Jazz/World

Lamantin 2007 Jazz Fesztivál és Tábor

2007.06.03. 00:00
Ajánlom
Idén nyáron is megrendezik a hazai jazzélet egyik legjelentősebb, nagy múltú jazz fesztiválját és táborát. A Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs tábor igazi sztárokkal és gazdag programkínálattal várja június 24. és 30. között a Szombathelyre látogató közönséget.

A hét éves múltra visszatekintő, egyhetes nemzetközi Lamantin Jazz Fesztivál idén is a hazai és nemzetközi jazz zene legjavát kínálja a közönség és a tábor hallgatói számára. Meghívott vendég lesz többek között a Boney Fields and the bone’s project (USA – Franciaország), Paolo Fresu és a P.A.F Trio (Olaszország), a Mezzoforte (Izland) és sok más hazai és külföldi előadó.

A fesztivál ideje alatt a régi szombathelyi hagyományt újjáélesztve, immár ötödik alkalommal rendezik meg a szintén egyhetes, Lamantin Improvizációs Tábort a felnövekvő jazz-zenész generáció részére. A már hagyományosnak számító tábor az évek során a hazai jazz élet egyik meghatározó rendezvénye lett. A tábor művészeti vezetője Márkus Tibor a Magyar Jazz Szövetség elnöke. A tanári kar tagjai a hazai jazzoktatás vezető személyiségei közül kerülnek ki. A fesztiválon fellépő nemzetközi hírű művészek mesterkurzust adnak a hallgatók részére. Bővebb információ és a részletes program a fesztivál hivatalos oldalán található.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.