Jazz/World

Lanttekerés a Hangfoglaláson

2010.09.28. 13:05
Ajánlom
A hétvégi Hangfoglaláson nem csak a hangszerek technikája iránt érdeklődőknek szólnak a programok.

A Nagy Együttzenélést szombaton délelőttre tervezik, amikor is az Érik a szőlő című népdalt fogják előadni a résztvevők szombat délelőtt. A szervezők mindenkit várnak hangszerre, hangfajra, a rendszeresen játszott zenei stílusra való tekintet nélkül. Jöhetnek zenészek, énekesek, együttesek, kórusok. A rekordkísérletnek induló megmozdulással az esemény megálmodói a résztvevőkkel együtt ki kívánják fejezni, hogy a zenélés és együttzenélés mással nem helyettesíthető érték és élmény. Azt még semmilyen hivatalos forrásból nem erősítették meg a Fidelio érdeklődésére, hogy a rekordkísérletet valamilyen borászati vállalkozás kívánná szponzorálni, de a legjobbkor, a szüret előtt érkező hangos biztatást nagyon köszönik.

A hétvégén két nyilvános pódiumbeszélgetésen fognak ismert muzsikusok, pedagógusok, pszichológusok is részt venni. Az első, ugyancsak másodikán négy órakor a zene tanításával foglalkozik, címe: Egy emberöltővel Kodály után - félúton százéves terve felé? -Merre tart a magyar zenepedagógia? Felkért résztvevők: Binder Károly zongoraművész-zeneszerző, Ember Csaba karnagy, Keresztes Attila közgazdász, Madarász Iván zeneszerző, Magyar Margit, a Rácz Aladár Zeneiskola igazgatója, Pavlovits Dávid gitárművész, zeneszerző,  Szerényi Béla előadóművész és hangszerkészítő, Andrásik Remó gitáros. A beszélgetést Hollós Máté zeneszerző, a Hungaroton vezérigazgatója, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnöke vezeti.

A zeneszerzés a témája egy másik kerekasztalnak szombat este fél hatkor, melyen Bujtor Balázs hegedűművész, koncertmester, Domonkos Máté szerkesztő,  Fekete Gyula zeneszerző, docens, Horváth Balázs zeneszerző, karmester, Hollós Máté zeneszerző, Kocsák Tibor zeneszerző, karmester és Madarász Iván zeneszerző vesznek részt. Ennek a kerekasztalnak a Fidelio főszerkesztője, Zsoldos Dávid zenetörténész lesz a moderátora.

Felhívjuk ezen kívül még egy olyan programra olvasóink figyelmét, amelyen téma lesz a hangszerek megszólaltatása nem csak művészi, hanem technikai oldalról is. Pénteken este lép fel a Free Style Chamber Orchestra (FSCO). A zenekar mindig is felvállalta a magyar hangszerészet támogatását, így a mostani hangversenyen ismét több hangszert mutat be. A szólók uátn felhívják a színpadra azt a hangszerészmestert aki az adott instrumentumot készítette. Nagy András és Gollob Balázs hegedűi mellett Bárdi Szabolcs brácsáját, Héjja János csellóját és Szerényi Béla tekerőlantját hallhatják az érdeklődők.

A helyszín a budapesti Syma Csarnok, részletes program a Hangfoglalás honlapján: http://www.hangfoglalasonline.hu/kiallitas_programok

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Jazz/World

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.
Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World klippremier

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.
Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)
Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.