Jazz/World

Lamantinon jártunk, Kéknyúlra találtunk

2012.07.06. 10:04
Ajánlom
A Lamantin Fesztivált és Improvizációs Tábort idén június 24-30. között rendezték meg Szombathelyen. Az egy teljes héten át tartó rendezvény ideje alatt a látogatók a magyar és külföldi jazz muzsika legkiválóbb egyéniségeinek koncertjeit hallhatták, míg a diákok a helyi Bartók Béla Zeneiskola termeiben vehettek részt a jazzelmélet, jazztörténet órákon és a zenekari gyakorlatokon.

A minden évben megrendezésre kerülő programnak ezúttal is Szombathely gyönyörű városa és a Főtéren felállított nagysátor adott otthont. Az alaphangot első este a Fool Moon vokál együttes és a Lamantin Improvizációs Tábor tanári karának koncertje adta meg.

A tanárok között ebben az évben ott volt Márkus Tibor , Winand Gábor, Csuhaj Barna Tibor, Lakatos Ágnes, Jeszenszky György és természetesen még sokan mások, akik a hangszeres és énekes képzésen túl zenekari gyakorlatokat tartottak. A diákok kisebb formációkat alkottak és egy héten át közösen dolgoztak egy-egy dalon zenekarvezető tanáraik segítségével. A tábor mindennapos programja volt Tóth Viktor kurzusa, aki nemcsak az együttesben való zenélésről, a gyakorlásról és a zenéhez való hozzáállásról beszélt, de olyan személyes élményekről is, amely még a muzsikán is messze túlmutat.

A fellépők között szerepelt a Meleg Tamás Quintet, Snétbereger Ferenc és zenekarát, valamint a GrooveGuard, a blues napon Muddy Shoes, Hans Theessink (Hollandia) és a Sugar Blue Band (USA) koncertjeit élvezhettük. Csütörtökön az est első fellépője a Kéknyúl Hammond Band volt. A zenekar különlegessége a sok kiváló zenész mellett a különleges hangzásvilágot, s így utánozhatatlan hangulatot nyújtó Hammond orgona. A Kéknyúl zenekar csapatát általában trióban hallhatjuk, most azonban kiegészült a fúvós szekcióval, azaz Jász Andrással, Ávéd Jánossal és Bognár Attilával.

Ugyancsak a csütörtöki estén hallhattuk a Szakcsi Lakatos Béla által vezetett Szakcsi Gipsy Jazz koncertjét és a Lengyelországból érkező The Colors együttest. A lengyel jazz-funk fusion együttest a 20 éves aktív basszusgitáros, Krzysztof Ścierański vezeti. A kiváló zenész nemcsak koncertezett, de másnap kurzust is tartott a diákoknak, amelyben elsősorban az effektek használatáról beszélt.

Péntek este a Lakatos Ágnes vezette Jazz Voices-t, a Gyárfás István Jam-et és a Szabados - Regős Emlékzenekart hallhattuk. Az est fellépője közt ott volt még a Tóth Viktor Quintet is, akik elképesztő koncertet adtak. A legkülönlegesebb dal a Mohai Tamás gitárossal közösen előadott Brand New Funk című Tóth Viktor szerzemény. A szám fantáziadús és hihetetlenül pörgős témája miatt az idei fesztivál egyik legjobb dala volt.

Az Improvizációs Tábort a diákok koncertje zárta szombat délután, ahol mindenki megmutathatta azt a dalt, amin a tábor ideje alatt dolgozott. Különös élmény volt a diákok számára, hiszen minden tanár előtt megmutathatták tudásukat. Mindemellett megköszönhették Tóth Viktornak, Gyárfás Istvánnak, Csuhaj Barna Tibornak és a többi tanárnak a zenélésnél is többet nyújtó támogatást.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.