Jazz/World

Kurt Elling Magyarországon

2011.05.21. 21:33
Ajánlom
A világ vezető férfi jazzénekeseként számon tartott chicagói Kurt Elling hazai bemutatkozása a Budapest Jazz Clubban zajlik.

Elling, a tökéletes technikájú, sármos bariton kiemelkedő műveltséggel és intelligenciával rendelkezik, művészi sikereinek jelentős tényezője, hogy olyan sokatmondóak saját dalszövegei. A sokáig a Blue Note-tal dolgozó énekes utolsó előtti lemezén (Dedicated to you) a Coltrane-Hartman repertoárt fogalmazta újra, amiért a Grammy-díjat is megkapta. (Persze korábban nem a sikertelensége, hanem a díjat osztó bizottságban vállalt tisztsége miatt késlekedett számára ez az elismerés.) Legfrisseb albumám, amely The Gate címmel jelent meg (Concord Records) bátran nyúlt pop slágerekhez is: Beatles (Norwegian Wood), Stevie Wonder és King Crimson számokhoz. Ellinget soszor nevezték már a világ legjobb férfi énekesének, a tekintélyes New York Times se sokat cicózott; a leginkább kiváló férfi énekesnek titulálta a baritont utolsó lemezét méltatva.  

A BJC-beli, szenzációsnak ígérkező első magyarországi fellépésén elválaszthatatlan társa és hangszerelője, Laurence Hobgood zongorista vezeti a triót, a turnénak ezen a részén (Isztanbul, Tel Aviv, Párizs, Milánó) John McLean gitáros a hangszeres szólista.

Kurt Elling Quartet with John McClean

2011. május 28. 21:00 Budapest Jazz Club

Tagjai: Kurt Elling (ének), Laurence Hobgood (zongora), John McLean (gitár), Harish Raghavan (nagybőgő), Ulysses Owens Jr (dob)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Horgas Eszter: „Prés alatt vagyunk mindannyian”

Csak ülünk és teázunk. Két különböző lakásban, a monitor két oldalán. Hiába, az ember olyan könnyen megszokja a személyes találkozások luxusát. Interjú karantén idején – a gépeken keresztül – Horgas Eszter fuvolaművésszel.
Klasszikus

Ez az időszak próbatétel, nem büntetés

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás nagycsaládi körben töltik az önkéntes izoláció idejét: fiuk, Gáspár oktatóvideókat készít, ők Leclair-műveket tanulnak. Ez az időszak próbatétel és kihívás, mondják.
Plusz

„A legelsők közt omlott össze és az utolsó lesz, ami talpra áll” – válságban a magyar zeneipar 

A hazai könnyűzene és azt működtető zeneipar szinte a járvány első pillanatában leállt és lefagyott. Koncertek, turnék, fesztiválok maradnak el, egy teljes iparág maradt az egyik pillanatról a másikra munka és bevétel nélkül, s persze a kreativitás terepei is beszűkültek és átalakultak. Zenészeket és zeneipari embereket – szervezőket, menedzsereket, sajtósokat, újságírókat – kérdeztünk arról, hogy mi történik velük most, hogyan élik meg a járványidőszakot és a válságot.
Klasszikus

Az interneten közvetítik a János-passiót a lipcsei Tamás-templomból

A koronavírus-járvány ellenére fel fog csendülni Johann Sebastian Bach János-passiója a lipcsei Tamás-templomban nagypénteken, az eseményt az interneten élőben közvetítik, és együtt éneklésre biztatják a nézőket.
Vizuál

A népharag miatt nem pótolta a Milói Vénusz karjait a Louvre restaurátora

A karokon kívül ékszerek és festék is volt eredetileg a szobron. Kétszáz éve, 1820. április 8-án fedezte fel az alkotást egy földműves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Karanténból szól a nóta

Új platformon jelentkeznek péntektől élő produkciókkal a magyar népzene, cigányzene és jazz színtér szereplői.
Jazz/World magazin

„India nemzeti kincse” – 100 éve született a szitár mestere, Ravi Shankar

Zenéjével a különböző kultúrák összekapcsolására törekedett, a klasszikus, a jazz- és a rockzene sokmillió rajongója neki köszönhetően fedezte fel az indiai zene évezredes hagyományait.
Jazz/World hír

Fonogram-életműdíjat kapott Kovács Kati – Hallgasd meg a nyertes felvételeket!

Hobo, Rácz Gergő és Orsovai Reni, a Mörk, a Sárik Péter Trió, Lajkó Félix & Volosi, Krizso, a Bagossy Brothers Company is Fonogram-díjat kapott a szombaton az interneten tartott online eseményen. Életműdíjjal Kovács Katit, szakmai életműdíjjal Gőz Lászlót ismerték el.
Jazz/World Művészi szabadság

Szőke Nikoletta: „Ez egy érzelmileg intenzív időszak”

Három hete még stúdióban volt, klipet forgatott, az egész nyara be volt táblázva. Szőke Nikoletta érzelmileg intenzív időszakot él meg, aminek a hatására új dalok vannak születőben, de a kényszerű otthonmaradásban a régiekre is marad ideje. Interjú.
Jazz/World fonó

Toplistás a Besh o droM jubileumi lemeze

A Balkan World Music Chart negyedéves toplistáján a zenekar jubileumi lemeze.