Jazz/World

Lajkó duóban: csak zene

2010.02.03. 22:41
Ajánlom
A vajdasági Palicson élő hegedűs ismertsége, és elismertsége már nemzetközi szinten sem csekély, Budapesten viszont igazi, kultikus hős. Könnyű lenne most azt mondani, hogy sikerének a titka csak annyi, hogy remek muzsikus, de bizonyosan nem ilyen egyszerű a megfejtés.

Az üres színpadon két szék, meg egy hangszertok. Ennyi volt Lajkó Félix technikai igénye az ország legnagyobb, és bizonyára leginkább reprezentatívnak mondható koncerttermében. Megvilágítani hagyta magát, de azt is csak módjával (vagyis, semmi trükk). Ilyen kondíciók mellett persze nincs show, nincs hangi effekt, nincs egy szó, de még csak egy gesztusféle sem, csak zene - méghozzá a hangszerek manipulációmentes, természetes hangján. Az ezerhétszáz jegyvásárlóból pedig legfeljebb harmincan nem jöttek el, vagyis ennyiből is logikus a következtetés, mely szerint Félix valami olyat tud, amit csak nagyon kevesen...

A MüPa színpadára ő már kockázatmentesen érkezett meg, ahogy az ott fellépők legtöbbje. Borítékolható volt az érdeklődés és a siker. Tizenhét éve, tizennyolc évesen, Dresch Mihály partnereként hallhattuk Félixet először, és ettől kezdve üstökösként ívelt fel kultusza mifelénk. Pedig szinte ugyanazt játssza, ugyanúgy, szólóban, trióban, ritkán más, nagyobb formációk vendégszólistájaként, de leginkább egy partnerrel, azaz duóban - mint ezúttal is. Nem változik a zene lényege akkor sem, ha színházi, vagy filmzeneként szólal meg Félix keze által. De az a tény, hogy mindig ugyanazt halljuk tőle, jelen esetben inkább pozitív előjelű megfigyelés, mint az ellenkezője; mert természetesen nem néhány konkrét darabra értendő, hanem a Lajkó-féle zenei áradat lényegére. Maga a zene nem annyira talányos. Azt is mondhatnánk ismerős, különösen a hetvenes években feltűnt, balkáni hatásra szaporodó, energikus világzenei produkciók óta (akkoriban persze nem így hívták a műfajt). Ennek a zenének - főleg az instrumentális - összetevőit később a balkáni roma zenészek is beoltották valamelyest, melyről mára beigazolódott, hogy mégsem múló divat volt. Nos, ezt folytatja Lajkó Félix, ösztönös, őszinte, szabad és szilaj módon, sok improvizációval és nagy átéléssel; kissé magányos hős benyomását is keltve.

A szóban forgó koncerten, az évek óta vele játszó brácsás, Brasnyó Antal volt partnere, akivel a hangzás tekintetében szinte nagyzenekari hatást képesek kelteni (erősítés nélkül is). A programban hallható zeneszámok nagyrészt a legutóbbi, A Bokorból című lemez anyagáról valók. Ezek a darabok viszont néhány árnyalatban különböznek a fentebb, általánosságban megfogalmazott zeneáradattól, vagyis a bizonytalan időtartamú, önfeledt improvizációktól. Ezúttal egy-egy zenei karaktert, témát körüljáró, hat-nyolc perces etűdöket hallhattunk, szinte szabályos struktúrába rendezett (téma - melléktéma - feldolgozás - improvizáció - repríz) formákban. Tehát szabályos kompozíciókra tagolódott a program, ami mindenképp valamiféle letisztulási folyamatra enged következtetni, Félix zenéjét illetően. A lószőrszaggató balkános ritmizálás, a bátor futamok, a magasra ívelő szenvedélyes, kitartott hangok persze most sem maradhattak el, hisz ezek a Lajkó-zene lényegéhez tartoznak, de így, ilyen „rendezetten" jobban érződik, hogy Félix mennyire tiszteli a tradíciókat, és hogy mennyire idegenkedik a valóban szabad (mondjuk atonális) zenei kalandoktól.

Csakhogy ezek a megfigyelések sem adnak választ a titokra, mely szerint igazi kultusz épült (zenéje? személye?) köré. A kérdésre, hogy vajon miért, valószínűleg sokan mondanák a virtuozitást, az időtlenség hatását, a felszabadultan szárnyaló hangszeres produkció varázsát, de a vájt fülűek többségét ez sem elégítené ki. Ugyanis a zene nemcsak érzéki élmény tud lenni, hanem intellektuális, hovatovább szellemi is. Ehhez pedig a hallottak alapján tudnunk, éreznünk kell, hogy mit mond, miről szól.

De mielőtt bárki valami borzasztó lilaságra gondolna, sietve jelzem, hogy a zene a legegyszerűbb dolgokról sem banálisan szól. És hát ezen a ponton kerülhetünk közel Félix zenéjéhez... Vagyis, ha ráismerünk, hogy ez a zene a boldogságkeresés öröméről szól, s mint olyan, nagyon érzéki, és természetes módón dolgozik az érzelmekre. Szilajság, szenvedély és szabadság a közege, és így főleg érzelmi reakciót vált ki a fogékony lelkekből, melyről egyszerű eldönteni a szeretem, vagy nem szeretem kérdést. Szeretni jobb - általában. Vagyis így érthető, hogy miért ilyen egyértelmű a közönség viszonyulása; de lássuk be, nem csupán Lajkó zenéjéhez, hanem a színpadon álló, kortalan hatású, családfőként is örök fiú benyomását keltő ember iránt is...


Lajkó Félix koncertje, km.: Brasnyó Antal
2010. Február 2, Művészetek Palotája, Nemzeti Hangversenyterem

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Klasszikus

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.
Tánc

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A járvány alatt is dolgozókért szól a Neked írom a dalt különleges verziója - Videó!

A dal szerzője, Presser Gábor mellett olyan művészek énekelnek együtt, mint Zorán vagy Charlie - összesen negyvenhárman köszönik meg az egészségügyiben vagy kereskedelemben dolgozók és a tanárok munkáját.
Jazz/World fonó

Elitcsapatban Lajkó Félix a VOLOSI közös lemeze

Egyetlen magyar kiadású albumként az elmúlt öt év legjobb ötven lemeze közé került Lajkó Félix & VOLOSI közös lemeze a világ legelismertebb világzenei szaklapja, a londoni székhelyű SONGLINES listáján.
Jazz/World online közvetítés

„A zene lelki táplálék” – Erkélykoncertek a Hagyományok Házában minden délben

A Hagyományok Háza minden délben koncertsorozattal jelentkezik a Corvin téri székházának teraszáról. Az eseménysorozat április 22-éig a Hagyományok Háza Facebook oldalán követhető.
Jazz/World magazin

A Hungarian FolkEmbassy & Barátai népzenével és régizenével a magyar–lengyel barátságról

A magyar-lengyel barátság napján, március 23-án látott napvilágot a Hungarian FolkEmbassy & Barátai új lemeze, amelyet Budapesten és Varsóban vettek fel 2019 telén.
Jazz/World gyász

Elhunyt Manu Dibango jazz-szaxofonos

A fúziós jazz legendás alakjának halálát az új koronavírushoz köthető tüdőgyulladás okozta. 86 éves volt.