Jazz/World

Kurt Elling Magyarországon

2011.05.21. 21:33
Ajánlom
A világ vezető férfi jazzénekeseként számon tartott chicagói Kurt Elling hazai bemutatkozása a Budapest Jazz Clubban zajlik.

Elling, a tökéletes technikájú, sármos bariton kiemelkedő műveltséggel és intelligenciával rendelkezik, művészi sikereinek jelentős tényezője, hogy olyan sokatmondóak saját dalszövegei. A sokáig a Blue Note-tal dolgozó énekes utolsó előtti lemezén (Dedicated to you) a Coltrane-Hartman repertoárt fogalmazta újra, amiért a Grammy-díjat is megkapta. (Persze korábban nem a sikertelensége, hanem a díjat osztó bizottságban vállalt tisztsége miatt késlekedett számára ez az elismerés.) Legfrisseb albumám, amely The Gate címmel jelent meg (Concord Records) bátran nyúlt pop slágerekhez is: Beatles (Norwegian Wood), Stevie Wonder és King Crimson számokhoz. Ellinget soszor nevezték már a világ legjobb férfi énekesének, a tekintélyes New York Times se sokat cicózott; a leginkább kiváló férfi énekesnek titulálta a baritont utolsó lemezét méltatva.  

A BJC-beli, szenzációsnak ígérkező első magyarországi fellépésén elválaszthatatlan társa és hangszerelője, Laurence Hobgood zongorista vezeti a triót, a turnénak ezen a részén (Isztanbul, Tel Aviv, Párizs, Milánó) John McLean gitáros a hangszeres szólista.

Kurt Elling Quartet with John McClean

2011. május 28. 21:00 Budapest Jazz Club

Tagjai: Kurt Elling (ének), Laurence Hobgood (zongora), John McLean (gitár), Harish Raghavan (nagybőgő), Ulysses Owens Jr (dob)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.