Jazz/World

Lamantinon jártunk, Kéknyúlra találtunk

2012.07.06. 10:04
Ajánlom
A Lamantin Fesztivált és Improvizációs Tábort idén június 24-30. között rendezték meg Szombathelyen. Az egy teljes héten át tartó rendezvény ideje alatt a látogatók a magyar és külföldi jazz muzsika legkiválóbb egyéniségeinek koncertjeit hallhatták, míg a diákok a helyi Bartók Béla Zeneiskola termeiben vehettek részt a jazzelmélet, jazztörténet órákon és a zenekari gyakorlatokon.

A minden évben megrendezésre kerülő programnak ezúttal is Szombathely gyönyörű városa és a Főtéren felállított nagysátor adott otthont. Az alaphangot első este a Fool Moon vokál együttes és a Lamantin Improvizációs Tábor tanári karának koncertje adta meg.

A tanárok között ebben az évben ott volt Márkus Tibor , Winand Gábor, Csuhaj Barna Tibor, Lakatos Ágnes, Jeszenszky György és természetesen még sokan mások, akik a hangszeres és énekes képzésen túl zenekari gyakorlatokat tartottak. A diákok kisebb formációkat alkottak és egy héten át közösen dolgoztak egy-egy dalon zenekarvezető tanáraik segítségével. A tábor mindennapos programja volt Tóth Viktor kurzusa, aki nemcsak az együttesben való zenélésről, a gyakorlásról és a zenéhez való hozzáállásról beszélt, de olyan személyes élményekről is, amely még a muzsikán is messze túlmutat.

A fellépők között szerepelt a Meleg Tamás Quintet, Snétbereger Ferenc és zenekarát, valamint a GrooveGuard, a blues napon Muddy Shoes, Hans Theessink (Hollandia) és a Sugar Blue Band (USA) koncertjeit élvezhettük. Csütörtökön az est első fellépője a Kéknyúl Hammond Band volt. A zenekar különlegessége a sok kiváló zenész mellett a különleges hangzásvilágot, s így utánozhatatlan hangulatot nyújtó Hammond orgona. A Kéknyúl zenekar csapatát általában trióban hallhatjuk, most azonban kiegészült a fúvós szekcióval, azaz Jász Andrással, Ávéd Jánossal és Bognár Attilával.

Ugyancsak a csütörtöki estén hallhattuk a Szakcsi Lakatos Béla által vezetett Szakcsi Gipsy Jazz koncertjét és a Lengyelországból érkező The Colors együttest. A lengyel jazz-funk fusion együttest a 20 éves aktív basszusgitáros, Krzysztof Ścierański vezeti. A kiváló zenész nemcsak koncertezett, de másnap kurzust is tartott a diákoknak, amelyben elsősorban az effektek használatáról beszélt.

Péntek este a Lakatos Ágnes vezette Jazz Voices-t, a Gyárfás István Jam-et és a Szabados - Regős Emlékzenekart hallhattuk. Az est fellépője közt ott volt még a Tóth Viktor Quintet is, akik elképesztő koncertet adtak. A legkülönlegesebb dal a Mohai Tamás gitárossal közösen előadott Brand New Funk című Tóth Viktor szerzemény. A szám fantáziadús és hihetetlenül pörgős témája miatt az idei fesztivál egyik legjobb dala volt.

Az Improvizációs Tábort a diákok koncertje zárta szombat délután, ahol mindenki megmutathatta azt a dalt, amin a tábor ideje alatt dolgozott. Különös élmény volt a diákok számára, hiszen minden tanár előtt megmutathatták tudásukat. Mindemellett megköszönhették Tóth Viktornak, Gyárfás Istvánnak, Csuhaj Barna Tibornak és a többi tanárnak a zenélésnél is többet nyújtó támogatást.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Vizuál

Itt a Kisasszonyok előzetese Meryl Streeppel és Emma Watsonnal

Igazi sztárparádés feldolgozás érkezik Luisa May Alcott klasszikusából.
Klasszikus

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Tánc

Egyik rabszolgaságból a másikba

Az Út a királyi operába című portréfilm lehetett volna negédes mese egy mulatt fiúról, aki a világon elsőként táncolhatta sötét bőre ellenére Rómeót. Szerencsére azonban Icíar Bollaí rendezőnek – Carlos Acosta produceri jelenléte mellett – sikerült megmutatnia, hogy sötétség nélkül nincs fény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

A növények „énekéből” csinált zenét ez a férfi

Mit mondanának a növények, ha beszélni tudnának? Ismerd meg a kaliforniai Nico Georist, aki két évet töltött a növényvilág nyelvének megfejtésével egy olyan technológia segítségével, amely a növények rezgéseit zenévé változtatja.
Jazz/World hír

Több ezer fotó vált hozzáférhetővé a jazz fénykorából

Csaknem 50 évnyi „porosodás” után online elérhetővé tették Francis Wolff, a Blue Note Records producerének fotóarchívumát.
Jazz/World john coltrane

Coltrane újabb meglepetése az utókornak a Blue World című album

Szeptember 27-én újabb, eddig kiadatlan Coltrane-album lát napvilágot. Hallgasd meg a cikkben a címadó dalt!
Jazz/World ajánló

Az egyszerre három trombitán játszó jazz-zenebohóc is fellép a Müpa nyárzáró fesztiválján

Augusztus 20-án ingyenes jazzkoncertekkel várja a közönséget a Jazz 0820. Augusztus 30. és szeptember 1. között pedig a pezsgő swingkorszakot idézi meg a New Orleans Swingfesztivál, amin a svéd jazz-zenebohóc, Gunhild Carling is fellép.
Jazz/World hungarikum

A fiatal cimbalmos generációt szólítja meg a BMC Nemzetközi Cimbalomversenye

Lukács Miklós, a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb cimbalomművésze a megálmodója a BMC-ben augusztus 25. és 31. között zajló versenynek.