Jazz/World

Lábán Rudolf-díj 2009: Menyegző, BL

2009.02.12. 00:00
Ajánlom
A Trafó és a MU Színház a magyar kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak és alkotóinak elismerésére 2005 őszén szakmai díjat alapított, amelyet a 20. századi európai modern táncművészet legjelentősebb újító személyiségéről, Lábán Rudolfról neveztek el. Az idei díjazottak Bozsik Yvette az operaházi Menyegzőért , valamint Ladányi Andrea a Borlai Gergővel készített BL-ért.

Idén nyolc koreográfiát jelölt a zsűri a díjra:

BL – alkotótársak: Ladányi Andrea és Borlai Gergő
InTime – Frenák Pál Társulat, rend.-kor.: Frenák Pál, ea.: Fekete Zoltán, Jantner Emese, Kolozsi Viktória, Lisa Kostur, Nelson Reguera, Czéh Balázs
Kapcsolódjunk és bömböltessük 2. – Hóddance, rend.: Hód Adrienn, előadó-alkotótársak: Garai Júlia, Mizsei Zoltán, Vass Imre
Labirintus – Magyar Állami Népi Együttes, kor.: Kovács Gerzson Péter és Mihályi Gábor, előadja: a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara
Mennék... – Budapest Kortárstánc Főiskola, kor.: Vladislava Mala, ea.: Bordás Emil, Emődi Lilla, Fülöp László, Hevér Zsófia, Maros Judit, Péter Alíz, Varga Csaba
Menyegző – Magyar Állami Operaház Balettegyüttese kor.: Bozsik Yvette, táncolják: Boros Ildikó/Pap Adrienn, Kun Attila/Kerényi Miklós Dávid, Gáspár Orsolya, Kováts Gergely Csanád, Bacskai Ildikó, Nagyszentpéteri Miklós, Sahra Maira, Szegő András
Nincs ott semmi – avagy alszanak-e nappal az álmok – Tünet Együttes, rend.-kor.: Szabó Réka, ea.: Dózsa Ákos, Góbi Rita, Nagy Andrea, Szász Dániel, Vadas Zsófia Tamara, Vass Imre
Örök élet termékek – TranzDanz, kor.: Kovács Gerzson Péter, ea.: Kántor Kata, Venekei Marianna, Gera Anita, ifj. Zsuráfszki Zoltán, Debreczeni Márton

A Trafó díját Bozsik Yvette Menyegző című koreográfiájának ítélte a táncszakírókból, tánctörténészekből álló zsűri. Stravinsky 1917-ben írott Les Noces című zenéjére készült az előadás, amelyben a koreográfus célja a férfi-nő kapcsolat rituáléja, az elfojtások, félelmek, a folyamatos küzdelem és a leküzdhetetlen vágy, a féltékenység és a vád, a düh és a birtoklás, a kíváncsiság és a feloldódás bemutatása volt, a két nem kétségbeesett vonzódását egymáshoz az egybekelés mindent elsöprő harmóniájában.

A MU Színház díjazottjának a BL-t tartotta érdemesnek a zsűri. Az előadás az emberi létezés alapelemére, a ritmusra épül. A zene az ütőhangszer és a táncos test összefeszüléséből keletkezik. Az élőzene komponált és improvizatív jelenléte, ereje, sodrása interferál a táncos mozgásával.

A Trafó által felajánlott másfél, illetve a MU Színház által biztosított félmillió forintot a két művész a következő előadásához használhatja fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.