Jazz/World

Lamantinon jártunk, Kéknyúlra találtunk

2012.07.06. 10:04
Ajánlom
A Lamantin Fesztivált és Improvizációs Tábort idén június 24-30. között rendezték meg Szombathelyen. Az egy teljes héten át tartó rendezvény ideje alatt a látogatók a magyar és külföldi jazz muzsika legkiválóbb egyéniségeinek koncertjeit hallhatták, míg a diákok a helyi Bartók Béla Zeneiskola termeiben vehettek részt a jazzelmélet, jazztörténet órákon és a zenekari gyakorlatokon.

A minden évben megrendezésre kerülő programnak ezúttal is Szombathely gyönyörű városa és a Főtéren felállított nagysátor adott otthont. Az alaphangot első este a Fool Moon vokál együttes és a Lamantin Improvizációs Tábor tanári karának koncertje adta meg.

A tanárok között ebben az évben ott volt Márkus Tibor , Winand Gábor, Csuhaj Barna Tibor, Lakatos Ágnes, Jeszenszky György és természetesen még sokan mások, akik a hangszeres és énekes képzésen túl zenekari gyakorlatokat tartottak. A diákok kisebb formációkat alkottak és egy héten át közösen dolgoztak egy-egy dalon zenekarvezető tanáraik segítségével. A tábor mindennapos programja volt Tóth Viktor kurzusa, aki nemcsak az együttesben való zenélésről, a gyakorlásról és a zenéhez való hozzáállásról beszélt, de olyan személyes élményekről is, amely még a muzsikán is messze túlmutat.

A fellépők között szerepelt a Meleg Tamás Quintet, Snétbereger Ferenc és zenekarát, valamint a GrooveGuard, a blues napon Muddy Shoes, Hans Theessink (Hollandia) és a Sugar Blue Band (USA) koncertjeit élvezhettük. Csütörtökön az est első fellépője a Kéknyúl Hammond Band volt. A zenekar különlegessége a sok kiváló zenész mellett a különleges hangzásvilágot, s így utánozhatatlan hangulatot nyújtó Hammond orgona. A Kéknyúl zenekar csapatát általában trióban hallhatjuk, most azonban kiegészült a fúvós szekcióval, azaz Jász Andrással, Ávéd Jánossal és Bognár Attilával.

Ugyancsak a csütörtöki estén hallhattuk a Szakcsi Lakatos Béla által vezetett Szakcsi Gipsy Jazz koncertjét és a Lengyelországból érkező The Colors együttest. A lengyel jazz-funk fusion együttest a 20 éves aktív basszusgitáros, Krzysztof Ścierański vezeti. A kiváló zenész nemcsak koncertezett, de másnap kurzust is tartott a diákoknak, amelyben elsősorban az effektek használatáról beszélt.

Péntek este a Lakatos Ágnes vezette Jazz Voices-t, a Gyárfás István Jam-et és a Szabados - Regős Emlékzenekart hallhattuk. Az est fellépője közt ott volt még a Tóth Viktor Quintet is, akik elképesztő koncertet adtak. A legkülönlegesebb dal a Mohai Tamás gitárossal közösen előadott Brand New Funk című Tóth Viktor szerzemény. A szám fantáziadús és hihetetlenül pörgős témája miatt az idei fesztivál egyik legjobb dala volt.

Az Improvizációs Tábort a diákok koncertje zárta szombat délután, ahol mindenki megmutathatta azt a dalt, amin a tábor ideje alatt dolgozott. Különös élmény volt a diákok számára, hiszen minden tanár előtt megmutathatták tudásukat. Mindemellett megköszönhették Tóth Viktornak, Gyárfás Istvánnak, Csuhaj Barna Tibornak és a többi tanárnak a zenélésnél is többet nyújtó támogatást.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A kecskeméti zeneiskola a Trónok harca zenéjével támadott a plázában

Kétszáz zenész és énekes ünnepelte villámcsődülettel az M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola fennállásának 125. évfordulóját. Videó!
Jazz/World ajánló

„…a jó dolgok úgyis összekapcsolódnak"

A 2019. esztendőben több jubileumi programmal lép a Pesti Vigadó színpadára a Kaláka együttes: Kiss Anna 80. születésnapja, Kányádi Sándor születésének 90. évfordulója, valamint Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából. A rendezvényekről és az 50 éves együttes titkáról Gryllus Dániellel, a Kaláka alapítójával, a Gryllus Kiadó vezetőjével beszélgettünk.
Jazz/World

Még Mohay András játéka is hallható a MAO most megjelenő lemezén

Régi és új felvételekből, kortárs zeneszerzők műveiből áll a Modern Art Orchestra (MAO) új lemeze, amit vasárnap a Budapest Music Center nagytermében mutatnak be Szilágyi Kinga hárfaművész, Borbély Mihály szaxofonos és Gőz László harsonaművész közreműködésével.
Jazz/World irodalom

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Jazz/World hír

Ő itt Django Reinhardt unokája, és hamarosan magyar romazenészekkel játszik

A legendás cigány jazzgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában.