Jazz/World

Kvartett-el robog a jazzmozdony

2010.04.25. 12:00
Ajánlom
Egyik oldalról Eduard Neumann és Tavi Scurtu, a másikról Gyárfás István és Egri János utazik április végén a román-magyar Jazzmozdonyon.

Mint arról már a Fidelio beszámolt, Jazzmozdony néven a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban működő Kultea Klubban szervez koncerteket a Budapesti Román Kulturális Intézet. Ezúttal Eduard Neumann (szaxofon), Tavi Scurtu (dobok), valamint Gyárfás István (gitár) és Egri Janos (nagybőgő) szerepel.

Eduard Neumann szaxofonos, zeneszerző és producer 1974-ben született Tulcean. Tizenhat évesen már a helyi színpadokon lépett fel választott hangszerével, melyet a Művészeti Népfőiskolán kezdett el tanulni. 1993-tól különböző romániai jazz és funk együttesekkel játszott, mint például a Blazzaj, Baumann Quartet és a Golem Quartet (amellyel a Jazz Napocensis fesztiválon elnyerték a zsűri különdjíát). 2000-ben, a Jazz Unit együttes tagjaként a Zeneszerzők Egyesületétől elnyerik az Év albuma címet, 2007-ben már saját zenekarával, az Electric Vulcans-zal a London Jazz Festivalon mutatja be saját szerzeményeit.

Tavi Scurtu 1995 óta dobosként és dobprogramozóként dolgozik különböző művészekkel és együttesekkel, mint például Zobo G, Brigada Artistica Urbana (BAU), Baumann, Jazz Credit, Funky Growl, Acum, Moody Stuff, Electric Version, Aquarium, Outernational Space Gipsy Consortium, Fragil, Ufo & Ummo, Aievea, Eldad Tarmu Group, East Village, Electric Brother, Vlaicu Golcea, Sorin Romanescu, Johnny Bota, Tony Kuhn, Eddie Neumann, Iordache, Khidja Cloud Society, DJ Leizaboy, DJ Vasile, Balogh Artúr, Mind Change, Lucian Ban, Alex Harding, Lucian Nagy, Cristina Padurariu, Alex Man , stb..

A Jazzmozdony sorozat zenei vezetője Gyárfás István, a mainstream stílus egyik legavatottab művésze Magyarországon, akit például Ed Thigpen, Ernie Wilkins, Joe Murányi, Agostino DiGiorgio, Bosko Petrovic, Herbie Mann, Tommy Víg és Deseő Csaba emelt maga mellé. Saját zenekarát az elegáns és könnyed standard játék jellemzi. A 2005 végén megjelent, kizárólag saját szerzeményeiket tartalmazó Nairobi Romance című lemezük afrikai turnéjuk élményeiket dolgozza fel, és túlnyomórészt eredeti számokat tartalmaz az Old Amsterdam című CD-jük is.

Egri János, aki harmadik szólólemezével e hónapban debütált a Budapest Jazz Club Fidelio Jazz Estjén, 14 évesen váltott a hegedűről a nagybőgőre. Sellei Gyulánál, a Magyar Rádió és Televízió Zenekarának első nagybőgősénél tanult. 17 éves kora óta koncertezik és készít felvételeket, legújabb szerzői lemeze az EMI-Hunnia gondozásában jelent meg. Pályája során alkalma volt együtt zenélni olyan muzsikusokkal, mint Frank Zappa, Pat Metheny, Lee Konitz, Hal Galper, Jack deJohnette, Tony Lakatos, Snétberger Ferenc, Dresch Mihály és Szakcsi Lakatos Béla. A Trio Midnight alapító tagja, 2001-ben Artisjus díjban részesült.

  

Április 30, 20:00 Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, KULTEA

Jazzmozdony: Neumann-Scurtu-Gyárfás István-Egri kvartett. A belépés ingyenes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.