Jazz/World

Legendás prímásra emlékeznek a Fonóban – lemezbemutatót tart a Magos

2022.10.25. 11:05
Ajánlom
„A Prímások nyomán című program olyan zenészegyéniségeknek állít emléket, akik már nem lehetnek köztünk, zenei hagyatékuk, játékmódjuk azonban fontos táptalaja immár több generáció revival zenészeinek, zenekarainak” – vallják a szervezők.

A sorozat első alkalma október 29-én szombaton a nemrégiben elhunyt magyarpéterlaki prímást, Csiszár Aladárt mutatja be. Délelőtt magyarpéterlaki hangszeres kurzuson lehet részt venni, 14 órától tánctanítás, majd közös énektanulás várja az érdeklődőket. 19 órától pódiumbeszélgetést tartanak Csiszár Aladár zenei hagyatékáról. Az egész napos programban helyet kap a Magos zenekar legújabb, Ahol az ökör is bort iszik – Magyarpéterlaki népzene című lemezének bemutató koncertje is, amelyet táncházi mulatság követ.

A 2022 februárjában elhunyt Csiszár Aladár magyarpéterlaki prímás

nemcsak a Maros mente, hanem talán egész Erdély egyik legnagyszerűbb hegedűse volt.

Az első róla készült felvétel a Gyimesben született 1965-ben – ott talált rá a huszonéves hegedűsre Kallós Zoltán. Később a magyarországi táncházak, táborok rendszeresen meghívott adatközlő zenésze lett, 1999-től a jobbágytelki Marosszéki Népzene és Néptánctábor hegedűtanára. Mind a fiatalabb népi hegedűsök, mind a szakmailag már elismert népzenészek mesterüknek és példaképüknek tekintették,

olyan muzsikusegyéniség volt, akit nemcsak falujában ismertek el, de európai és amerikai turnéi után az egész világon.

 Több műsoros lemezen hallható játéka (Archív felvételek Kallós Zoltán gyűjtéséből 1994; Új Pátria 12. Felső-Maros menti népzene: Csiszár Aladár 2000; Marosszéki Népzene és Néptánctábor – Nyárádmenti muzsika 2003; Marosszéki népzene 2007; Új Pátria 9. Felső-Maros menti népzene: Marosvécs 2010).

CsiszarAladar1-102926.jpg

Csiszár Aladár magyarpéterlaki prímás (Fotó/Forrás: Fonó Budai Zeneház)

Az Ökrös együttessel 2001-ben Észak-Amerikába is eljutott, ahol a kinti magyar közösségeket is elkápráztatta játékával. Nemcsak külföldön járt előtte híre, hanem egyénisége, intelligenciája révén kivívta szülőföldje és közvetlen szomszédai elismerését is. Az őt felkereső gyűjtőket mindig kedvesen, szívélyesen fogadta.

A Népművészet Mestere díjat 2014-ben kapta meg.

„Nálunk Péterlakán gazdag szőlősek voltak. Azért válaszolták, mikor kérdezték, hogy hova valósi vagy: magyarpéterlaki, ahol az ökör is bort iszik! Pontosan úgy is volt. Kiengedte egy nagy gazda az ökreit, és ahogy sajtolta a szőlőt, odamentek, és az ökrök kezdték meginni a mustot a cseberből” – mesélte el mindig szívesen a mondás eredetét Csiszár Aladár magyarpéterlaki prímás. 

Így lett később a Magos 2022 őszén megjelenő lemezének is a címe: Ahol az ökör is bort iszik, amelynek történetét így meséli el a zenekar: „Csiszár Aladár és a Magos közös története a 2000-es évek elején kezdődött, amikor Soós Csaba prímásunk megkérdezte Aladárt egy budapesti táncházban, hogy beállhat-e mellé muzsikálni. Néhány évvel később Csabi már Aladár körtvélyfáji házában leste el hegedülésének titkát, a következő nyáron pedig a jobbágytelki népzene- és néptánctáborban húzták együtt a fordulókat. Azóta minden évben együtt muzsikáltunk Csiszár Aladárral Jobbágytelkén és több alkalommal Budapesten is.

Ez a mester-tanítvány kapcsolat idővel barátsággá alakult,

több alkalommal is hegedűs, brácsás, bőgős, cimbalmos kollégái lehettünk Csiszár Aladárnak. Kedves Mesterünket 2022. február 16-án kísértük utolsó útjára Körtvélyfáján. Ekkor már hónapok óta dolgoztunk a lemezen, de sajnos a közös felvétel már elmaradt...” – emlékszik vissza a zenekar.

A megjelent lemezzel az alkotók a Felső-Maros menti Magyarpéterlaka gazdag dallamkincsét szeretnék bemutatni,

emléket állítva ezzel Csiszár Aladárnak és a híres magyarpéterlaki zenészeknek. A személyes élmények, valamint a gazdag zenei gyűjtések segítségével igyekeznek minél hitelesebb képet adni a magyarpéterlaki magyar, román és cigány népzene páratlanságáról.

Részletes program:

2022. október 29., szombat – Fonó

 

10:00–13:00 – Magyarpéterlaki hangszeres kurzus – ingyenes program

14:00–18:00 – Magyarpéterlaki és jobbágytelki tánctanítás. Muzsikál: Magos és Tükrös

18:00 – Közös éneklés, énektanulás Enyedi Ágnessel

19:00 – Pódiumbeszélgetés: Csiszár Aladár zenei hagyatéka. Moderátor: Salamon Soma

20:00 – Magos: „Ahol az ökör is bort iszik” – lemezbemutató koncert

21:00 – Táncház a Tükrös és Magos zenekarokkal.

 

A lemez megvásárolható a Fonó weboldalán és a terjesztőknél.

További részletek és jegyvásárlás ide kattintva.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Csiszár Aladár magyarpéterlaki prímás (Forrás: Fonó Budai Zeneház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Vizuál

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Vizuál

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.
Jazz/World

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Végtelen jazz a Fonóban – az Újbuda Jazz Fesztiválon

Idén tizennyolcadik alkalommal várja az érdeklődőket az Újbuda Jazz Fesztivál, amelynek célja, hogy a műfaj aktuális és kurrens képviselőit mutassa be a közönségnek, a klasszikusoktól az új kísérletekig, az idei év kiemelkedő újdonságaival együtt.
Jazz/World videó

Vidám, életigenlő a cappella – megjelent a Voice Drops együttes legfrissebb dala, a Szalmaszál

A Csernus Szilvi, illetve a Kárász Eszter–Bata István szerzőpáros alkotó elméjéből született lírai mű, a Szalmaszál az öröm szalmaszála, a dal pedig a boldogság húrjait pengeti.
Jazz/World ajánló

Gershwin 125 – Lakatos Tony és Jörg Achim Keller csatlakozik a MAO-hoz

Szeptember 26-án különösen izgalmas koncertet ad a BMC-ben a Modern Art Orchestra, neves vendégművészek közreműködésével. Az est zenei anyaga Gershwin Porgy és Bessére épül.
Jazz/World hír

Késő éjszakáig táncolhatunk a Fonó évadnyitó programján

Szeptember 9-én a Táncházak éjszakája gazdag programjával indul az évad a Fonóban, ahol idén számos kerek évfordulót ünnepelnek különleges vendégekkel.