Jazz/World

Lázadók és jazzemberek

2010.04.14. 11:11
Ajánlom
A nagy tekintélyű, 93 éves brit történész, Eric Hobsbawm Hétköznapi hősök: ellenállók, lázadók és a dzsessz című könyvének magyar kiadását mutatták be április 13-án.

A L'Harmattan Könyvkiadó és az Eszmélet Alapítvány közös kötete (EszmÉlet könyvtár) korszerű, laikusoknak is izgalmas történelmi tanulmányokat közöl. A könyv nagyobbik részében főleg az úgynevezett történelem alulnézetből felfogás jegyében született tanulmányok olvashatóak, a polgári forradalmak korától egészen a legközelebbi közelmúltig, utolsó harmada viszont a jazznek van szentelve.

A híres marxista történész, Hobsbawm 51 éve publikál nagy hatású könyveket, munkásságának számtalan elismerése közül érdemes megemlíteni a prágai Károly egyetem díszdoktori címét, Bécs díszpolgárságát és az MTA külső tagságát, magyarul is megjelent már nyolc könyve. Amikor a New Statesman hasábjain fél évszázada jazzkritikákat kezdett publikálni, akkor azt egy ideig álnéven tette. A Francis Newton nevet választotta, Billie Holiday - kommunista meggyőződésű - trombitására, Frankie Newtonra utalva. Ugyancsak számtalan nyelvre lefordított és nagy visszhangot kiváltó könyvet publikált a jazzről 1959-ben, amelynek címe The Jazz Scene. Az újabb kiadásokon már Hobsbawm neve (is) olvasható.

Hobsbawm roppant tudással, széleskörű műveltséggel és egyfajta kulturszociológiai megközelítéssel ír a jazzről szóló tanulmányaiban is, amelyeknek különösen érdekes nézőpontot ad, hogy brit, tehát európai, de nem nagyon, viszont az amerikai kultúra minden kis rezdülésére fogékony. Megállapításai közül érdemes idézni, hogy pl. a jazz a zene történetéhez legjelentősebb hozzájárulását olyan környezetben fejtette ki, amely ma már nem létezik. Vagy hogy miközben a jazz elnevezése még nem gyökeresedett meg az Egyesült Államokban, 1915-17-ben már jazzegyüttesként hirdették Európában a turnézó amerikai zenekarokat. Különösen érdekesek a beat és a rock Angliából indult világhódításával kapcsolatos megjegyzései, nem csak a jazz kontextusából nézve.

Hobsbawm könyve eredetileg 1998-ban jelent meg, így újabb tanulmányai kerültek bele a válogatásba, például Duke Ellingtonról, Count Basie-ről szóló könyvek összefoglaló kritikái. Elemzi a műfaj hatását Európában, és 1960 utáni történetét. A társadalomtörténeti és a jazz-fejezetek közös csúcspontja az eredetileg Goodbye Columbus címmel, az 1492-es felfedezés félezredik évfordulója alkalmából megjelent, kultúrantroplógiai szempontból is izgalmas, kötetzáró tanulmánya. A bemutató után a vendégek a Kiende zenekar koncertjét élvezhették a Budapest Jazz Clubban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.