Jazz/World

Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs Tábor 2012-ben is

2012.06.22. 16:50
Ajánlom
A tohonya víziemlősről elnevezett fesztiválnak 12. alkalommal ad otthont Szombathely városa június 24-30. között.

A 22 koncertet felvonultató rendezvényre összesen 80 előadó érkezik - mindannyaian a hazai és a nemzetközi jazz élvonalából. A Fő téren felállítandó fesztiválsátorban, a Bartók teremben, illetve a belvárosi kávézókban fellépők névsora a teljesség igénye nélkül: Fool Moon, Gyárfás Band, Johnson-Everett-Spányi Trio, Kéknyúl Hammond Band, Meleg Tamás Quintet, Muddy Shoes, Snétberger Ferenc, Szabados-Regős Emlékzenekar, Szakcsi Gipsy Jazz, Hans Theessink, Tóth Viktor Quartet.

Az idén tizedik alkalommal szervezik meg a fesztivál hagyományos kísérő programjaként az improvizációs tábor, melyen 120 hallgató vesz majd részt. Elméleti és gyakorlati zenei órákon ismerkednek a jazz történetével, elméletével és az improvizáció elemeivel - nemcsak a hazai tanároktól, hanem a fesztivál sztrávendégeitől is tanulhatnak. Természetesen a Lamantin Improvizációs Tábor tanárai - Márkus Tibor, Spányi Emil, Tóth Viktor, Elek István, Friedrich Károly, Winand Gábor, Lakatos Ágnes, Gyárfá István, Mohai Tamás, Csuhaj Barna Tibor, Nesztor Iván és Jeszenszky György - valamint legjobb hallgatói is fellépnek a fesztivál koncertjein. Napközben szokás szerint utcazenével szórakoztatják a szombathelyi járókelőket, késő este pedig örömzenéléssel várják a közönséget a Lamantin Klubban. A részleteket keresse a kapcsolodó programoknál!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Még Mohay András játéka is hallható a MAO most megjelenő lemezén

Régi és új felvételekből, kortárs zeneszerzők műveiből áll a Modern Art Orchestra (MAO) új lemeze, amit vasárnap a Budapest Music Center nagytermében mutatnak be Szilágyi Kinga hárfaművész, Borbély Mihály szaxofonos és Gőz László harsonaművész közreműködésével.
Jazz/World irodalom

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Jazz/World hír

Ő itt Django Reinhardt unokája, és hamarosan magyar romazenészekkel játszik

A legendás cigány jazzgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában.
Jazz/World hír

Herbie Hancock nevét viseli ezentúl a Thelonius Monk Intézet

2019. január elseje óta a fúziós jazz élő legendájának nevét viseli az intézmény.
Jazz/World interjú

Andreas Shaerer: „Hagyom magam oda sodródni, ahol az igazi varázslat történik”

Sokak szerint az egyik leginnovatívabb és legbátrabb európai, férfi jazzénekes az ECHO-díjas svájci Andreas Schaerer. A hangvirtuóz január 12-én az Opus Jazz Clubban játszik Kalle Kalima finn gitárossal, aki szerinte hozzá hasonlóan egy igazi punk zenész.