Jazz/World

Különös zenei gondolkodásba avatnak be ezek a buddhista „kották”

2019.05.06. 09:15
Ajánlom
A tibeti tantrikus zenei lejegyzések nemcsak gyönyörűek, de újragondolásra késztetnek minket a zene szerepével kapcsolatban.

Ahogy a nyugati szakrális zenének, úgy a tibeti liturgikus zenének is szigorú, tradícióban gyökerező lejegyzési metódusa van. A tét nem kicsi, hiszen a tibeti templomi zene legfontosabb feladata a szertartások eredményességének biztosítása, a lejegyzések pedig segítenek, hogy a liturgia részét képező zenét a lehető legpontosabban adja át egyik generáció a másiknak. Akkor is, ha a tibeti tantrikus zenében nem beszélhetünk hagyományos értelemben vett dallamokról, és így nem is lehet a mi nyugati ötvonalas kottánk rendszerébe átírni. Mivel hitük szerint ez a zene akkor tökéletes, ha hangzásban és tempóban azonosul azokkal a földöntúli lényekkel, akiket meg szeretne idézni, ezért a szertartási zene két fajtája ismeretes: az istenek két csoportja szerint békés (zhi-po) és haragvó (drag-po) zene. Az előbbieknek finom lágy dallamok, míg az utóbbiaknak hangos, gyors és nyers zene szükségeltetik. A nyugati, szekuláris buddhizmus csendmeditációival szemben

ez a tradíció tehát óriási szerepet tulajdonít az emberi hangnak, amivel a démon- vagy szellemhangokat utánozzák, legtöbbször torokéneklési technikával.

A tibeti zene lényege tehát a hangszín, a hangmagasság, a tempó és a hangerő folyamatos változása.  

tibetan-musical-notation-2-164351.jpg

Tibeti lejegyzés a 19. századból (Fotó/Forrás: The Schoyen Collection)

A tibeti zene egyik legbonyolultabb rétege a Yang-tradíció, melynek lejegyzési metódusával megérthetjük ennek a zenének a szellemiségét is. Jóllehet, e lejegyzésekben egy nyugati ember csak elnagyolt tájképeket, hegyek és völgyeket lát, tulajdonképpen egy sor információt magukba foglalnak a dallam-és ritmusstruktúrákra, valamint a hangszeres kíséretre vonatkozóan.

Az íves vonalak a középkorban, Európában és a Közel-Keleten használt neumákhoz hasonlóan csak a dallamvonal irányát mutatják meg, a pontos hangmagasságot nem jelölik.

A tibetieké azonban annyiban tér el a nyugatitól, hogy itt a szótagjelek szinte beépülnek a neumák vonalaiba.

tibetan-musical-notation-3-102352.jpg

Tibeti lejegyzés (Fotó/Forrás: Jo De Baerdemaeker)

A kotta gyakran tartalmaz részletes utasításokat arra vonatkozóan is, hogy milyen szellemben kell énekelni a zenét (pl. szélesen áradó folyóhoz, vagy madár énekéhez hasonlatosan).

A szimbólumok ugyanakkor nemcsak a zene, de a rituálé sorvezetői is; a zene ugyanis csak a kántálással, a vizualizációkkal és a kézmozdulatokkal együtt értelmezhető. Hallgasd meg a tibeti szerzetesek mágikus kórusát!  

(Forrás: nepzenetar.fszek.hu, mymodernmet.com, blogthehum.com)

Különös: Coltrane zenei instrukciói Istenről szólnak

Kapcsolódó

Különös: Coltrane zenei instrukciói Istenről szólnak

A Love Supreme kézirata sok mindent elárul John Coltrane művészet- és zenefelfogásáról.

Nézegessen izgalmas kottákat a világ különböző tájairól!

Nézegessen izgalmas kottákat a világ különböző tájairól!

Európában szinte evidenciának tekintjük az ötvonalas zenelejegyzési metódust, és azt gondolhatjuk, így írnak kottát Kínától Nyugat-Afrikáig. Pedig a különböző tradicionális zenék az ősidőktől fogva használtak egyedi lejegyzési módokat. Ezek közül válogattunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Most vagyok abban az időszakban, amikor már van jogom megformálni ezt a szerepet”

A Bánk bán című opera minden magyar szívében különleges helyet foglal el. Az egyik legjelentősebb operánk ezúttal a Coopera szervezésében, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kel életre, Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező kezei nyomán. Az előadás egyik főszereplőjét, Gertrudot a Magyar Állami Operaház népszerű mezzoszopránja, Mester Viktória alakítja majd, akivel a készülő produkció kapcsán beszélgettünk.
Zenés színház

Mutatjuk az első képeket a Puskás musicalből!

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előzetes bemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.
Vizuál

Antonio Banderas abszurdnak tartja, hogy szexszimbólumnak bélyegezték

A talán legsikeresebb hollywoodi karriert befutó spanyol filmszínész, Antonio Banderas augusztus 10-én ünnepli hatvanadik születésnapját. 
Jazz/World

Korb Attila, a harsonás-zeneszerző

A Modern Art Orchestra harsonása – a zenekar számos tagjával egyetemben – zeneszerzőként is közreműködik a MAO alkotói műhelyében. Attila már gyermekként egy professzionális nagyzenekari projekt harsonása volt, melynek köszönhetően belföldön és külföldön is építhette koncertrutinját. A húszas évek big band vénáját tanulmányozva a harsonás-zeneszerző több hangszeren játszó művésszé érett, s ennek a zenei utazásnak egy mérföldköve a nemsokára megjelenő Swinging on the Danube című szerzői lemez.
Vizuál

Új Dirty Dancing-film készül Jennifer Grey főszereplésével

A Piszkos táncok folytatásába visszatér az eredeti film főszereplőnője - jelentette be Jon Feltheimer, a Lionsgate stúdió vezérigazgatója, megerősítve a már júliusban felröppent híreket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Korb Attila, a harsonás-zeneszerző

A Modern Art Orchestra harsonása – a zenekar számos tagjával egyetemben – zeneszerzőként is közreműködik a MAO alkotói műhelyében. Attila már gyermekként egy professzionális nagyzenekari projekt harsonása volt, melynek köszönhetően belföldön és külföldön is építhette koncertrutinját. A húszas évek big band vénáját tanulmányozva a harsonás-zeneszerző több hangszeren játszó művésszé érett, s ennek a zenei utazásnak egy mérföldköve a nemsokára megjelenő Swinging on the Danube című szerzői lemez.
Jazz/World hír

5,3 milliárd forint a zenészeknek, kluboknak, fesztiváloknak és technikusoknak

Kezdjünk barátkozni a raktárkoncert fogalmával! A kormány a rendezvényszervezők, a klubok és a technikai személyzet támogatását tervezi a most bejelentett csomaggal. Gulyás Gergely az SZFE-t érintő kérdésekre is válaszolt.
Jazz/World interjú

A boglári közönséget táncoltatja meg pénteken a Budapest Bár

Azt már egyértelműen láthatjuk, hogy 2020 nem a nagykoncertek és a többezres fesztiválok éve, de a Budapest Bár legénysége ebben a nehéz helyzetben sem maradt tétlen. Az utóbbi hónapokban tökéletesítették friss lemezük dalait és előkészítettek egy koncertszínházi darabot, amit augusztusban és szeptemberben több ízben is meghallgathatunk. Legközelebb 7-én, pénteken lépnek fel Balatonbogláron, a Kultkikötő 15. születésnapján. A zenekar vezetőjével, Farkas Robival beszélgettünk.
Jazz/World mao

Tizenhét ember szíve egy akkordban - Beszélgetés Bacsó Kristóffal

Elvégezte a Liszt Ferenc Zeneakadémiát és a Berklee College of Music-ot, bizonyított a francia és az amerikai komolyzenei színtéren, londoni, barcelonai és pescarai jazz fesztiválokon nyűgözte le a szakmát, Orszáczky- és Artisjus-díjban részesült, és különböző formációival eddig négy saját lemezt jelentetett meg. Bacsó Kristóf szaxofonista és zeneszerző jelenleg a Modern Art Orchestra művésze – zenei pályafutásáról, a MAO-val közös munkájáról, jövőbeni terveiről beszélgettünk.
Jazz/World lemezajánló

10+1 magyar jazzlemez, amit hallanod kell idén

Összeszedtük az elmúlt hónapok legfontosabb megjelenéseit a magyar jazzben: Lukács Miklós, a Subtones, Dés András, a Modern Art Orchestra és Juhász Gábor, valamint egy külföldi csapat tisztelgése Bartók előtt – a Fidelio válogatásában.