Jazz/World

Kulturális találkozások: Nyugat-Balkán

2006.02.01. 00:00
Ajánlom
A Közép-európai Egyetem Kulturális Központja az izraeliek és palesztinok életének bemutatása után a jugoszláv utódállamokban élő emberek problémáival foglalkozik.

A sorozat – bár nem hallgatja el a régió konfliktusait – elsősorban nem a háborúkra, hanem azok embereket sújtó következményeire, a háború utáni megbékélésre és a jövő lehetőségeire helyezi a hangsúlyt. A programsorozat keretében az érdeklődők február 24-ig az egyetemen megnézhetik Sejla Kameric bosnyák képzőművész megrendítő erejű posztereit és Andreea Anca-Strauss fotóriporter KÖZBEN – Kosovói képek című kiállítását. Esténként filmvetítéseken, beszélgetéseken, táncelőadáson, koncerten és táncházban vehetnek részt a balkáni népek kultúráját kedvelők.

Színes programot ígér február 3-a, amikor este hét órai kezdettel a CEU Sportcentrumában (1051 Budapest, Nádor u. 15.) a horvát gyökerű Fáklya Táncegyüttes Gemmák című táncszvitjével színpadra varázsolja a Balkán legszebb táncait, és premierként bemutatja a Bartók Béla emlékének ajánlott Héjanász című produkciót. Utóbbit az érdeklődők a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Fesztivál Színházban és a Táncszínházban is megnézhetik. Az előadás után a Söndörgő együttes fiatal muzsikusai zenélnek, akik koncertjük után talpalávalót húznak a Fáklya táncosai vezette balkán táncházban.

2006. január 30 – február 24. Közép-európai Egyetem (CEU) – Kulturális találkozások: Nyugat-Balkán; a programok ingyenesek)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.