Jazz/World

Kvartett-el robog a jazzmozdony

2010.04.25. 12:00
Ajánlom
Egyik oldalról Eduard Neumann és Tavi Scurtu, a másikról Gyárfás István és Egri János utazik április végén a román-magyar Jazzmozdonyon.

Mint arról már a Fidelio beszámolt, Jazzmozdony néven a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban működő Kultea Klubban szervez koncerteket a Budapesti Román Kulturális Intézet. Ezúttal Eduard Neumann (szaxofon), Tavi Scurtu (dobok), valamint Gyárfás István (gitár) és Egri Janos (nagybőgő) szerepel.

Eduard Neumann szaxofonos, zeneszerző és producer 1974-ben született Tulcean. Tizenhat évesen már a helyi színpadokon lépett fel választott hangszerével, melyet a Művészeti Népfőiskolán kezdett el tanulni. 1993-tól különböző romániai jazz és funk együttesekkel játszott, mint például a Blazzaj, Baumann Quartet és a Golem Quartet (amellyel a Jazz Napocensis fesztiválon elnyerték a zsűri különdjíát). 2000-ben, a Jazz Unit együttes tagjaként a Zeneszerzők Egyesületétől elnyerik az Év albuma címet, 2007-ben már saját zenekarával, az Electric Vulcans-zal a London Jazz Festivalon mutatja be saját szerzeményeit.

Tavi Scurtu 1995 óta dobosként és dobprogramozóként dolgozik különböző művészekkel és együttesekkel, mint például Zobo G, Brigada Artistica Urbana (BAU), Baumann, Jazz Credit, Funky Growl, Acum, Moody Stuff, Electric Version, Aquarium, Outernational Space Gipsy Consortium, Fragil, Ufo & Ummo, Aievea, Eldad Tarmu Group, East Village, Electric Brother, Vlaicu Golcea, Sorin Romanescu, Johnny Bota, Tony Kuhn, Eddie Neumann, Iordache, Khidja Cloud Society, DJ Leizaboy, DJ Vasile, Balogh Artúr, Mind Change, Lucian Ban, Alex Harding, Lucian Nagy, Cristina Padurariu, Alex Man , stb..

A Jazzmozdony sorozat zenei vezetője Gyárfás István, a mainstream stílus egyik legavatottab művésze Magyarországon, akit például Ed Thigpen, Ernie Wilkins, Joe Murányi, Agostino DiGiorgio, Bosko Petrovic, Herbie Mann, Tommy Víg és Deseő Csaba emelt maga mellé. Saját zenekarát az elegáns és könnyed standard játék jellemzi. A 2005 végén megjelent, kizárólag saját szerzeményeiket tartalmazó Nairobi Romance című lemezük afrikai turnéjuk élményeiket dolgozza fel, és túlnyomórészt eredeti számokat tartalmaz az Old Amsterdam című CD-jük is.

Egri János, aki harmadik szólólemezével e hónapban debütált a Budapest Jazz Club Fidelio Jazz Estjén, 14 évesen váltott a hegedűről a nagybőgőre. Sellei Gyulánál, a Magyar Rádió és Televízió Zenekarának első nagybőgősénél tanult. 17 éves kora óta koncertezik és készít felvételeket, legújabb szerzői lemeze az EMI-Hunnia gondozásában jelent meg. Pályája során alkalma volt együtt zenélni olyan muzsikusokkal, mint Frank Zappa, Pat Metheny, Lee Konitz, Hal Galper, Jack deJohnette, Tony Lakatos, Snétberger Ferenc, Dresch Mihály és Szakcsi Lakatos Béla. A Trio Midnight alapító tagja, 2001-ben Artisjus díjban részesült.

  

Április 30, 20:00 Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, KULTEA

Jazzmozdony: Neumann-Scurtu-Gyárfás István-Egri kvartett. A belépés ingyenes.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Dinyés Dániel kapja az Art is Business Fidelio-díját

Idén negyedik alkalommal adják át az Art is Business Díjakat azon vállalati és kulturális szereplőknek, akik az elmúlt időszakban jó példával jártak elől. A Fidelio – Kulturális mecénás elismerés idei nyertese: Dinyés Dániel karmester, zeneszerző, a Szegedi Nemzeti Színház zenei vezetője.
Klasszikus

„Csak egy közös ügy létezik” – Beszélgetés Dinyés Dániellel

Dinyés Dániel egész életében különösen figyelt arra, hogy művésztársait lehetőségeihez képest segítse. Ennek hitelességét erősíti, hogy ő maga nem is szívesen beszél róla. Nemes gesztusairól kizárólag szűk környezete és az érintettek tudnak. 2022-ben a zeneszerző-karmester veheti át az Art is Business Fidelio-díját, amellyel azokat az alkotókat ismerik el, akik saját erejükből, ellenszolgáltatás nélkül támogatják a művészeti szektort.
Vizuál

Szellemidézés a mezőszemerei kertek alján – Hamarosan nyílik Bukta Imre új kiállítása

Külön erre az alkalomra festett képek, installációk és videómunkák fogadják a látogatókat Bukta Imre Műveljük kertjeinket! című átfogó tárlatán, amely kétségkívül az év kiállítása. A több mint ezer négyzetméter alapterületű Godot Kortárs Művészeti Intézetben (GICA) rendezett tárlat november 27-én nyílik.
Plusz

Hangolódjunk közösen! – Adventi programajánló a család minden tagjának

A gazdag kulturális programkínálatának köszönhetően a várakozás örömét, korosztálytól függetlenül, sokféleképpen megélhetjük az adventi időszakban: legyen az bábelőadás, koncert, múzeumpedagógiai foglalkozás vagy gyerektáncház. Mutatunk pár tippet, amely kihagyhatatlannak ígérkezik idén decemberben.
Klasszikus

Szerb győzelem, magyar második hely a Bartók Világversenyen

A 24 éves Veljko Nenadić kapta az első díjat a 2022-ben komponistáknak meghirdetett megmérettetés gálaestjén, műve szerepel majd a jövő évi, hegedűsöknek szóló forduló választható darabjai között is. A második díjat Thomas Kornél kapta.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ünnepváró forgatag a Hagyományok Házában

Karácsonyhoz közeledve ünnepi díszbe öltözik a Hagyományok Háza, ahol december 9. és 11. között adventi élményhétvégére hívják az érdeklődőket. Ünnepváró forgatagjukban többek között koncertek, bábelőadások, ringató, színpadi műsorok, mese, gyerektáncház, múzeumpedagógiai foglalkozások várják a családokat.
Jazz/World ajánló

Macskák között forgatta új klipjét a Fenyves Quartet

A zenekar novemberben megjelenő új, negyedik nagylemezükkel ünnepli ötödik születésnapját november 30-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Pajtatulajdonosok és fesztiválszervezők találkoztak a Magyar Zene Házában

Kihívásokkal teli időszak következik a kultúrában és az élet minden területén, kérdés azonban, hogy milyen programok lehetnek életképesek. Ezzel a felvetéssel indult a Magyar Fesztivál Szövetség és a Pajtakult által szervezett kétnapos konferencia az elmúlt napokban a Magyar Zene Házában.
Jazz/World ajánló

Új időpontban a 100 Tagú Cigányzenekar ünnepi koncertje

2023. április 23-án tartja meg az eredetileg januárra tervezett Arénás koncertjét a 100 Tagú Cigányzenekar. A szervezők a zenekarral és a helyszínnel egyetértésben, az emelkedő energiaárak miatt döntöttek a halasztás mellett. így az esemény a fűtési szezonon kívüli időpontban lesz megtartva.
Jazz/World ajánló

Az LGT dalaiból ad koncertet a Csík Zenekar a Kongresszusi Központban

December 28-án óévbúcsúztató koncert keretében hallhatják az érdeklődők a Csík Zenekar LGT-dalokból született feldolgozásait, Presser Gábor és Karácsony János közreműködésével. A Budapesti Kongresszusi Központban A dal a miénk című album kompozíciói csendülnek fel.