Jazz/World

Lamantinon jártunk, Kéknyúlra találtunk

2012.07.06. 10:04
Ajánlom
A Lamantin Fesztivált és Improvizációs Tábort idén június 24-30. között rendezték meg Szombathelyen. Az egy teljes héten át tartó rendezvény ideje alatt a látogatók a magyar és külföldi jazz muzsika legkiválóbb egyéniségeinek koncertjeit hallhatták, míg a diákok a helyi Bartók Béla Zeneiskola termeiben vehettek részt a jazzelmélet, jazztörténet órákon és a zenekari gyakorlatokon.

A minden évben megrendezésre kerülő programnak ezúttal is Szombathely gyönyörű városa és a Főtéren felállított nagysátor adott otthont. Az alaphangot első este a Fool Moon vokál együttes és a Lamantin Improvizációs Tábor tanári karának koncertje adta meg.

A tanárok között ebben az évben ott volt Márkus Tibor , Winand Gábor, Csuhaj Barna Tibor, Lakatos Ágnes, Jeszenszky György és természetesen még sokan mások, akik a hangszeres és énekes képzésen túl zenekari gyakorlatokat tartottak. A diákok kisebb formációkat alkottak és egy héten át közösen dolgoztak egy-egy dalon zenekarvezető tanáraik segítségével. A tábor mindennapos programja volt Tóth Viktor kurzusa, aki nemcsak az együttesben való zenélésről, a gyakorlásról és a zenéhez való hozzáállásról beszélt, de olyan személyes élményekről is, amely még a muzsikán is messze túlmutat.

A fellépők között szerepelt a Meleg Tamás Quintet, Snétbereger Ferenc és zenekarát, valamint a GrooveGuard, a blues napon Muddy Shoes, Hans Theessink (Hollandia) és a Sugar Blue Band (USA) koncertjeit élvezhettük. Csütörtökön az est első fellépője a Kéknyúl Hammond Band volt. A zenekar különlegessége a sok kiváló zenész mellett a különleges hangzásvilágot, s így utánozhatatlan hangulatot nyújtó Hammond orgona. A Kéknyúl zenekar csapatát általában trióban hallhatjuk, most azonban kiegészült a fúvós szekcióval, azaz Jász Andrással, Ávéd Jánossal és Bognár Attilával.

Ugyancsak a csütörtöki estén hallhattuk a Szakcsi Lakatos Béla által vezetett Szakcsi Gipsy Jazz koncertjét és a Lengyelországból érkező The Colors együttest. A lengyel jazz-funk fusion együttest a 20 éves aktív basszusgitáros, Krzysztof Ścierański vezeti. A kiváló zenész nemcsak koncertezett, de másnap kurzust is tartott a diákoknak, amelyben elsősorban az effektek használatáról beszélt.

Péntek este a Lakatos Ágnes vezette Jazz Voices-t, a Gyárfás István Jam-et és a Szabados - Regős Emlékzenekart hallhattuk. Az est fellépője közt ott volt még a Tóth Viktor Quintet is, akik elképesztő koncertet adtak. A legkülönlegesebb dal a Mohai Tamás gitárossal közösen előadott Brand New Funk című Tóth Viktor szerzemény. A szám fantáziadús és hihetetlenül pörgős témája miatt az idei fesztivál egyik legjobb dala volt.

Az Improvizációs Tábort a diákok koncertje zárta szombat délután, ahol mindenki megmutathatta azt a dalt, amin a tábor ideje alatt dolgozott. Különös élmény volt a diákok számára, hiszen minden tanár előtt megmutathatták tudásukat. Mindemellett megköszönhették Tóth Viktornak, Gyárfás Istvánnak, Csuhaj Barna Tibornak és a többi tanárnak a zenélésnél is többet nyújtó támogatást.

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Vizuál

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A legendás underground zenekar ráadáskoncertje

A Kontroll Csoport megalakulása 40. évfordulója alkalmából idén augusztusban egy koncert erejéig újra összeállt, viszont engedve a közönség kérésének október 22-én az A38 Hajón még egyszer színpadra lépnek, különleges vendégek társaságában.
Jazz/World ajánló

5 + 1 kötelező cikk egy vadonatúj Liszt Ünnep magazinból

Hogyan boldogulnak a fiatal, ragyogóan egyedi hangú nők ma a zeneiparban? Mi a titok, ami Oscar-díjig repítette Antonio Gades és Carlos Saura flamecofilmjét? Mit hallgat egy óvodás kisfiú, akinek az anyukája és az apukája is kiváló zongoraművész, és vajon ő maga is csodálatos zongorista lesz-e?
Jazz/World hír

A világ legjobb kiadói között a Fonó

A napokban tették közzé hírlevélben és a Womex (World Music Expo) weboldalán a világ legjobb világzenei kiadóinak nemzetközi listáját. A WOMEX Top Label 2021 listán egyetlen magyar kiadóként szerepel a Fonó.
Jazz/World ajánló

Fantasztikus hatos – friss díjnyertes jazzkompozíciók, amiket hallani kell!

Eltérő zenei univerzumok, izgalmas művészi elképzelések és koncepciók széles skálája, változatos témák és formációk, feltörekvő fiatalok és a szakma elismert tagjai, improvizáció és kötött formák: igen, ez mind belefér a jazz kategóriájába, és nincs annál jobb, mint látni és hallani a műfaj legizgalmasabb alkotóinak friss ötleteit!
Jazz/World ajánló

Rigmusok, nóták, dalok, költemények Közép-Európából

Az október 10-ei Fonó Literatúra férfias este lesz, tele csujogatókkal, népi szövegekkel, tréfákkal, férfi-energiákkal, személyes és sokszor rendhagyó előadásban. Seres Tamás mint egy jó karmester fogja össze a művészeket: Csuja Imre és Vecsei H. Miklós színészeket, Farkas Izsák zenészt és Berecz István táncost, akik spontán is alakítják az estét… ettől szép ez a sorozat!