Jazz/World

Lábán Rudolf-díj 2009: Menyegző, BL

2009.02.12. 00:00
Ajánlom
A Trafó és a MU Színház a magyar kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak és alkotóinak elismerésére 2005 őszén szakmai díjat alapított, amelyet a 20. századi európai modern táncművészet legjelentősebb újító személyiségéről, Lábán Rudolfról neveztek el. Az idei díjazottak Bozsik Yvette az operaházi Menyegzőért , valamint Ladányi Andrea a Borlai Gergővel készített BL-ért.

Idén nyolc koreográfiát jelölt a zsűri a díjra:

BL – alkotótársak: Ladányi Andrea és Borlai Gergő
InTime – Frenák Pál Társulat, rend.-kor.: Frenák Pál, ea.: Fekete Zoltán, Jantner Emese, Kolozsi Viktória, Lisa Kostur, Nelson Reguera, Czéh Balázs
Kapcsolódjunk és bömböltessük 2. – Hóddance, rend.: Hód Adrienn, előadó-alkotótársak: Garai Júlia, Mizsei Zoltán, Vass Imre
Labirintus – Magyar Állami Népi Együttes, kor.: Kovács Gerzson Péter és Mihályi Gábor, előadja: a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara
Mennék... – Budapest Kortárstánc Főiskola, kor.: Vladislava Mala, ea.: Bordás Emil, Emődi Lilla, Fülöp László, Hevér Zsófia, Maros Judit, Péter Alíz, Varga Csaba
Menyegző – Magyar Állami Operaház Balettegyüttese kor.: Bozsik Yvette, táncolják: Boros Ildikó/Pap Adrienn, Kun Attila/Kerényi Miklós Dávid, Gáspár Orsolya, Kováts Gergely Csanád, Bacskai Ildikó, Nagyszentpéteri Miklós, Sahra Maira, Szegő András
Nincs ott semmi – avagy alszanak-e nappal az álmok – Tünet Együttes, rend.-kor.: Szabó Réka, ea.: Dózsa Ákos, Góbi Rita, Nagy Andrea, Szász Dániel, Vadas Zsófia Tamara, Vass Imre
Örök élet termékek – TranzDanz, kor.: Kovács Gerzson Péter, ea.: Kántor Kata, Venekei Marianna, Gera Anita, ifj. Zsuráfszki Zoltán, Debreczeni Márton

A Trafó díját Bozsik Yvette Menyegző című koreográfiájának ítélte a táncszakírókból, tánctörténészekből álló zsűri. Stravinsky 1917-ben írott Les Noces című zenéjére készült az előadás, amelyben a koreográfus célja a férfi-nő kapcsolat rituáléja, az elfojtások, félelmek, a folyamatos küzdelem és a leküzdhetetlen vágy, a féltékenység és a vád, a düh és a birtoklás, a kíváncsiság és a feloldódás bemutatása volt, a két nem kétségbeesett vonzódását egymáshoz az egybekelés mindent elsöprő harmóniájában.

A MU Színház díjazottjának a BL-t tartotta érdemesnek a zsűri. Az előadás az emberi létezés alapelemére, a ritmusra épül. A zene az ütőhangszer és a táncos test összefeszüléséből keletkezik. Az élőzene komponált és improvizatív jelenléte, ereje, sodrása interferál a táncos mozgásával.

A Trafó által felajánlott másfél, illetve a MU Színház által biztosított félmillió forintot a két művész a következő előadásához használhatja fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World klippremier

Klippremier: „Árkon-bokron” átívelő dal a Shinterztől WaTáig

Egy angolszász király által építtetett földsánc ihlette a Shinterz zenekar Varga Tamás WaTa-val közös remixét, a Dyke-ot. A trió már biztosan ott lesz idén a Művészetek Völgyében.
Jazz/World klippremier

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.
Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)