Jazz/World

Kulturális találkozások: Nyugat-Balkán

2006.02.01. 00:00
Ajánlom
A Közép-európai Egyetem Kulturális Központja az izraeliek és palesztinok életének bemutatása után a jugoszláv utódállamokban élő emberek problémáival foglalkozik.

A sorozat – bár nem hallgatja el a régió konfliktusait – elsősorban nem a háborúkra, hanem azok embereket sújtó következményeire, a háború utáni megbékélésre és a jövő lehetőségeire helyezi a hangsúlyt. A programsorozat keretében az érdeklődők február 24-ig az egyetemen megnézhetik Sejla Kameric bosnyák képzőművész megrendítő erejű posztereit és Andreea Anca-Strauss fotóriporter KÖZBEN – Kosovói képek című kiállítását. Esténként filmvetítéseken, beszélgetéseken, táncelőadáson, koncerten és táncházban vehetnek részt a balkáni népek kultúráját kedvelők.

Színes programot ígér február 3-a, amikor este hét órai kezdettel a CEU Sportcentrumában (1051 Budapest, Nádor u. 15.) a horvát gyökerű Fáklya Táncegyüttes Gemmák című táncszvitjével színpadra varázsolja a Balkán legszebb táncait, és premierként bemutatja a Bartók Béla emlékének ajánlott Héjanász című produkciót. Utóbbit az érdeklődők a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Fesztivál Színházban és a Táncszínházban is megnézhetik. Az előadás után a Söndörgő együttes fiatal muzsikusai zenélnek, akik koncertjük után talpalávalót húznak a Fáklya táncosai vezette balkán táncházban.

2006. január 30 – február 24. Közép-európai Egyetem (CEU) – Kulturális találkozások: Nyugat-Balkán; a programok ingyenesek)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Vizuál

Az online térbe költözött a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is

Tárlatvezetések, virtuális kiállítások, útvonaltippek, oktatási segédanyagok, valamint a Textúra színházi program előadásai is elérhetők a járványügyi korlátozások miatt bezárt Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria honlapjain.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World interjú

Sárik Péter: Nekem kell a csend, a séta a Duna-parton

A hazai jazz élet egyik megkerülhetetlen alakja Sárik Péter. Triójával rendszeresen fellép hangversenytermekben, jazzklubokban, zenei fesztiválokon. Ceglédi. Vele is forgatott a Partitúra a ceglédi adásához, csakhogy online, ugyanis Sárik Péterék akkor éppen Frankfurtban koncerteztek. A beszélgetés szombaton látható a Duna tévén, 14.30-kor. A Fidelio.hu-nak pedig további érdekességekről is mesélt.
Jazz/World fonó

Toronymagasan a legjobb világ- és népzene Makovecz Imre tereiben

2012 óta minden év novemberében rendezik meg a Héttorony Fesztivált Makovecz Imre tereiben. A közel kéthetes vándorfesztivál célja, hogy a népzene és világzene legértékesebb produkciói minél több emberhez eljussanak határon innen és túl, valamint hogy a zene és építészet szerves kapcsolatára ráirányítsa a figyelmet.
Jazz/World gyász

Elhunyt Benkő László

77 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt az Omega együttes alapítója, a magyar rockzene meghatározó alakja, Benkő László – közölte Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World videó

Imádjuk a mongol torokénekes és kislánya duettjét!

Nem pusztán bájos felvétel, hanem igazi, eredeti zenei élmény Batzorig Vaanchigot és kislányát hallgatni. Videó.