Jazz/World

Lanttekerés a Hangfoglaláson

2010.09.28. 13:05
Ajánlom
A hétvégi Hangfoglaláson nem csak a hangszerek technikája iránt érdeklődőknek szólnak a programok.

A Nagy Együttzenélést szombaton délelőttre tervezik, amikor is az Érik a szőlő című népdalt fogják előadni a résztvevők szombat délelőtt. A szervezők mindenkit várnak hangszerre, hangfajra, a rendszeresen játszott zenei stílusra való tekintet nélkül. Jöhetnek zenészek, énekesek, együttesek, kórusok. A rekordkísérletnek induló megmozdulással az esemény megálmodói a résztvevőkkel együtt ki kívánják fejezni, hogy a zenélés és együttzenélés mással nem helyettesíthető érték és élmény. Azt még semmilyen hivatalos forrásból nem erősítették meg a Fidelio érdeklődésére, hogy a rekordkísérletet valamilyen borászati vállalkozás kívánná szponzorálni, de a legjobbkor, a szüret előtt érkező hangos biztatást nagyon köszönik.

A hétvégén két nyilvános pódiumbeszélgetésen fognak ismert muzsikusok, pedagógusok, pszichológusok is részt venni. Az első, ugyancsak másodikán négy órakor a zene tanításával foglalkozik, címe: Egy emberöltővel Kodály után - félúton százéves terve felé? -Merre tart a magyar zenepedagógia? Felkért résztvevők: Binder Károly zongoraművész-zeneszerző, Ember Csaba karnagy, Keresztes Attila közgazdász, Madarász Iván zeneszerző, Magyar Margit, a Rácz Aladár Zeneiskola igazgatója, Pavlovits Dávid gitárművész, zeneszerző,  Szerényi Béla előadóművész és hangszerkészítő, Andrásik Remó gitáros. A beszélgetést Hollós Máté zeneszerző, a Hungaroton vezérigazgatója, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnöke vezeti.

A zeneszerzés a témája egy másik kerekasztalnak szombat este fél hatkor, melyen Bujtor Balázs hegedűművész, koncertmester, Domonkos Máté szerkesztő,  Fekete Gyula zeneszerző, docens, Horváth Balázs zeneszerző, karmester, Hollós Máté zeneszerző, Kocsák Tibor zeneszerző, karmester és Madarász Iván zeneszerző vesznek részt. Ennek a kerekasztalnak a Fidelio főszerkesztője, Zsoldos Dávid zenetörténész lesz a moderátora.

Felhívjuk ezen kívül még egy olyan programra olvasóink figyelmét, amelyen téma lesz a hangszerek megszólaltatása nem csak művészi, hanem technikai oldalról is. Pénteken este lép fel a Free Style Chamber Orchestra (FSCO). A zenekar mindig is felvállalta a magyar hangszerészet támogatását, így a mostani hangversenyen ismét több hangszert mutat be. A szólók uátn felhívják a színpadra azt a hangszerészmestert aki az adott instrumentumot készítette. Nagy András és Gollob Balázs hegedűi mellett Bárdi Szabolcs brácsáját, Héjja János csellóját és Szerényi Béla tekerőlantját hallhatják az érdeklődők.

A helyszín a budapesti Syma Csarnok, részletes program a Hangfoglalás honlapján: http://www.hangfoglalasonline.hu/kiallitas_programok

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.