Jazz/World

Lassan ébred New Orleans

2007.08.29. 00:00
Ajánlom
Két éve, augusztus 29-én sújtott le New Orleansra a város történetének legnagyobb katasztrófája, a Katrina hurrikán. A jazz szülőhazájában, ahol azelőtt folyamatosan szólt a zene, ma gyakran csend uralkodik.

A korábban életteli, rezesektől hangos utcákba lassan tér vissza az élet. A hurrikán és az azt követő áradás hivatalos adatok szerint 1.100 áldozatot követelt, a közel félmilliós lakosság nagy része kénytelen volt a környező államokba költözni, sokan mindenüket elvesztették, a házak állapota pedig a második világháború végi Berlint idézte. Amint akkor, most is elgondolkodtak, érdemes-e egyáltalán újjáépíteni Louisiana legnagyobb városát.

Máig alig több mint 250 ezren tértek vissza, a felújítási munkálatok várhatóan még öt-tíz évig eltartanak. Míg teljes környékek maradtak élet nélkül, a New Orleans szívében található francia negyed, az igazi zeneváros nagyjából épen maradt. Ennek ellenére a korábban itt játszó ötezer hivatásos muzsikus közül csupán kétezren jöttek vissza, sok együttes bomlott fel, a legendás Preservation Hall, az első számú jazzklub pedig csak heti négy napon át tart nyitva.

A város hangulata tehát nem a régi, de az életszeretet, a nyüzsgés és persze a jazz, a blues és a zydeco továbbra is a múlt századot idézik. A Bourbon utca hajnalig vonzza élőzenével a látogatókat, akik ha nem is a korábbi mértékben, de továbbra is tömegesen jönnek. A város egyik legnevesebb muzsikus családja, Marsalisék vezetésével rengeteg produkció készül a város megsegítésére, New Orleans két legnagyobb ünnepe, a télvégi Mardi Gras és a tavaszvégi Jazz Fesztivál pedig továbbra is az Egyesült Államok legvonzóbb programjai közé tartoznak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.