a hangszeres kíséretre vonatkozóan.

Az íves vonalak a középkorban, Európában és a Közel-Keleten használt neumákhoz hasonlóan csak a dallamvonal irányát mutatják meg, a pontos hangmagasságot nem jelölik.

A tibetieké azonban annyiban tér el a nyugatitól, hogy itt a szótagjelek szinte beépülnek a neumák vonalaiba.

tibetan-musical-notation-3-102352.jpg

Tibeti lejegyzés (Fotó/Forrás: Jo De Baerdemaeker)

A kotta gyakran tartalmaz részletes utasításokat arra vonatkozóan is, hogy milyen szellemben kell énekelni a zenét (pl. szélesen áradó folyóhoz, vagy madár énekéhez hasonlatosan).

A szimbólumok ugyanakkor nemcsak a zene, de a rituálé sorvezetői is; a zene ugyanis csak a kántálással, a vizualizációkkal és a kézmozdulatokkal együtt értelmezhető. Hallgasd meg a tibeti szerzetesek mágikus kórusát!  

(Forrás: nepzenetar.fszek.hu, mymodernmet.com, blogthehum.com)

Különös: Coltrane zenei instrukciói Istenről szólnak

Kapcsolódó

Különös: Coltrane zenei instrukciói Istenről szólnak

A Love Supreme kézirata sok mindent elárul John Coltrane művészet- és zenefelfogásáról.

Nézegessen izgalmas kottákat a világ különböző tájairól!

Nézegessen izgalmas kottákat a világ különböző tájairól!

Európában szinte evidenciának tekintjük az ötvonalas zenelejegyzési metódust, és azt gondolhatjuk, így írnak kottát Kínától Nyugat-Afrikáig. Pedig a különböző tradicionális zenék az ősidőktől fogva használtak egyedi lejegyzési módokat. Ezek közül válogattunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

A nő vagy szent anya, vagy prostituált? – Interjú Hidas Judit íróval

Könyv egy negyvenes nőről, aki keresi önmagát, mert úgy érzi, szép lassan eltűnik abban, hogy megfeleljen a környezete elvárásainak. Hidas Judit Boldogság tízezer kilométerre című novellafüzérének főhőse, Anna, a hagyományos női szerepek és a karrier közt őrlődik. S vajon hányan vagyunk hasonló helyzetben? Mikor vesszük észre – vagy egyáltalán észrevesszük-e –, hogy apránként föladjuk magunkat? Fájdalmasan sokakat érintő problémákról és tabukról beszél ez a könyv, ami láthatóvá teszi a társadalmi elvárások mögött szenvedő egyént: a nőt. A könyv szerzőjével, Hidas Judittal beszélgettünk.
Színház

Megkezdődött a Trianon100 emlékév a Nemzetiben

Sajtónyilvános olvasópróbán ismertette a trianoni évfordulóra készülő programjait a Nemzeti Színház. Első bemutatójuk, a Wass Albert szövegei és korabeli dokumnetumok alapján készülő Tizenhárom almafa lesz.
Klasszikus

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.
Zenés színház

Nem hajlandó örmény énekesnővel énekelni az azeri tenor, illetve dehogynem, semmi baja vele

Sok mindent nem tudunk biztosan, mivel mindenki másra mutogat. És már az örmény külügy is megszólalt a témában.
Vizuál

A mádi Rákóczi-kúriában Erhardt Gábor építésszel

A Partitúra zempléni adásában a stáb ellátogatott a mádi Rákóczi-kúriába, lenyűgözve sétáltak az évszázados falak között. Az épület átalakításának és bővítésének tervezőjét, Erhardt Gábort Tokaj-hegyalja építészeti hagyományairól kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World Nők a zenében

Ki mondta, hogy egy nő nem trombitálhat jazzt?

Új albumán bátor nők előtt tiszteleg Yazz Ahmed, aki trombitásként és nőként maga is ritka jelenség. Meghallgattuk a Polyhymnia című lemezt.
Jazz/World fesztivál

Négy magyar zenekar lép fel az Eurosonic Fesztiválon

A Bluebay Foxes, a Harmed, a Qualitons, valamint Devil's Trade képviseli Magyarországot a napokban zajló Eurosonic Fesztiválon, Európa legfontosabb showcase fesztiválján és konferenciáján a hollandiai Groningenben.
Jazz/World Rock & Roll

Whitney Houston az egyetlen nő, aki idén bekerül a Rock & Roll Hírességeinek Csarnokába

Az idei új beiktatandók között szerepel még a T. Rex, a Depeche Mode, Notorious B.I.G., a Nine Inch Nails és a The Doobie Brothers is. A Rock & Roll Hírességek Csarnokába azok kerülhetnek be, akik több mint 25 éve adták ki első albumukat.
Jazz/World gyász

Elhunyt Wolfgang Dauner jazz-zongorista

A német jazz egyik meghatározó „apafigurája” 84 éves volt. Egyaránt alkotott rádiónak, televíziónak, operaháznak, és persze saját jazzegyütteseinek.
Jazz/World ajánló

Melis László emléke előtt tiszteleg a MAO

Az Erkel Ferenc-díjas zeneszerző a Sörgyári capriccio Pepin bácsija által ihletett darabját is előadja január 18-án a Budapest Music Centerben a Modern Art Orchestra.